DIY repráky

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
palokocka
Kontaktovat uživatele:

DIY repráky

Příspěvek od palokocka »

Zdravím Vás. Rád by som sa podelil s mojím výtvorom. Už pred nejakým časom (pár rokov) som si povedal, že si postavím reproduktory. Mal som asi 15 (teraz 24) a robilo mi strašnú radosť niečo si sám vyrobiť a tešiť sa z toho. V skrini som našiel staré dedové repráky, ešte Tesla a vtedy ma osvietilo "TO JE ONO". Začal som sa vŕtať do problematiky reprákov, mal som jasnú predstavu ako chcem aby to vyzeralo a tak som sa do toho pustil. Neotáľal som a hneď som začal rezať, brúsiť, tmeliť atď.
Obrázek
Keď si všimnete časový rozdiel 9 rokov pominieme kvalitu fotiek.

Na začiatku, som si predstavoval krásne čierne repráky s lesklým povrchom, avšak rýchlo z toho zišlo keďže na taký povrch sa chytajú otlačky, prach a neviem čo ešte. Samozrejme že som sa o tom musel presvedčiť na vlastné oči takže prišlo lakovanie.
Obrázek
Obrázek

Výsledok nebol zlý ale, tie nedostatky ako som spomínal mi nedali spávať a tak šla vrstva dole. Po nekonečnom šmirgľovaní sa mi to aj nakoniec podarilo. Na rad prišla čierna matná ktorá je proste dokonalá. Takže ďalšie lakovanie, šmirgľovanie, lakovanie, šmirg.... až na záver bol môj miláčik hotový. Výsledok bol perfektný. Moje nadšenie nemohlo byť väčšie. Hral som na ňom čo to dá, samozrejme ma moja mamina za to moc milovala.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Oklepal som sa z úžasu a prišiel na rad druhý kus. Samozrejme motivovaný, pripravený použiť svoje know-how pri stavbe druhého sa výroba pretiahla na roky a nekonečné odkladanie. Druhý repráčik padol do zabudnutia.

Avšak, ako sa hovorí nikdy nehovor nikdy, objavila sa nová nádej. Pred tým, som mal podmienky na lakovanie a prášenie v starej sušiarni perfektné (stála teplota, dobrá vlhkosť) no keď mi na to susedia v paneláku prišli, nešlo to ďalej. Za každú cenu som ho chcel dokončiť ale, proste nebolo kde. Tak sa mi vnukol nápad vyrobiť doma v izbe bunku kde budem môcť robiť bordel.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Výroba prebiehala v plnom prúde všetko šlo ako malo. Už už to vypadalo že to konečne dokončím a osamelý repráčik bude mať partnera, ale rozhodol som sa odsťahovať zo SK do Prahy. Takže všetko sa znovu zastavilo na tak dobrý rok. Pomaly som si presúval všetky svoje veci, až prišiel na rad môj nikdy nedokončený repráčik. Lenže čo, zas nebolo kde v byte pracovať. Tak si vravím že, prečo si nepostavím rovnaký bunker. Mám celkom dosť nevyužitého miesta v kuchyni.

Obrázek

Obrázek

Bunker bol hotový a ja som mohol pokračovať. Ak ste sa dobre pozerali, mohli ste si všimnúť filtráciu novej generácie (ventilátor prekrytý jednou vrstvou dvojvrstvovej vreckovky). Podobnú používa Elon Mask vo svojej Tesle Modelu S. Možno si poviete že to nemalo zmysel, ale ja Vám poviem že aj celkom áno. Pevné častice sa pekne zachytili na super účinnom a výkonnom filtre, zatiaľ čo pary som vetral cez okno. No ale vráťme sa k téme.

Práca sa rozbehla na plno.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Jednotlivé vrstvy tvoria: tmel, základová akrylová biela, niekoľko vrstiev matnej čiernej. O tom niet čo písať, aby som za jeden deň stihol dva krát nalakovať, vstával som o pol 5 ráno aby, kým sa vrátim z práce nech to ako tak zaschlo.

Popri tom som sa rozhodol zmeniť terminály. Tie strunkové, alebo ako to nazvať, stoja no vlastne ani za to nestoja. V práci som si nechal vyrobiť pliešok kde som osadil "pozlatené" štobovacie konektory. Ako izolačné podložky som použil plošný spoj FR4, ktorý bol zbavený medenej vrstvy.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Úplne strašne moc sa mi to páči. Zo strany ktorá nebude vidno som nalepil takú tesniacu pásku. Nechcel som to lepiť alebo niečo podobne. Jediné čo ma hnevá na tých mojim kráskach je výhybka s trápnou strmosťou 6dB / okt. Časom chcem vyrobiť niečo poriadne. Musím sa však poriadne pozrieť ako sa to ráta a pod.

