Lampizator - Buffalo DAC

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
Vit
Kontaktovat uživatele:

Lampizator - Buffalo DAC

Příspěvek od Vit »

Tak po dlouhé době jsem se dopracoval k realizaci elektronkové analogové části jednoho z nejlepších DA čipu z převodníků dneška - ES9008 v provedení Twistedpearaudio - Buffalo DAC.
Schéma, které jsem adaptoval je zde: http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REF ... G_5501.jpg

Napájecí část analogové sekce je řešena: Trafa 2x12V Indel 50W pro žhavení, 2x115V Indel 100W (trafa by stačily 20W, menší prostě nebyly dostupné) pro napájení katod, kondenzátory v napájecí desce jsou jihokorejské Samwha (to lepší z toho, co se dá zde běžně koupit, BC/Vishay nebo Rubycon jsou lepší volba), všechny elektrolyty jsou pro klid duše bypassnuté SCR MKP 0.47uF/630VDC. Regulace napájení katod jsou odpory 1.2K (keramika, ale stačil by metalický 1W) a regulace žhavení pro sériové zapojení 12.6V obstarává LM317 (chladiče by ani nebylo snad třeba). Napájení katod je do série zapojeným trafem, takže 350VDC na vstupu, cca. 330V do větví dál za odpory. Signálová deska obsahuje top SCR KP kondíky Tin Foil in Oil, které jsou pro své zvukové vlastnosti vynášené DIY komunitami do nebes. DAC je napájen vlastní deskou a vlastním trafem (2x9V) Avel Lindbergh. I/U kovnerzi obstarává na signálové desce SCR KP 0.33uF/630VDC a 39ohm odpor. Zapojení kultovních sovětských lamp 6N2P (6H2P, žádný čínský ani současný kopio-brak) je SRPP (Totem Pole), tedy jedna stereolampa na kanál. Výstupní kondíky jsou SCR KP 1 uF/630VDC.
Digitální vstup je řešen jak optikou (Torx Toshiba) tak metalikou, DAC automaticky bere jak SP/DIF tak I2S z obou zdrojů. Nebyl by problém integrovat i WiFi a LAN přístup díky skvělému Logitech Squeezebox vybavenému SP/DIF a I2S Wolfson...

Příprava na rozmisťování komponent
Obrázek
Napájecí deska:
Obrázek
Signálová deska:
Obrázek

Případným následovníkům rád předám více informací o adaptaci schématu.

První zvukové dojmy budou následovat brzy, chybí momentálně "jen" správně vše uzemnit (star-grounding), prokáblovat a propájet mezi sebou.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Lampizator - Buffalo DAC

Příspěvek od Renown »

Napájecí část analogové sekce je řešena: Trafa 2x12V Indel 50W pro žhavení, 2x115V Indel 100W (trafa by stačily 20W, menší prostě nebyly dostupné) pro napájení katod, kondenzátory v napájecí desce jsou jihokorejské Samwha (to lepší z toho, co se dá zde běžně koupit, BC/Vishay nebo Rubycon jsou lepší volba), všechny elektrolyty jsou pro klid duše bypassnuté SCR MKP 0.47uF/630VDC. Regulace napájení katod jsou odpory 1.2K (keramika, ale stačil by metalický 1W) a regulace žhavení pro sériové zapojení 12.6V obstarává LM317 (chladiče by ani nebylo snad třeba). Napájení katod je do série zapojeným trafem, takže 350VDC na vstupu, cca. 330V do větví dál za odpory. Signálová deska obsahuje top SCR KP kondíky Tin Foil in Oil, které jsou pro své zvukové vlastnosti vynášené DIY komunitami do nebes. DAC je napájen vlastní deskou a vlastním trafem (2x9V) Avel Lindbergh. I/U kovnerzi obstarává na signálové desce SCR KP 0.33uF/630VDC a 39ohm odpor. Zapojení kultovních sovětských lamp 6N2P (6H2P, žádný čínský ani současný kopio-brak) je SRPP (Totem Pole), tedy jedna stereolampa na kanál. Výstupní kondíky jsou SCR KP 1 uF/630VDC.
Digitální vstup je řešen jak optikou (Torx Toshiba) tak metalikou, DAC automaticky bere jak SP/DIF tak I2S z obou zdrojů. Nebyl by problém integrovat i WiFi a LAN přístup díky skvělému Logitech Squeezebox vybavenému SP/DIF a I2S Wolfson...
Napájení katod, regulace napájení katod, napájení katod je do série zapojeným trafem, kultovní 6N2P, digitální vstup je řešen jak optikou tak metalikou ....... *headbang*

Fakt by mně zajímalo na čem jedeš ?
Ten Tvůj popis je jeden technický nesmysl za druhým *headbang*

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ale no tak ....
Je to hobby ;)
Pavel Macura Audio

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

já vím ...., ale tohle je zase veřejně přístupné fórum.
Regulace katod mne načala a optika s metalikou mne zařízly docela *fnuk*
Ten popis je rádoby hardcore-ový ve stylu příkazu Lampizuj !

