Vincent CD-S6 Lampizator Upgrade

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Pirso
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Vincent CD-S6 Lampizator Upgrade

Příspěvek od Pirso »

http://www.lampizator.eu/lampizator/REF ... grade.html

Neskusal nahodou niekto z vas uskutocnit takyto upgrade? Vyzera to celkom jednoducho a lacno a bolo by zaujimave vypocut rozdiel. Rozmyslam, ze by som to vyskusal, ale pre istotu sa spytam ci to uz niekto nerobil. Malo by to byt aj vratne, takze v pripade nespokojnosti sa da vratit spat. Co vy na to?

agavel
Kontaktovat uživatele:

Re: Vincent CD-S6 Lampizator Upgrade

Příspěvek od agavel »

Na to jak to hrálo, když jsem ho měl doma (verzi MK) mi přijde, že je těch přívlastků jako sračka v popisu přehrávače fakt hodně. Ale může být, že to autor svojí úpravou s vyloučením většiny součástek zvukově přenesl do výšin nadpozemských.

Pirso
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pirso »

Ved prave. Mne sa tiez nezda, ze by bol Vincent nejaka sracka, aj ked urcite to nie je najlepsi prehravac na svete. Ked si ale clovek precita takyto clanok tak v nom zacne hlodat cervik pochybnosti ci sa neda z prehravaca vymacknut este viac. Predpokladam, ze ale taketo "sadistike" upravy nerobil nikto a maximalnou upravou bola asi tak vymena elektroniek.

Mozno by bolo by fajn, keby sa vyjadril niekto kto aspon ma predstavu co v tej uprave spravil a ci si mysli, ze to moze mat "pozitivny" vplyv na zvuk.

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Vincenta nemám, ale vyřazení opampů a zařazení plnohodnotné (tedy ne buffer patlače mazače jako to vincent má za opampama) lampové sekce funguje jako mávnutí kouzelného proutku.

Jen trefit tu správnou lampu(y) a zapojení k danému typu převodníku, což tam jistě Fikus má i se zapojením. Někdy je potřeba i tohle mít v relaci se zbytkem aparátu, někomu např. bude sedět SRPP se 6N6p, jinému do aparátu follower s 6SN7GT...

Každopádně aktuální čínské klony lamp jsou špatným vstupním bodem do tohoto světa, třeba 6N11 nebo 6N2 hrajou o 90% hůře než ruský NOS originál (cca 1960-1980)

Já jsem ze svých osobních zkušeností přesvědčen, že rozdíl je a je veliký.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Vit :

Tvé nadšení je sice inspirující, ale Tvé technické znalosti jsou deprimující.
Jaký bys viděl z technického hledista rozdíl mezi Cathode Follower a SRPP a proč do jednoho zařízení se více hodí CF s 6SN7GT a do jiného SRPP s 6N6p ? To by mne tedy zajímalo. Doporučuješ to, měl bys v tom mít jasno .......

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

*klanimse*
Hm. http://www.tubecad.com/articles_2002/SR ... index.html
A co třeba ještě Mu-Follower? Zkoušels?

Jen chci upozornit, že za

A) pro různé typy výstupů převodníků existují různě vhodné či nevhodné zapojení (U vs I výstup) - ověřené kombinace jsou na lampizator.eu vždy dobře popsány bez ohledu na teorii
B) rozdíl mezi SRPP se 6N2p, 6N6p, 6N1p a follower s 6SN7GTx, různé verze 6H9C vč. metalbase jsem měl možnost vyzkoušet na svém i jiném aparátu. K pravidlu jsem nedospěl, zato k jinému zapojení a lampě ano.

Pokud bych to měl parafrázovat třeba na OZ v převodníku - LM4562 mi třeba k mému aparátu sedí míň než AD8620 či OPA275. Někdo jiný bude mít jistě opačný názor.

Pokud potřebujete načerpat informace, já si čtu tohle: http://www.tubecad.com/

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

U tohohle CDP prý má vliv výměna lamp i bez drastického vykuchání sekce s OZ. To jen pro upřesnění. Možné je, že rozdíl výměny různých vhodných lamp bez vykuchání není nic proti tomu, co se stane po císařském řezu. Může být, když se člověk podívá dovnitř např. audiomatu, je tam docela prázdno, lampy, pár drátu, trafa...

Pirso
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pirso »

Ja som v CD-S6 uz par lamp vymenil a zvukovy efekt urcite bol, ale nebudem urcite pisat, ze som od rozdielu isiel vyskocit z koze. Ma to drobny charakter zmeny a da sa tak istym sposobom upravovat charakter zvuku. Mozno sa dokonca da elektronkami prisposobit charakter zvysku zostavy. U mna napr. vymena povodnej cinskej elektronky (12AX7) za elektronku znacky Tung-Sol mala pre moje usi vacsi prinos ako jej vymena za Teslu ECC803S. Takze elektronkami sa v urcitych medziach da upravit zvuk ale zaujimal ma prave tento "cisarsky rez". Vyzera do byt dost radikalny zasah do prehravaca a je mi divne, ze by Vincent daval do prehravaca viac suciastok s horsim zvukom, ako ako menej suciastok s lepsim zvukom. Keby som bol predajca ja, tak samozrejme uprednostnim druhy variant, kde bude zvuk lepsi a vyroba lacnejsia. Moja smola je, ze nie som technik a nerozumiem upravam, ktore boli spomenute na lampizator.eu. Viem iba posudit rozdiel zvuku a bojim sa aby som si tymto bypassom neznicil prehravac.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

i já bych to moc rád slyšel. svoje cdčko nehodlám obětovat, ale kdyby se mi podařilo sehnat něco s TDA1541 a CDM1, tak bych do toho asi šel - lampizator + NOS.

