Theta Digital Gen VIII DAC+preamp
Theta Digital Gen VIII DAC+preamp
má někdo zkušenost, či přímo vlastní tento přístroj - Theta Digital Gen VIII ? Je to DAC + preamp v jednom. Má 5 digitálních a 2 analogové vstupy. První generace pochází z r. 2004 a umí zpracovat rozlišení 24/96, v současné době je na prodej ve verzi S3, která zvládne 24/192. Nějaké info a recenze jsem našel na zahraničních forech, u nás však vůbec nic, což je škoda..
- Přílohy
-
Re: Theta Digital Gen VIII DAC+preamp
Ja som ho mal dlhe roky, co chces vediet?
Ked som ho kupoval tak to bol highend, ale teda uz to je aj 20 rokov odvtedy.
Ked som ho kupoval tak to bol highend, ale teda uz to je aj 20 rokov odvtedy.
ano, já vím, že první generace je již 20+ let stará. Nicméně právě proto mne zarazilo, že jsem za tu dobu, co se kolem hifi / highendu motám, nenarazil na nikoho v ČR (resp. na různých cz hifi forech), kdo by uvedený přístroj vlastnil nebo užíval. A pokud vím, ani žádné hifi časopisy u nás ho netestovaly, ačkoli značka má v Praze zastoupení (Audioego). Za ty roky mohl nějaký test, ať už S1, S2 nebo S3 verze proběhnout...když vezmu v potaz, jaké ultra drahé hračky se mezi lidmi vyskytují. Faktem je, že ne každý má potřebu se s nimi veřejně chlubit někde na forech. 
Verzia S3 bola uvedená v 2011. To je aj nie je na digitál dosť už staré. Počul som niektoré veci ktoré sú aj staršie stále aj dnes výborné (napr MSB Platinum IV z roku 2008). Ale aj dosť priemerné (napr Emm Labs DAC2, ktorý som vlastnil asi 6 rokov a myslel, že to je stále dosť dobre - nebolo, bol to na rok cca 2021, kedy som to predával podpriemer (v rámci maximálnych hodnotení nie zas že by nejaký Čínsky DAC typu prvej generácie Topping D90 bol lepší).
Osobne si myslím, že aj keď ako second hand to bude za zlomok póvodnej ceny, ale zvukový výsledok bude ledva dosahovať toho čo vieš za danú cenu kúpiť z tých vydarenejších ako nové.
Je to osadené multibit chipovým DAC-om a robili si of the chip vlastné filtre. Čo bolo na tú dobu asi celkom fajn a prúser to asi nebude ani teraz.
Viac ako 1000-1200 Eur to podľa mňa nie je hodné.
Osobne si myslím, že aj keď ako second hand to bude za zlomok póvodnej ceny, ale zvukový výsledok bude ledva dosahovať toho čo vieš za danú cenu kúpiť z tých vydarenejších ako nové.
Je to osadené multibit chipovým DAC-om a robili si of the chip vlastné filtre. Čo bolo na tú dobu asi celkom fajn a prúser to asi nebude ani teraz.
Viac ako 1000-1200 Eur to podľa mňa nie je hodné.
Ospravedlňujem sa, beriem späť moje hodnotenie bez osobnej skúsenosti s týmto DAC-ok. Môžem sa kompletne mýliť s tým hodnotením aj odhadom hondoty. Môže patriť k výnimkám koniec koncov staré najmä R2R DAC chipy dnes používajú aj Aries Cerat, Lampizator… Aj keď chip nie je zďaleka všetko.
Tak debatě staré vs. nové jsem se chtěl právě vyhnout. Pokud máte pocit, že musíte mít vše (zejména, co se digitálu týče) z nejnovější produkce, tak tohle vlákno prosím ignorujte. Ale zpět k Thetě Gen VIII (nebo G8 jak se jí často přezdívá), dovolil jsem si malé shrnutí a hodnocení přístroje z mé perspektivy.
Jednotlivé verze, od první z r. 2004 (S1) po současnou - poslední (S3), která je stále v nabídce, se liší jen zásuvnými moduly DAC, Volume a Digital input receiveru + verzí Firmware. Jinak jsou přístroje naprosto shodné vně i uvnitř. Přístroj má nezvykle robustně a kvalitně provedeno napájení - je zde na jediném plošném spoji 8x EI trafo (!) a kvalitní filtrační kondenzátory. Celá napájecí sekce je ze všech stran zakrytována perforovaným ocelovým plechem. Díky tomu je i hmotnost celého přístroje značná (10.8kg). V přístroji je celkem 13 desek plošných spojů (včetně zásuvných modulů), napájení nepočítaje, které jsou vzájemně propojeny plochými sběrnicemi s multipin konektory. Celkové provedení a kvalita použitých součástek jsou prvotřídní, drtivá většina všech el. kondenzátorů jsou Nichicon MUSE. Ačkoliv již v první generaci byly použity převodníky 24/192 (PCM1738E), díky digitálnímu vstupnímu receiveru, který zvládne pouze 24/96 je toto i limit maximálního rozlišení, co přístroj S1 a S2 verze zvládne. Toto se změnilo až u poslední verze, kdy firma uvedla nový receiver schopný zpracovat 24/192kHz. Ten by měl údajně fungovat i v S1 verzi, po přehrání Firmware, ale pouze od určitého S/N přístroje z pozdější produkce. Škoda, že výrobce do současné doby nedal do prodeje žádný rozšiřující I/O modul pro volný slot na zadním panelu, např. nějakou variantu USB, HDMI...