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ovšem k pobavení zajímavé, jeden by si to sám nevymyslel :D
Pavel Macura Audio

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Nechápu, co máš za problém. Metalický i optický vstup SP/DIF tam prostě bude, co je na tom k smíchu a třískání hlavou do zdi? Co je na tom, že ES9008 nebo ES9018 jsou nejlepší DAC čipy současnosti, už jsi ho slyšel slyšeli? A slyšeli jsi SRPP 6N2P? Ano? A nějaký CD-player za pár desítek euro s příkazem lampizuj?

Pokud ti mé překlepy a neodborná vyjádření vadí a jsi dostatečný profík nebo zkušený odborník, uveď vše na pravou míru a nedělej ze sebe pánaboha nad věcí a ze mne debila.
Já chápu význam diskuzního fóra k účelu sdílení vlastních zkušeností a uvádění věcí na pravou míru, ne si měřit kdo ho má většího. Tvůj komentář bych si mnohem raději představoval v rovině "udělal bych tohle nebo tamto jinak".

Co ty na to?

Vít

P.S. pro ostatní: sorry za překlepy a "neodborná vyjádření" - napájení triod je regulováno odporem. Trafo má do série zapojené sekundáry, samo ne do série zapojená trafa apod. Pokud jsem pobavil alespoň Pavla, tak alespoň k něčemu tento příspěvek. Třeba se ostatní otřepou a nebudou se bát začít trochu experimentovat a dosáhnout vlastní DIY cesty k dobrému zvuku. Už to tu trochu smrdí přetahováním, který CD přehrávač za 20.000 je lepší.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Metalický vstup se používá především pro hudbu kapely Metallica. Ale principiálně jakákoliv metalová hudba bude přes tento vstup OK.
To co Ty nazýváš metalickým vstupem, nazývá zbytek světa koaxiálním.

ES9008 ani 9018 jsem opravdu neslyšel, ale pochybuji, že lze nějaký DAC označit za momentálně nejlepší na světě. Jak jistě víš - tisíc lidí = tisíc chutí a někdo by třeba mohl říci, že nejlepší DAC je třeba TDA1543, že ano.

SRPP = single regulated push-pull. Zde najdeš mnoho čtení o tomhle zapojení http://www.tubecad.com/may2000/ Není to nic převratného, aby sis nemyslel, bylo to patentováno v roce 1943.

6N2P - v audio se skoro nepoužívá. Je asi tisíc jiných "stereolamp" jak Ty je nazýváš, které jsou pooodstatně kultovnější než 6N2P. Abychom nechodili pro příklad daleko třeba 6N1P.

CD player s elektronkovým výstupem - ptáš se jestli jsem něco takového slyšel ? Ano, používám Edgar CD-1 a Luxman D105u, oba mají na výstupu elektronky. Ale NOS filterless DAC s TDA1543 zapojený přes "metaliku" ten Luxman spolehlivě přehraje

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Je tam i věcná chyba, totiž že DAC může brát I2S z koax. nebo opt. vstupu.

Lampizator je co se týče zvukových hodnocení potřeba brát s rezervou. Světově nejlepšími DACy, transporty, reprobednami (nebo spíš reprodeskami) se to tam jenom hemží. Ale je to často vtipné čtení a myslím dobrá inspirace na pokusy. Tím ovšem nemyslím řemeslné provedení úprav.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Také jsem pročetl mnoho článků o lampizaci starých cdp,hodnocení autorů těchto modifikací jsou vesměs pozitivní a posun ve zvuku je popisován jako veliký přínos.Vedlo mě k tomu to že jsem si pořídil stařičký Sony CDP 227es ale také to že mám raději uhlazenější zvuk,nyní mě láká si tuto úpravu nechat udělat (sám toho nejsem schopen :oops: )Jelikož o tom nic nevím,ani jsem nic tak upraveného neslyšel,budu rád za nějaké osobní zkušenosti.Zeptám se ještě je li možné postavit takové zařízení jako externí a připojit ho na výstup mého CDP. Prodává se něco takového? Je tu nějaký ochotný šikula který by mi něco takového postavil,pokud to má tedy nějaký význam?

whisp
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od whisp »

Predpokladam ze metalikou to nazval pretoze ma blizko k IT kde su naozaj sietove rozhrania delene na metalicke a opticke. Ja to nevidim na dovod na zosmiesnovanie. Ale ako vtip je metalika na metaliku dobry. Na kazdy zaner alebo kapelu samostatny vstup.

Odpovědět