Sieťový (napájací) kábel

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Fidas
Příspěvky: 688
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od Fidas »

Prostě TN-C je průser ...
Nedalo mi to a změřil jsem napětí mezi ”nulákem” v bytové rozvodnici a nejbližším radiátorem. Naměřil jsem 0,13V. Je to malé napětí a po dotažení šroubů v zásuvkách to samé mezi kolíkem zásuvky v poslechovce a radiátorovou trubkou. Napětí se zdá zanedbatelné.
Naposledy upravil(a) Fidas dne 20 lis 2018 13:12, celkem upraveno 3 x.

sekal
Příspěvky: 1454
Registrován: 11 bře 2010 14:30

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od sekal »

To dotahování všech spojů od zásuvek až po hlavní byt. rozvaděč (a dále) je dle mého názoru poněkud iluzorní. Kam až se ten revizák reálně dostane? Do rozbočovacích krabic, které jsou ve zdi, pod omítkou, asi těžko.

123456789
Příspěvky: 167
Registrován: 18 lis 2018 23:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od 123456789 »

To je v pořádku.
1) Předřazený je proudový chránič.
2) Je to starší instalace, není předřazený proudový chránič a stejná situace by nastala např. v koupelně, kde je např. pračka, přerušil by se někde nulový vodič a normálně by to pracovalo po vodiči pospojení (až do doby, kdy by např. někdo měnil něco na těch starých kovových vodovodních trubkách).
Prostě je dobré o tom uvažovat tak, že dříve norma řešila jednu poruchu. Protože to bylo z dnešního hlediska nedostatečné, zálohuje se to např.těmi chrániči pro současnou druhou poruchu, třetí porucha se nepředpokládá.
Najdu Vám XXX případů obdobných tomu co uvádíte a daleko horších.
Představte si, že jste v nemocnici na nějaké elektroléčbě a současně dojde k poruše na bezpečnostním oddělovacím transformátoru a k poruše přístroje....
Nespočetně anténních zesilovačů je "nulovaných" na kostru, ale po stínění kabelu je to znovu spojené se zemničem...
Prostě těch případů je mnoho, ten který uvádíte Vy je řešitelný zdvojením ochrany při poruše a uvedu tady nekonečně případů, kdy i to zdvojení bude málo. Představte si např. že ve Vašem případě to není přikostřené na radiátor, stane se přesně to, co popisujete a vy budete zkoumat proč spotřebič třídy1 nefunguje a opřete se přitom o ten radiátor.
Když to vezmete s praktického hlediska, tak je dobré mít v těch instalacích udělané velmi dobře i pospojení, přestože to dnes norma nevyžaduje. Potom je minimální šance, že se někde přeruší nula, protože pak přicházejí v úvahu prakticky jen krabice a zásuvky. Je dobré osadit proudové chrániče, protože některé situace se tím vyřeší bezkompromisně.
Dám Vám jiný příklad:
Poletím s UL jednomotorovým letadlem přes Prahu. Může to vysadit a upadnu někam mezi ty baráky bez šance to někam zkusit posadit, protože letím na omezené výšce v TMA Ruzyně. Mám tam solidní motor, pustím si pomocné palivové čerpadlo, přepnu si zobrazení na tlak paliva ..... a je vysoká pravděpodobnost, že se nic nepodělá ty tři minuty než to přeletím.
Když se s tím vypravím z Francie do Anglie přes moře, tak to chce trochu víc odvahy, ale dobrý by byl aspoň certifikovaný motor.
Jestli to ale s tímhle jednomotorákem zkusím někde na 1000 km přes moře, tak jsem vůl, který si nezaslouží žít.
A tak je to i s těmi elektroinstalacemi :)

123456789
Příspěvky: 167
Registrován: 18 lis 2018 23:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od 123456789 »

sekal píše:
20 lis 2018 12:59
To dotahování všech spojů od zásuvek až po hlavní byt. rozvaděč (a dále) je dle mého názoru poněkud iluzorní. Kam až se ten revizák reálně dostane? Do rozbočovacích krabic, které jsou ve zdi, pod omítkou, asi těžko.
Ty krabice nejsou pod omítkou. Víčka krabic jsou normálně přístupná. Jenom zvíře utopí ty krabice o centimetr, potom to zahází omítkou .... a už to nikdy nenajde.
Ale normální postup je takový, že revizák změří impedance smyček a až na základě toho pokračuje s dotahováním spojů v určitých místech.

