Tidal
Re: Tidal
Nedělám vlastní ripy a dráťák neposlouchám. Hi-Res si kupuji od renomovaných vydavatelství, např. 2L a pod. Jinak kupuji a hraji placky SACD, DVD-A a BD-audio.
Skutečných Hi-Resů mám cca 650, včetně těch Supraphonských WAV 24 bit/192 kHz, z originál master pásů a i ty hrajou perfektně.
Skutečných Hi-Resů mám cca 650, včetně těch Supraphonských WAV 24 bit/192 kHz, z originál master pásů a i ty hrajou perfektně.
Naposledy upravil(a) Oldear dne 19 říj 2022 22:45, celkem upraveno 1 x.
Yiakubou
"" Treba ted si davam ZZ Top - Tres Hombres. Hi-res na Qobuzu mi zni mnohem lip, nez puvodni vydani na CD. ""
No to je právě to: " mi zní mnohem líp " Prostě do toho hrabou a upravujou to k líbivosti.
Nechci však nikoho odrazovat, ať si každý poslouchá co chce.
"" Treba ted si davam ZZ Top - Tres Hombres. Hi-res na Qobuzu mi zni mnohem lip, nez puvodni vydani na CD. ""
No to je právě to: " mi zní mnohem líp " Prostě do toho hrabou a upravujou to k líbivosti.
Naposledy upravil(a) Oldear dne 19 říj 2022 22:54, celkem upraveno 1 x.
@Oldear: Promiň, ale plácáš. Utápíš se v porovnávání něčeho, co jsi poslouchal před 30 lety, pak to vyšlo 100x remasterované a pak z toho děláš závěry. Poslechni si ńově udělané album v hires ze streamu (pokud na to máš pořádný aparát a ne "dráťák"Na tom "dráťáku" ve většině případů žadné skutečné Hi-Res nejsou, jsou to pouze přepočítanice ze současných zmršených 44,1
Zaprvé, nezavrhuju streamovací služby zaslepeně, zavrhuju je po dlouhodobým opakopvaným testování x různých streamovacích služeb. Všechno co o nich říkám je prostě výsledek tohole dlouhodobýho testování.Yiakubou píše: ↑19 říj 2022 20:50LUKu, sorry ale prijde mi, ze dost zaslepene zavrhujes streaming jako neco, co do hifi nepatri. S tim nesouhlasim. Jsou tam i ty dobry vydani. Ano, ne u kazdyho alba, asi ne u vetsiny alb, ale jsou tam. Ja posloucham tak ze 2/3 casu z vlastnich ripu vydani, ktery na streamu nejsou a 1/3 z Qobuzu. Kdyz porovnam vlastni rip oproti streamu z Qobuzu - nepoznam rozdil, tak nevim, co je na tom ne-hifi. Je to proste neco jako dalsi medium, ktery ma svy vyhody a nevyhody a otevira dalsi moznosti poslechu. Tvoji logikou bych takhle mohl zavhrnout jakykoliv jiny medium, protoze dobry i spatny vydani jsou vsude.
Zadruhé, neříkám že na streamovacích službách vůbec nejsou dobrý vydání, ale v první řadě, dobrý je za tři a hlavně jasně říkám: "nacházím na streamovacích službách v kvalitní podobě jen zlomek, většina tam je jen v podobě LW zmrvenin."
