Napájení pro Pro-Ject komponenty

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
MartinSt4
Příspěvky: 136
Registrován: 03 úno 2010 09:32
Kontaktovat uživatele:

Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od MartinSt4 »

Při pročítání příspěvku o DAC Magic mně zaujal příspěvem o výrobě lepšího napájení. Vzhledem k tomu, že SpeedBox SEII a TubeBox SEII jedou na AC 16 V, což stejné jako u tohoto DAC(akorát 12V), řekl jsem si to zkusím taky.
Trafo jsem si nechal vyrobit ve firmě Tronic, je to toroidní trafo s pojistkou, audio provedení(má lepší stínění) 230V/2x16V 1A 36VA, ostatní je z GESu, odrušovací kondenzátory http://www.ges.cz/cz/kondenzatory/svitk ... X6_B7.html, mikrofonní stíněný kabel http://www.ges.cz/cz/mlc-102-0-GES13002023.html, koncovky...Chtěl jsem zachovat design P-J, tak jsem použil stavebnici -modrá led kontrolka rovněž z GESu, jenom jsem připájel jednotlivé součástky http://www.ges.cz/cz/stavebnice-mk-181-GES07813052.html. Vše jsem umístil do krabice Modu Galaxy M http://www.modushop.cz/1NGXA187N-2u-gal ... iroka.html. Rovněž kabel od speed boxu jsem vyměnil za stíněný. Vše funguje, vzhledem k tomu, že speed i tube box jedou na střídavé napětí je kontrukce jednoduchá. Výrazný posun v kvalite zvuku jsem nepozoroval, lehce se zvýraznili basy.(sestava PerspeX(VDH MCS 150M) Sumiko Black Bird,TubeBoxSEII,SpeedBoxSEII) Výhodou je i jeden vypínač, komponenty nejsou ve standby režimu. Jedno trafo trochu bzučelo. Stejné napájení plánuji i pro DAC Magic, akorát v menší krabičce. Je taková malá inspirace pro P-J, neco podobného sice mají v nabídce, ale neutáhne to SEII modely.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
Teti
Příspěvky: 337
Registrován: 25 lis 2010 02:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od Teti »

Moc moc pekne udelany. *klanimse* Asi budu brzo resit neco podobneho na NAS. Musim rict, ze ti to vsechno vzhledove pasuje dohromady. *palec* Mel jsem take Project a snad na uplne stejne granitove desce.
Takova zacatecnicka otazka: :shock:
proc mas dve vystupni vynuti misto jednoho a potom to zapojit paralelne?
mozna jsi uzemnit krabicku ne? vsiml jsem si, ze zemeni nemas zapojene.
Mohl by jsi prosim hodit schema toho zapojeni + jak jsou zapojeny ty odrusovaci kondiky?

Jsem moc vdecen predem :)

petrL
Příspěvky: 1303
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od petrL »

Také se přimlouvám za uzemnění krabice, i když trafo je asi oddělovací. Dvoucestné usměrnění pro LED je skoro luxus. Výstupní kabely bych dal na konektory. Může se stát, že bude využit jen 1 a druhý pak bude plandat okolo. Holt v DIY co člověk, to názor...

Jaký vliv na zvuk má Speedbox?

MartinSt4
Příspěvky: 136
Registrován: 03 úno 2010 09:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od MartinSt4 »

Děkuji za připomínky a náměty.
Trafo jsem si nechal vyrobit ve firmě Tronic http://www.trafo.cz, dvojité vynutí je jejich návrh na základě dodaných parametrů originálních traf. Trafo je audio provedení, má lepší stínění a tepelnou pojistku. Nad uzemněním krabice jsem uvažoval, dodělám to. Napájení LED jsem schválně řešil stavebnicí, nejsem tak zdatný abych to vyrobil sám. Vrchol mého elektrotechnického vzdělaní je zapojení dvojitého schodišťového vypínače :) . Kondenzátory je konzultoval tady na fóru, pak na audiowebu. V podstatě by tam nemuseli být, měli by omezit zakladní rušení, jako je lupaní při zapnutí.
Výstupní konektory mně napadli, takto to je jednodušší, je tam o přechod méně, a taky jsem si ušetřil pájení. Kabel má totiž 6mm, do konektoru nevleze, snažil jsem se zachovat co nejvíc stínění, a pak se to hůř pájí. Celý konektor je překrytý smršťovací fólií.
Schéma napájení:
Obrázek

