Samozřejmě ne všechny programy jsou dobře navženy a může se vyskytnout nějaký bazmek, který mašinu nějak omezí. Stejně tak hromada kabelů především na usb může způsobovat větší rušení, pokud po tom usb zrovna něco běhá.
Já mám na pc instalováno několik set různých utilitek a jiných programů, které se mi za mnoho let nasbíraly a které použiji třeba jen 1-2x za rok (už dnes budu instalovat 4 další v souvislosti s přehráváním zvuku), jen webových prohlížečů mám 6 různých vč. mnoha doplňků, v jednom z nich stabilně otevřených 20-30 záložek, 3 "antiviry apod." zároveň

, k pc je připojena myš a klávesnice, tiskárna, scanner, usb TV přijímač, webkamera, pc repro, velké repro přes zes. z analog out, spdif výstup optický i koax do dac v jiné místnosti, externí sata disk, IR dálkáč přes RS-232, uvnitř 4x disk, 5x větrák, spoustu dalších usb zařízení jako BT, flashky, externí usb disk, gps, a nevím už co ještě, připojovaných dynamicky dle potřeby. Všech 12 usb konektorů mám myslím obsazených, přinejmenším kabely pro vyvedení usb na stůl, nechce se mi pořád běhat po čtyřech, a některá zařízení taky vyžadují 2 konektory, v task manageru je asi 80 procesů, když mám spuštěn jen browser. Neobsazen je jen hdmi (se zvukem), ale to je dočasné, než bude nová TV s hdmi.
Rušení obcházím vyvedením spdif do dac.
Přehrávám Foobarem 1.0 s asi 70 doplňky.
Postupného zlepšování zvuku jsem dosahoval na straně PC jen úpravami, které odstranily "nestíhání dodávky dat" zvukovce (priorita, buffery, apod.), které se projevovalo někdy výpadky. Toto se už neděje.
Opravdového slyšitelného zlepšení jsem dosáhl jednak změnou zvukovky, jednak změnou způsobu napájení DAC, který je v jiné místnosti.
Pro někoho je možná moje PC totální Sodoma a Gomora. Ale mi to hraje. Sice trošku hůř než špičkový přehrávač, ale to není tím PC - Dacmagic prostě je ta levnější třída a má své limity, ale přesto se mi podařilo jej dotlačit k podstatně lepšímu zvuku než jaký byl, když jsem jej přinesl poprvé domů.

S lepším DAC to samozřejmě šlo taky o dost výše.
Jsem přesný opak minimalizace, mám za to, že PC (a technika obecně) má sloužit člověku a ne naopak.