Tidal

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tidal

Příspěvek od Antony »

Booker píše:
03 srp 2023 14:37
Antony píše:
03 srp 2023 12:34
I těch 20% bylo v nejhorším možném masteringu, což se dalo lehce ověřit, a ta ověření jsem prováděl na několika stovkách vzorků.
Bylo by možné popsat metodiku ověřování?
Metodika - porovnání vzorků, u kterých bezpečně znám původ.

Booker
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Booker »

Dobře. To máme výběr vzorků. Vzorek s původem, na druhé straně vzorek ze streamu a dál prosím?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

A dál bylo provedeno srovnání pomocí programů:
- DR meter (foobar plugin)
- Spek Acoustic Spectrum Analyser
- Audacity
plus poslech
Rozdíly, případně shody, byly následně vyhodnoceny.
O vyhodnocení výsledků jsem se pak na hifi-room rozepsal.

winelover
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od winelover »

Antony píše:
03 srp 2023 14:47
winelower & mrba:
Pro mne je zase těžko pochopitelné, že vám není jasné něco, co by mělo být každému, kdo se k věcem staví korektně a zodpovědně. Vlastně, tím se to vysvětluje.

Takže, speciálně pro vás:
Jedině důkladným vyzkoušením a prozkoumáním problematiky mohu přijít na to, jestli věc nebo službu chci používat. Říkám tomu poctivý a solidní přístup. Neznáte? Nestačí mi nějaké reklamy na webu nebo doporučení povrchních konzumentů.
Ale známe Antony, známe. Já jsem měl spíš na mysli tu spoustu řečí tady a vnucování svého názoru ostatním.
Připomíná mi to metodu norimberských trychtýřů.
Naposledy upravil(a) winelover dne 03 srp 2023 15:37, celkem upraveno 1 x.

Booker
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Booker »

Antony píše:
03 srp 2023 15:23
A dál bylo provedeno srovnání pomocí programů:
- DR meter (foobar plugin)
- Spek Acoustic Spectrum Analyser
- Audacity
plus poslech
Rozdíly, případně shody, byly následně vyhodnoceny.
O vyhodnocení výsledků jsem se pak na hifi-room rozepsal.
Díky za odpověď.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

winelover píše:
03 srp 2023 15:30

Ale známe Antony, známe. Já jsem měl spíš na mysli tu spoustu řečí tady a vnucování svého názoru ostatním.
Připomíná mi to metodu norimberských trychtýřů.
Znáte, ale ptáte se, jako byste neznali. Tolik za A. No a za B, kde a konkrétně jak vnucuji svůj názor ostatním?
Ovšem, koho překvapí na diskuzním fóru "spousta řečí", měl by si nejdříve nastudovat, o čem to diskutování je. Ono bez spousty řečí jaksi neexistuje. To taky neznáš?

fb_milan6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_milan6 »

Avantgardná elektronika iste nie je komerčná, hudobná záležitosť. V streamingových službách je tam väčšina nahrávok. Mnohí interpreti a ich albumy tam majú pár vypočutí a aj tak to tam je, takže nie je pravda, že v týchto službách je len komerčná hudba. Nehovoriac o avantgardnom jazze, atď. Dokonca je tam kopa hard a progrockových rarít, viď Joseph a jeho raritný album Stoned Age Man.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Antony píše:
03 srp 2023 12:34
hřebík píše:
03 srp 2023 12:20
Antony píše:
03 srp 2023 11:27
hřebík:
Krátká odpověď na všechny statistiky je - osobní zkušenost. Tu považuji vždy za víc, pokud má relevantní rozsah. A takovou mají tisíce lidí napříč internetem, kteří se o téma zajímají, včetně mne. Argumentace statistikou, nadto neexistující, neobstojí.

