Soft player cPlay - the open source high-end audio player

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Mark Levinson
Příspěvky: 1361
Registrován: 17 dub 2008 20:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od Mark Levinson »

Chlapi,
pusťte si gramofon a máte klid ;).

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od noaid »

Alesko, to, co uvádíš jako příklady různých sw, které nejsou stejné je zase něco jiného než o čem tady mluvíme. Ty programy nejsou stejné, protože různým způsobem upravují data. Přehrávač data neupravuje, nebo by neměl, pokud má výstup do asio, v tom je právě zásadní rozdíl. Proto by mělo být jedno, odkud se data do stejného asio driveru posílají. Je to jen vagon, ne továrna na zpracování.
Já to určitě vyzkouším, samotného mne to zajímá, a po určitých zkušenostech se budu snažit být i co nejvíce nepředpojatý. A nebudu se stydět tady napsat, že jsem neměl pravdu a že rozdíl je. Nemusím vědět všechno a nová zkušenost může být užitečná i pro mne. Jen teoreticky mi to hlava zatím nijak nebere, musel bych pořít základy fungování výpočetní techniky tak jak je znám. Budu moc vděčný, pokud se někdo ozve v čem by mohl být zádrhel co třeba zatím nevím.
Mark Levinson píše:Chlapi,
pusťte si gramofon a máte klid ;).
Cože? Tolik druhů přenosek, ramének, podložek atd. a každé hraje jinak. To by bylo na zbláznění! :lol:

JFI
Příspěvky: 101
Registrován: 23 bře 2009 18:53
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od JFI »

Před časem jsem dělal subjektivní porovnání foobaru a mediamonkey a jednoznačně vyhrál mediamonkey. Foobar byl pro mě zklamáním.
Na druhou stranu si dovedu představit, že u někoho jiného by byly výsledky opačné.
Sw přehrávač, asio driver a zvukovka ještě nezajišťují automaticky bit perfect přehrávání. Je třeba to vyzkoušel nebo najít někde na fórech.

Závěrem bych dodal, že čím jednodušší sw přehrávač s minimem funkcí, tím lépe. Alespoň pro mě.

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od Aleska »

Protože můj názor na to, že softwarové přehrávače mohou hrát každý jinak nemusí být správný, hledal jsem na netu jiná hodnocení a našel toto: (http://www.computeraudiophile.com/content/Cmp-and-Cplay),
příspěvek z Mon, 06/08/2009 - 07:07
JRiver Media Jukebox 12.0 with ASIO4ALL on XP SP3 / Windows 7 RC
XX High End on Windows 7 RC
JRiver Media Center 13 (not worth paying for over Media Jukebox IMO)
Foobar 0.8.3 unmapped
Media Monkey
Foobar 0.9
itunes v 8 for Windows
itunes v 7 for Windows
WMP / Windows Media Centre
Přehrávač pod označením XX High End má tyto stránky: http://www.xxhighend.nl/

TomasT
Příspěvky: 316
Registrován: 09 črc 2009 09:38
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od TomasT »

myslim ze i ty rozdily v softu muzou byt, kazdy to zpracovava nejakym zpusobem, i takove rizeni hlasitosti je matematicky zasah... Muzou to delat jinak a tim to muze i jinak hrat. Na onboard zvukovce nema smysl delat nejake zavery, alespon ne u seriozniho hifi, tam nevi ani panbuh co s tim interne provadi vyrobce cipu.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od noaid »

TomasT píše:myslim ze i ty rozdily v softu muzou byt, kazdy to zpracovava nejakym zpusobem, i takove rizeni hlasitosti je matematicky zasah...
No to je otázka kdo a jak. Řízení hlasitosti samozřejmě, proto je třeba mít hlasitost nastavenu na maximum, jinak se snižuje bitová hloubka. Co dalšího by se zpracovávalo, pokud to není někde zapnuto? Dither, resampling, atd. Proč by to dělal? PCM stream by měl mít stejný nebo podobný formát jako to, co se cpe do asio driveru.
Aleska píše:Všechny tři přehrávače v testu byly nastaveny na 44 kHz, 16 bit a stejnou hlasitost na výstupu
Znamená to, že jsi nastavoval hlasitost v jednotlivých přehrávačích? To by bylo právě špatně, viz výše. Hlasitost nastavovat jedině na zesilovači. Jinak snižuji kvalitu výstupu.