S1 verze: DAC PCM1738E (díky vstupnímu receivru ale zvládne jen rozlišení 24/96)
S2 verze: DAC PCM1792 + nové Volume boardy (stále max. 24/96)
S3 verze: DAC PCM1792 + nové Volume boardy (tedy dtto to samé co S2) + nový Digital input receiver board (max. 24/192)
pozitiva:
- přístroj starší generace lze upgradeovat na novější verzi (S1 na S2 nebo S3; S2 na S3) za příplatek
- DAC, Volume boardy a Digital input receiver board jsou vyrobeny jako zásuvné moduly do patic (lze je snadno vyjmout a vyměnit bez nářadí)
- přístroj lze ovládat přes port RS232 z PC, příp. řídit např. hlasitost z domácího kina Theta Casablanca
- přístroj má volný slot na zadním panelu pro možnost budoucího rozšíření o další vstupy / výstupy
- výrobce dal volně ke stažení nejnovější verze firmware pro každou verzi přístroje + program pro jeho nahrání do přístroje, tzn. uživatelsky proveditelné
- lze rozšířit o ST glass fibre digital input (AT&T); používá u CD transportů např. Wadia, Teac/Esoteric
- obsahuje generátor bílého šumu pro "zahoření - burn in" přístrojů
- pro maximální eliminaci jitteru lze volit mezi Reclocking / Jitter Jail
- jas displeje je možné regulovat ve 4 stupních + úplně vypnout
negativa:
- přístroj umí "obsluhovat" pouze 5 vybraných vstupů (z 8-mi možných; 6 digi + 2 analog), tzn. musíte si vybrat které oželíte
- u digitálního vstupního signálu se nezobrazuje jeho bit rate ani SF, pouze je indikován LOCK (pomocí LED diody)
- přístroj pracuje v Áčku, tzn. značně topí - nelze ho dát do racku natěsno, bez účinné ventilace vrchním krytem
- gumová tlačítka na předním panelu
- lacině působící plastové dálkové ovládání (neadekvátní ke kvalitě samotného přístroje)
Jednotlivé verze, od první z r. 2004 (S1) po současnou - poslední (S3), která je stále v nabídce, se liší jen zásuvnými moduly DAC, Volume a Digital input receiveru + verzí Firmware. Jinak jsou přístroje naprosto shodné vně i uvnitř. Přístroj má nezvykle robustně a kvalitně provedeno napájení - je zde na jediném plošném spoji 8x EI trafo (!) a kvalitní filtrační kondenzátory. Celá napájecí sekce je ze všech stran zakrytována perforovaným ocelovým plechem. Díky tomu je i hmotnost celého přístroje značná (10.8kg). V přístroji je celkem 13 desek plošných spojů (včetně zásuvných modulů), napájení nepočítaje, které jsou vzájemně propojeny plochými sběrnicemi s multipin konektory. Celkové provedení a kvalita použitých součástek jsou prvotřídní, drtivá většina všech el. kondenzátorů jsou Nichicon MUSE. Ačkoliv již v první generaci byly použity převodníky 24/192 (PCM1738E), díky digitálnímu vstupnímu receiveru, který zvládne pouze 24/96 je toto i limit maximálního rozlišení, co přístroj S1 a S2 verze zvládne. Toto se změnilo až u poslední verze, kdy firma uvedla nový receiver schopný zpracovat 24/192kHz. Ten by měl údajně fungovat i v S1 verzi, po přehrání Firmware, ale pouze od určitého S/N přístroje z pozdější produkce. Škoda, že výrobce do současné doby nedal do prodeje žádný rozšiřující I/O modul pro volný slot na zadním panelu, např. nějakou variantu USB, HDMI...
