300B OTL - B. Rozenblit

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
petrL
Kontaktovat uživatele:

300B OTL - B. Rozenblit

Příspěvek od petrL »

Ukážu tady svůj nový zesilovač, jednočinné OTL s 300B podle schematu B. Rozenblita http://www.transcendent.com, který nabízí stavebnici.

Schema vyšlo 2012 v jeho knize Tubes and Circuits. Krátce na to jsem sestavil vzorek, už s určitými změnami v součástkách, které autor zveřejnil až po vyjití knihy.
Vzorek:
Obrázek

Po vyzkoušení jsem se rozhodl postavit "konečnou" verzi. Ta teď vypadá takhle:

Obrázek
Obrázek

Chybí dokončit přední panel, přišroubovat bočnice apod.

Co říct ke zvuku? Je to nejlepší zesilovač, co jsem kdy slyšel, ale i absolutně se blíží mému ideálu. Zvuk je dynamický, detailní, scéna obrovská. Všechno výrazné, ale ve správném poměru, jak bychom asi čekali od 300B. Dobrá je kontrola basů i výšek. Výšky jsou v jistém smyslu výraznější než u tranzistorových zasilovačů - ano, ve srovnání s tímhle znějí tranzistory měkce i když syčí, ale přesto zní OTL přirozeně a nes.re.

Konstrukčně je to katodový sledovač, proud je nastaven pomocí "CCS" na bázi LM317. Nějaké detaily vnitřku:
Audio obvod na horním panelu připravený k připojení. Vazební kondenzátory jsou ruské KBG. Výborné a skoro zadarmo.
Obrázek

Na spodní desce je zdroj anodového napětí 180V
Obrázek

CCS je na chladiči (zbytečně velký)
Obrázek

Přední panel obsahuje softstart a žhavení ECC82 (střídavé). Zadní panel konektory vč. přívodu žhavení pro 300B. Horní panel je se zbytkem spojený jenom silentblokama a drátama.
Obrázek

První zkouška
Obrázek

Historik
Kontaktovat uživatele:

Re: 300B OTL - B. Rozenblit

Příspěvek od Historik »

Paráda. Vedieť tak niečo také urobiť, škoda, že toto ma úplne odborovo míňa... :(

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Přední panely hotové:
Obrázek

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Trochu nevšední a dražší OTL z 300B :) Jaké reprosoustavy k tomuto zeilovači používáš?

Také jsem si pro sebe kdysi postavil jednočinné OTL ale z 6C33C která dá větší proud a má nízký vnitřní odpor..

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

TAB píše:Jaké reprosoustavy k tomuto zeilovači používáš?
TABe beres mi to z huby... 8-)

Jinak... *bravo* ....opravdu povedené kousky. *thumbs up*

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Klipsch RF-7. Každá sranda něco stojí a i když cena na 1W je špatná, tak poměr kvalita zvuku/cena je zase podle mě velmi dobrý. Jedna 300B stojí méně než 2 EL509, také časté v OTL a zvukově horší. Otázkou je zatím životnost 300B. Některé moje mají už k 1000 hod., a zesilovač pořád dává plný výkon.

6C33C bych taky někdy chtěl zkusit, ale to je topidlo. Kdybych někdy potřeboval větší výkon tak snad OTL Tima Mellow.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

300B je přímo žhavená elektronka s thoriovanou katodou. Její životnost je 10.000 hodin. Je podstatně vyšší než u běžných nepřímo žhavených elektronek. Jako například zmíněná EL509 což je klasická nepřímo žhavená elektronka.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

To je fakt a navíc moderní nepřímo žhavené katody jsou aušus a už ani nedosahují možností té technologie. Na druhou stranu je tady 300B zatěžovaná velkým proudem, i když zase napětí je poměrně malé.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Když už skoro nikdo nevyrábí vakuové obrazovky a elektronky v masívním měřítku, je docela možné, že už ani neexistují výrobci pořádné emisní hmoty. :-(

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Tak životnost 300B není špatná ale cena kvalitní této lampy je určitě zdaleka vyšší než EL509/PL509. Nevím za jakou cenu kupuješ 300B ale pochybuji že se dostaneš na 50-100Kč jako u 509 :-)

O zvukové kvalitě nemám pochyb. Já používám ve svém OTL 6C33C a jsem také spokojený. RF-7 mají prima zvuk *thumbs up*

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Myslel jsem nové EL509, JJ. Ta stojí cca 35 eur. Nejlacinější Shuguang 300B, co tam mám, asi 60 usd + DPH, čili řekněme 70 usd. Kupoval jsem je z Číny asi před 2 rokama, mj. ještě před "měnovou reformou" p. Singera. Bylo by asi zajímavé zkusit i jiné 300B, jenže ty mají cenu konstruovanou za předpokladu, že člověk kupuje 2 ks. Samozřejmě není žádný věcný důvod, proč jiné 300B musejí stát 2x, 3x, 4x,... víc než Shuguang. A už vůbec ne ty čínské PS Vane, Treasure atd. vyráběné ve stejné továrně.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

300B začal vyrábět v Praze i EAT, ale to bude asi úplně jiná cenovka ....
http://www.europeanaudioteam.com/en/eat ... 00010.html
I jejich KT88 jsou strašně drahé, ale zvuk je magický :-)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

To jistě, ale když někdo kupuje jenom 2... Ale vypadá divně, chlazení anody bude horší, řekl bych. Shuguang je aspoň mechanicky kopie WE, včetně čudlíku na patici.
Vůbec je ČR úrodná země. Emission Labs vyrábějí i silnější verzi 300B, tam by šel i zvýšit výkon. Majitelům EML zesilovač rozhodně doporučuji, zklamaní nebudou!

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Je fakt že cena EL, PL 509 je už úplně někde jinde než když jsem je pořizoval před cca 8 lety :(

Nechci se hádat ale rozdíly mezi 300B jsou dost velké at už po technické, materiální a zvukové stránce.
Měl jsem možnost si vyzkoušet 300B JJ, Ps Vane, EMM labs, KRaudio, EH a Shuguang. Mě se nejvíce líbil zvuk EMM v případě osazení
do jednočinného Áčka (jeden pár) tak bych je bral, pokud bych chtěl šetřit asi by padla volba na JJ.

Je jasné že při tvém počtu 300B je to finanční masakr :) takže se tvé volbě nedivím.

Zajímalo by mě kde si EAT nechává lampy vyrábět, nevěřím tomu, že to je jejich výroba to je dost finančně a technicky náročné..

Odpovědět