Zatřetí, Já nemluvím o srovnání stejných masterů, protože srovnávat stejný mastery ze streamovacích služeb se stejnými mastery z nosičů bude ovliněný x faktorama a samotnej zdroj toho zvuku bude jen jedním z těchhle faktorů, ale hlavně porovnávat stejný mastery lze ve většině pčípadů právě jen u těch nekvalitních vydání alb (který hifisty asi těžko budou zajímat, že jo) anebo jen u menšina těch kvalitních vydání. A to je ten problém, na stremoavcích službách není výběr, tam máš jen několik málo různých vydání, jak už jsem říkal, a klidně třřeba i všechny z nich jen víc nebo míň zmršený. Ale na nosičích máme často na výběr z desítek ale i stovek různých vydání na nejrůznějších druzích nosičů a kvalitní z nich můžou být klidně i desítky a destíky, stačí si vybrat. A to když mluvím o srovnání se stream. službama beru v potaz jen CD, protože SACD, LP, HDCD, Blu-ray, Hiresy v DSD atd. na streamovacích službách logicky už vůbec nelze najít. Jenže to je jen další mínus a další problém pro streamovací služby, protože i na těchhle nosičích nezřídka vycházejí skvělý a lepší vydání alb než jsou ty co jsou na těch stream. službách.
To co je na streamovacích službách v Hi-res se dá v tom Hi-res koupit i mimo ty streamovací služby, takže netřeba srovnávat jen s CD. Navíc nová hudba je až příliš často tak jako tak víc nebo míň osekaná a zprzněná díky LW a s tím žádnej Hi-res nic nezmůže (a obecně, CD bohatě stačí, pokud je kvalitní nahrávka/master, ale pokud není, tak jak říkám, už to žádnej Hi-res nezachrání). V moha případech nový hudby hrajou alespoň o něco líp LP, ale ty si na streamovacích službách jaksi neposlechneme, že jo.
Navíc s tím Hi-resem, třeba právě na tidalu, to není tak žhavý, viz:
- Obrovské množství, pravděpodobně většina, vydání v MQA je jen převzorkováno ze 44.1 kHz na vyšší vzorkovací frekvence. Takže to není Hi-Res.
Zdroj:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... mqa.22549/
Ty jsi zrovna tyhle vydani nejak porovnaval, nebo to je jen takovy placnuti? Ja je totiz porovnaval dost podrobne. Ten Hi-Res ma podobny DR jako vydani co mam na CD - Warner 7599-27381-2, Germany, dokonce i neco malo horsi. Ale v podstate ve vsem je ten hi-res lepsi - cistota, rozliseni, lepsi mix, atd. To CD oproti tomu zni plose a jak pod dekou. To fakt neni o nejaky libivosti, ten hi-res je uz jen ciste technicky, ale i zvukove lepsi vydani. Vyzkousej.Oldear píše: ↑19 říj 2022 22:41Yiakubou
No to je právě to: " mi zní mnojem líp " Prostě do toho hrabou a upravujou to k líbivosti.
@LUK: Neřešíme zde MQA (ale chápu, že jsme blbě ve vláknu TIDAL), řešíme zde zcela tendenční přesvědčení, že zdrojový materiál na streamu je horších kvalit, než třeba ten download, ať tedy neporovnáváme jen CD.
A zatímco jsem ochoten připustit, že stream může mít své technické problémy, tak jsem zatím neslyšel, že by někdo na steamovací platformě, kde je hires podporovaný (tedy QOBUZ) záměrně vystavil horší zdrojový materiál než nabízí ke stažení.
Takže se Tě konkrétně zeptám: Můžeš konkrétně jmenovat několik nově vydaných alb, která jsou na QOBUZ dostupná ve formátu podporovaném QOBUZ, a současně jsou tam k mání jiná "data" než ta, která si koupíš jako download?
A zatímco jsem ochoten připustit, že stream může mít své technické problémy, tak jsem zatím neslyšel, že by někdo na steamovací platformě, kde je hires podporovaný (tedy QOBUZ) záměrně vystavil horší zdrojový materiál než nabízí ke stažení.
Takže se Tě konkrétně zeptám: Můžeš konkrétně jmenovat několik nově vydaných alb, která jsou na QOBUZ dostupná ve formátu podporovaném QOBUZ, a současně jsou tam k mání jiná "data" než ta, která si koupíš jako download?
Yiakubou
V pohodě, poslouchej jak Ti to vyhovuje. Tahle diskuse nikam nepovede. Píšeš: "to CD mi zní ploše a jak pod dekou". OK, ale jaká je kvalita Tvého CD playeru? To nevyřešíme. Popsal jsem pouze svoji zkušenost.
