efektivní váha raménka

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
TAB
Kontaktovat uživatele:

efektivní váha raménka

Příspěvek od TAB »

Lze nějakým způsobem změřit nebo spočítat efektivní váhu raménka, když ji nelze zjistit (vintage raménka..)?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: efektivní váha raménka

Příspěvek od Renown »

samozřejmě lze to spočítat zcela přesně, ale zkus se nad tím zamyslet, jistě na to přijdeš sám

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Renown píše:samozřejmě lze to spočítat zcela přesně, ale zkus se nad tím zamyslet, jistě na to přijdeš sám
Toto není příliš povedena odpověď *fnuk*

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ale ano, je mnohem lepší to sám vymyslet a není to nic těžkého. Existuje matematická souvislost mezi rezonančním kmitočtem soustavy rameno - prenoska, efektivni hmotnosti ramene a poddajnosti přenosky, takže zmerit rezonanční kmitočet soustavy, což není nic těžkého, poddajnost ( compliance) uvádí výrobce přenosky a efektivni hmotnost lze takto dopočítat.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Sice mě to už tak pozdě moc nemyslí ale budiž. Jistá souvislost tu je. Jinak by jsme si nemohli vypočítat rezonanční kmitočet celku (ramínko-přenoska+šroubky) a podle něj vybrat přenosku. Takže když na to půjdu od lesa tak bych si vzal desku kde by byl signál cca 2-15Hz a změřil bych si char. na které bych viděl rezonanční kmitočet a z něj bych si odvodil efektivní hmotnost raménka.

Jenže, signál 2-15Hz bych asi těžko hledal na nějaké měřící desce a pro obyčejného člověka to je asi postup tak trochu nepraktický. Třeba člověk co má plácnu NC450 tak nikde nevyčte údaje jako je ef. hmotnost raménka nebo jeho délka atd.

No nic, zkusím si přečíst knížku p. Pešáka třeba to tam bude nebo mě něco napadne.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

1. každá měřící deska obsahuje tyto signály, namátkou třeba "Vinyl Essentials" ale i měřící deska Supraphonu, myslím, že má označení KV17. U té první ani nepotřebuješ měřící přístroje, dá se to vyhodnotit okem, je to na to dělaná deska, aby šlo vše "změřit" bez měřáků.
2. Existuje vzorec, který tu závislost popisuje, ale ty jsi líný přemýšlet a zřejmě i googlovat, nebo počítat, takže tady máš odkaz, odděleně jsou tam všechny tři kalkulátory, jak pro výpočet poddajnosti, tak i pro efektivní hmotnost a rezonanční kmitočet
3. Takže vezmeš nějakou přenosku která má známou poddajnost. Například Ortofon OM5E, Ta má poddajnost 20. Pomocí měřící desky změříš rezonanční kmitočet soustavy "neznámé rameno + známá přenoska. vyjde například 11Hz. Tím budeš mít dva údaje a ty vložíš do nejspodnějšího z těch tří kalkulátoru a ten ti spočítá efektivní hmnotnost, v tomto případě by byla 10,47 gr.

To co uvádím je pouze příklad a hodnoty jsem si vymyslel.
Ještě mějte na paměti, že u zcela nové přenosky může být poddajnost trochu nižší než udává výrobce. To je to co se děje při tzv. rozehrávání přenosky. Naopak některé vintage přenosky mohou mít působením stáří na jejich průžný člen (který určuje poddajnost) zcela jinou poddajnost, než jakou měly když byly nové a to dokonce oběma směry, závisí to na použitém materiálu toho pružného členu. Viděl jsem přenosku starou cca 25 let, kde se ten pružný člen zcela roztekl.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

1) To není pravda. Já mám tuhle měřící desku a tam tyto signály třeba nejsou.

http://www.analogshop.de/index.php/de/s ... z-gleitton

2) Vzorec znám vždyt jsem psal, že existuje. Jinak bych si nespočítal jaká přenoska se mi hodí k mému raménku. Šlo mě o to jaké existují metody.
Ten popis-postup co jsi uvedl jsem napsal taky jen jsem netušil, že existuje deska na které jsou tak nízké kmitočty a s kterou to je dokoce vidět pouhým okem.