Fikus tuším ve Varšavě otevřel svou první provozovnu, která se tím zabývá na komerční bázi. myslím, že domluva s nima by byla bezproblémová.

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Nemusíš do Varšavy, lidé schopní vyřešit upgrade CD přehrávače a jeho lampizaci se najdou i u nás (já to nejsem).

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Upřesnění stran různých zapojení pro příklad:

"The optimal combination of Maxi-Lampucera and lampizator will be that of a cathode follower triode. This schematic is extremely transparent, pure and simple. It has the lowest output impedance of all schematics - just 70 Ohms !!! Its gain or amplification is circa 1 so the DAC signal - which is on normal CD level 0f 2 V pp will be just OK.
Personally I prefer my signal to be loud and I would use the SRPP which I describe elsewhere, but many people complain that 10 Vpp is too loud for them. That really depends on the amp.
So for those who like to stick with redbook level - this schematics is optimal.

These plans are for DAC type VOUT and not IOUT. So this plan applies also to the Wolfson DAC. Other Vout dacs are not worth the effort."

kudlibabka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kudlibabka »

Behem 3-4 let uz jsem zlampizoval nekolik desitek CD prehravacu nebo DACu a udelal si predstavu o tom co jak hraje a co ma jaky vliv na zvuk.Vyzkousel jsem vic nez 100 ruznych zapojeni s ruznyma lampama,vcetne drahych a tezko sehnatelnych NOS.Cinskym lampam jsem se radsi vyhnul,nebudi moji duveru,mam pouze cinsky klon EL84 ze sedesatych let,ale to je jiny pripad.
Naprostou nutnosti je odpojit vse co je za DAC chipem,pouziti jakehokoliv op ampu ma za nasledek degradaci zvuku,vetsi nebo mensi,ale ma ji vzdy....Samozrejmosti je dobry zdroj s velkymi kapacitami elytu,bypasem techto kvalitnimi svitky nebo keramickymi kotouci,pripadne pouziti svitkovych kondenzatoru misto elytu.Jako usmernovac se mi nejvic osvedcila lampa,pouzivatm primo i neprimo zhavene.Pozitivni vlim na kvalitu zvuku ma i zarazeni tlumivek do zdroje misto osporu,ja pouzivam 40H/20mA,vyrabi mi je v Tronics.Trafa pouzivam ruzna,klidne ze stareho radia ci podobneho zarizeni.pokud je treba vestavet do pristroje,je lepsi toroid v audio verzi,napr opet tronics.
Samotny zapojeni lamp muze byt taky ruzne,ja pouzivam bud SRPP nebo anodovy sledovac,u nej misto anodoveho odporu davam anodovou civku,pouzivam 240H/11mA.Zarazeni tlumivky v tomhle zapojeni ma podle mych zkusenosti velky pozitivni vliv na vysledny zvuk.Anodovy sledovac s tlumivkou/choke load/ uprednostnuji oproti SRPP,ovsem slusna anodova civka neni zrovna nejlevnejsi vec...pokud bych nechtel kupovat anodove civky,volil bych SRPP zapojeni.Dalsi vec jsou vazebni kondenzatory.Zkousel jsem spoustu,vcetne stribrnych MUNDORF SIO,ty jsou spicka,ale velice drahe/mel jsem pujcene/.Velmi se mi osvedcily ruske K75-10,ktere ted pouzivam.Dal jsem si je i do vyhybky k vyskacum,prinos oproti MKP slysitelny pri prvnim poslechu.K propojeni signalove cesty pouzivam stribrne lanko v teflonu,zem propojuju medi 2,5mm,ostatni veci vodici ziskanymi pri demontazi pocitacovych zdroju...odpory pouzivam bud ruske MLT,Dale bezindukcni,nekdy Bradley Allen a v posledni dobe i tantalove Audionote nebo karbonove Takman.
Zvuk po zlampizovani je mnohem lepsi,jasne slysitelny rozdil,pokud se clovek pro porovnani vrati k puvodnimu zapojeni,obvykle nemuze verit svym usim...lepsi prostor,pravolevy i predozadni,detaily,detaily a detaily pred tim neslysene a hlavne jakesi tezko popsatelne kouzlo kvuli kteremu jsem do do vsech svych laborovani pustil....
Nakonec muj tajny tip na typ lampy a jeji zapojeni:Tesla EF86 nebo 806s anodovy sledovac,choke load....to nema chybu

ps:na nekterych projektech spolupracuju s Vitem,inspiraci ve vsech projektech mi byl a je Lukas Fikus - lampizator

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jaké rozměry má ta tlumivka 240 H, 11 mA?

kudlibabka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kudlibabka »

Ta moje tlumivka je kupodivu docela mala,zrejme bude mit jadro z kvalitniho materialu,protoze funguje bezvadne.Kdyz jsem zkousel jine,vetsich rozmeru tak to balo docela spatny...jadro je tak 40 x 40 x 15mm.

Odpovědět