Hlavně poslouchejte hudbu a snažte se, aby to skutečně byla hudba.
V pohodě, poslouchej jak Ti to vyhovuje. Tahle diskuse nikam nepovede. Píšeš: "to CD mi zní ploše a jak pod dekou". OK, ale jaká je kvalita Tvého CD playeru? To nevyřešíme. Popsal jsem pouze svoji zkušenost.
Tak bys to mel mozna zase zkusit. Kdysi jsi mi psal, ze hifista ma byt flexibilni a otevreny vsem kvalitnim formatum, protoze vsude je neco dobryho a neco spatnyho. Takze tim, ze si muzes poslechnout co nejvic ruznych formatu, mas nejvetsi potencial pristupu k tem kvalitnim vydanim. Timhle zavrhovanim streamingu en bloc si zbytecne zaviras jednu moznost. Jasne, vetsinu, ne-li vsechny ty hi-resy si muzes i nekde koupit. Bavime se ale o kvalite nahravek, ne o obchodnich modelech, nebo o sberatelstvi.
Ale jsou tam i ty nejlepsi vydani. Jenom to chce hledat a samozrejme mas pravdu, ze ne u vseho a je toho mensina. Jak jsem psal, moje zkusenost je, ze tak 2/3 casu travim poslechem svych ripu a asi 1/3 Qobuz. Mozna v te Qobuzi 1/3 nemam jenom ty uplne nejlepcejsi vydani co existujou, ale to co tam mam mi hraje dobre az vynikajicne. Stejne tak treba nemam gramofon, takze si nemuzu vychutnat ty vydani, ktery jsou jen na vinylu. Holt, clovek proste nemuze mit vsechno a jsem s tim smireny. Nemyslim si ale, ze by to ze me delalo nejakeho ne-hifistu.
Tohle srovnani jsem delal proto, aby porovnal zvukovou kvalitu streamu z lokalniho ripu, vs z Qobuzu. V tom zadnejch x faktoru neni, tam je faktor pouze jeden - bud se data streamujou z Qobuzu, nebo z lokalniho uloziste. Oboji po siti, oboji bit-perfect. To, ze takovych masteru je na streaming sluzbach malo je pro takovyhle srovnani irelevantni argument. Staci najit jeden, dva...LUK píše: ↑19 říj 2022 22:48Zatřetí, Já nemluvím o srovnání stejných masterů, protože srovnávat stejný mastery ze streamovacích služeb se stejnými mastery z nosičů bude ovliněný x faktorama a samotnej zdroj toho zvuku bude jen jedním z těchhle faktorů, ale hlavně porovnávat stejný mastery lze ve většině pčípadů právě jen u těch nekvalitních vydání alb (který hifisty asi těžko budou zajímat, že jo) anebo jen u menšina těch kvalitních vydání. A to je ten problém, na stremoavcích službách není výběr, tam máš jen několik málo různých vydání, jak už jsem říkal, a klidně třřeba i všechny z nich jen víc nebo míň zmršený. Ale na nosičích máme často na výběr z desítek ale i stovek různých vydání na nejrůznějších druzích nosičů a kvalitní z nich můžou být klidně i desítky a destíky, stačí si vybrat. A to když mluvím o srovnání se stream. službama beru v potaz jen CD, protože SACD, LP, HDCD, Blu-ray, Hiresy v DSD atd. na streamovacích službách logicky už vůbec nelze najít. Jenže to je jen další mínus a další problém pro streamovací služby, protože i na těchhle nosičích nezřídka vycházejí skvělý a lepší vydání alb než jsou ty co jsou na těch stream. službách.