S1 verze: DAC PCM1738E (díky vstupnímu receivru ale zvládne jen rozlišení 24/96)
S2 verze: DAC PCM1792 + nové Volume boardy (stále max. 24/96)
S3 verze: DAC PCM1792 + nové Volume boardy (tedy dtto to samé co S2) + nový Digital input receiver board (max. 24/192)
pozitiva:
- přístroj starší generace lze upgradeovat na novější verzi (S1 na S2 nebo S3; S2 na S3) za příplatek
- DAC, Volume boardy a Digital input receiver board jsou vyrobeny jako zásuvné moduly do patic (lze je snadno vyjmout a vyměnit bez nářadí)
- přístroj lze ovládat přes port RS232 z PC, příp. řídit např. hlasitost z domácího kina Theta Casablanca
- přístroj má volný slot na zadním panelu pro možnost budoucího rozšíření o další vstupy / výstupy
- výrobce dal volně ke stažení nejnovější verze firmware pro každou verzi přístroje + program pro jeho nahrání do přístroje, tzn. uživatelsky proveditelné
- lze rozšířit o ST glass fibre digital input (AT&T); používá u CD transportů např. Wadia, Teac/Esoteric
- obsahuje generátor bílého šumu pro "zahoření - burn in" přístrojů
- pro maximální eliminaci jitteru lze volit mezi Reclocking / Jitter Jail
- jas displeje je možné regulovat ve 4 stupních + úplně vypnout
negativa:
- přístroj umí "obsluhovat" pouze 5 vybraných vstupů (z 8-mi možných; 6 digi + 2 analog), tzn. musíte si vybrat které oželíte
- u digitálního vstupního signálu se nezobrazuje jeho bit rate ani SF, pouze je indikován LOCK (pomocí LED diody)
- přístroj pracuje v Áčku, tzn. značně topí - nelze ho dát do racku natěsno, bez účinné ventilace vrchním krytem
- gumová tlačítka na předním panelu
- lacině působící plastové dálkové ovládání (neadekvátní ke kvalitě samotného přístroje)
Ešte raz sa ospravedlňujem za unáhlené zhodnotenie.
Nie som pritom vôbec názoru že len najnovšie DAC-y sú najlepšie.
Veľa top DAC-ov sú na trhu rádovo 10-12 rokov a sú stále aktuálnymi modelmi a moja skúsenosť potvrdzuje že sú pre mňa zvukovo lepšie ako veľa súčasných (napr absolútne sklamanie z Gustard X30 porovnávané s Chord Dave a Rockna Wavedream Signature Balanced). Práve zmienené dva DAC-y sú na trhu od 2015 (Chord Dave) a 2016 (Rockna v aktuálnej konfigurácii, a aj keď tam bol 10/2021 inovovovaný vstupný digital boarad, ale aj starší aj novší umožňuje inštalovať rovnaký - aktuálny FW). Moja v podstate negatívna skúsenosť sa týkala len Emm Labs DAC2 (aktuálne nemá čo už ponúknuť podla mňa, obdobne ako Meitner MA1 V1).
MPK: Vďaka za bližší popis tohto zaujímavo konštruovaného DAC-u.
Páči sa mi aj tá možnosť upgrejdovatelnosti. Otázna je cenovka za upgrade.
Mal si možnosť tento DAC počuť?
Nie som pritom vôbec názoru že len najnovšie DAC-y sú najlepšie.
Veľa top DAC-ov sú na trhu rádovo 10-12 rokov a sú stále aktuálnymi modelmi a moja skúsenosť potvrdzuje že sú pre mňa zvukovo lepšie ako veľa súčasných (napr absolútne sklamanie z Gustard X30 porovnávané s Chord Dave a Rockna Wavedream Signature Balanced). Práve zmienené dva DAC-y sú na trhu od 2015 (Chord Dave) a 2016 (Rockna v aktuálnej konfigurácii, a aj keď tam bol 10/2021 inovovovaný vstupný digital boarad, ale aj starší aj novší umožňuje inštalovať rovnaký - aktuálny FW). Moja v podstate negatívna skúsenosť sa týkala len Emm Labs DAC2 (aktuálne nemá čo už ponúknuť podla mňa, obdobne ako Meitner MA1 V1).
MPK: Vďaka za bližší popis tohto zaujímavo konštruovaného DAC-u.
Páči sa mi aj tá možnosť upgrejdovatelnosti. Otázna je cenovka za upgrade.
Mal si možnosť tento DAC počuť?
Slyšel jsem pouze původní verzi S1 s PCM1738E. Novější S2 / S3 nevím, zda v ČR někdo vlastní. Možná proto jsem založil tohle vlákno, aby se příp. uživatel / majitel mohl podělit o své zkušenosti, kdyby chtěl..
Co jsem tak četl na zahraničních forech, všichni kdo přešli z S1 na S2/S3 psali, že je to nebe a dudy ve prospěch novějších verzí.