Nejde o to, že tam není všechno. Jde o to, že tam není to, co chci. Tento rozdíl je zcela zásadní.
Ano, není tam to, co chceš, pak tedy stream není pro tebe. Poznámku jsem psal spíš pro lidi, kteří se diví, že na streamech něco chybí a očekávají nemožné. Tohle ale streamům nelze vyčítat, každý má nějaký vlastní katalog. Já sice taky na žádném streamu nenašel vše, ale jsem za ně rád, je tam dost hudby, kterou poslouchám. A chybějící lze vždy najít jinde.

Nicméně, reprezantativní statistiku či průkazné technické porovnání s obecným přesahem bych viděl rád, jinak nemůžu stream šmahem odsoudit ani přijmout názory, které ho obecně zatracují pro jeho kvalitativní nedostatečnost. Na to podle mě nejsou dostatečné důkazy ani data. A ani jednotlivé omezené zkušenosti, byť by byly moje, v mé snaze o racionální a objektivní pohled neobstojí. A bohužel nemám kapacitu ani čas takový test provést.
Ano, stream není pro mne. Já tam nenašel ani polovinu toho, co poslouchám. Spíše tak 20%. I těch 20% bylo v nejhorším možném masteringu, což se dalo lehce ověřit, a ta ověření jsem prováděl na několika stovkách vzorků. Navíc, poskytovatel se ani neunavuje posluchače informovat, kterou edici za své prachy dostane. I to je znak, že jim to je jedno, hlavně vydělávat na nenáročném posluchači.

Na streamu dostanu za relativně málo peněz z většiny nezajímavý segment hudebního spektra v problematické zvukové kvalitě. Ano, opakuji není to pro mne. Ten, pro koho to je, je tímto definován.

Vzhledem k tomu, že zmíněná statistika neexistuje, nezbývá než se opírat o vlastní zkušenosti. I kdyby existovala, s těmito zkušenostmi bych ji konfrontoval. A to množství zkušeností, které lze různě získat od různých na sobě nezávislých lidí je také statistický vzorek. Jen jej dokázat správně vyhodnotit.
Ok, v tvém případě tedy stream nenabízí poslouchanou hudbu a tebou poslouchaná hudba tam není v požadované kvalitě. Tím je myšleno stejné vydání na streamu a CD nebo to, že máš doma lepší vydání, pokud šlo vydání na streamu poznat? Kolik procent z těch stovek vzorků bylo prokazatelně stejné vydání na streamu a nosiči? A vzorky byly ze streamu a nosiče získány jak? Zkoušel jsi řešit své technické poznatky ke kvalitě poskytované hudby přímo s provozovatelem streamu?

K celkovým počtům "skladeb":
Tidal a Quobuz uvádějí přes 100 milionů skladeb
Deezer asi 90 milionů.
To podle mě nelze naposlouchat za celý život, natož obsahově vyhodnotit.
A pořád nevím, jak docílit reprezentativního výběru, abych mohl paušálně posoudit/odsoudit zvukovou kvalitu třeba těchto 3 streamů.

A ještě jinak: Quobuz i Tidal mají v katalogu např. klasiku od vydavatelství Deutsche Grammophon. Jsou ta alba nějak šizená, dynamicky či jinak osekaná oproti vydáním na CD apod.? Rád se pokusím vyreklamovat předplatné za těch pár let, když budu vědět, jak na to :)

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

hřebík:
Tím je myšleno, že vydání, která mám doma, mají lepší zvuk. Píšu to pořád dokola. Z různých vydání volí Tidal & spol. téměř vždy (ale na výjimku si nevzpomínám) to s tím nejhorším masteringem. Prokazatelně stejná byla pouze ta vydání, kdy existovala jediná digitální edice. Ta tam byla v úplně shodné podobě. Nebylo to vysoké procento. Opravdu musím vysvětlovat, jak se získají digitální data z nosiče??? Grabováním příslušným programem. Totéž ze streamu. Fakt vysvětluju malou násobilku... Technické poznatky jsem s provozovatelem neřešil, jsem natolik příčetný, abych věděl, že by to k ničemu nebylo.

