Soft player cPlay - the open source high-end audio player

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Hlava
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od Hlava »

Zkusil jsem si nainstalovat JRiver Media Center 14, ale dost mě odradily dvě (vlastně 3 věci)
- program neustále něco taguje a to takovým způsobem, že to šíleně vytěžuje celý disk a tím pádem i celý systém/program; kliknu do zobrazení podle alb a auž zas šíleně taguje a taguje ...
- program sice načte veškeré skladby z disku, ale jak už tu kdosi psal, tak to načte a zobrazí jako neskutečný bordel, vůbec nerozlišuje cue/necue, nasype to tam jak mu to přijde pod ruku; mám na disku něco přes 500 GB hudby a zorientovat se v tom v JRiver je téměř nemožné.
- nevím čím to je, ale asi po minutě hraní skladby najednou přestane a jen "cinká" jak windows chyba (ale to je možná jen něco blbě nastavené, i když jsem nic v nastavení neměnil; možná jej jen vytížilo vlastní tagování natolik, že nezvládal dál přehrávat ani na E5200 :D )

Naopak mě příjemně překvapilo, že Lyngdorf umí zpracovat na vstupu 32bit/192kHz.

Nevím, dojmy z JRiver mám velmi rozporuplné.
Mým jediným favoritem tudíž stále neotřesitelně zůstává Foobar + FooAVA 1.05

Jirka83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Technická - nezaložíme nové vlákno, kde bychom špekulovali, jak přehrávat na PC nejlépe? Ciba z nás určitě nemá radost, i když má cPlay v diskuzi o přehrávání určitě své místo...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Popis bude, zatím pracuji na celkové koncepci. Potřeboval bych ale poradit http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =11&t=3829 .
Jirka83 píše:nezaložíme nové vlákno
Myslím, že se stále bavíme na téma cPlay, ne?

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Ať si máte s čím o víkendu hrát:

Spouštění cPlay z Foobaru

Nainstalujeme cPlay.
V konfiguraci nastavíme:
- zvukovku
- minimize
- autoplay
zbytek dve vaší chuti.

V adresáři, kde je nainstalován Foobar vytvoříme editorem soubor cplay_cue.bat, do něj vložíme text:

Kód: Vybrat vše

for %%f in (%1\*.cue) do C:\Progra~1\cicspl~1\cicsPlay.exe "%%f"
exit
a uložíme.

Stáhneme komponentu foo_run http://www.foobar2000.org/components/view/foo_run a nakopírujeme do podadresáře components v adresáři foobaru.

Spustíme foobar, pokud byl už náhodou spuštěn zavřema a znovu spustíme.
V menu Preferences, Tools, Run services -
Add

Label -

CPLAY FLAC
Path -

C:\Progra~1\cicspl~1\cicsPlay.exe "%path%"
Znovu Add
Label -

CPLAY CUE
Path -

C:\...\...\cplay_cue.bat "$directory_path(%path%)"

kde místo "C:\...\..." nahradíte cestou k adresáři foobaru, kde jste nakopírovali soubor cplay_cue.bat.
zaškrtnout Minimize

Dále vytvoříme klávesové zkratky:
Preferences, General, Keyboard Shortcuts,
Add new

kursor do políčka Key
zmáčkneme Alt-Space
Action - vybereme Context-Run Service-CPLAY CUE
Add new
kursor do políčka Key
zmáčkneme Ctrl-Space
Action - vybereme Context-Run Service-CPLAY FLAC

Podmínky fungování:
- lze přehrávat jen soubory ve formátu flac, mohou být jak samostatné skladby, tak jeden soubor na celé cd
- cue soubor musí být bez chyb, jméno flac souboru v něm musí být správně a soubor musí existovat
- lze spouštět přehrání jak cue tak konkrétního flac

Pokud máme v adresáři platný cue soubor, tak jej spustíme buď zmáčknutím Alt-Space nebo z kontextového menu přes pravé tlačítko, Run Service, CPLAY CUE.
Obdobně spustíme konkrétní flac na kterém máme kursor.

Cplay se spustí minimalizovaný, po přehrání se sám ukončí. Pokud jej chceme ukončit dříve, prostě jej zavřeme. Pokud hraje, nelze samozřejmě přehrávat nic dalšího.

Jak vytvořit cue sheet pro soubory se samostatnými skladbami, pokud neexistuje:
Stáhněte si komponentu http://tmp.reharmonize.net/foobar/foo_c ... _0.4.6.zip, restartujte foobar.
Ve FB označte všechny soubory, přes pravé tlačítko Utils, Save as cuesheet.

Snad jsem na nic nezapomněl.
Další náměty vítány.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

POZOR, OPRAVA. Zapomněl jsem na jednu věc.
noaid píše:V konfiguraci nastavíme:
- zvukovku
- playback - Exit
- minimize
- autoplay
zbytek dve vaší chuti.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Cplay má zdá se problém s některými příliš dlouhými názvy adresářů.
V adresáři by jste měli mít jen jeden cue, ne třeba zvlášť pro wav a zvlášt pro flac.
Bohužel častý problém je, že nesouhlasí název souboru v cue, je třeba opravit. Např. v cue je neco.wav a soubor je neco.flac.
Soubory ape či wv je třeba samozřejmě ve foobaru překonvertovat na flac. Je to rychlé a bezbolestné, převede je včetně třeba embeded cue apod. Pravé tlačítko, Convert, ...

