Odstup hluku u gramofonu

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
TAB
Kontaktovat uživatele:

Odstup hluku u gramofonu

Příspěvek od TAB »

Chci se zeptat jestli někdo zná jakou metodou se měří odstup S/N u gramofonu tedy od pohonu. Existuje nějaká norma? Ptám se, protože každá cartridge má jinou citlivost atd.. Předem děkuji za vysvětlení.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Odstup hluku u gramofonu

Příspěvek od Renown »

co je to citlivost přenosky ??? Takovým parametrem není přenoska definována. Upřesni co tím myslíš ....

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Já teda nevím, ale řekl bych, že s citlivostí přenosky to nemá moc co do činění. Když bude citlivější, tak bude lépe snímat (mechanické) rušení, ale také signál z drážky na desce. Takže ve finále by se to mělo vyrovnat. Já bych za referenci vzal nějaký signál z měřicí desky a proti tomu měřil rušení (té samé) přenosky položené na stojícím talíři (sundaný řemínek) při běžícím motoru.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Panove nic jako citlivost přenosky neexistuje, takový parametr proste neni

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Takhle se napriklad, nezavisle na prenosce, meri vibrace loziska. ;)
http://imgbank.cz/images/2013/01/31/61HhT.jpg

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Dobře, špatně jsem se vyjádřil ale snad jste mě pochopily, že jsem chtěl napsat s vyšší snímavostí. Myslel jsem zda existuje nějaká směrnice nebo exaktní postup jak se to měří.

panda: to je fakt.

prospero: zajímavý obrázek. Děkuji. Nemáš ještě nějaký detailnější obr. nebo popis jak to funguje. Každý materiál může přeci přenášet hluk rozdílně...

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Thorens vi jak na to. Ten „merak vibraci“ je pevne uchycen na ose talire a prenasi tak pouze rusive zvuky loziska (bez vlivu desky) primo do prenosky. Spektralni analyza signalu prenosky pak ukaze o jaky druh „ruseni“ se jedna.

http://imgbank.cz/images/2013/01/31/NWc6G.jpg

Cervena linka je vysledek za pomoci „merici desky“, modra potom samotny merak. Cerna linie znazornuje zakladni meritelnou hranici. Z toho vyplyva, ze dnesni kvalitni gramofony produkuji mene „pazvuku“ nez kterakoli gramofonova deska.

Vic toho nemam. (Zdroj: Audio.) :)

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Prospero píše:Thorens vi jak na to. Ten „merak vibraci“ je pevne uchycen na ose talire a prenasi tak pouze rusive zvuky loziska (bez vlivu desky) primo do prenosky....
Ta metoda se mi jeví problematická. Snadno lze namítnout, že zdrojem hluku může být ložisko toho přípravku. Navíc, nebude-li osa středícího trnu talíře dokonale shodná s osou rotace a taktéž osou ložisek přípravku, tak to bude s přenoskou (a raménkem) cvičit sem a tam jak radiálně, tak axiálně, což se bez přídavného hluku neobejde.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

TAB píše:Dobře, špatně jsem se vyjádřil ale snad jste mě pochopily, že jsem chtěl napsat s vyšší snímavostí. Myslel jsem zda existuje nějaká směrnice nebo exaktní postup jak se to měří.
Jsi si jistej, že víš co je snímavost? Snímavost, laicky vysvětleno, znamená jak je přenoska "tuhá" Přenosky s nízkou snímavostí potřebojou více "zatížit", aby fungovaly správně. Přenosky s vysokou snímavostí naopak potřebujou lehké raménko.
To "zatížení"ovšem neznamená vyšší VTF. VTF je nastavena dle parametrů přenosky. Zatížení je dáno efektivní hmotností raménka.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

TAB píše:Dobře, špatně jsem se vyjádřil ale snad jste mě pochopily,
...., dámy.
Pavel Macura Audio

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Tak se nám to vlákno trochu zvrhlo, aniž by mělo jakoukoliv hodnotu, což je ostatně pro internetová fóra příznačné.

Měřit odstup se dá dvěma různými způsoby.
Vždy je potřeba začít tak, že s libovolnou přenoskou, změříte úroveň přehrávaného signálu z měřící desky. Ten signál by měl být 1kHz @ 0dB. Naměříte nějakou úroveň třeba X.
Potom :
1. sundáte řemínek, zapnete motor, položíte přenosku na desku (talíř se netočí) a naměříte nějakou úroveň třeba Y. Spočítáte X a Y a dostanete odstup. Tato metoda nezahrnuje hluk řemínku, ložiska talíře, rezonancí talíře a hluk drážky. Vyjdou krásná čísla, -70 a více dB
2. máte měřící desku s prázdnou drážkou. Položíte ji na talíř, pustíte gramofon, dáte jehlu do prázdné drážky a změříte úroveň. Vyjdou úplně jiná čísla než podle bodu 1. Výsledek bude cca -36dB možná - 40dB

Na naměřené hodnoty má vliv úplně všechno, proto je ideální měřit v seismicky neaktivní oblasti, nejlépe ve tři hodiny ráno, kdy hluk a vibrace způsobené dopravou neovlivní měření. V místnosti kde se měří nesmí nikdo chodit, bouchat dveřmi a ani dýchat. Měření za úplňku není podmínkou ale je doporučeno.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Renowme: přesně to jsem chtěl vědět. Pár řádků bylo sice tady zbytečných ale ted to dostalo toto vlákno význam. Děkujeme *2thumbsup*

Nejvíce mě zajímá ten postup číslo dvě a původně jsem se chtěl právě zeptat zda neexistuje metoda která změří vše ale bez toho hluku drážky...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

existuje i taková metoda, ale to už vyžaduje trochu dražší vybavení. Třeba miniaturní vibrační čidlo od Brüel & Kjaer, včetně zdroje stojí asi 2000 Euro, lze jím měřit lehce až do 50 kHz. Přilepíš jej včelím voskem na jakoukoliv část gramofonu, zapneš gramofon a vyhodnotíš spektrum signálu z čidla. Výstupem čidla je elektrický signál.
Lze to do jisté míry nahradit přípravkem spočívajícím z nějakého stabilního držáku, který drží gramofonové rameno a v něm je přenoska. Její hrot se pak položí na věc jejíž vibrace chceme měřit a stejně tak se změří to co je na výstupu přenosky. Ale pozor, tam nesmí být phono předzesilovač. Výstup z magnetodynamické přenosky má přímou charakteristiku.
No a nejzákladnější, ale v mnoha případech zcela vyhovující jsou vaše uši a lékařský stetoskop

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

V přítomnosti signálu a hluku drážky naměřím cca 44dB neváženě, takže přes A křivku by to mohlo být k 50 dB. Je to spřímým náhonem (Technics).

Obrázek
Pavel Macura Audio

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Asi jste přitom dýchal, nebo dělal něco jiného špatně, mily PMA

Odpovědět