Zřízení digitálního uložiště hudby (PC, NAS server apod.)
Re: Zřízení digitálního uložiště hudby (PC, NAS server apod.)
Jaká je spolehlivost takových SD karet, nebo USB FLASHek? Mínus bude určitě cena.
- Zappadaddy
- Kontaktovat uživatele:
Co se týče záruky zálohy na HD,tak snad jen to že ten jeden HD bude připojován pouze při načítání nového přírustku,to by snad mohlo být celkem spolehlivé.Při zkolabování jednoho se dokoupí nový a zkopírujou se stávající data a je to.
Zajímalo by mne jak to řeší Meridian,Naim apod,oni ručí za životnost toho jejich pevného disku v těch super drahých digitálních knihovnách?
Zajímalo by mne jak to řeší Meridian,Naim apod,oni ručí za životnost toho jejich pevného disku v těch super drahých digitálních knihovnách?
Rucit mozu. To ale neznamena, ze maju k dispozicii mimozemsku technologiu 

Ja mám comp v pracovni a okrem 4 interných 2TB diskov používam dve samostatné 4 diskové (2x4x2TB) RAIDové polia v móde 6, t.j. obsah pola zostane zachovaný aj keď súčasne vypadnú 2 disky v jednom poli. Kapacita pola je samozrejme nižšia ako pri RAID 0, ale pri súčasných cenách diskov > 1TB to nie je problém. 

- Zappadaddy
- Kontaktovat uživatele:
Odar.Já nevím,opravdu ručí za ty pevné disky co tam mají nainstalovaé?Jestli ano,čím to tedy bude.Pouhá špekulace na kterou mi tu asi nikdo neodpoví,jedině další špekulací. 

Na disky môže byť záruka, ale na obsah určite nie! Takže keď ti odíde HD a ty ho nemáš zálohovaný - dosť vážna smola. Zálohovať. Zálohovať. Zálohovať.
Zappadaddy --> Nech je to ako chce, nech tam davaju akokolvek kvalitne disky (aj ked kto do toho trochu vidi, tak sa spyta, ktory je ten kvalitny disk), reklamnemu letaku by som v pripade ochrany DAT neveril.
Pre mna je najrozumnejsie a najekonomickejsie riesenie zalohovat na druhy HDD, ktory sa v pravidelnych intervaloch zapoji do PC a inak je odpojeny od SATA aj od elektriny. Externy HDD by som na zalohy radsej nepouzival - statisticky odchadzaju viac, ako interne HDD.
Ked vylucime spominany dopad meteoritu, pad zalozneho HDD na mramorovu dlazbu z vysky 2m, obcuranie zalozneho disku domacim milacikom - je dost vysoka pravdepodobnost, ze data su zalohovane dostatocne bezpecne (ale zial nikdy nie stopercentne).
Ak chce niekto zalohovat citlive data, je vhodne pouzit kryptovanie (napr. pomocou utilitky True Crypt http://www.truecrypt.org/
Pre mna je najrozumnejsie a najekonomickejsie riesenie zalohovat na druhy HDD, ktory sa v pravidelnych intervaloch zapoji do PC a inak je odpojeny od SATA aj od elektriny. Externy HDD by som na zalohy radsej nepouzival - statisticky odchadzaju viac, ako interne HDD.
Ked vylucime spominany dopad meteoritu, pad zalozneho HDD na mramorovu dlazbu z vysky 2m, obcuranie zalozneho disku domacim milacikom - je dost vysoka pravdepodobnost, ze data su zalohovane dostatocne bezpecne (ale zial nikdy nie stopercentne).
Ak chce niekto zalohovat citlive data, je vhodne pouzit kryptovanie (napr. pomocou utilitky True Crypt http://www.truecrypt.org/
Jeden čas Kodak vyrábal zlaté CD-R médiá. Potom bolo chvíľu dostať DVD+R Emtec s vrstvou z 24 karátového zlata. Na obale je uvedená garancia že v prípade poškodenia sa vám zadarmo pokúsia dáta z disku zachrániť.
Firmu na obnovu dát z poškodeného disku som tiež jeden krát (dúfam že už nikdy viac) potreboval, vyšlo ma to na 363 euro.
Firmu na obnovu dát z poškodeného disku som tiež jeden krát (dúfam že už nikdy viac) potreboval, vyšlo ma to na 363 euro.
Pred cca dvema roky jsem udelal (spis jako vedlejsi produkt) test CD-R medii... pretahoval jsem cca 500 ks medii vypalenych (vse data, ne audio) od roku 95 (nejstarsi na 1x rychlostni SONY vypalovacce, kde se jeste CD vkladalo do caddy - schvalne kdo si na to jeste vzpomene
vsech moznych znacek, vysledek (jako neprecteno hodnotim i s chybou, pro audio by se asi s par lupnutima dalo prezit, pro data jaksi ne):
Zlate Kodaky cca 80 CD - precteno vse
Verbatim AZO - z cca 150 CD neprecteno tusim 4 - 5 ks
Vse ostatni - levne Sony, TDK, par Multidisc (joj) - cca 10% chybovost
Takze mozna na tom zlate asi neco bude...
Co se tyka tematu fora, na rozdil od audia, ktere jeste stale resim (stavba domu se nejak protahuje
, uloziste mam reseno jako fileserver s Areca 12ti portovym radicem, 5x2TB Seagate Eco disku (5900 otacek, vzhledem k pripojeni 1 GBit na rychlosti disku v podstate nezalezi, min zerou a rikam si, ze mozna i dyl vydrzej) + 1x ten samy disk hot-spare. Pole RAID 5.
Jednou za kvartal delam (alespon se to snazim dodrzet) full backup na par disku v suplikach, a ty pak prilezitostne prevezu k brachovi...