Na stránkách cplay autor operuje hlavně s tím, co jsem už dříve popsal jako přerušení, které by mělo indukovat softwarový jitter. To je taky jediná věc, která teoreticky může být problematická, pokud nejsou drivery zvukovky a sw přehrávače dobře navrženy, konkrétně mají malé buffery. Ty se ale dají často nastavit.
Základní problémy jsou tedy podle mne 2:
- zda autor přehrávače nějak upravuje a přepočítává datový stream. Myslím, že foobar ne, od toho tam autor udělal interface pro pluginy, které by to měly dělat, pokud to někdo chce.
- zda se data do zvukovky dostávají dostatečně rychle aby nedocházelo k nějakým zpožděním.
Odpověď na tyto otázky vidím jako základní věc. Autor ještě dodává další problém:
- rušení audiosignálu (např. poklesem napětí na zdroji, vyzařováním od procesoru apod.), které omezuje snížením taktu (čímž mimo jiné zpomaluje dodávku dat do zvukovky :-) ) odstraněním všeho nepotřebného apod. S tím by se ale kvalitní zvukovka měla vypořádat, počítá, že bude v zarušeném PC a pokud je schopna hodně kvalitního výstupu, tak s tím patrně i počítá

Ty argumenty by mohly mít podle mne nějaký smysl v dřívějších dobách pomalejších počítačů, kdy to vše stíhaly méně, ale dnes je situace trochu jiná, momentálně mám na NB(který je min.o 30% pomalejší než PC doma) spuštěno spoustu programů, v prohlížeči 15 záložek, a vytížení procesoru je po spuštění foobaru z flacu tak mezi 1-3%. Tzn. PC se dloube v nose.

To, jestli foobar něco upravuje v mém nastavení se pokusím zjistit tak že spdif výstup připojím na SPDIF vstup zvukovky a v nějakém programu to nahraji. Zedituji oba, sesynchronizuji samply, uložím a bitově porovnám nějakým jiným programem. Pokud to bude stejné, tak do hry vstupuje už jenom jitter, ten se ale blbě zjišťuje.
Samozřejmě se musíme bavit o přehrávání bez resamplování, to je totiž zásadní zásah do kvality výstupu.
Velký problém je, že nevíme, jak má kdo nastavený přehrávač. Někdy stačí omylem kdysi dávno někde zaškrtnutý checkbox, když jsem něco zkoušel a zapomněl na to.
No dnes to patrně vyzkouším, jsem zvědavý na výsledek.
Tomáši, ty jsi to ještě nezkoušel?

Uživatelský avatar
Jirka83
Příspěvky: 164
Registrován: 06 bře 2009 10:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od Jirka83 »

OT
Kdyby nekdo vyresil problem s duplicitou .flac + .cue v J. River, dejte vedet, zatim nemuzu najit "exclude" moznost :/

TomasT
Příspěvky: 316
Registrován: 09 črc 2009 09:38
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od TomasT »

nezkousel, nemam cas na pikacoviny, mne hraje foobar tak, ze to absolutne neresim. Resim vic design softu, jeho ovladani, privetivost a foobar vede. Ted zkousim v praci ten media center co tady psal Aleska, no a nevim, asi zustanu u foobaru pro jeho jednoduchost a privetivost. Nesnasim kdyz mi prehravac cpe vsude mozne obrazky a prehaze mi asociace k programum (tim mne fakt tezce nastval) a je toho vic, takze asi poleti, jelikoz je oproti foobaru za prachy...

No a navic doma ted zase nehraju, tak ke kvalite nemuzu nic rict.

Uživatelský avatar
monte
Příspěvky: 162
Registrován: 05 lis 2009 09:14
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od monte »

Jirka83 píše:OT
Kdyby nekdo vyresil problem s duplicitou .flac + .cue v J. River, dejte vedet, zatim nemuzu najit "exclude" moznost :/
Nevím co máš za obrazy, ale problém může být obraz vytvořený na Macu, jelikož používám i SUSE (jádro linux) tak po nainstalování pomocného balíčku vše přehraji a vidím. Obraz z Macu na Windows nepřehraješ.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od noaid »

Tomáši, mám na to podobný názor. V práci i doma se neustále setkávám se sw, který nedomyšlený, nedodělaný, je třeba jinak skvělý, ale má nějakou vlastnost, která to totálně degraduje, je to v podstatě pravidlo. A Foobar je jediný, u kterého naopak neustále objevuji, jak je něco dobře vymyšleno, na co vše je tam pamatováno. Je zdarma, ale za něj bych klidně zaplatil.
Dočetl jsem se, že FB v 0.8.3. hraje lépe než pozdější verze. Má někdo podobnou zkušenost?

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od Aleska »

V dnešním ranním příspěvku jsem se zmínil o přehrávači označeném XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player, fórum o něm je na stránkách http://www.xxhighend.nl/. Nedalo-mi to (demo je free) a tak jsem se jej pokusil nainstalovat a rozehrát. V současné době je k dispozici verze XXHighEnd Model 0.9v-7 a bohužel musím hned na počátku říci, že je určena pouze pro Windows Vista (32 and 64 bit) and Windows 2008 (32 and 64 bit). Na těchto stránkách je sice popsána možnost je provozovat s XP, ale rovnou s upozorněním, že provoz nebude korektní. Vývoj pro XP (použitelný) byl totiž ukončen verzí 0.7 a i ta měla provozní nedostatky. Přesto jsem se jej pokusil "rozchodit", což se mi nakonec podařilo.
Obrázek
Přiznám se, že tento obrázek je převzat z mateřského webu, protože v XP z něj zbylo torzo, ale přehrával. Rovnou musím říci, že jej stavím na úroveň cPlay a je docela možné, že ve Vistách či Windows 8 bude ještě lepší. Používají totiž tzv. WASAPI (Windows Audio Session API), jehož vysvětlení je třeba zde: http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-PD ... A39EC.html, příspěvek z 10.11.2009, 15:59:48.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od noaid »

Takže jsem zkoušel.
Napřed k dojmům Alesky z 07 pro 2009 22:17 a 08 pro 2009 23:30:

cPlay
tlačítkem Phase jí můžete otočit o 180 stupňů a rovnou říkám, změnu jsem žádnou neslyšel. - otočením fáze se mění prostor, k horšímu, méně přirozený.
ze složky nevyberete všechny skladby, ale pouze jednu (ale možná, že to ještě neumím). To prvé chápu (jde o audiofilní softwarový přehrávač a tedy MP3 neeeeee), to druhé mi uniká, proč to nejde. - jak jsem nakonec pochopil, cPlay je zatím koncipován k přehrávání pouze jednoho souboru. Má to svůj smysl, vysvětlím později.
Ve složce musíte mít i .cue, protože bez tohoto prevíta cPlay vám ukáže prázdnou složku a máte po ptákách - naštěstí není to tak, jen sis asi nevšiml, že lze vybírat mezi zobrazením cue (default), wav a flac. Nezobrazuje je najednou.
Pokusil jsem se porovnat všechny tři softwarové přehrávače oproti sobě, ale problém: cPlay a Mediacenter mezi ssebou porovnávat na jedné skladbě jdou, ale Foobar do třetice stejnou skladbu nenačte a ohlásí chybu. - Bohužel to není problém foobaru ale cplay. FB i MC si alokují asio zařízení až v počátku skladby a po dohrání jej uvolní, tak to má být. Cplay si jej alokuje v okamžiku startu a drží jej, proto se na něj ten foobar nedostane a zařve chybu. Je třeba jej vždy vypnout.
Jirka83 píše:Kdyby nekdo vyresil problem s duplicitou .flac + .cue v J. River, dejte vedet, zatim nemuzu najit "exclude" moznost
Vyřešil jsem to, ale moc jsem to nekontroloval, teď mám momentálně JRMC pryč, udělal jsem rollback filesystému, aby tam po něm nezůstaly stopy. Je to v nastavení adresáře, který se má sledovat, tam v advanced nastavení se dá vybrat, jaké přípony má skenovat. Ale vlastně jsem se ještě nedíval, jestli umí ten embeded cue. Zkus to prosím zjistit, jestli budeš mít čas.

