Tidal

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
ayman
Kontaktovat uživatele:

Re: Tidal

Příspěvek od ayman »

Tidal
Přílohy
Screenshot_20230806-141313.png
Screenshot_20230806-141329.png

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Qobuz

----------------------------------------------------------------------------------------------
Analyzed Folder: /Qobuz Downloads/Wiener Philharmonic Orchestra - Dvorák Symphony No. 9 in E Minor, Op. 95, B. 178 From the New World/Smetana The Moldau (1985) [16B-44.1kHz]/Smetana The Moldau (1985) [16B-44.1kHz]_dr.txt
----------------------------------------------------------------------------------------------
DR Peak RMS Filename

DR14 -0.00 dB -20.08 dB 01. I. Adagio - Allegro molto.flac
DR19 -2.25 dB -28.59 dB 02. II. Largo.flac
DR15 -0.16 dB -21.37 dB 03. III. Molto vivace.flac
DR12 -0.00 dB -17.31 dB 04. IV. Allegro con fuoco.flac
DR14 -0.00 dB -18.93 dB 05. No. 2, Vltava.flac

Number of Files: 5
Official DR Value: DR15

==============================================================================================

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Já nevím, všechny ty remastery a dynamické zploštěliny, to se týká hlavně komerční hudby, popu a rocku, Antony a LUK se tady snaží dokazovat, že je to problém i pro jiné žánry, ale mně se to moc nezdá.
Typicky třeba můj oblíbený jazzový trumpeťák Tom Harrell https://tidal.com/browse/artist/4447
Všechna jeho alba v CD kvalitě 44.1/16, hraje to super (on žádné zmršeniny v katalogu nemá).
A nový trend Tidalu, se mi tak zdá podle novinek, je dokonce u jazzu hi-res 96/24, viz třeba letošní Ron Carter a další...
Prostě si nemůžu pomoct, ale spokojenost.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Ono je to dáno tím, že na stream jsou většinou dávána vždy ta nejnovější vydání (reedice, remastery) a ta se z velké části vyznačují nižším DR. Ale ono to bylo stejné i před pár lety, v době kdy ještě existovaly prodejny CD. Taky tam na pultech z valné většiny byla ta nová vydání.
Samozřejmě nic neplatí absolutně, některé remastery mohou být O.K. (viz. jiná témata zde na HiFi fóru), někdy je i na streamu k dispozici více vydání, nejenom to poslední.
No a pokud je to dobrá muzika, ale k neposlouchání kvůli špatné technické kvalitě nahrávky (DR ale i jiné parametry), pak je holt nutné poohlédnout se jinde.

P.S.: Aktuálně poslouchám ze streamu řadová alba některých starších kapel, ta která jsem v mládí nesehnal a po roce 1989 již nedokoupil (nebylo tolik času, objevily se nové skupiny). Postupně si dělám seznam a to co se mi nejvíc líbí si stáhnu z HDTrack. Třeba v remaster v HiRes nebo se pokusím sehnat starší vydání. Možnosti dnes naštěstí jsou téměř neomezené. I ty fyzické nosiče ...

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Opakuje se to fórech pořád dokola (i když dadaft se tu pokouší podsouvat něco jinýho), že nejvíc zasažený Loudness War jsou mainstreamový žánry (rock, metal, pop, elektronika......) a naopak ty žánry, který do mainstreamu nepatří jsou jí zasažený míň, například jazz nebo klasika. Klasickou hudbu Loudness War zasáhla asi nejmíň ze všech žánrů. Ale i v těchhle žánrech se najdou zmršený nahrávky, i když ne tak často jako v mainstreamu, například "jazzový trumpeťák Tom Harrell" má v katalogu zmršeniny a dynamické zploštěliny taky (i když dadaft se tu pokouší podsouvat něco jinýho), například alba "Something Gold, Something Blue" "Prana Dance" "Moving Picture" "Infinty".....

A samozřejmě že nic neplatí absolutně, a některý remastery jsou skvělý (ale takových je, zejména v mainstreamových žánrech, dneska bohužel menšina), to se tu opět opakuje pořád dokola.