Zlate Kodaky cca 80 CD - precteno vse
Verbatim AZO - z cca 150 CD neprecteno tusim 4 - 5 ks
Vse ostatni - levne Sony, TDK, par Multidisc (joj) - cca 10% chybovost
Takze mozna na tom zlate asi neco bude...
Co se tyka tematu fora, na rozdil od audia, ktere jeste stale resim (stavba domu se nejak protahuje

Jednou za kvartal delam (alespon se to snazim dodrzet) full backup na par disku v suplikach, a ty pak prilezitostne prevezu k brachovi...
Ja by som vyberal buď WD alebo Samsung, určite 5.400rpm.
Ak disk neodíde behom prvých troch mesiacoch tak má dobrú šancu že niečo vydrží.
Keďže je jedná relatívne o veľké množstvo dát, volil by som RAID 6.
Možno za zmienku by ešte stálo sa pozrieť na BR mechaniky a média - secundárna záloha. Predsa sa jedná o cenné dáta.
Ak disk neodíde behom prvých troch mesiacoch tak má dobrú šancu že niečo vydrží.
Keďže je jedná relatívne o veľké množstvo dát, volil by som RAID 6.
Možno za zmienku by ešte stálo sa pozrieť na BR mechaniky a média - secundárna záloha. Predsa sa jedná o cenné dáta.
Znacka je asi vec nazoru, ja jsem proste zvykly na Seagate, v systemu ktery mam na starost v praci se mi toci 24x7 1400 gepardu (15000 otacek Seagate Cheetah). Co se tyka doby kdy pravdepodobne odejdou souhlas, tusim Google pred casem publikoval zajimavy vysledky mereni z par set tisic disku, spicka poruchovosti prvni tri mesice a pak az ctvrty rok... RAID 5 + hotspare vs RAID 6 premyslim, nastesti radic to umi zmigrovat, takze uvidime
Priznam se ze v tom praktickou zkusenost nemam, pro pracovni ucely je to cisty mirroring.

V posledných pár rokoch sú práve WD a Samsung ktorý vedia trh smerom dopredu. Títo dvaja sa predháňajú a ostatný len držia krok.
Samozrejme pre RAID aj adekvátnu kartu, nespoliehať sa na integrované riešenie na MB.
Samozrejme pre RAID aj adekvátnu kartu, nespoliehať sa na integrované riešenie na MB.
Poriadny radič pre RAID je samozrejme dôležitý - ja mám dobrú skúsenosť s HighPoint: http://www.highpoint-tech.com/USA_new/main.htm
Disky Samsung a Hitachi.
Disky Samsung a Hitachi.
No ja mam tu 12 portovou Arecu - http://www.areca.com.tw/products/pcix.htm - jako vyhoda mi prijde ze ma samostatnej LAN konektor pro management, takze se da pripojit primo na radic...
Pár řádku výše se diskutovalo o spolehlivostii HDD. V pátek mi přestal po třech měsících fungovat externí Samsung Store 1TB, konzultoval jsem servis. Tam mně upozornili na to, že data s disku nezálohují a ani neobnovují,i když je v zárucem a v případě, že disky vytáhnu přijdu o záruku. Další zkušenost, že jedna záloha nestačí.