Zřízení digitálního uložiště hudby (PC, NAS server apod.)

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zřízení digitálního uložiště hudby (PC, NAS server apod.)

Příspěvek od samoT »

Jaká je spolehlivost takových SD karet, nebo USB FLASHek? Mínus bude určitě cena.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Co se týče záruky zálohy na HD,tak snad jen to že ten jeden HD bude připojován pouze při načítání nového přírustku,to by snad mohlo být celkem spolehlivé.Při zkolabování jednoho se dokoupí nový a zkopírujou se stávající data a je to.
Zajímalo by mne jak to řeší Meridian,Naim apod,oni ručí za životnost toho jejich pevného disku v těch super drahých digitálních knihovnách?

Odar

Příspěvek od Odar »

Rucit mozu. To ale neznamena, ze maju k dispozicii mimozemsku technologiu :geek:

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

Ja mám comp v pracovni a okrem 4 interných 2TB diskov používam dve samostatné 4 diskové (2x4x2TB) RAIDové polia v móde 6, t.j. obsah pola zostane zachovaný aj keď súčasne vypadnú 2 disky v jednom poli. Kapacita pola je samozrejme nižšia ako pri RAID 0, ale pri súčasných cenách diskov > 1TB to nie je problém. 8-)

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Odar.Já nevím,opravdu ručí za ty pevné disky co tam mají nainstalovaé?Jestli ano,čím to tedy bude.Pouhá špekulace na kterou mi tu asi nikdo neodpoví,jedině další špekulací. ;)

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

Na disky môže byť záruka, ale na obsah určite nie! Takže keď ti odíde HD a ty ho nemáš zálohovaný - dosť vážna smola. Zálohovať. Zálohovať. Zálohovať.

Odar

Příspěvek od Odar »

Zappadaddy --> Nech je to ako chce, nech tam davaju akokolvek kvalitne disky (aj ked kto do toho trochu vidi, tak sa spyta, ktory je ten kvalitny disk), reklamnemu letaku by som v pripade ochrany DAT neveril.

Pre mna je najrozumnejsie a najekonomickejsie riesenie zalohovat na druhy HDD, ktory sa v pravidelnych intervaloch zapoji do PC a inak je odpojeny od SATA aj od elektriny. Externy HDD by som na zalohy radsej nepouzival - statisticky odchadzaju viac, ako interne HDD.
Ked vylucime spominany dopad meteoritu, pad zalozneho HDD na mramorovu dlazbu z vysky 2m, obcuranie zalozneho disku domacim milacikom - je dost vysoka pravdepodobnost, ze data su zalohovane dostatocne bezpecne (ale zial nikdy nie stopercentne).

Ak chce niekto zalohovat citlive data, je vhodne pouzit kryptovanie (napr. pomocou utilitky True Crypt http://www.truecrypt.org/

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Jeden čas Kodak vyrábal zlaté CD-R médiá. Potom bolo chvíľu dostať DVD+R Emtec s vrstvou z 24 karátového zlata. Na obale je uvedená garancia že v prípade poškodenia sa vám zadarmo pokúsia dáta z disku zachrániť.
Firmu na obnovu dát z poškodeného disku som tiež jeden krát (dúfam že už nikdy viac) potreboval, vyšlo ma to na 363 euro.

Panzer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Panzer »

Pred cca dvema roky jsem udelal (spis jako vedlejsi produkt) test CD-R medii... pretahoval jsem cca 500 ks medii vypalenych (vse data, ne audio) od roku 95 (nejstarsi na 1x rychlostni SONY vypalovacce, kde se jeste CD vkladalo do caddy - schvalne kdo si na to jeste vzpomene ;-) vsech moznych znacek, vysledek (jako neprecteno hodnotim i s chybou, pro audio by se asi s par lupnutima dalo prezit, pro data jaksi ne):

Zlate Kodaky cca 80 CD - precteno vse
Verbatim AZO - z cca 150 CD neprecteno tusim 4 - 5 ks
Vse ostatni - levne Sony, TDK, par Multidisc (joj) - cca 10% chybovost

Takze mozna na tom zlate asi neco bude...

Co se tyka tematu fora, na rozdil od audia, ktere jeste stale resim (stavba domu se nejak protahuje :-(, uloziste mam reseno jako fileserver s Areca 12ti portovym radicem, 5x2TB Seagate Eco disku (5900 otacek, vzhledem k pripojeni 1 GBit na rychlosti disku v podstate nezalezi, min zerou a rikam si, ze mozna i dyl vydrzej) + 1x ten samy disk hot-spare. Pole RAID 5.
Jednou za kvartal delam (alespon se to snazim dodrzet) full backup na par disku v suplikach, a ty pak prilezitostne prevezu k brachovi...

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

Ja by som vyberal buď WD alebo Samsung, určite 5.400rpm.
Ak disk neodíde behom prvých troch mesiacoch tak má dobrú šancu že niečo vydrží.
Keďže je jedná relatívne o veľké množstvo dát, volil by som RAID 6.
Možno za zmienku by ešte stálo sa pozrieť na BR mechaniky a média - secundárna záloha. Predsa sa jedná o cenné dáta.

Panzer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Panzer »

Znacka je asi vec nazoru, ja jsem proste zvykly na Seagate, v systemu ktery mam na starost v praci se mi toci 24x7 1400 gepardu (15000 otacek Seagate Cheetah). Co se tyka doby kdy pravdepodobne odejdou souhlas, tusim Google pred casem publikoval zajimavy vysledky mereni z par set tisic disku, spicka poruchovosti prvni tri mesice a pak az ctvrty rok... RAID 5 + hotspare vs RAID 6 premyslim, nastesti radic to umi zmigrovat, takze uvidime :-) Priznam se ze v tom praktickou zkusenost nemam, pro pracovni ucely je to cisty mirroring.

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

V posledných pár rokoch sú práve WD a Samsung ktorý vedia trh smerom dopredu. Títo dvaja sa predháňajú a ostatný len držia krok.
Samozrejme pre RAID aj adekvátnu kartu, nespoliehať sa na integrované riešenie na MB.

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

Poriadny radič pre RAID je samozrejme dôležitý - ja mám dobrú skúsenosť s HighPoint: http://www.highpoint-tech.com/USA_new/main.htm
Disky Samsung a Hitachi.

Panzer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Panzer »

No ja mam tu 12 portovou Arecu - http://www.areca.com.tw/products/pcix.htm - jako vyhoda mi prijde ze ma samostatnej LAN konektor pro management, takze se da pripojit primo na radic...

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinSt4 »

Pár řádku výše se diskutovalo o spolehlivostii HDD. V pátek mi přestal po třech měsících fungovat externí Samsung Store 1TB, konzultoval jsem servis. Tam mně upozornili na to, že data s disku nezálohují a ani neobnovují,i když je v zárucem a v případě, že disky vytáhnu přijdu o záruku. Další zkušenost, že jedna záloha nestačí.

Odpovědět