Tož jak to hraje... z přehrávače do zvukovky Julia, optikou do DacMagicu (umí max 96kHz, upsampluje vždy na 192kHz) a pak integráč CA 840A do repro Proac 125.
Musím napřed poděkovat Cibovi a Aleskovi za zajímavě strávený večer, a Jirkovi83 (tamto jsem ještě nezkoušel,nebyl čas) za námět k experimentování, zase jsem se něco naučil. ;)
Souhlasím s Aleskovým pořadím kvality přehrávačů i popisem. Je to tak. Jen bych dodal, že JRMC se spíše blíží FB s SRC upsamplingem. Bez upsamplingu je poměr vzdáleností asi tak stejný. A tuším, co za tím hlavně je - z největší části nejspíše ten SRC upsampling v cplay, který se nedá vypnout. Když jsem měnil jeho parametry, i zvuk se měnil. SRC ve foobaru používá starší verzi nějakých knihoven (záměrně, autora nikdo nepodaroval, tak se na to vykašlal), kdežto novější verze prý dramaticky zlepší zvuk oproti staré. Tipuji, že v cplay je ta novější verze. Kdybychom platili autorovi, mohli bychom asi mít lepší zvuk i ve FB.
Zvuk se mi s cplay u 16/44 nahrávek zvedl o třídu, opravdu je to rozdíl, to co mi pořád vadilo a kvůli čemu jsem uvažoval o výměně DACu, to se jako zázrakem proměnilo, byla tam trošku deka (nevěděl jsem o ní) a teď se to projasnilo. U HR 24/96 nahrávek ten posun není tak dramatický.
JRMC je o dost horší než Cplay, ale neupsampluje, hraje to, co se do něj pustí.
A FB je najednou trochu takový plochý a zastřený :( Co s tím? Upsampling mu trochu pomůže, ale pořád to není ono.

Tož sem si řek že musim toho synka Fubarovic naučiť tež tak hrať. Trocha nasili stačila a už hraje tež tak jak ten cyp Lei. No všecko ni, Ape a WV třeba troche přežvykať aby mu to chutnalo. Co se synkem narobiš, zuby mu ešče něnarostly.

Prostě kliknu myší ve FB a už to hraje jak má...stačí trocha fantazie, nápadů a podnětů v pravý čas. Všechno má svůj čas a nic se nedá lámat přes koleno.
Jdu si dát škopek.

alenzo
Příspěvky: 12
Registrován: 19 črc 2009 21:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od alenzo »

Tak se taky připojím svojí troškou do mlýna. Jako zvukovku mám Asus Xonar Essence ST s OPA AD797BR. Tradičně poslouchám přes foobar s ASIO. V 16 bitech mi ale lépe chutná KS. Mohu-li spekulovat, tak jsem v Cplay nenašel vypnutí upsamplingu. Jak zmínil Noaid, to bude zřejmě ten rozdíl oproti foobaru. Zde se trochu pozastavím. Zjistil jsem, že sice subjektivně upsampling pro mé uši zjemní zvuk(učeše kadeře na CD), vytratí se surovost 16bit záznamu. Nevím, ale nějak jsme si na upsamplink nezvykl a vypnul jsem ho. Prostě když je nahrávka 16bit nastavím 16 když 24 bit tak 24.

Uživatelský avatar
Jirka83
Příspěvky: 164
Registrován: 06 bře 2009 10:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od Jirka83 »

noaid píše:Je to v nastavení adresáře, který se má sledovat, tam v advanced nastavení se dá vybrat, jaké přípony má skenovat. Ale vlastně jsem se ještě nedíval, jestli umí ten embeded cue. Zkus to prosím zjistit, jestli budeš mít čas.
Já mu tam právě .cue nechal (zaškrtl) na zpracování, ale tvrdošíjně ho ignoruje. Do knihovny načte jen .flac soubor. Přitom přetažení .cue myší do JRMC funguje, rozezná, zobrazí jednotlivé skladby :?: [/quote]
noaid píše: Prostě kliknu myší ve FB a už to hraje jak má...stačí trocha fantazie, nápadů a podnětů v pravý čas. Všechno má svůj čas a nic se nedá lámat přes koleno.
Povídej, vyzkoušíme :)

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od Aleska »

noaide, též prosím - povídej. Na Foobaru jsem vyrostl, na Foobaru též umřu, ale ať hraje nejlíp !

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: kychtax a 1 host