Vliv jednotlivých úprav a komponentů nejsem schopem posoudit. Přenoska je totiž nová, má najeto pár LP, rozehrává se. Jak jsem psal, mám pocit pocit zlepšení basů, ale psychika je mocná čarodějka. Oproti předchozí přenosce (Pick-it) tam znatelný posun je. Bez speed boxu jsem to nezkoušel. Správnější by bylo nechat přenosku rozehrát a pak zkoušet vliv jednotlivých komponentů. SpeedBox i Tube Box mám z druhé ruky, gramo je nové, akorát do tube boxu jsem dal nepoužité originální Tesly ECC83 (mám ještě RFT a TungSol gold pin ECC803S). Tím pádem možností na zkoušení je víc než dost.
Motivů proč vyrobit toto relativně drahé napájení jsem měl několik: zvuk, estetika, jeden centrální vypínač. vyzkoušet svoje schopnosti :) Obecně nemám rád standby režim a trvalé zapojení různých transformátorů a domácích spotřebičů. Někde jsem četl, že pokud by se odpojili od sítě nepoužívané nabíječky mobilů na celém světě, tak by se mohlo odpojit několik elektráren.

petrL
Příspěvky: 1303
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od petrL »

Takže LED není připojená přes trafo. Tím spíš je radno krabici uzemnit. Esteticky a ekoligicky je to určitě lepší řešení než zásuvkové adaptéry.

MartinSt4
Příspěvky: 136
Registrován: 03 úno 2010 09:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od MartinSt4 »

Tak jsem dodělal další napáječ, tentokrát pro DAC Magic, princip je stejný, akorát 12V, slabší trafo, menší krabice a bez LED. Obě krabice jsem už uzemnil.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

petrL
Příspěvky: 1303
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od petrL »

Rozjel ses. Měla by tam být nějaká zábrana vytržení síťového kabelu. Při nedostatku místa třeba http://www.ges.cz/cz/konstrukcni-prvky/ ... /XDVI.html

Bužírky by měly jít přes celé fastony. Já jsem trochu paranoidní, co se týče teplot, takže bych nenechal modrý drát dotýkat se toroidu. Moderní toroidy se můžou zahřívat i hodně přes 60 stupňů, zvlášť v těsné krabici. Tloušťka čelního panelu je ovšem high-end.

MartinSt4
Příspěvky: 136
Registrován: 03 úno 2010 09:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od MartinSt4 »

Děkuji za názor, opraveno dle doporučení. Trafo se skoro neohřívá, je trochu předimenzované. Vytržení kabelu moc nehrozí, je hodně natěsno v gumové průchodce, přece jenom se tím nemanipuluje. Krabice Modu se v černé barvě dodávají jenom s 10 mm panelem, stříbrné i se 4 mm, ten by stačil, ale vše mám v černé.

petrL
Příspěvky: 1303
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od petrL »

Jasně, já jsem taky nikdy z ničeho kabel nevytrhnul*. Ale taková úzká jednoúčelovost co do předpokladů, jak se bude se zařízením zacházet, je tou horší stránkou (nezralého) DIY. Je lepší postupovat defenzivně.

* za to se mi ulomil vývod ze zdroje k notebooku, i přes šetrné zacházení a prakticky stacionární umístění. Při opravě jsem zjistil, že v tom, proti ohybu "zesíleném", konci byly k sobě nějak napojené 2 dráty - měly jinou barvu izolace. Ale pájené nebyly! Nedokážu si vysvětlit, jak to mělo fungovat. Zkrátka zabudované kurvítko, zn. HP.