Ale nákupem Hi-Resů (ať už z HDtracks nebo ze streamovacích služeb) si člověk v těch mainstreamových žánrech taky moc nepomůže, spousta Hi-resů jsou taky zmršeniny, v tomhle ohledu jsou na tom Hi-Resy stejně jako fyzický nosiče. Malej příklad, takhle otřesně zní "Hi-Res" alba Tejas od ZZ Top z roku 2013: Přitom DR má v pořádku:
https://dr.loudness-war.info/album/view/42541
Jenže původně ta nahrávka zněla diametrálně jinak, takhle například zní CD z roku 1987 (původní nahrávka je z roku 1976): https://dr.loudness-war.info/album/view/154202
To je rozdíl jako hrom. Jak už tu taky xkrát padlo, ani vysoký DR není (zejména v případě nových remasterů) záruka kvalitního zvuku. Ani sebevyšší DR kvalitu nezaručuje, jen jí umožňuje. Příliš nízky DR ale kvalitu ani neumožňuje. Dneska holt je kvalitní poslech hudby o tom hledat, zjišťovat, shánět atd. Anebo je pak druhá možnost, a to sice rezignovat na kvalitní poslech hudby a buď se smířit s kdejakým vydáním který zrovna člověku přijde pod ruku jako první (nebo který mu třeba naservíruje nějaká streamovací služba) a kvalitu neřešit.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

dadaft píše:
08 srp 2023 13:30
Já nevím, všechny ty remastery a dynamické zploštěliny, to se týká hlavně komerční hudby, popu a rocku, Antony a LUK se tady snaží dokazovat, že je to problém i pro jiné žánry, ale mně se to moc nezdá.
V žádném případě jsem se nic takového dokazovat nesnažil. Jestli něco, tak pravý opak, alespoň co se týče klasiky.
Naposledy upravil(a) Antony dne 08 srp 2023 19:32, celkem upraveno 1 x.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Dark side of the moon píše:
08 srp 2023 16:31
Ono je to dáno tím, že na stream jsou většinou dávána vždy ta nejnovější vydání (reedice, remastery) a ta se z velké části vyznačují nižším DR. Ale ono to bylo stejné i před pár lety, v době kdy ještě existovaly prodejny CD. Taky tam na pultech z valné většiny byla ta nová vydání.
Srovnávat nabídku CD na pultech se streamováním hudby je dost zavádějící.

V prodejně jsem si mohl CD dobrovolně vybrat, na streamu ne.
V prodejně jsem si o CD mohl přečíst spoustu informací a na zkoušku před zaplacením poslechnout, na streamu ne.
V prodejně mohli mít kompletní diskografii, co neměli, to šlo přiobjednat. Na streamu ne.
V prodejně jsem si CD koupil a měl jsem jistotu, že si je pustím kdykoli budu mít chuť. Na streamu ne, tam zmizí ze dne na den libovolné album.
V různých prodejnách a bazarech jsem mohl shánět vydání CD s vyhovujícím zvukem, na streamu ne.
Co jsem si v prodejně koupil, přehrál jsem bez internetu, ze streamu nepřehraji nic.
Atd..

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Co se týče jazzu, tam se dnes prasí běžně. Tipněte si jaké DR má tohle:
Emil VIKLICKÝ TRIO - Kafka On The Shore (Tribute To Haruki Murakami) (2011)
Obrázek

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Nebo tohle, což je mimochodem dílo na hranici jazzu a klasiky:
Emil VIKLICKÝ TRIO - Sinfonietta - The Janacek Of Jazz (2009)
Obrázek

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

postup jak vyrobit z nahrávky se "špatným" DR nahrávku s "dobrým" DR je třeba tady:
https://archimago.blogspot.com/2017/08/ ... ge-of.html
otázka ale je jestli smyslem je poslouchat hudbu tak jak to kapela nahrála ve studiu a třeba i se špatným DR a nebo hledat X-tý remaster tak aby výsledek zněl co možná nejvíc líbivě.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Antony píše:
08 srp 2023 19:31
Dark side of the moon píše:
08 srp 2023 16:31
Srovnávat nabídku CD na pultech se streamováním hudby je dost zavádějící.

