Napájecí "star quad" DC kábel

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
FS
Příspěvky: 906
Registrován: 29 říj 2016 00:30
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Napájecí "star quad" DC kábel

Příspěvek od FS »

Narazil jsem na tomto fóru:
https://www.computeraudiophile.com/foru ... er-cables/
na doporučení sestavit stejnosměrné napájecí kabely ze star quad kabelu.
V diskusi se píše, že stínění je nejspíše zbytečné a při nesprávném použití dokonce škodlivé.

Pár DC kabelů potřebuji od lineárního zdroje HD plex:
- do HTPC: 12V, 160W (picoPSU)
- do samostatného napájení JCAT USB karty - 5V
- do switche - 5V

Našel jsem snad vhodný kábel
https://www.kreatek.cz/gotham-audio-cab ... 1-100.html
a rád bych z něj vyrobil potřebné káblíky na 5V a možná i na to HTPC.

Rád bych požádal o rady:

1. Bude ten kábel dostatečně dimenzovaný pro napájení HTPC?
2. Co mám udělat s tím stíněním? Četl jsem, že se připojuje jen na jedné straně - ale k čemu se připojuje?

Děkuji.

Uživatelský avatar
Jiri
Příspěvky: 931
Registrován: 12 říj 2008 22:36
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájecí "star quad" DC kábel

Příspěvek od Jiri »

Zdravím dalšího majitele HD-PLEX LPSU.
Já mám zapojený 19V na Intel NUC, 12V na wifi router, 5V na USB vstup do DACu. Kabeláž jsem použil z příslušenství od HD-PLEX. Dej prosím vědět až budeš mít zkušenosti s tou star quad kabeláží.

FS
Příspěvky: 906
Registrován: 29 říj 2016 00:30
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájecí "star quad" DC kábel

Příspěvek od FS »

Určitě dám vědět, pokud by se "něco" zásadního stalo, ale upřímně řečeno to nečekám.

Můj starší model HDPlex LPSU nemá všechny konektory XLR a nemá tedy ani ten jeden regulovatelný výstup.
A protože potřebuji rozdvojit 5V výstup pro napájení switche a USB karty (Y kabel), chtěl jsem to udělat po audiophilsku :D

FS
Příspěvky: 906
Registrován: 29 říj 2016 00:30
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájecí "star quad" DC kábel

Příspěvek od FS »

Mám hotovo. Nakonec jsem vyvedl měděný oplet na kostru přístroje, jak je vidět na obrázku:

Obrázek

Zatím jsme nevyhořeli :D

Dílo jsem završil sklenkou 12ti letého rumu Diplomatico - vhodný doplněk i k poslechu, doporučuji.

A zvuk? Možná si to jen namlouvám, ale mám pocit, že celkový projev mého systému "zesvětlal", všímám si detailů, které předtím na sebe neupozorňovaly. Může to být tím, že jsem před tím dva dny neměl na poslech čas a teď se více soustředím ... anebo prostě jen začalo venku mrznout...

Uživatelský avatar
šeďour
Příspěvky: 553
Registrován: 05 dub 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájecí "star quad" DC kábel

Příspěvek od šeďour »

Vzhledově je to hrozná čuňárna.

A ten dotaz...kam zapojit stínění ?...fakt nechápu.Kam asi...no přece na kovový tělo konektorů !
kabelguru.cz

FS
Příspěvky: 906
Registrován: 29 říj 2016 00:30
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájecí "star quad" DC kábel

Příspěvek od FS »

Vzhledově je to hrozná čuňárna.
Nebudu se přít. A to jsi neviděl ty pájené spoje!
A ten dotaz...kam zapojit stínění ?...fakt nechápu.Kam asi...no přece na kovový tělo konektorů !
Sice pozdě, ale děkuji za odpověď. Už jsem to stínění připojil na vodivou část krabice zdroje - pod šroubky.
Promiň hloupou otázku, fakt jsem to dělal prvně v životě, jaký má smysl připojit stínění na kovové tělo konektorů, když ty nejsou nikam uzemněné?

Uživatelský avatar
šeďour
Příspěvky: 553
Registrován: 05 dub 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájecí "star quad" DC kábel

Příspěvek od šeďour »

To je nějaká legrace, že ty konektory "nejsou nikam uzemněné" ?...jestli ano, tak jsem jí nepochopil.Ale jestli je to dotaz, tak ti odpovím...

...zamysli se nad tím, kam si připojil stínění kabelů.Pod šroubky na kovovým zadním panelu přístroje, že ?
A není právě to kovový tělo konektorů přišroubovaný na tom samým kovovým panelu ?
Tudíž, nebylo by logičtější (a zároveň jednodušší), připojit stínění tam kam patří...teda na kovový tělo konektorů.Tím vytvoří stínění kabelu kontinuální přechod až na kovovou skříň přístroje.

To co popisuju, platí v normálním světě.Kovová skříň přístroje je uzemněná a tvoří stínění elektrickejch obvodů uvnitř.Všechny konektory jsou svým kovovým pláštěm přišroubovaný na panelu přístroje, tudíž jsou uzemněný spolu s přístrojovou skříní.Stínění kabelu je připojený na kovový tělo konektorů a tudíž, tvoří pokračování uzemněný skříně a chrání tak užitečnej signál procházející kabelem.

A drobná poznámka pro rejpaly.
I u přístroje, kterej má dvoukolíkovou síťovou vidlici a nemá zemnicí přívod se počítá s tím, že kovová skříň přístroje je na nejnižším elektrickým potenciálu a tudíž tvoří stínění obvodů uvnitř přístroje.
kabelguru.cz

FS
Příspěvky: 906
Registrován: 29 říj 2016 00:30
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájecí "star quad" DC kábel

Příspěvek od FS »

@sedour:
Opravdu nežertuji. Krabice je zřejmě zvenčí nějak silně povrchově upravena a je nevodivá. Ten závit, na který se šroubuje konektor není uzemněný (zkoušel jsem to měřákem). Takže jediné rozumné místo, které bylo uzemněno jsem našel pod šroubkem - a to jsem ještě musel pilníkem obrousit spodní stranu hlavičky.

V každém případě děkuji za radu. Pochopil jsem, že je správně připojit stínění na uzemněnou část přístroje. A máš samozřejmě pravdu - bylo by mnohem elegantnější, kdyby od kabelu nevedl ten uzemňovací ocásek, ale byl připojen na plášť konektoru a pěkně schovaný pod smršťovačkou (či jak se správně jmenuje ten plast, co se horkem stáhne).

A pro rejpaly :)
Není třeba řešit dvoukolíkovou vidlici, napájecí zdroj má normálně tříkolíkový přívod.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host