Taky mi neprijde fer srovnavat streaming sluzby vs. vsechny ostatni formaty dohromady. Je to proste jedna z moznosti, naprosto relevantni, se svym obchodnim modelem a u tech dobrych vydani v odpovidajici kvalite, ktera se rovna CD, nebo zakoupeny hi-res. S touhle logikou bych uplne stejne mohl kritizovat treba CD. Na CD taky nejsou jen ty nejlepsi vydani, ale spousta (vetsina) jsou sracky. Je potreba si vybirat. Stejne tak i na CD jsou alba, ktery jsou ty nejlepsi vydani a naopak jsou zase jiny alba, kde je lepsi vydani treba na Qobuzu, nebo nekde ke koupi v hi-resu, na ktery se zadny vydani na CD, nebo i na jinym formatu nechyta.
Proste ty mas svoji rozsahlou sbirku a kdybych byl v tve kuzi, mozna bych mel vuci streaming sluzbach stejny despekt. Ale takto en bloc odrazovat ostatni od streaming sluzeb mi nedava logiku a nevidim pro to zadny relevantni argument. Co ma smysl, je odrazovat od MQA a od tech spatnych vydani.
V pohode. Jen pro info, ja porovnaval korektne provedeny CD Rip toho vydani na CD vs Qobuz (rip pomoci spravne nastaveneho EAC, s porovnanim s accuraterip databazi, coz povazuji za kvalitnejsi precteni dat nez dokaze jakykoliv CD player). CD player v tom nehral zadnou roli. Jediny rozdil byl stream z lokalniho uloziste po siti, vs. stream toho sameho vydani po siti z Qobuzu.Oldear píše: ↑19 říj 2022 23:04Yiakubou
Tak už jen v rychlosti:
Yiakubou
- Nepotřebuju zkoušet opakovaně po xtý něco jen proto, že ty na to máš jinej názor, streamovacím službám jsem opakovaně věnoval spoustu času. A žádnou možnost si nezavírám, Já jsem v tomhle ohledu plně flexibilní, mám možnost přehrávat CD, Hi-res (i v DSD), SACD, LP, DVD-A, Blu-ray atd.... Co je na streamovacích službách seženu i mimo ně na některým z nosičů, takže o nic nepřicházím.
- Ano jsou na stream. službách i kvalitní vydání (opakovaně jsem to řekl), ale ve většině případů ne.
- říkáš že "není fér srovnávat streaming služby vs. všechny ostatní formáty dohromady?" A přitom přesně to Já nedělám (jasně jsem řekl: "když mluvím o srovnání se stream. službama beru v potaz jen CD, protože SACD, LP, HDCD, Blu-ray, Hiresy v DSD atd. na streamovacích službách logicky už vůbec nelze najít."), kdežto ty srovnáváš CD s Hi-resem. Když chceš porovnávat kvalitu stream služeb na stejným masterech, tak musíš srovnávat CD s CD a Hi-res s Hi-resem, ne CD s Hi-resem.
- jestli má ten Hi-res "lepší mix (a k tomu ti to CD zní oproti tomu Hi-resu "ploše a jako pod dekou,"), jak říkáš, tak se nejedná o stejnej master jako to CD, takže jsi nesrovnával stejný mastery.
- Ano, na CD nejsou jen ta kvalitní vydání (nic takovýho taky netvrdím) a je potřeba si vybírat (to říkám pořád), jenže na CD (i dalších nosičích) máme výběr z x vydání a snadno si tak najdeme a vybereme ta kvalitní. Na stream. službách tohle nelze, pokud tam ta kvalitní vydání nejsou tak smůla. A to i přesto, že na nosičích jsou. A kde je na Qobuzu lepší vydání v Hi-res než jaký je na CD, tam je to stejný vydání v Hi-res i mimo Qobuz, kdežto velká většina toho co je na nosičích na Qobuzu není, to je právě to.
- Já nikoho neodrazuju od streamovaích služeb (ať si každej dělo co chce) naopak spoustě začínajících hifistů do začátku doporučuju nějakou stream. službu ať mají co poslouchat než si vybudujou nějakou sbírku nosičů. Já ale zkrátka jen říkám o stream službách pravdu a sdílím svoje zkušenosti, čímž jsem už mnoha lidem dopomohl k lepšímu poslechu hudby.
