Jsem pouhý uživatel PC, ne počítačový mág, či profesí IT. Pominu tedy různé

, kterými se to zde jen hemží, a věnuji se praktické stránce nastavení cPlay jako špičkového přehrávače. Rovnou se přiznávám, že nějaké ty resamplingy, sampleraty, bitraty, upsamplinky či jiné algoritmy jsou pro mne španělskou vesnicí, takže je nekomentuji a toto pole ponechávám jiným. Pro mne je rozhodující výsledek, ne jak toho bylo dosaženo.
Rovnou na počátku říkám, že rozdíl mezi cPlay a Foobarem je asi takový, jako mezi Foobarem a jinými přehrávači. Ano, souhlasím zde s odpůrci PC v Hi-Fi, hrají sice stejně,
ale každý jinak. A to „
jinak“ se nedá změřit, jde o čistě subjektivní posouzení každého jedince. Přidáte-li k tomu možnost či nemožnost různých (či hrůzných) pluginů, umožňujících cokoliv, pak pochopitelně vítězí ten, který je pro oko přívětivější, lahodnější, zajímavější. Při této příležitosti nemohu nevzpomenout bonmot jednoho z gurů Slovanetu, který prohlásil, že v poslechovém testu zvítězil XYZ, protože měl krásný zelený display... (přesnou citaci znám, ale neuvádím).
Uznávám, že toto je krásné :

, ale já jsem zastánce názoru, že v jednoduchosti je síla, takže u mne takto:

Možná, že jednou upravím Foobar tak, aby mi ukazoval i skeny alb, ale prozatím jej používám pouze jako knihovnu pro svoji audiotéku, takže mi to zcela stačí.
Ale vraťme se zpět k hodnocení: mám-li použít 10

z 10-ti možných, pak cPlay jich dávám těch maximálních 10, a Foobaru dávám 8. Neřeším zde, jakým způsobem toho cPlay dosahuje (je mi to doslova buřt), ale na rozdíl od Foobaru je (pro mne) čistější, jasnější, průzračnější, prostorovější, prostě je pro mne TOP. Mezi ně bych ještě zasunul přehrávač J. River media center, ale ten se sám vyřadit tím co dělá a dělat by neměl. Pěkně jej zhodnotil Hlava
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =50#p41213 a má úplnou pravdu.
Jiná je otázka použitých zvukovek. V prvních příspěvcích tohoto vlákna jsem všechny přehrávače hodnotil na interní (zabudované) zvukovce, poté jsem přešel na svoji zvukovku Lynx ONE. Je mi jasné, že se opět najde někdo, kdo bude tvrdit, že je úplně jedno jaká zvukovka se použije, ti zdatnější použijí dokonce USB zvukovku za pár šupů a budou tvrdit, že to nehraje. A budou mít úplnou pravdu, nehraje.
Zde je obrázek frekvenčního průběhu mé integrované zvukovky ze základní desky

Zde USB zvukovky Audiotrak Maya RX5

Zde zvukovky Creative Sound Blaster Audigy2 ZS

Zde zvukovky ESI Juli@

Zde zvukovky Lynx L22 (Lynx One jsem nesehnal)
A to je pouze měření kmitočtové charakteristiky, více na
http://audio.rightmark.org/test_results.shtml
Po zvukové stránce mohu hodnotit pouze dvě: integrovanou a Lynx ONE. Zde je rozhodování naprosto jednoduché. Dám-li Lynx ONE

10, pak na integrovanou nezbude žádný paleček nebo jen

= takový je mezi nimi rozdíl, je nesrovnatelný.
Závěr pro dnešní den: Když PC audio, pak minimálně poloprofesionální zvukovku ESI Juli@, na Ebay.de se dá sehnat již za 118€ bez dopravy:
http://cgi.ebay.de/ESI-Juli-PCI-Audioka ... 1e59aea63d, je stále moderní a žádaná. Výhodou je, že pojede i pod Vistou, či Windows 7.
Stupněm výš v kvalitě je volba Lynx ONE, dá se sehnat okolo 200€, jde již o profesionální výrobek a parametry tomu odpovídají. Bohužel vývoj jejich driverů byl ukončem u Windows XP, takže nepojede pod Vistami a jejími následovníky.
Do zvukového nebe se dostaneme s ostatními kartami fy Lynx (TWO, L22 či AES16) a ty umí již i Visty či W7 a vyšší. Ale to je již i cenově jiná liga (TWO okolo 400€, L22 okolo 500€, AES16 až 650€), mnohdy jen z USA, čili +clo, DPH a doprava.
Situaci lze pochopitelně řešit i externím DACem a použít výstup z integrované zvukovky, nebo optimálně použít digitální výstup ESI Juli@ k napájení DACu, ale pak lze postavit otázku:
Co bude lacinější při stejné kvalitě ?