Elektronkový sluchátkový zesilovač
Elektronkový sluchátkový zesilovač
Pro tichý večerní poslech jsem si chtěl koupit elektronkový sluchátkový zesilovač,ale buď to byl levný šunt a nebo strašně předražený. Kamarád mi daroval velkou bednu elektronek,tak jsem si řekl že si nějakej sluchátkáč vyrobím. Elektronky jsem přebral,vybral ty co budu potřebovat a zbytek elektronek jsem daroval muzeu. Prohrabal jsem šuplíky ,našel trafo,součástky. Konstrukce krabice je z dubového dřeva,spodní kryt je hliník 3mm,nožky vysoustružené z mosazi, horní strana je z mosazné desky 5mm. Trafo bude schované pod černým krytem. Ve předu bude panel z mosazi .Tam bude vypínač ,kontrolka ,vstup pro sluchátka a potenciometr. V zadu bude,vstup pro napájení 230V a vstup cinch. Pokusím se sem vložit nějaké obrázky konstrukce. No asi jsem blbej ,nejde mi to.
Re: Elektronkový sluchátkový zesilovač
Tak tady je zatím načatý ten sluchátkáč.
no ty teslácké elektrolyty, ty už asi budou za svým zenitem, ne ? V nejlepším případě mají tak 40 let. U elektronek to nevadí, ale u kondů ano. Navíc to nikdy nebyly nijak zázračné kondy.
Proč nepoužiješ třeba JJ electronics z dnešní výroby ?
Proč nepoužiješ třeba JJ electronics z dnešní výroby ?
No ty kondíky jsou funkční,jsou tam vice méně pro efekt. Filtraci zajistí kondenzátory uschované ve skříňce.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nezda sa Ti to ako blbost?
Ani ne, ty kondíky sloužily hromadu let a jsou naprosto v pořádku. Myslím že budou sloužit ještě déle než předražený JJ electronics .
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
O tom nepochybujem, ale pisal si, ze su tam pre efekt, tak preto, skoda by bolo ich nevyuzit, ked uz su tam.
Asi jsem se špatně vyjádřil. Budou normálně zapojený.
Mě se to líbí.Historizující vzhled (viditelný lampy, kondenzátory i trafo), použitý dřevo má pěknou barvu, tak proč ne.
Nemaj kondenzátory na kovovým obalu napětí ?...to by byl v provozu trochu problém.
Nemaj kondenzátory na kovovým obalu napětí ?...to by byl v provozu trochu problém.
kabelguru.cz
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ak vidim dobre, su to kondy s centralnim sroubem, na obalu je minus pol.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ty teslácké elektrolyty mají jakou kapacitu ? Moc velká kapacita ti může odrovnat usměrňovačku při zapnutí.
Elektrolyty, pokud se řadu let nepoužívaly, můžou mít poměrně velký svod ! Musí se ZFORMOVAT před použitím a to zcela nevyhnutně. Pak se uvidí jestli vyhoví. Upřímně také bych je raději nepoužil.
Usměrnovačka je zřejmě nějaká GZ 34 anebo ruská 5C4S anebo 6C5S (jaké je žhavicí vinutí na síťovém trafu ?) Žh. vinutí musí být dva, jedno pro usm. druhé pro triody. Pro triody doporučuji žhavicí napětí usměrnit a filtrovat, výrazně to sníží brum.
Triody jsou teda asi 6N8S , výstup je bez výstupního trafa ? Nebude příliš vysoká impedance? Pak se ti stratí výšky při použití běžných nízkoimpedančních sluchátek.
Pošli schemu jestli to jde.
Elektrolyty, pokud se řadu let nepoužívaly, můžou mít poměrně velký svod ! Musí se ZFORMOVAT před použitím a to zcela nevyhnutně. Pak se uvidí jestli vyhoví. Upřímně také bych je raději nepoužil.
Usměrnovačka je zřejmě nějaká GZ 34 anebo ruská 5C4S anebo 6C5S (jaké je žhavicí vinutí na síťovém trafu ?) Žh. vinutí musí být dva, jedno pro usm. druhé pro triody. Pro triody doporučuji žhavicí napětí usměrnit a filtrovat, výrazně to sníží brum.
Triody jsou teda asi 6N8S , výstup je bez výstupního trafa ? Nebude příliš vysoká impedance? Pak se ti stratí výšky při použití běžných nízkoimpedančních sluchátek.
Pošli schemu jestli to jde.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Suhlas, predpokladam ze tazatel je si tychto veci vedomi.
Co sa tyka zapojenia, pokial su to ozaj 6SN7/6n8s apod. tak to nebude ziadna vyhra. Mal som nieco podobne s ECC82, a nic moc, hlavne vykonovo. Mozno na koniec by sa lepsie sikli 6BL7. Alebo 6AS7.
Co sa tyka zapojenia, pokial su to ozaj 6SN7/6n8s apod. tak to nebude ziadna vyhra. Mal som nieco podobne s ECC82, a nic moc, hlavne vykonovo. Mozno na koniec by sa lepsie sikli 6BL7. Alebo 6AS7.
Usměrňovačka je 5C4S, předzesilovací elektronky jsou 6N9S,koncové 6N8S. Trafo co jsem našel v šuplíku, má 3 vinutí pro žhavení. S usměrněním a filtrováním žhavícího napětí pro triodu se počítá.Výstupní trafo se neřeší z důvodu malého výkonu. Kondenzátory jsou 2x64 mikroF na 350/385V a formátování se bude také řešit. Schéma nemám momentálně u sebe,ale v pátek ho sem vhodím. Děkuji a budu rád za každou cennou radu.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ono uz aj 64u je cez, ak sa dobre pamatam obycajne je max C 33-50uF. Takze pozor na to.