DIY - pračka LP desek

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
Diode
Kontaktovat uživatele:

DIY - pračka LP desek

Příspěvek od Diode »

Našel jsem zajímvý návod na pračku LP
http://www.teresaudio.com/haven/cleaner/cleaner.html
Obrázek

Napadlo mě založit fórum na toto téma, protože cena za podobný nový výrobek začíná často na 15.000.
Pro zlaté české ručičky a malou dílnu to není žádný problém. Máte něco takového doma? Podělte se o zkušenosti *bravo*

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY - pračka LP desek

Příspěvek od fox »

Panský dvůr prodává okolo 8000 Kč.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Z výše uvedeného odkazu mi není jasné, jak funguje to odsávání. To má napojené na vysavač, nebo má nějaký motor s nádržkou unvnitř boxu pračky, kde získal tu speciální hubici, popř. z čeho ji vyrobil? Jsou nějaké ekvivalenty VPI kartáčku dostupné za rozumnou cenu v ČR?

kamelot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kamelot »

Podle mne hubice pro odsávání rychle se odpařujícího čistícího prostředku se dá vyrobit úpravou tzv. štěrbinových hubic, které jsou příslušenstvím vysavačů. Některé mají oválný průřez a ten se s výhodou dá použít. Musí se proříznout štěrbina a uzavřít konec, kterým se normálně luxuje. Hrany štěrbiny pak olepit třeba jako v článku sametem. Štěrbina by měla být na jednom konci otevřená. K odsávání kapaliny by se dal použít i upravený výkonný aku vysavač. V článku používá klasický vysavač bez smetného sáčku. Počítá s tím, že použitá kapalina se tak rychle odpařuje a tak nepoškodí motor vysavače. Na druhé straně pod talířem to vypadá jako upevněný motor. Nevím nač, když pak s vinylem točí ručně pomocí clampu.

Mamut
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mamut »

kamelot píše:Podle mne hubice pro odsávání rychle se odpařujícího čistícího prostředku se dá vyrobit úpravou tzv. štěrbinových hubic, které jsou příslušenstvím vysavačů. Některé mají oválný průřez a ten se s výhodou dá použít. Musí se proříznout štěrbina a uzavřít konec, kterým se normálně luxuje. Hrany štěrbiny pak olepit třeba jako v článku sametem. Štěrbina by měla být na jednom konci otevřená. K odsávání kapaliny by se dal použít i upravený výkonný aku vysavač. V článku používá klasický vysavač bez smetného sáčku. Počítá s tím, že použitá kapalina se tak rychle odpařuje a tak nepoškodí motor vysavače. Na druhé straně pod talířem to vypadá jako upevněný motor. Nevím nač, když pak s vinylem točí ručně pomocí clampu.
Loni v zimě sem takovou mašinku vyráběl pro kamaráda,byl to jenom takový jednoduchý kovový stojan s talířem ze staré NC.Pohon obstaral zpřevodovaný aku motorek ke grilu :) a odsávání zajistil právě ten ruční aku vysavač pro mokré vysávání s upravenou hubicí.Jestli ho ještě má-netuším,ale tenkrát byl nadšený a fungovalo to bezvadně.Náklady nepřesáhly 1.000,- Kč,vše kupované po dílech na Aukru nebo něco bylo doma.Ted mě napadá,že si z dlouhé chvíle postavím pro sebe zas něco podobného :D

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Tak jsem zkusil také něco ve stylu DIY.
Než se pustím do větší práce a investice, tak jsem zkusil nutné minimum.

Z tvrdého papíru jsem si vyrobil stěrbinový nástavec na vysavač a kolem štěrbiny nalepil kanagonem 0,5 cm dlouhé pásky sametu.
Použil jsem starý gramofon Tesla, na jehož talíř jsem položil desku a za okraj desky, kde nejsou drážky s ní otáčel.
Čistící kapalina byla destilovaná voda, 25% objemu vody byl isopropylalkohol a kapka jaru.