3)Dále si nemyslím, že bych byl líný. Mám dvě práce a ještě kupu jiných starostí. A především si myslím, že na tomhle forum chybí řešní takových to podnětů a že tahle odpověd' není jen pro mě a může pomoci mnoho jiným lidem. Kdybych se staral jen sám o sebe tak googluje a na ostatní prdím a at si každý zjistí informace sám jak chce a kde chce ale to by pak nemělo cenu zakládat fora.

Jinak děkuji za vyčerpávající odpověd'. Myslím, že to je i pro ostatní dostatečné vysvětlení. *palec*

ron

Příspěvek od ron »

A čo tento postup?
- dať dole protizávažia a odstrojiť prípadný antiskating, prítlak
- sundať prenosku
- položiť ramienko na váhu

Ak sa nemýlim tak nameraná hmotnosť by mala byť efektívnou hmotnosťou ramienka. V prípade vymeniteľného headshellu je efektívna hmotnosť sústavy zhruba súčtom efektívnej hmotnosti ramienka a hmotnosti samotného headshellu.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Jaký je fyzikální význam efektivní hmotnosti ? Pokud je to teoretická hmotnost v místě přenosky, která svou setrvačností brání v pohybu a v kombinaci s tuhostí (poddajností) přenosky určuje rezonanční kmitočet, tak to nebude tak jednoduché. Raménko rotuje kolem pevného bodu, takže to patrně bude moment setrvačnosti k bodu rotace vztažený na rádius, na kterém je umístěna přenoska. To se dá jistě spočítat, ale pouhé zvážení raménka nestačí a už vůbec né po sundání protizávaží, která se na výsledné hodnotě jistě projeví.
Za mnohem zajímavější považuju otázku, jaká je vlastně optimální hodnota rezonančního kmitočtu raménka s přenoskou ?
Zdá se, že snaha o co nejlehčí raménko nedává smysl, protože přenosky jsou konstruovány (jejich tuhost) tak, aby v kombinaci s obvyklými raménky byl rezonanční kmitočet "správný"
A hned tu vyplouvá na povrch další otázka. Nebylo by optimální, aby v takovéto rezonanční soustavě bylo nějaké přídavné tlumení, které by omezilo rozkmit v okolí rezonance ?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To panda : přesně tak !
K dalšímu samostudiu doporučuji knihu pana Pesaka

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

rOn: Nejsem sice zdatný ve fyzice ale změřit váhu ramínka by bylo moc jednoduché a efektivní hmotnost je jiný parametr. Jinak bych takový dotaz nedával.

Panda: Optimální rezonance kombinace raménka a přenosky je zajímavá otázka a důležitá aby jsme si mohli vybrat správně přenosku. Jenže tato otázka již byla zde na foru zodpovězena. Je tu uveřejněn vzorec a s tím, že optimum je kolem 10Hz tak jak se to ostatně píše v knize p. Pešáka.
Stejně tak jsou v této knize popsány možnosti tlumení těchto rezonancí. Velice zajímavé se mi líbí tlumení olejem a pak to zkosené/dělené raménko. Nevzpomenete si kdo vyráběl takovéto raménko. Mě se moc líbilo vzhledově ale prý tím jak je ta druhá část tohoto raménka krátká nehraje tolik basy. Co je na tom pravdy nevím.

Mě přišla zajímavá původní otázka jak změřit efektivní hmotnost ramena, protože mnoho lidí má staré gramofony a nezná parametry svého raménka. Pak píšou o pomoc jakou přenosku si mají koupit ale podle mě je potřeba znát tyto údaje a pak vybírat z vhodných kandidátů správnou přenosku.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Nevzpomenete si kdo vyráběl takovéto raménko.
Dynavector DV-505 nebo 507

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

jo jo Dynavector. Má to někdo doma?

Odpovědět