Obrázek

Po stranách som z vnútra nalepil tlmiaci materiál, aby mu bolo teplúčko a zmontoval dokopy.
Obrázek

Týmto by som to asi ukončil a pridal ešte pár foto z výsledku.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY repráky

Příspěvek od Ramones »

Usmíval jsem se po celou dobu čtení tvé "odysey" od bodu "A" do bodu "B" *thumbs up*
Výborná "Reportage" :P

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

Palokocka
Uzasne nasazeni a nakonec nadherna povrchovka.
Smekam pred tvym nadsenim. Ta "lakovaci komora" je fantasticka!
Skvela reportaz!
*palec*

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Zasloužíš obdiv a potlesk!

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Super DIY *palec*
Nejdůležitější je začít ! U TV stále mám zapojené svoji starou DIY 2p reprosoustavu z reproduktorů Tesla, moje povrchovka nic moc (budu to muset dotáhnout), ale zato vnitřní tlumení a vnější rozměry jsou trochu nafouklé, takže z toho leze i docela příjemný zvuk.
Co tam máš z výškáč a 4 nebo 8 Ohm ?

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Pěkná reportáž *2thumbsup*

Moc jsem se při čtení pobavil, hezkej povrch reprosoustavy a skvělej bunkr na stříkání.A povedený fotky !
kabelguru.cz

palokocka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palokocka »

Ďakujem za reakcie. Poteší keď sa vlastná práca páči aj niekomu inému ako sebe samému. Výškový repráčik tam je 4 Ohm-ový. Žiaľ má o nejaké 3dB vyššiu citlivosť ako basový a výhybka to netlmí ale, to odstránim keď nejaku "navrhnem". Tuto kolega mi poslal nejaké dokumenty taže začnem študovať.

klot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klot »

Ad bunkr - taky jsem si kdysi něco podobnýho udělal na broušení podlahy za provozu - bylo v tom pekelný horko...

sagitarius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sagitarius »

Pěkné, moc dobře znám ten pocit, když si člověk vyrobí něco funkčního "nečínského" vlastníma rukama. Taky jsem s tím začínal v nějakých těch "*nácti" a vydrželo mi to do současných 52. Taky dělám vše v paneláku a navíc v garsonce (babu by tady kleplo hned při vstupu). V posledních 2 letech jsem taky dělal doma dvě reprosoustavy, jedny regálovky 17 litrů:

Obrázek

A jedny sloupky 34 litrů:

Obrázek

Všechny fotky ze stavby zde:
Regálovky: http://postimg.org/my.php?gallery=2yeyrznm6
Sloupy: http://postimg.org/my.php?gallery=3dv6srccu

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

palokocka píše:...Žiaľ má o nejaké 3dB vyššiu citlivosť ako basový a výhybka to netlmí...
Velmi zjednodušeně...v rozumný míře snížíš citlivost o tři decibely tříohmovým odporem na větší zatížení (tedy 1 ohm na 1dB).Odpor můžeš použít na zatížení tak 3 až 6 watů (např. bílá keramika).Co se týká hodnoty, nejblíž v řadě bude 2,9 ohm, nebo můžeš dát tři jedno ohmový za sebe, a nebo dva šesti ohmový vedle sebe.
kabelguru.cz

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

V jaké řadě jsou odpory 2R9 a 6R0 ?
http://www.schematics.wz.cz/PDF/Zakladn ... e_rady.pdf

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Já bych to tak neprožíval, tak tam dá 3,3 nebo 2x6,8 paralelně, z toho se svět neposere :)

palokocka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palokocka »

sagitarius píše:Pěkné, moc dobře znám ten pocit....
Tie sloupky máš fakt parádne. Pekná prácička. Je sranda, že keď chceš niečo vyrobiť, tak veci ako málo priestoru, peniaze, žena ti v tom proste nezabránia.

klot píše:Ad bunkr - taky jsem si kdysi něco podobnýho udělal na broušení podlahy za provozu - bylo v tom pekelný horko...
Presne. Od kedy som si postavil lakovaciu komoru, už nemám problém s nadváhou, stačí len 10 min denne a tuk je preč.

šeďour píše: Velmi zjednodušeně...
No to budem riešiť až pri konštrukcií tej výhybky, ale nemyslím si že by to mal byť nejaký problém. Ako píšeš stačia len správne rezistory.

Odpovědět