1. pokapal jsem LP
2. rozetřel kartáčkem na čistění desek od prachu
3. otáčel jsem ručně deskou a nasadil speciálně upravenou hubici a zapnul vysavač
4.asi 5xotočil po směru přehrávání desky a 2xopačným směrem

Velmi důležité je, aby byl vysavač výkonný. Mě pomohl až hrncový vysavač Eta Neptun, který má takovou sílu, že dokáže desku přisát tak, že ji lze zvednout. S vysavačem se slabším výkonem to prostě nefungovalo.

Deska je po vyprání lesklá jako zrcadlo a nejsou na ní žádné mapy.
Vliv na zvuk pozitivní.

Hajtek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hajtek »

Že mě to nenapadlo dřív..
Na tomto webu mají kromě spousty krásných mašinek i pračku LP dělanou z ultrazvukové vany.
Obrázek
Ta stojí do cca 2000 a LP se tím nijak nepoškodí jak to bývá u normálních praček, kde kapalina trochu vymílá drážky a tím LP strádá.
Co si o tom myslíte, může to opravdu fungovat a zaručit stejný, né-li lepší efekt než normální pračka?

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

PavelN píše:Ta stojí do cca 2000 a LP se tím nijak nepoškodí jak to bývá u normálních praček, kde kapalina trochu vymílá drážky a tím LP strádá.
Co si o tom myslíte, může to opravdu fungovat a zaručit stejný, né-li lepší efekt než normální pračka?
No, nevím dva litry stojí obyčejny maličký vany do kterých se sotva vejde EP... Za ty větší tu desítku dáš a za to máš už regulerní pračku desek ;) Jinak kamarád si takto čistil struny na baskytaru a bylo to vdřy perektí, ocel ale není vinyl... ale k jakémukoli "mokrému" čištění bez odsávání jsem skeptický, ale třeba jsou to jen mý předsudky a je to skvělá věc ;) Vycházím z toho, že ultrazvukové čištění využívá efektu tvorby mikroskopických bublinek v kapalině, které vzniknou při jejím rozkmitání na frekvenci okolo 40kHz... Nevím ale do jaké míry mají tu vanu upravenou
viz o problematice:
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Dokumentace ... vukem.html

Hajtek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hajtek »

Ano, vana nebyl asi ten nejlepší nápad, ale z tohohle by se dalo už docela dobře vycházet http://www.enjoythemusic.com/diy/0309/r ... er_diy.htm

boxer

Příspěvek od boxer »

Ano,kachna má využití i po smrti. *thumbs up*

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

No konečně absolutní řešení,už NEMUSÍME ŠETŘIT NA PRAČKU: http://www.aukro.cz/item1014544582_cybe ... _akce.html

:) No a místo dlouhého praní šup šup na výlet...třeba do hor...
Naposledy upravil(a) Patmann dne 24 dub 2010 22:33, celkem upraveno 1 x.

boxer

Příspěvek od boxer »

Mám to doma. Je to super věc.

Jako čistidlo na LP bych to ale asi použil v případě krajní nouze.

Protože bych měl trochu obavu,cože by to mohlo s materiálem LP ta chemikálie obsažená v "plastelíně" provést.

ziggy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ziggy »

Ahoj všichni,

tak se po 20 letech vracím ke starému, dobrému analogu. Chci se zeptat, zda nevíte o nějaké pračce LP desek na prodej, nebo nemáte nějaký tip na její domácí výrobu *palec*

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Chlape jeden :( nebuď líněj a hledej!!!Máš tady odkazů jak ... *2thumbsup*

ziggy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ziggy »

Odkazů tu je spousty, to jo, ale já myslel, jestli někdo neví o nějaké na prodej z druhé ruky. Jako jestli někdo nějakou neprodává? Jinak já bych si jí i vyrobil, ale nevím jak to vyřešit s tím odsáváním, aniž bych musel držet vysavač na desce *headbang*

Odpovědět