Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Mike
Příspěvky: 594
Registrován: 04 kvě 2008 21:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Mike »

U EAC je potřeba nastavit OFFSET a nastavit mechaniku a typ čtení. Zde je velmi dobrý odkaz kde najdeš vše co potřebuješ stačí jen kliknout na uvedené podnabídky jako např. "Nastavení EAC" je tam dokonce i převod z LP :-)
http://www.sezob.cz/navody/e_navody/eac ... _-_eac.htm
Zdraví Michal

Uživatelský avatar
Hlava
Příspěvky: 111
Registrován: 04 zář 2008 12:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Hlava »

V tom foto-návodu jsou krapet nesmysly - zejména čtecí offset mechaniky by neměl být nastaven na "0", ale na skutečnou hodnotu dané mechaniky. Pokud si stáhnete poslední verzi EAC, tak má v sobě jakýsi Accurate Rip, který si z databáze ten správný offset nastaví sám.

Mike
Příspěvky: 594
Registrován: 04 kvě 2008 21:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Mike »

pipis
Nemáš zač ano v článku jsou nějáké nepřesnosti jako třeba s offsetem ale on je asi dělaný ten návod na starší verzi programu ta novější udělá offset CD a podle něj to patřičně nastaví. Dnes jsem to nastavoval s jedním kamarádem na dálku a taky se to povedlo :-)
Zdraví Michal

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Aleska »

pipis píše:Umí EAC rovnou dělat Flac?

Dnes jsem začal s hromadnou konverzí své sbírky Cd na disk a tak si říkám, že z hlediska úspory místa by bylo lepší použít Flac.
V EAC jsem našel jen WAWE formát. Budu muset ještě použít nějaký konvertor? Jaký?
Zcela určitě, v diskusi o HTPC psal Rowing že ano. Napiš mu SZ, určitě odpoví, je *thumbs up* .

Uživatelský avatar
Rowing
Příspěvky: 613
Registrován: 17 dub 2008 05:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Rowing »

Ano EAC umí rovnou do FLACu. Používám to.

Uživatelský avatar
Rowing
Příspěvky: 613
Registrován: 17 dub 2008 05:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Rowing »

pipis píše:Už jsem na to přišel - verze 0.95 tuto možnost ještě nemá, až nejnovější 0.99.
Jaký mám nastavit datový tok?

Ještě jedna věc by mě zajímala. Je možno dělat převody do waw a flac a až později se připojit k netu
a přes freebb server těm flackům stáhnout názvy písniček? Nebo to tak musím dělat od začátku?

Měl bych možnost si zjednodušit práci ,ale bohužel na tom místě nemám přístup na web a nechce se mi
to pak dělat dodatečně ručně.
Ano, načíst z freedb názvy písniček později jde, ať už je album na disku ve WAV, FLAC nebo třeba MP3. Jen k tomu mít vhodný soft.
Já používám Tag & Rename. Umí toho mnohem více *thumbs up*

Ohledně datového toku nevím co máš na mysli. Jestli bitrate, tak ten u FLAC používám 768 kBit/s.

Uživatelský avatar
Milan_
Příspěvky: 124
Registrován: 10 zář 2008 21:37
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Milan_ »

pipis píše:Nevíte co znamená u jednotlivých grabovaných skladeb toto:

vrcholová úroveň 93%
kvalita stopy 100%

díky
vrcholová úroveň 93% - znamená nejhlasitější místo (špičku) ve stahované stopě nebo v image
kvalita stopy 100% - znamená, že během kopírování nedošlo k žádné chybě

Uživatelský avatar
Milan_
Příspěvky: 124
Registrován: 10 zář 2008 21:37
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Milan_ »

Mike píše:U EAC je potřeba nastavit OFFSET a nastavit mechaniku a typ čtení. Zde je velmi dobrý odkaz kde najdeš vše co potřebuješ stačí jen kliknout na uvedené podnabídky jako např. "Nastavení EAC" je tam dokonce i převod z LP :-)
http://www.sezob.cz/navody/e_navody/eac ... _-_eac.htm
Zdraví Michal
Na ten návod se radši nedívejte je tam spousta nesmyslů. V podstatě nejdůležitější položkou je u EAC Nastavení mechaniky/Metoda extrakce - v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nenastavujte Burst režim, jak radí v tom návodu, v tomhle režimu EAC ignoruje veškeré chyby a ani na ně neupozorní! Nastavte Bezpečný(Secure) režim, dále je důležité pokud si nejste jistí jestli vaše mechanika umí vracet C2 chyby (spousta mechanik je vrací špatně) nastavit, že mechanika neumí vracet C2 chyby (bez fajfky) a u cache nastavit, že ano, že mechanika ukládá audio data do vyrovnávací paměti (udělat fajfku). Pokud tohle nastavíte i když to třeba nebude pravda, tak se nic nestane, jen se cd bude grabovat o něco dýl. Dál není od věci nastavit čtecí offset (korekce vychýlení), tohle nemá na kvalitu kopie žádný vliv, jen pokud offset nenastavíte, nebo ho nastavíte špatně tak budou data posunutá (to číslo v offsetu říká o kolik samplů) Myslím, že se ve většině případů můžete spolehnout na tuhle databázi http://www.accuraterip.com/driveoffsets.htm
A samozřejmě negrabovat zbytečně vysokou rychlostí, doporučuji tak 8X max. radši pomaleji pokud je čas...