Totéž počty skladeb. K čemu mi jsou desítky milionů skladeb, když tam jiné desítky milionů chybí, a zrovna ty chci slyšet. Mám být snad spokojený jen proto, že mi dávají něco jiného než chci, zato hodně? Logika....

Vlastním experimentům se meze nekladou a máš volné pole působnosti, jak získat reprezentativní vzorek. Rozhodně touto praxí získáš lepší zkušenost, než výslechem mé osoby. Doporučuji začít tím, že se naučíš grabovat CD pomocí EAC.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

novtom píše:
03 srp 2023 17:43
Na porovnání DR doporučuji tuto stránku:
https://magicvinyldigital.net

Tady je příklad, kdy téměř není rozdíl Tidal/Qobuz vs. LP
https://magicvinyldigital.net/2022/09/2 ... ter-qobuz/
https://magicvinyldigital.net/2023/04/0 ... uz-hi-res/

A tady jsou dva, kdy vinyl je z jiné galaxie:
https://magicvinyldigital.net/2023/04/2 ... yl-master/
https://magicvinyldigital.net/2022/02/1 ... al-amazon/
Srovnáváním ripů z CD/Hi-Res/vinylu jsem prováděl snad tisíc. Výsledky odpovídají. Když člověk chce, najde libovolný extrém. Ale pak je třeba relevantně vyhodnotit obecně platný ukazatel a z něj vyvodit závěr.

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Relativní a obecně platný ukazatel je, že i na streamovacích službách se dají najít alba, která jsou adekvátní CD nebo vinylu. Rozhodně nelze dát rovnítko stream="na hov...", o což se tu někteří snaží. Je to jeden z dalších zdrojů hudby a některá alba jsou kvalitní, jiná ne. Což ostatně u jiných nosičů funguje úplně stejně

winelover
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od winelover »

novtom: přesně tak! *palec*

Oplt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oplt »

Souhlas

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Pěkný příklad toho, že informace je třeba umět nejenom získávat, ale hlavně s nimi adekvátně nakládat.

Pravdou je, že "že i na streamovacích službách se dají najít alba, která jsou adekvátní CD". S tím vinylem to už pravda není, digi mastering se nikdy nerovná vinylovému. Ďábel je jako vždy skryt v detailu "téměř není rozdíl Tidal/Qobuz vs. LP" znamená, že mezi nimi rozdíl je a stejné ty nahrávky nejsou. Ani nemůžou.

A teď, co s tím? Co jsme vlastně zjistili? Nic moc, jsme teprve na samém začátku zkoumání, žádný velkolepý a už vůbec ne obecně platný ukazatel jsme ještě neurčili. Dělat v tuto chvíli závěr je velice unáhlené. Odpověděli jsme jen na otázku - dělají si streamingové služby vlastní digitální master, nebo používají nějaký dříve a jinde vytvořený? To považuji za důležité vstupní zjištění, sám jsem tím své zkoumání před pár lety začal. Jenže to zdaleka nestačí.

Dále je třeba zjišťovat spoustu dalších aspektů, než se k nějakému závěru dobereme. Např., kterému CD konkrétně se streamovaný soubor rovná? Kterému se naopak nerovná? V jakém je to poměru? Kolik nahrávek z diskografie skupiny tam můžeme najít? Jaká digitální vydání streamingové služby upřednostňují? Informují nás o dostupné edici? atd., atd.. Zjištěné údaje kvantifikovat a snažit se určit, co z toho vlastně vyplývá..

Prošel jsem si celou cestu zkoumání problematiky, odpověděl i na spoustu dalších otázek a dospěl jsem k jednoznačnému závěru, který jsem napsat v diskuzi zpětně. Na rozdíl od většiny diskutujících nehlásám nepodložené výkřiky ze tmy, všechno jsem velmi důkladně vyzkoušel.

Ještě se hoši musíte hodně učit..

Odpovědět