- A na závěr, CD přehrávače čtou data z CD stejně kvalitně jako mechaniky v PC.
Yiakubou
- Nepotřebuju zkoušet opakovaně po xtý něco jen proto, že ty na to máš jinej názor, streamovacím službám jsem opakovaně věnoval spoustu času. A žádnou možnost si nezavírám, Já jsem v tomhle ohledu plně flexibilní, mám možnost přehrávat CD, Hi-res (i v DSD), SACD, LP, DVD-A, Blu-ray atd.... Co je na streamovacích službách seženu i mimo ně na některým z nosičů, takže o nic nepřicházím.
- Ano jsou na stream. službách i kvalitní vydání (opakovaně jsem to řekl), ale ve většině případů ne.
- říkáš že "není fér srovnávat streaming služby vs. všechny ostatní formáty dohromady?" A přitom přesně to Já nedělám (jasně jsem řekl: "když mluvím o srovnání se stream. službama beru v potaz jen CD, protože SACD, LP, HDCD, Blu-ray, Hiresy v DSD atd. na streamovacích službách logicky už vůbec nelze najít."), kdežto ty srovnáváš CD s Hi-resem. Když chceš porovnávat kvalitu stream služeb na stejným masterech, tak musíš srovnávat CD s CD a Hi-res s Hi-resem, ne CD s Hi-resem.
- jestli má ten Hi-res "lepší mix (a k tomu ti to CD zní oproti tomu Hi-resu "ploše a jako pod dekou,"), jak říkáš, tak se nejedná o stejnej master jako to CD, takže jsi nesrovnával stejný mastery.
- Ano, na CD nejsou jen ta kvalitní vydání (nic takovýho taky netvrdím) a je potřeba si vybírat (to říkám pořád), jenže na CD (i dalších nosičích) máme výběr z x vydání a snadno si tak najdeme a vybereme ta kvalitní. Na stream. službách tohle nelze, pokud tam ta kvalitní vydání nejsou tak smůla. A to i přesto, že na nosičích jsou. A kde je na Qobuzu lepší vydání v Hi-res než jaký je na CD, tam je to stejný vydání v Hi-res i mimo Qobuz, kdežto velká většina toho co je na nosičích na Qobuzu není, to je právě to.
- Já nikoho neodrazuju od streamovaích služeb (ať si každej dělo co chce) naopak spoustě začínajících hifistů do začátku doporučuju nějakou stream. službu ať mají co poslouchat než si vybudujou nějakou sbírku nosičů. Já ale zkrátka jen říkám o stream službách pravdu a sdílím svoje zkušenosti, čímž jsem už mnoha lidem dopomohl k lepšímu poslechu hudby.
- A na závěr, CD přehrávače čtou data z CD stejně kvalitně jako mechaniky v PC.
úplně jsem nepochopil ten důvod proč je Tidal špatný - tak jako je jasný že když se CD vydávají někdy od 80 let tak je v nabídce hafo všelijakých recyklátů od té samé nahrávky takže pak si může člověk vybrat verzi kterou podle jeho ucha nejlépe zvukař ve studiu zkreslil do hezka a hraje mu "nejlépe". Tidal oproti tomu má snahu vydávat nahrávku jako "Authenticated files from mastering proces" - to znamená autentické soubory z procesu masteringu které se co nejvíc přibližují tomu jak to hrálo v originálu. Ale asi to někomu vyhovuje víc přehrabávat mrtě CD a zkoumat na kterém to zvukař nejvíc vytáhnul do "hezka".
