DIY síťový kabel

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
petrL
Příspěvky: 1303
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od petrL »

šeďour píše:A co je správný barevný značení EU ?

Jako maj kabely koupený v čechách v metráži, který maj barvy : hnědá, modrá, zelenožlutá ?
Nebo kabely, který který koupim od německýho prodejce a ten má barvy: černá, černá, zelená ?

A co VDH nebo Supra...maj správný barvy ?
...
Elektrikáři na čs hififórech - to je fenomén, kterej by zasloužil samostatnou studii.
Normy v elektrice jsou většinou psané krví, nebo jak to napsat. (I když smrt elektřinou krvavá není) Nejsou to naštěstí zatím výmysly zlobovaných úředníků posledních 10-15 let (jejichž příkladem je vnucení "úsporných" zářivek do domácností, kam se hodí ze všech míst nejméně)

Uživatelský avatar
šeďour
Příspěvky: 552
Registrován: 05 dub 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od šeďour »

Jde jen o to, že se podle mě význam barev vodičů v našich končinách zbytečně přeceňuje.
Ano, tady v čechách jsme zvyklý na tři barvy, respektive na čtyři (zelenožlutá).Jestliže se mi, ale dostane do ruky k montáži kabel, kterej je od renomovanýho německýho výrobce a barvy má černá, černá, zelená, tak se z toho přece nepo_eru a prostě do tý vidlice zapojim.Pokud mi bude záležet na tom, abych měl fázi ve vidlici a IEC koncovce stejně na "L", tak si to jednoduše změřim měřákem.Nevidim v tom problém.
Jestliže použiju kabel, kterej pochází z anglie, tak tam bude fáze rozlišená červenou barvou (stejně tak kabely z USA).
No a co ?
Dokážu to zapojit a taky to zapojím.Ten kabel, jehož obrázek je na začátku, má vodiče rozlišený jako černá, bílá, zelená.
Co na tomhle neni jasný ?
Horší by bylo, kdyby všechny barvy byly stejný.Ale i to se dá vyřešit.Elektrikáři k tomuhle účelu používají smršťovací bužírky patřičnejch barev a pokud vím, tak revizákovi takhle označenej kabel problémy nedělá.

Ale dostaneme se k problému, že na vidlici (kopii Oyade), není označení L,N,PE.
Tak k tomuhle mám jedno doporučení !

Nezapojovat !

Pokud někdo neumí zapojit tři dráty a neví, že v zásuvce je fáze vlevo, (tudíž to v tý vidlici zapojím stejně, bez ohledu na chybějící označení) tak bude pro jeho zdraví lepší, když se do takovýhleho dobrodružství nebude vrhat...

Neni prostě možný, aby prodejce přikládal návod k montáži síťový vidlice.Neni žádoucí, aby vidlici montoval podle návodu nepoučenej amatér.Tohle je práce odborníků, pro který je to samozřejmost.
Schválně...zkuste si koupit v elektře síťovou vidlici a požádejte o návod :lol:
kabelguru.cz

MilanTuma
Příspěvky: 168
Registrován: 24 dub 2008 20:43
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od MilanTuma »

Ta absence zelenožlutého označení PE žíly je docela chyba, ale vem to čert. Spíš bych dával velký pozor na kabely z USA, které jsou vyrobené pro jejich síť 125 Volt. Aby to někdo neaplikoval na našich 240 Volt. To by už mohl být vážný problém. A k té fotce hotového kabelu, popis na kabelu je čitelný ve směru od přístroje k zásuvce. Mělo by to být opačně. Jinak Supra má barvy správně a v Anglii už také přecházejí na ne černé a bílé značení pracovních vodičů.

PetrM
Příspěvky: 12
Registrován: 02 srp 2013 09:25
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od PetrM »

šeďour píše: Ale dostaneme se k problému, že na vidlici (kopii Oyade), není označení L,N,PE.
Tak k tomuhle mám jedno doporučení !

Nezapojovat !

Pokud někdo neumí zapojit tři dráty a neví, že v zásuvce je fáze vlevo, (tudíž to v tý vidlici zapojím stejně, bez ohledu na chybějící označení) tak bude pro jeho zdraví lepší, když se do takovýhleho dobrodružství nebude vrhat...
a ja si trochu rypnu :)

ona dnes plati norma ktera narizuje fazi vlevo? faze vlevo je v dnesni dobe pouze doporuceni pokud ji date v pravo je dobrym zvykem celou elektroinstalaci udelat s fazi v pravo :D

Uživatelský avatar
šeďour
Příspěvky: 552
Registrován: 05 dub 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od šeďour »

Milan Tuma-> to s tím napětím 125/240 si jistě myslel jako žert !
Měl bys, ale příště raději přidat smajlíka, aby to někdo nevzal vážně a nemyslel si o tobě něco urážlivého.

