Open baffl

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
TAB
Kontaktovat uživatele:

Open baffl

Příspěvek od TAB »

Byl jsem si poslechnout vyloženě DIY konstrukci open baflu, které se tady asi budete smát a však byl jsem příjemně překvapen s jakou lehkostí, otevřeností a detailem to hrálo. Nikdy jsem nic takového neslyšel a o to víc jsem tedy koukal. Autor použil ke stavbě dva staré 15palcové basáky RFT a širokopásma Lowther DX4. Později ještě dodal páskový vysokotonový reproduktor. Ozvučnice z letitého masivu upravená šelakem.

Za špatné foto se omlouvám, foceno jen telefonem..

Obrázek

TAB
Kontaktovat uživatele:

Re: Open baffl

Příspěvek od TAB »

Obrázek

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

k smichu to neni, naopak ! Moc o tom nevim, ale vzdy jsem cetl ze OB konstrukce vyzaduje umisteni v prostoru, ale tady je to celkem blizko zadni steny ? a ty desky jsou pomerne male, dovedl bych si to predstavit doma .. Jake jsou vyhody a nevyhody ? Jakou to priblizne ma citlivost ?

Riki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Riki »

a nemali by mat bocne steny? http://www.wildburroaudio.com/projects.php
tiez sa mi zda ze su blizko steny. Citlivost DX4 je 96dB .
treba k tomu mat fajnovy jednocinny triodovy zosilnovac *2thumbsup*
tu je vnimatelny rozdiel.
https://www.youtube.com/watch?v=MHeyPJS00Fc
ale tusim to zavisi asi od hudby ktora sa pocuva, Tab aka hudba sa pustala?

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

taky o tom moc nevím. Jez z rychlíku jsem slyšel známé OB od výrobce Jamo u kterých mě překvapil slušný a zároveň prokreslený bas.

Jen z principu jsem byl zvědav jak to pánovi bude hrát hlavně na těch basech, protože u OB je zákonitě problém z akustickým zkratem.
Moc jsme to nenaposlouchal nechtěl jsem moc otravovat. Pustil jsem si výborně nahraný klavír na HDCD+SACD yamamoto trio, pak jsem si pustil pár nahrávek s velkými japonskými bubny a dál už nevím. Že DX4 bude hrát na středech a výškách špičkově jsem tušil ale toho basu jsem se bál přeci jen OB a starý reproduktor. No a i když na tu velikost ten bas byl menší tak byl příjemný a hrál s velkou lehkostí.

Taky jsem si říkal, že to vysoké prkno je poměrně úzké a že kvůli akustickému zkratu by mělo být větší nebo by mělo mít uši ale pán prý větší kus matroše neměl... Tím, že to má blízko u stěny si myslím že se to chová více jako v ozvučnici. No chtěl bych zkusit něco ze zvědavosti postavit :-)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jama se mi na výstavě HE Praha taky líbily. Starý basáky s tuhým zavěšením papírovou vlnkou v 1 kuse s membránou (zdá se podle fotky) se do OB můžou hodit. A malinká místnost asi pomáhá, jsou v podstatě v rohu. Někde jsem četl, že basáky je vhodné umísťovat do rohů (na rozdíl od ostatních pásem) vč. subwooferů.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

no to je základní fyzika. Některé horny se stavějí tak, že se počítá třeba s umístěním v rohu u zdi. Zed tvoří pak vlastně prodloužení horny a bas je větší. To platí i pro subáče. Myslím, že bas v rohu je pak 2x větší nebo jak to je. Knížky o reprosoustavách jsem četl naposled před deseti lety a není to moje parketa tak nechci plácat :D

Mno a málem bych zapomněl samozřejmě se hrálo na jednočinné Áčko postavené z ruských lampiček, které jsem nějak nemohl identifikovat. Spodek byl napojený na brutální monobloky tranzistorové (firmu si nepamatuji) a aktivní výhybku.

Odpovědět