LUK:
Trochu jsi pomichal ty srovnavani. Pokud chci srovnavat kvalitu zdrojoveho materialu CD, vs. stream, vs. treba lokalni uloziste, nebo cokoliv, tak samozrejme porovnavam stejny master. To srovnani CD vs. hi-res bylo reakci na Oldeara, ktery si zrejme mysli, ze na streaming sluzbach jsou vydani upravena k libivosti a hrabalo se do nich. To tak ale neni, kolikrat je ten hi-res lepsi, nez puvodni vydani prave treba na CD. Jinak pokud tvrdis, ze CD prehravace ctou CD stejne kvalitne jako mechaniky v PC, tak to by me zajimalo, na zaklade ceho tohle tvrdis. Ja pro svoje tvrzeni jednoznacny dukaz nemam, ale prijde mi jako nesmysl, aby CD prehravac, ktery kontinualne nacita CD pri playbacku, to CD precetl se stejnou presnosti jako mechanika v PC pomoci EAC, kde dochazi k nekolikanasobnemu cteni a porovnavani vadnych, ci podezrelych sektoru, kontrola s online databazi, pripadne dvojite nacteni a porovnani checksumu. To asi tezko.
Na ty ostatni veci uz radsi nebudu reagovat, protoze takto pres psany text se asi nedokazeme pochopit a bylo by to spis na pokec.
mcm:
Tidal je spatny proto, protoze pouziva MQA. MQA je spatne z nekolika duvodu a vetsinu jich vypsal LUK v prispevku na predesle strance. To "Authenticated files from mastering proces" je jenom marketingovy kec a lez. Na Tidalu je spousta alb, ktera jsou normalni vydani na CD, nebo hi-res remastery, jenom konvertovana do MQA formatu.
Trochu jsi pomichal ty srovnavani. Pokud chci srovnavat kvalitu zdrojoveho materialu CD, vs. stream, vs. treba lokalni uloziste, nebo cokoliv, tak samozrejme porovnavam stejny master. To srovnani CD vs. hi-res bylo reakci na Oldeara, ktery si zrejme mysli, ze na streaming sluzbach jsou vydani upravena k libivosti a hrabalo se do nich. To tak ale neni, kolikrat je ten hi-res lepsi, nez puvodni vydani prave treba na CD. Jinak pokud tvrdis, ze CD prehravace ctou CD stejne kvalitne jako mechaniky v PC, tak to by me zajimalo, na zaklade ceho tohle tvrdis. Ja pro svoje tvrzeni jednoznacny dukaz nemam, ale prijde mi jako nesmysl, aby CD prehravac, ktery kontinualne nacita CD pri playbacku, to CD precetl se stejnou presnosti jako mechanika v PC pomoci EAC, kde dochazi k nekolikanasobnemu cteni a porovnavani vadnych, ci podezrelych sektoru, kontrola s online databazi, pripadne dvojite nacteni a porovnani checksumu. To asi tezko.
Na ty ostatni veci uz radsi nebudu reagovat, protoze takto pres psany text se asi nedokazeme pochopit a bylo by to spis na pokec.
mcm:
Tidal je spatny proto, protoze pouziva MQA. MQA je spatne z nekolika duvodu a vetsinu jich vypsal LUK v prispevku na predesle strance. To "Authenticated files from mastering proces" je jenom marketingovy kec a lez. Na Tidalu je spousta alb, ktera jsou normalni vydani na CD, nebo hi-res remastery, jenom konvertovana do MQA formatu.
mcm:"Authenticated files from mastering proces" je jenom marketingovy kec a lez. Na Tidalu je spousta alb, ktera jsou normalni vydani na CD, nebo hi-res remastery, jenom konvertovana do MQA formatu.
však proto píšu že Tidal má snahu a ne že Tidal vydává - tak kde Tidal nezískal práva na vydání "Authenticated files from mastering proces" nabízí k přehrání nižší verze - nicméně to nepovažuji za podvod protože na to je při výběru skladby posluchač upozorněn v jakém je hudba formátu.
však proto píšu že Tidal má snahu a ne že Tidal vydává - tak kde Tidal nezískal práva na vydání "Authenticated files from mastering proces" nabízí k přehrání nižší verze - nicméně to nepovažuji za podvod protože na to je při výběru skladby posluchač upozorněn v jakém je hudba formátu.