V prodejně jsem si o CD mohl přečíst spoustu informací a na zkoušku před zaplacením poslechnout, na streamu ne.
V prodejně mohli mít kompletní diskografii, co neměli, to šlo přiobjednat. Na streamu ne.
V prodejně jsem si CD koupil a měl jsem jistotu, že si je pustím kdykoli budu mít chuť. Na streamu ne, tam zmizí ze dne na den libovolné album.
V různých prodejnách a bazarech jsem mohl shánět vydání CD s vyhovujícím zvukem, na streamu ne.
Co jsem si v prodejně koupil, přehrál jsem bez internetu, ze streamu nepřehraji nic.
Atd..
A tohle je presne ten problem v tvym pristupu a argumentaci. Bud prodejna, nebo stream. Bud jedno, nebo druhy. Ono ale jde oboji dohromady. Streaming sluzbu muzes proste brat jako nejakou prodejnu, kde akorat neplatis za kazdy CD, ale mesicni poplatek za vsechno, co maji v nabidce. Nelibi se ti to? Muzes jit do jiny prodejny... Navic hodne manipulujes, nebo o tom moc nevis:
V prodejne sis mohl vybrat dobrovolne z toho, co tam meli. Stejne jako na streamu.
Nesmysl. Nebo snad chces rict, ze v prodejne sis toho precetl vic, nez co dnes volne najdes na internetu, nebo i v ramci obsahu dostupneho ve streaming aplikacich, treba v Roonu? Asi tezko... Streaming sluzby navic nabizeji trialy, treba v Qobuz shopu muzes poslechnout ukazky, atd.
Dalsi nesmysl. Samozrejme na streamu kompletni diskrografie jsou. Jasne, ze jsi mohl mit svoji oblibenou prodejnu, ktera ti sehnala tve oblibene okrajove umelce, od kterych treba neco na streamu nenajdes. Proste jina prodejna. Ta tvoje prodejna ale asi tezko mohla mit celkovy zaber tak velky, jako standardni streaming platforma.
Predstav si, ze existuji streaming sluzby, ze si tam vsechno muzes i koupit natrvalo.
Opet, stream je jedna z prodejen, ve ktere najdes spoustu dobrych, skvelych az nejlepsich vydani. A taky spoustu tech spatnych, jako v kazde jine prodejne.
Ano, je to internetova sluzba. Stejne jako na CD prehravaci bez CD taky neprehrajes nic, tak streaming sluzbu nemuzes pouzivat bez internetu. Internet muze kdykoliv vypadnout, CD zase neni okamzite dostupne. Proste vsechno ma svoje vyhody a nevyhody. Opet ale nechapu, proc by to melo byt v rovine "bud jedno, nebo druhe", kdyz v pohode jde vzit si to nejlepsi z obojiho.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Yiakubou *thumbs up*
Ono je to s Antony ale stejně marné. On je splachovací - viz. předchozí příspěvky a jeho osočování "Takže, nemáš, neznáš, jen chytračíš.."
A když pak tři příspěvky ukáží, že pravdu nemá on (tedy že buď neví nebo si vymýšlí) tak nereaguje, na den odmlčí ... a pak znova.

fb_milan6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_milan6 »

Z obchodu som si mohol mesacne dovolit kupit 5 C dciek. Za mesiac si na streame za minimalnu cenu vypocujem skoro 100 albumov.To je ta logika porovnavania Antonyho a moja reakcia.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Že je něčeho hodně zadarmo neznamená, že je to automaticky lepší nebo dokonce nejlepší. Kvalitní poslech hudby holt něco stojí.

:::::::::::::::::::::::::::

"Postupy jak vyrobit z nahrávky se "špatným" DR nahrávku s "dobrým" DR" existujou už dlouhlý léta. Lidi si rádi hrajou, to není nic novýho. Nic to ale neznamená, padělky nelze brát vůbec v potaz. Brát v potaz lze jen a pouze originální vydání z oficiální distribuce, zabejvat se nějakejma padělkama splácanejma ňákym nadšencem co si ve svej neznalosti naivně myslí, že stačí uměle nahonit DR a tím se na už zprasenej nahrávce dodatečně něco zlepší, je jen nesmyslná ztráta času.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

a zamyslel ses jak to že v tomhle vydání to zní "špatně" a v jiném vydání to zní "dobře" - co asi tak s tím ten vydavatel udělal ty padělku :D No nic na hledání nejlepších vydání - v tvém podání padělků tu jsou jiní experti :lol:

Odpovědět