TomasT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasT »

nainstaloval jsem cplay. Uzivatelsky naprosto priserny. Vystupni urovni je o cca 10dB hlasitejsi, oproti foobaru, takze asi tak... Kdyz si to prozenu nejakym multiband kompresorem, dostanu se na podobny soud...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

TomasT píše:Uzivatelsky naprosto priserny.
Je to zatím polotovar, autor se soustředil pouze na funkci přehrávání a už. interface nechává na druhých, aby jej teprve dodělali. Umí přehrávat dávkově a právě toto se dá využít ve foobaru. Takže interface FB a přehrávání FB i CP, dle momentální chuti.
TomasT píše:Vystupni urovni je o cca 10dB hlasitejsi, oproti foobaru, takze asi tak...
Musíš si nastavit hlasitost ve FB i CP stejně, naplno, a pak zjistíš, že oba hrají stejně hlasitě ;) Případně si pošoupat šavlemi v mixeru či driveru své karty. Něco máš na svém notebooku rozštelované.
Kdyby byla pravda co říkáš, docházelo by k příšerné limitaci. Jak by jinak mohla mít nahrávka, kde je špička na 0dB, hlasitost o 10 dB vyšší? To je přece naprostý nesmysl. Z CP jde digitální výstup do asio a ten opravdu, ale opravdu nemůže být o 10 db silnější, digi není analog.
Hlasitost z FB i z JE stejná. A k žádným kompresím tam nedochází. Pouze upsamling.
Odsoudil jsi to moc rychle na základě nesprávných argumentů. Mne už poslech bez cplay nebaví. Jestli nevěříš, můžeš si to ověřit u mne. Na čem jsi to poslouchal?

TomasT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasT »

Toz uplne blby snad nejsem. Poporadku... Karta Lynx AES16 SRC. V mixeru je meric urovne. Foobar nastaveny na asio lynxu. Cplay nastaveny taky na asio, jinak to ani nejde. VOLUME v obou prehravacich nastaveno na 0dB. Spustim song ve foobaru a zacatek songu lita v merici urovne v zelenem poli. Stopnu foobar, spustim cplay a ejhle, zacatek toho sameho flacu lita ve zlutem poli a samo ze je o dost hlasitejsi. Je mozne ze to cplay nejak normalizuje, nevim, moc jsem po tom nesel. Kazdopadne hlasitostni skok tam u mne je.

Jsme kousek od sebe, pokud budes mit o vanocich cas, rad bych te poznal. Ale doma jaksi ted nehraju a budu nekdy v lednu, pokud to bude spatne tak v unoru.

Jirka83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Mam stejnou zkusenost, LynxONE, cPlayer hraje hlasiteji.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Jinými slovy chceš říct, že CP provádí brutální kompresi (normalizace je něco úplně jiného). No sluchově jsem si ničeho takového nevšiml ani náznakem.
Mimochodem o víkendu jsem pouštěl ukázku člověku audiem nijak nepostiženému, ba ani hudbou, naprostý laik. Chvílí přemýšlel, a pak řekl, že mu to připadá takové čistší.
Ve všední dny mezi svátky jsem doma, tak se můžeme pak domluvit přes SZ.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Tak mne napadá jestli to není v tom, jak má kdo nastavený ten resampling. Mi osobně připadá podezřelá ta hodnota 140 dB nebo kolik tam je, prostě ta vyšší, jak toho dosahuje? Posuzovali jste to při té vyšší hodnotě s/š nebo při té nižší? Default je myslím ta nižší. Nemám to teď u sebe.

TomasT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasT »

Ukazu ti to... Pokud mas Avril Lavigne - let Go, track Complicated zkus to prehrat. Normalizace je jak ji chapu ja "natahnuti" signalu na nejakou uroven. Mam li tedy nejsilnejsi uroven v tracku na -14dB a dam li jej nozmalizivat na -1dB, tak mi to prepocita tak, ze dynamika zustane zachovana , ale nejsilnejsi uroven bude na tech -1dB. Mozna to chapu spatne. kompresor jak ho chapu mi hlasite pasaze zesili, silne zeslabi podle nejakeho nastaveni. Mimochodem ten multiband kompresor je fajn vec prave na takove ty nemastne, neslane bigbitove veci, vdechne tomu vic zivota *jupi*

Mel jsem to v zakladnim nastaveni.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Ano, normalizace je to, co říkáš.
Já to bral tak, že mám nahrávku, která má špičku třeba na -2 až 0 dB, jak je ve většině případů a to že by CP nějak dělal o 10 dB hlasitější.
Tak teď už si rozumíme. :D
Vše je tudíž v tom resamplingu, výstup je v 24 bitech a tudíž během resamplingu (nebo spíše ještě před ním, při načítání, aby pak omezil potřebu CPU) to natáhne (přidá hlasitost) tak aby využil maximálně rozlišení a nedocházelo zbytečně ke ztrátě informací. Jak moc to má natáhnout si zjistí během ukládání celého tracku do RAM, ještě před spuštěním přehrávání. U zbytečně tichých CD více, u hlasitých vůbec.
Takže já to neberu jako nevýhodu, ale naopak výhodu, dělá vše pro to, aby byl výstup co nejkvalitnější a co nejméně negativně ovlivněn. Využívá maximálně 24bitovou hloubku.

TomasT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasT »

Jo, coz ale velmi ovlivni vysledny zvuk a dostava se mu tak vyhody ktere se jinym prehravacum ktere jen "otrocky" prehravaji nedostane a hlasitejsi je zakonite lepsi *sunglases* teda kdyz pominu jeste to ze si trosku vymysli, teda pardon, resampluje -)

ja asi zustanu u foobaru, mne nehraje nijak zle, SOX resamper pro nej pujde taky komu by se po nem styskalo a komfort ovladani je nesrovnatelny. Uz ten SOX plugin nemam, nemate jej nekdo?

Odpovědět