DIY Filtr a oddělovací trafo

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY Filtr a oddělovací trafo

Příspěvek od Aleska »

A jak se osvědčila ta velká tlumivka ?

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Dovolím si malou aktualizaci:

- pokud bych před stavbou věděl o bubuxínovi a jeho báječných trafech, nevyráběl bych to :)
- přínos trafa a filtrace je ve všech směrech slyšitelný, zejména, pokud si po nějakém čase přepnete komponenty zpět, u mne doma teda velký skok dolů, YMMV...
- přínos velké filtrační tlumivky nepozoruji, samostatnou jsem ji nezkoušel, možná má větší přínos v sítích US/JP 100-110V
- celkem slyšitelný přínos mají filtrační kondíky Rifa X2 popsané výše

Občas se u mne doma (náhodně) projevuje i přes veškerou vstupní filtraci tento syndrom popsaný Bubuxinem a Milanem Tůmou, dovolím si je citovat:

Bubuxin:
Pred svoju zostavu som zapojil ďalší vyrobený oddeľovák (ss s LC filtrom, DC filter, 3kVA) a všetko funguje tak ako má. Zobral som ho na návštevu a tiež všetko v poriadku. Po zapojení do tretej zostavy (vždy iné komponenty aj miesto) trafo začalo v pravidelných intervaloch vrčať. Vrčanie dosť pripomína prejav pri DC zložke v sieti, ale na danom mieste je bez oddeľováku ticho. Skúsili sme rôzne kombinácie zapojenia, ext. filter zapojený do oddeľováku a do filtra zapojený CD prehrávač a preamp, dva monobloky (350W/8ohm) do oddeľováku, 150W klasická žiarovka a brum sa stále vracal. Zvláštne že pri zapojení 1200W varnej kanvice (hifi káva ) bolo trafo ticho, iba po vypnutí kanvice si zabručalo.
Čo spôsobuje uvedený jav? Bordel v sieti? Pripojené prístroje? Zle navinutý toroid? Rozmermi a hmotnosťou je rovnaký ako všetky ostatné.

Milan Tůma:
Pokud se jedná o občasné jakési vrčení s rychlou periodou asi 10 x za sekundu v intervalu trvání a prodlevy asi jedna sekunda, tak se může jednat i o vliv vysílání ovládacího kmitočtu energity HDO pro dálkové spínání spotřebičů, akumulační spotřebiče, přímotopy atd. Konkrétně u mě při analýze síťového kmitočtu trafa začnou vrnět vždy v okamžiku když se objeví v síti 216.6 Hz kmitočet, tedy HDO. Co však způsobuje v trafu akustický projev si netroufnu tipovat, ale tuším že to bude něco okolo rezonance.

Obávám se, že proti tomuto (i na jiných fórech) popisovanému jevu není pomoci, snad kromě aktivní pračky.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Vit, vďaka dobre sa to číta :-)
Problém je medzičasom vyriešený. Bola to DC zložka vyššia ako dokázal odfiltrovať použitý DC filter.

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

V tom případě bych si takový DC filtr chtěl objednat *palec*

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Nema problema až napíšeš SS. Mám doma ešte pár dosiek a nájde sa aj niečo osadené. Doska je na jeden mostík (s dvomi treba trošku improvizovať) a 4 kondíky.
Obrázek

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Po čase vývojová aktualizace:

- přidán bubuxinův DC filtr 2. generace či jak to nazvat se zdvojeným můstkem a 4 kondy 68KuF
- změna koncepce filtrování, pro koncáky a preamp zvolen filtr sestávající ze dvou kondů Rifa X2 zmíněných výše, 0.47uF a 0.068uF
- pro digitál zůstaly filtry ESO popsané dříve
- konektory na výstupu jsou neutrik powercon, jsou super, silně stříbřené, zamykací, dobře se s nimi pracuje i se silným drátem apod.

Tlumivku a další vstupní filtraci jsem odebral. Neříkám, že nemá vliv, ale já jsem ho neslyšel.
Budu ji ještě testovat samostatně v jiném filtru.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Tip na vynikající DIY kabeláž a koncovky!
Lapp není můj objev, je to léta provařená věc na německých high-end fórech, kde se vedou boje které kabely za tisíce to kde posekalo.

Lapp ölflex stíněný 110, přívod k trafu mám 7x1,5G (3páry + 3 páry + PE), zakončeno stříbřenou koncovkou Martin Keiser z UK (viz. odkaz)

Mezi filtry a přístroji je ölflex 3x2,5G, zakončeno stříbro Martin Kaiser IEC + Neutrik. Stínění zapojeno jen na straně trafa samo.

Rozdíl mezi stíněným low-cost CMFM s konvenčními Schurter koncovkami je prokazatelně slyšitelný.

öflex se dá (kupodivu) nejlépe koupit na www.conrad.cz, od 10m sleva

http://www.conrad.cz/ovladaci-kabelolfl ... -5.k600506
http://www.conrad.cz/flexibilni-pvc-vod ... m2.k601950

Koncovky IEC a Schuko pak doporučuji koupit na:
http://www.mains-cables-r-us.co.uk/22_martin-kaiser

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Je to zřejmě obchodní název pro německý kabel helukabel,mají tady v Kladně zastoupení
http://www.helukabel.cz/,když to tady v Čechách chceš koupit(je to velkoobchod),zaplatíš poplatek takzvaný střižný
300 Kč a potom metr kabelu stojí asi 38 Kč (s DPH)
http://www.helukabel.de/einkauf/czechia ... =16200.pdf
měl by to být tento

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Potom ovšem chybí ten hájendistický pocit :) . A zejména obchodník přijde o své. Co se týče zobrazené koncovky, tak je zcela běžná.

Ovšem je to skvělý tip, kterého by se tu mohl některý šikovný chlapec chytit a vyrábět to :D
Pavel Macura Audio

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

S Lappem vs. helu je otázka kdo koho prodává / relabeluje a kdo je skutečný výrobce.

Pokud je tenhle 3G2.5 nebo 7G1.5 někde za 38Kč/m, tak si ho vezmu snad 100m do foroty :-)

Ať je to jak chce, je to super kabel bez ohledu na cenu 50 Kč nebo 110 Kč.

Pokud někdo z MS kraje má nějaký hájend kábl a chce přijet porovnat, lze se domluvit, třeba pak ušetří :-)

Z webu Lapp:
V roce 1957 založil Oskar Lapp společnost Lapp Kabel a uvedl na trh první průmyslově vyráběný ovládací kabel na světě - ÖLFLEX®.
Dnes vyrábí Lapp Kabel kabely a vodiče pro řadu oborů a trhů: výroba strojů a zařízení, automobilový průmysl, MaR technologie, elektrické a instalační inženýrství, elektronické zpracování dat a další.
Produkty Lapp jsou vyráběny ve vlastních výrobních závodech Lapp.
Aktuálně dodáváme přímo ze skladu 40 000 standardních položek. Vyvíjíme a vyrábíme však také kabely a vodiče přesně dle specifikací zákazníka.

Co se týče IEC, moc obyč (krom vzhledu) není. Samo nevypadá jako ten správný hájend. Ale má solidní masivní spojovací bloky a v čem tkví finta je to, že někdo koupí velké množství relativně normálních dobrých koncovek a ty pak nechá postříbřit anebo postříbřit + rhodiovat.

Za 6.50 Ł (cca. 200 Kč) je to super koncovka, vejde se tam i celkem masivní (uváděný) kabel. Uvedený web je velmi spolehlivý, pošta z UK rychlá. Mě dali od 10ks slevu.

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Foto koncovek:
Obrázek

Odpovědět