Uživatelský avatar
Asket
Příspěvky: 267
Registrován: 03 kvě 2010 00:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od Asket »

take si myslim, ze lepsi myslet na zadni vratka.... aspon udelat uzel uvnitr krabice je porad lepsi nez nic... nebo nejakou svorku zevnitr proti protazeni... (kdyz tak pod svorku dat neco, aby nepozkodila kabel...)
Ono se to muze stat neumyslne... po case budes chtit neco prestehovat a zapomenes, ze je to zaple a potahnes snura se napne... a je to...
nahoda je blbec a zname tolik je nahod...

no jak kdyz jsem sel cistit zesik tak nejen ze jsem musel odpojit od 220V (logicky) ale i take od vnitrnich kondiku, ktere nesly vybit... je to prkotina, ale i ta vas muze zabit... a nejhorsi na opravu je UPS... proste musite vytahnou i baterky... Kdyz neco napajim radeji predimenzuji kabel nez, aby mi tam neco horelo...
Treba pri montazi elektriny doma pri cvakani jisticem a zkouseni toho a onoho jsem nakonec nechal nevedomky zaply jistic a delal s 220V a dotykal jsem se holyma vodicema prsty a nic... proste vubec nic do te doby nez jsem chtel zkratit jeste o trochu buzirku nozem -tak me to slabe pokopalo... jsem si rikal jsem snad blbej ? zkusim vodic a nic a kdyz jsem jej drzel rukou a pridal merak a hle 230V... njn to kdyz neco zapomenete pri zkouseni... (ale to tehda byla nejaka vyjimka ci co, pac vetsinou me to ihned kopne a poradne :D )


K tomu notasu... vse je rychlokvaska udelana v chine nebo na taiwanu s dodatecnym logem toho a onoho vyrobce....sam clovek nechape jak to vlastne muze fungovat... ja tomu rikam moderni amerika... aneb co prislo po totalite z ameriky a z asie je na prd... proste na jedno pouziti - zmetky, to kvuli odberu..., takze sehnat neco s dozivotni funkcnosti je dnes problem.
ale to vsichni vime.

MartinSt4
Příspěvky: 136
Registrován: 03 úno 2010 09:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od MartinSt4 »

Už tam mám plastovou šroubovací svorku a vše by mělo být v pořádku. Děkuji za podněty.

Uživatelský avatar
vonvichousch
Příspěvky: 349
Registrován: 08 dub 2010 10:07
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od vonvichousch »

Protože se u mě nahromadily komponenty Pro-Ject a s nima narostl neúměrně počet traf do zásuvky, chtěl jsem něco, co by vyrušilo cca 5traf a bylo to nahrazené jedním. Dle příkonu jsem odhadl, že by trafo 16V/3,2A mělo stačit a utáhlo i SEII komponenty.
HeadBox II 120mA, DockBox Vi 200mA, TunerBox 70mA, TubeBox 410mA a CDBox , ten nemá na webu Pro-Ject uvedený příkon (je tam chybně uvedeno, že je na 9V, ale počítal jsem 2000mA, když originální trafo je na 1000mA), což je celkem cca 2,8A. ALE! Při zapnutí (postupném) Tuneru, HeadBoxu a CDboxu, odejde pojistka (315mA/230V). Netušíte někdo, v čem může být chyba?

Obrázek

Renown
Příspěvky: 2315
Registrován: 18 dub 2008 10:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od Renown »

CD Box S má adaptér 9V/2A a při startu, nebo při vysouvání/zasouvání CD ten krátkodobý odběr může být ještě více než 2A
CD Box DS má adptér 18V/1A a tam ten odběr není tak dramatický.
Ty adaptéry jsou samozřejmě nezaměnitelné, liší se i konektory, 18V adaptér má DC konektor 2,5mm (vnitřní dutinka) 9V adaptér má 1,3mm.

Ale Ty máš vše na střídavé adaptéry, kde to napětí je 16V, přesto CD Box může brát i 1A. Pokud je v Dock Boxu zastrčen iPhone nebo iPod a nemá plně nabitou baterii, tak pro certifikaci u Applu, musí být dock schopen nabíjet proudem 2,1A (5V) což je 10,5W a tedy z 16V AC trafa celý přístroj bere 1A jen to hvízdne. Je ta pojistka T nebo F ?

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od Jarda69 »

Renown...máte uvnitř nějaké přepětovky hned na střídavé straně? Třeba těch 9V vs 16V napáječ, nevadí to? I když tedy přesný typ nepíše...

Uživatelský avatar
vonvichousch
Příspěvky: 349
Registrován: 08 dub 2010 10:07
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájení pro Pro-Ject komponenty

Příspěvek od vonvichousch »

Renowne díky, taky mám podezření na velkou proudovou zátěž při zapnutí CD, ta pojistka je T. V Dock Boxu mám píchlej jen APTX bluetooth adaptér, ten moc proudu nebere.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti