DIY, stavba gramofonu

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět

fallu
Příspěvky: 53
Registrován: 15 dub 2009 12:19
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od fallu »

Mohl bych teda poprosit odkaz na konkretni kondenzator do gm? Diky

sagitarius
Příspěvky: 24
Registrován: 08 črc 2012 09:36
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od sagitarius »

Třeba tyto:
http://www.gme.cz/foliove-kondenzatory- ... -p121-413/
http://www.gme.cz/foliove-kondenzatory- ... -p121-660/
Nebo jak psal koega, ty Benic, což je obdoba těch Tesel, jen s menší tolerancí.

efičák
Příspěvky: 1887
Registrován: 18 dub 2008 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od efičák »

Gramofon DIY. Design inspirovaný ClearAudio.

Obrázek

fallu
Příspěvky: 53
Registrován: 15 dub 2009 12:19
Kontaktovat uživatele:

eště jednou motorek

Příspěvek od fallu »

Napadlo mě - nešlo by použít tohle a napájet motorek z baterky? nebyl by pak s čistou sinusoidou a oddělen od sítě? Relativně levně? Nebo je to blbost?
http://www.regulace.cz/CZ/SM/sm_str.html

Uživatelský avatar
ma1ko
Příspěvky: 104
Registrován: 23 čer 2009 06:56
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od ma1ko »

Problém je ale to, že z toho sinus neleze.Oproti trafu si s tím nepomůžeš.Problém trafa je spíš to, že ve většině případů je nevhodně umístěné.Ideální je ho dát mimo gramofon.

TAB
Příspěvky: 657
Registrován: 30 led 2011 15:32
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od TAB »

Tím nic nevyřešíš. Už v popisu je tam uvedeno, že to vyrábí střídavé napětí ve tvaru obdélníku. Ty potřebuješ čistý sinusový průběh. Tady byla řeč o tom, že motorek je náchylný na stejnosměrnou složku, která se v síti nachází. Stejnosměrnou složku a dobrou regulaci otáček řeší speedbox od Projectu, který mám doma a po rozebrání a změření musím dát zapravdu, že je to dobrý produkt. Proto do svého gramofonu budu stavět podobnou regulaci trochu vyspělejší se stroboskopickou kontrolou otáček. Mělo by mi to fungovat na motorky s napúájením 12, 16 a 220V AC.


Jinak si myslím, že napájení je nejlepší dát mimo gramofon jak píše ma1ko např. ve formě adaptéru...

panda
Příspěvky: 275
Registrován: 28 zář 2010 00:19
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od panda »

TAB píše: ....Proto do svého gramofonu budu stavět podobnou regulaci trochu vyspělejší se stroboskopickou kontrolou otáček. Mělo by mi to fungovat na motorky s napúájením 12, 16 a 220V AC ....
Souhlas, to co leze ze sítě už nemá dnes se sinusem nic společného. Ale těch 220 V bych s klidem vynechal, výběr motorků na malé napětí je dostatečný a ušetříš si tím hodně práce (i s bezpečností a rušením).
Potom teoreticky nic nebrání krmit to z akumulátorů, pokud je někdo ochoten zabývat se jejich nabíjením, údržbou a každých pár roků výměnou.

fallu
Příspěvky: 53
Registrován: 15 dub 2009 12:19
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od fallu »

Díky za odpovědi. Vzhedem k tomu že se mi můj stávající motorek zasekává při startu (musím ho rozjet rukou), Budu muset asi koupit nový. Co je podle vás lepší - na 220V nebo 12/24? a proč?

sagitarius
Příspěvky: 24
Registrován: 08 črc 2012 09:36
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od sagitarius »

No, ono to nejspíš nebude motorkem, ale kondenzátorem, kterej svojí reaktancí posouvá fázi do jednoho vinutí tak, aby se motor správně rozběhl. On ten kond už taky může mít úplně jinou hodnotu, než je na něm uvedeno. Další věc je, jestli tam máš origo talíř, nebo nějakej dělanej těžkej, a jestli není zatuhlý ložisko talíře.
Napiš tady, co přesně tam máš- přesný a celý označení motorku, jakej kondenzátor, jaký trafo, jaký napětí přesně dává, atd. Kupovat novej motorek při první známce nefunkčnosti je blbost. Jestli máš na 230, není to zas takovej problém, abys ho měnil. Stejně ti tam povedou dráty se střídavým napětím, ale zase s vyšším proudem. Všechny střídavý vodiče uvnitř vzájemně zkruť a veď je co nejdál od signálových drátů a přenosky.
Tady jsem kdysi vyráběl takovej obyčejnější gramec [teď dělám trošku vyšší třídu], podívej na zkroucený střídavý dráty po celé jedé straně, není s tím problém. http://ferda64.rajce.idnes.cz/Stavba_gramofonu/ Talíř mám dost těžkej oproti těm plechovejm [cca 3kg] a motorek 2W, roztočí bez problémů.
Dále jsem koukal na předchozí příspěvky, jestli tam máš trafo 2VA, pozor na to, nemusí stačit. Záleží na sycení jádra, některý jsou přesycený a motorek má 2W, což už by to trafo nemuselo proudově moc spolehlivě utáhnout na rozběh. Je třeba si uvědomit, že to je příkon toho trafa, tedy poskytnutý výkon bude nižší, a taky záleží, jak ho ten motor při rozběhu zatíží. Protože pokud při rozběhu klesne napětí, neodpovídá už hodnota kondenzátoru, protože čím je nižší napětí, tím musí být vyšší hodnota kondu. Ale zvyšovat ji zase kvůli poklesu napětí při rozběhu by byla blbost, protože po vyrovnání napětí za běhu už by zase byla vysoká a motor by neběžel plynule. Prostě chce to mít všechno "akorát". Žádný kompromisy.

fallu
Příspěvky: 53
Registrován: 15 dub 2009 12:19
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od fallu »

Taky jsem přemýšlel nad kondenzátorem. Dal jsem tam ten 4,7uF, jedinej rozdíl je, že je na 50V - prodejce tvrdil že to nevadí. Přesný popis WIMA 4,7uF 50- C4. Motorek je obstarožní M303 a kablíky jsou asi zkorodovaný, protože jeden se mi rozpadá. Trafo je taktéž obstarožní a popis u něj žádnej není. Proto jsem si říkal, že než experimentovat, zvlášť když tomu nerozumím, by bylo lepší koupit nový motorek na 220V a odpovídající kondenzátory a bylo by po problému - nemusím řešit ani trafo. Jen nevím jestli to nemá nějaké nevýhody. Nevadilo by mě ani tak že se motorek nechce rozběhnout, ale příde mě i hlučnej, a myslím že dle toho co jste psali to může mít souvislost.

Uživatelský avatar
ma1ko
Příspěvky: 104
Registrován: 23 čer 2009 06:56
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od ma1ko »

Lepším řešením bude motorek na nižší napětí, ale chce to umístit tráfko mimo gramofon(např adaptér).U některých gramofonů potom ale musíš předělat i stroboskop protože ten ve většině případů je řešený doutnavkou napájenou přímo ze sítě.
Pro vyzkoušení můžeš levné motorky koupit třeba tady: http://www.soucastka.cz/inshop/scripts/set.asp?Level=43 .Pokud chceš jen po kuse tak se ozvi- mám tu SMR300-100 na 220 i 24V.Dalším řešením je motor od Projektu, ale v podstatě je to skoro stejný typ, akorát je na jiné napětí a výhodou je použití silnější hřídelky.Ty SMR z toho odkazu mají hřídel 1,8mm a Projekt myslím používá 3mm.

TAB
Příspěvky: 657
Registrován: 30 led 2011 15:32
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od TAB »

Project má naopak slabší hřídelku aspon ten co jsem kupoval minulý rok. Výhodou je poloviční cena u Projectu.

sagitarius
Příspěvky: 24
Registrován: 08 črc 2012 09:36
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od sagitarius »

V podstatě už bylo řečeno přede mnou. Jen bych doplnil- všechny SMR z toho odkazu nemají tu tenkou hřídel. Řada 300-300 už má hřídelku průměru 3,15 s ploškou. Ale je výkonnější- 5W. Ty se hodí na těžký talíře. Na lehký nedávat, přebytek výkonu není u grama žádoucí.

fallu
Příspěvky: 53
Registrován: 15 dub 2009 12:19
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od fallu »

Dík za odpovědi. Vzhledem k tomu že mám řemeničku z pro-jectu, vezmu asi motorek od nich (vzal bych 300-100 ale má úzkou osičku a 300-300 mi přijde zbytečně silný). Celou dobu jsem myslel že mají na 220V ale ono je to na 16V. No ještě si to nechám projít hlavou.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host