PetrM->pokud si seš jistý, zapoj fázi kam chceš.
U mě šlo jen o reakci na otázku člověka, kterej se ptá, kam síťový vidlici zapojí kterej drát, protože prodejce k tomu nepřiložil návod.
Takhle se ptaj lidi, co sušej mokrou kočku v mikrovlnce, na kelímku kafe z mekáče je pro ně upozornění, že kafe je horký a na krabičce s klasickou žárovkou je pro tyhle lidi napsaný, že žárovka se nesmí používat pod vodou !
kabelguru.cz

MilanTuma
Příspěvky: 168
Registrován: 24 dub 2008 20:43
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od MilanTuma »

Toho smajlíka tam raděj dávat nebudu. Velká většina kabelů v USA je dle výrobců až do 300V. Ale lze ještě najít i pozůstatky právě na maximální napětí 150. Zkrátka není kabel jako kabel.

Uživatelský avatar
šeďour
Příspěvky: 552
Registrován: 05 dub 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od šeďour »

Dobře, tohle jako vysvětlení beru.
A taky beru zpět mojí mírně arogantní reakci.
Vycházel jsem z běžně dostupných údajů evropských výrobců kabelů, tedy max napětí 500 V.U těch amerických by to max opravdu mohlo bejt jenom 300 voltů.A to je pro použití v evropě trochu na hraně.
kabelguru.cz

otak
Příspěvky: 55
Registrován: 10 dub 2017 09:13
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od otak »

Zdravim, mam takovy trable se zapojenim sitoveho kabelu Supra Lorad se zastrckou Supra k zesilovaci Yamaha A-S501.
Nejsem elektrikarsky typ, ale jak mam zapojit draty do zastrcky? Na obrazku je popis, co je vyrazene na zastrcce po rozebrani. Nechci odpalit zesilovac, tak se radeji zeptam.
Jde o to, ze zesilovac jsem koupil z Anglie a abych nemusel pouzivat redukci na EU zasuvku, tak jsem koupil prave set Supra kabelu a zastrcky.
Dekuju za rady.
Supra.jpg

jirka86
Příspěvky: 69
Registrován: 17 úno 2017 18:19
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od jirka86 »

AS 501 je spotřebič 2. třídy ,tak tato koncovka neodpovídá normě.Je potřeba nechat vyměnit celý kabel s nerozebíratelnou koncovkou.

petrL
Příspěvky: 1303
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od petrL »

Ano, správně je potřeba dvoupólová zástrčka. U té třípólové je důležitý připojit zemnicí žílu na příslušný kontakt, zbývající 2 v libovolném pořadí. Ovšem zemnění není ve spotřebiči tř. 2 kam zapojit a ani se zapojit k nějaké kostře nesmí.

otak
Příspěvky: 55
Registrován: 10 dub 2017 09:13
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od otak »

Takze jsem si koupil na ceskem e-shopu zastrcku, ktera je mi k nicemu, protoze se v CR nesmi pouzivat? Yamaha ma prave kabel napevno vedeny do zesilovace. Nema samostatny vymenny.

Nevim jestli to je zemnici zila, ale kabel ma pod izolaci jeste dratek, takze tam jsou 4 kabely, kdyz se to tak vezme.
Co tedy tedka s tim?
Spokojit se s tim jak to je a nemontovat se do toho?
Dekuju za rady.

jirka86
Příspěvky: 69
Registrován: 17 úno 2017 18:19
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od jirka86 »

3.pinová vidlička je pro spotřebiče 1.třídy,to je ochrana nulováním. Yamaha AS 501 je připojena dvoulinkou 2x 0,35-0,5 mm2.

otak
Příspěvky: 55
Registrován: 10 dub 2017 09:13
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od otak »

Dobre, takze proste 3 draty do Yamahy nenacpu.
Co je tedy potreba pro to, abych si mohl vymenit puvodni originalni UK kabel za, pripadne lepsi, s EU zastrckou, prosim?
Kdyz jsem vybiral ten Lorad, tak jsem na zadne uchazejici dvouzilove nenarazil.
Diky

jirka86
Příspěvky: 69
Registrován: 17 úno 2017 18:19
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od jirka86 »

Koupit 2.po'lovou vidličku a nebo tu supru zapojit bez zemnění.Ale není to košer,ale úraz el.proudem nehrozí.Obráceně by to bylo horší.

otak
Příspěvky: 55
Registrován: 10 dub 2017 09:13
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY síťový kabel

Příspěvek od otak »

To me taky napadlo nechat jen ty dva zapojene draty. Co to znamena "neni to koser" ohledne bezpecnosti, treba kdybychom vyhoreli, ze by se toho mohla pojistovna chytit nebo to ma negativni dopad na reprodukci nebo primo by se mohl nicit zesilovac?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host