Nejaktuálnější ceník mám z r. 2015, ceny budou ale +/- podobné i dnes, možná trochu vyšší. Doporučené ceny výrobce z r. 2015:
Theta Digital Gen VIII verze S3 - 13.995,- USD
upgrade S1 na S3 - 2.375,-USD (výměna DAC + Volume boardů)
upgrade S2 na S3 - 500,-USD (výměna Digital input receiver boardu - 24/192)
upgrade z předchozích modelů DACů před Gen VIII (de facto výměna starý za nový) - 11.125,-USD
*** MSRP, tzn. v našich končinách ještě nutno připočítat DPH + clo.
Co jsem tak četl na zahraničních forech, všichni kdo přešli z S1 na S2/S3 psali, že je to nebe a dudy ve prospěch novějších verzí.
Nejaktuálnější ceník mám z r. 2015, ceny budou ale +/- podobné i dnes, možná trochu vyšší. Doporučené ceny výrobce z r. 2015:
Theta Digital Gen VIII verze S3 - 13.995,- USD
upgrade S1 na S3 - 2.375,-USD (výměna DAC + Volume boardů)
upgrade S2 na S3 - 500,-USD (výměna Digital input receiver boardu - 24/192)
upgrade z předchozích modelů DACů před Gen VIII (de facto výměna starý za nový) - 11.125,-USD
*** MSRP, tzn. v našich končinách ještě nutno připočítat DPH + clo.
Tie ceny za upgrade sú až prekvapivo dobré. Slušná značka aj keď skutočne dnes už velmi málo viditelná. Nikde na high end výstavách som si ju posledné roky nevšimol
je tedy fakt, že co značku sleduji, za poslední roky nepředstavila nic nového. Skoro mám pocit, jestli to nebude její konečná...
Tady jedna fotka vnitřku Gen VIII, dvě vertikální desky v paticích vlevo jsou DACy, čtyři desky vpravo Volume boardy.
Tady jedna fotka vnitřku Gen VIII, dvě vertikální desky v paticích vlevo jsou DACy, čtyři desky vpravo Volume boardy.
Theta je mrtva uz velmi dlho - im zlomil krk, prichod HDMI a HDCP, nakolko ich klucovy produkt bolo AVP Casablanca. Kupilo ich ATI a zaradilo do svojej zbierky.
Ja som Thetu pouzival ako preamp+DAC, ked som mal stremer Linn Majik. Tam sa mi ten interny DAC v Thete zdal lepsi, potom ked som presiel na Akurat, tak uz som Thetu dal do skrine.
Nakoniec som ju dal do Audioega do komisie a relativne z rychlo ju niekto aj kupil a nepamatam si za kolko, ale viem, ze som bol prijemne prekvapeny, bolo to asi tak 3x tolko ako som cakal ze to ma hodnotu.
Ja som Thetu pouzival ako preamp+DAC, ked som mal stremer Linn Majik. Tam sa mi ten interny DAC v Thete zdal lepsi, potom ked som presiel na Akurat, tak uz som Thetu dal do skrine.
Nakoniec som ju dal do Audioega do komisie a relativne z rychlo ju niekto aj kupil a nepamatam si za kolko, ale viem, ze som bol prijemne prekvapeny, bolo to asi tak 3x tolko ako som cakal ze to ma hodnotu.
dohledal jsem, kdy asi která verze přišla oficiálně na trh:
prototyp / demo na výstavy (S1) - r.2002
S1 - r.2004
S2 - r.2008
S3 - r.2011
* existovala verze (možnost objednat přístroj) s " Fixed Volume ", tzn. bez možnosti regulace hlasitosti - výstupní úrovně preampu, ale ta se vyskytuje tak málo, že jsem zatím nikde žádnou nezaznamenal.
** přístroj se vyráběl i v černém eloxu, který měl tendenci časem vyblednout a zflekatět
*** příplatek za AT&T ST glass fibre digitální vstup byl 300,-USD (již se nenabízí)
prototyp / demo na výstavy (S1) - r.2002
S1 - r.2004
S2 - r.2008
S3 - r.2011
* existovala verze (možnost objednat přístroj) s " Fixed Volume ", tzn. bez možnosti regulace hlasitosti - výstupní úrovně preampu, ale ta se vyskytuje tak málo, že jsem zatím nikde žádnou nezaznamenal.
** přístroj se vyráběl i v černém eloxu, který měl tendenci časem vyblednout a zflekatět
*** příplatek za AT&T ST glass fibre digitální vstup byl 300,-USD (již se nenabízí)
Prekvapujem ma len, že inak k technicky prepracovanému prístruju v tejto cenovej kategórii sa mohlo stať, že si vybrali eloxáreň kde zjavne nedodržali výrobný proces. Čierny elox pre nič iné nemení farbu, len ak sa nedodrží výrobný proces (neznalosť alebo šlendriánstvo). Inak vydrží rovnako čierny “navždy”. Stalo sa mi to len u Denafrips
odkrytovaná napájecí část, i zde jsou použity kvalitní el. kondenzátory (ty zelené jsou Nichicon MUSE)...