Uživatelský avatar
Milan_
Příspěvky: 124
Registrován: 10 zář 2008 21:37
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Milan_ »

pipis píše:Jde mi jen o to, abych mohl přehrát flac bezproblémů např. na Linn sítovém přehrávači, který umí flac.

Přiznám se, nerozumím tomu:

když je originál cd klasické 44/16 nebo naopak DVD-audio 192/24 nemá s tím to bitrate nic společného?
nechám tedy implicitní 768? Chtěl bych to mít v původní kvalitě, ale chtěl jsem použít flac oproti waw lossles
jen kvůli úspoře místa na disku.
Abych pravdu řekl, nevím o jakým bitrate ve spojitosti s flacem je řeč. Pokud vím(opravte mě jestli se pletu), tak flac umožnuje nastavit pouze úroveň komprese od 0 - 8. Bitrate bude u každé stopy jiný, jde o bezestrátový formát u kterého nejde říct, za sekundu poteče 128kB a zbytek zahodím. Já mám nastaveno v EAC tohle flac.exe -8 -V a nic víc neřeším. Názvy stop, název alba a interpreta mám uložený v Cue sheetu
-8 maximální úroveň komprese
-V ověření zda nedošlo při kompresy k nějaké chybě

Uživatelský avatar
agavel
Příspěvky: 769
Registrován: 25 dub 2008 16:11
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od agavel »

Milan_ píše:... a u cache nastavit, že ano, že mechanika ukládá audio data do vyrovnávací paměti (udělat fajfku)...
Milane, pokud jsi to myslel tak, že se má povolit audio cache, tak je to špatně. Většina mechanik to ale stejně neumožňuje. Problém je totiž v případě nalezení chyby, kdy by pak EAC neprovedlo nové čtení, ale bralo data z cache, kde budou stále s chybou.
Jelikož v ostatních věcech to máš správně, tak bych tipoval, žes to jen špatně (nesrozumitelně) napsal.

Uživatelský avatar
Milan_
Příspěvky: 124
Registrován: 10 zář 2008 21:37
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od Milan_ »

agavel píše:
Milan_ píše:... a u cache nastavit, že ano, že mechanika ukládá audio data do vyrovnávací paměti (udělat fajfku)...
Milane, pokud jsi to myslel tak, že se má povolit audio cache, tak je to špatně. Většina mechanik to ale stejně neumožňuje. Problém je totiž v případě nalezení chyby, kdy by pak EAC neprovedlo nové čtení, ale bralo data z cache, kde budou stále s chybou.
Jelikož v ostatních věcech to máš správně, tak bych tipoval, žes to jen špatně (nesrozumitelně) napsal.
Myslím, že jsem to napsal celkem srozumitelně. Je to jak píšeš, tudíž je potřeba nastavit, že ano, že mechanika ukládá audio data do vyrovnávací paměti (udělat fajfku), aby ji EAC obešlo (přepsalo jinými daty) a nenačetlo z cache zase tu samou chybu.

Uživatelský avatar
agavel
Příspěvky: 769
Registrován: 25 dub 2008 16:11
Kontaktovat uživatele:

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od agavel »

Aha, tak to je ve mě. Já jsem to už dlouho nedělal, takže jsem zapomněl, jak to tam vlastně. Je. Naštěstí dneska mnoho mechanik tu audio cache nemá.

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 6246
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od dadaft »

pipis píše:Exact Audio Copy - výborný program pro kopírování CD.
nevím, jestli je tak výborný.
udělal jsem menší srovnání - převedl jsem jednu skladbu z cdčka (konkrétně Sanctus z Missa Ecce ancilla Domini Guillaume Dufayho) do wavu pomocí programů EAC, Nero, Foobar a Adobe Audition. a pak srovnal tyhle soubory.
člověk by čekal, že všechny wavy budou úplně stejné. chyba lávky!
teda vlastně: wavy vytvořené v Neru, Foobaru a Auditionu jsou opravdu identické. ne tak wav z EACu.

Total Commander umožňuje binární srovnání souborů: našel 1149 rozdílů!
Obrázek

rovněž Foobar umožňuje srovnání tracků bit po bitu. výsledek bez komentáře:
Obrázek

chyba asi nebude v těch třech programech.

nezkoušel jsem ty wavy porovnat poslechem, takže netuším, jestli je ten rozdíl vůbec nějak postřehnutelný. ale je tam.

Uživatelský avatar
MB
Příspěvky: 1113
Registrován: 17 dub 2008 13:33
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od MB »

Vloz sem prosim log z EAC. Potom to rozluskneme, inak wav z Nera, FAKT stoji za to...(sarkazmus)

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 6246
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Správný postup a nastavení EAC programu pro převod CD na HDD

Příspěvek od dadaft »

OK. já na to přišel vcelku náhodou a už jsem to všechno zase smazal, ale po obědě to udělám celé znova a uvidíme...

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host