123456789
Příspěvky: 167
Registrován: 18 lis 2018 23:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od 123456789 »

Fidas píše:
20 lis 2018 12:29
Prostě TN-C je průser ...
Nedalo mi to a změřil jsem napětí mezi ”nulákem” v bytové rozvodnici a nejbližším radiátorem. Naměřil jsem 0,13V. Je to malé napětí a po dotažení šroubů v zásuvkách to samé mezi kolíkem zásuvky v poslechovce a radiátorovou trubkou. Napětí se zdá zanedbatelné.
Ano , to je velmi dobré.

sekal
Příspěvky: 1454
Registrován: 11 bře 2010 14:30

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od sekal »

123456789 píše:
20 lis 2018 13:09
Ty krabice nejsou pod omítkou. Víčka krabic jsou normálně přístupná.
Měla by být, ale bohužel ne vždy tomu tak je. Zkušenost z paneláků ca 45 let starých.

123456789
Příspěvky: 167
Registrován: 18 lis 2018 23:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od 123456789 »

Rozhodující je změřit impedanční smyčku a přechodové odpory zemničů.
Z hifi hlediska ( když pominete, že by hodnota Ri smyčky už byla tak vysoko, že bude ohrožovat bezpečnost vypnutí předřazeného jištění a bude to v rozporu s bezpečným provozem té instalace) půjde o to, že vysokým odporem přívodního vedení si limitujete příkon do zásuvky, respektive se zvyšujícími se proudovými nároky připojeného spotřebiče, bude klesat napětí (na konci v té zásuvce).
Takže smyčka bude O.K. = tím to skončí.
Smyčka bude dobrá, ale mohla by být lepší = dotáhnete spoje mezi zásuvkou a bytovou rozvodnicí.
Smyčka by mohla být lepší už v bytové rozvodnici = dotáhnete spoje od bytové rozvodnice do přívodní skříně (RIS).
Přechodové odpory změříte orientačně velmi dobře např. tak jak to udělal "Fidas" o pár příspěvků výše.
Bude to cca do 1V = dobré.
Bude to výrazně více = budete muset nějak řešit pospojovací vodiče a strojené zemniče.

merhaut

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od merhaut »

Jen bych připomněl, že ty moje příklady byly z praxe, osobně jsem je v elektroinstalacích zažil, včetně onoho požáru a brňavky, žádné letadlo:-)

Takže ještě jednou a naposledy: tvrdím, že cokoliv souvisí s 230V a elektroinstalací, tedy i bastl stínění či zemnění, by se neměl pokoušet ani omylem "řešit" laik, nedejbože dokonce "vyrábět" síťáky apod.! Což si myslím dokázala i naše proběhnuvší debata. Howgh.

123456789
Příspěvky: 167
Registrován: 18 lis 2018 23:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od 123456789 »

Ano, beru to také tak.

Uživatelský avatar
Fidas
Příspěvky: 688
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od Fidas »

To 123456789: Zdá se, že dotažení zásuvek má i pozitivní vliv na reprodukci. Díky za rady!

Uživatelský avatar
Fidas
Příspěvky: 688
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od Fidas »

123456789 píše:
19 lis 2018 23:19
To, že radiátorová trubka může mít "lepší" zem než nulový kolík je normální a bylo by potom zdánlivě lepší zvolit referenční nulu na ní.
Problém může vzniknout tím, že na tu trubku to bude dalších tři, pět..... metrů. V praxi se tahle situace někdy řeší tak, že se dodatečně pospojí tahle lepší zem s ochranným vodičem, nebo lépe řečeno s nulovým vodičem.
Ve starších bytových rozvodech, kde je dvouvodičový systém, se ale tohle "vylepšení" může stát vražedným nástrojem. Tenkrát to bylo myšlené tak, že pracovní nula byla současně ochranným vodičem. Přerušil se nulový vodič, připojený spotřebič nefungoval a v závislosti na tom, kde se to přerušilo to buď takhle skončilo, nebo se objevila fáze na kostře toho spotřebiče a někoho to pobilo.
Když teď pospojíte např. nulu zásuvek na topení a přeruší se nula ve dvouvodičovém provedení instalace, tak podle toho kde se přeruší nulový vodič, může klidně připojený spotřebič normálně pracovat, bude správně ukostřený na nulu...., ale jen do okamžiku kdy např. instalatér bude něco dělat na topení a přeruší tu trubku po které se to pospojilo. Na jednom konci trubky potom bude nula, na druhém konci fáze a instalatér se tam bude svíjet v křečích.
Takže u všech těchhle dodatečných úprav je dobré se nad tím napřed zamyslet a až potom něco přetvářet.
K těm kabelům a VF smetí.
Ano, vhodnou konstrukcí kabelů se dá tohle do jisté míry potlačit (ne všechno). Problém je ale jinde. V kabelu je frekvence 50Hz, která tam z principu být musí a minimálně touhle frekvencí se bude indukovat rušení do souběžně uložených jiných kabelů. (Teď vynecháme vyšší harmonické kmitočty a různé přechodové jevy v síti). Aby bylo možné zabránit indukovanému napětí do souběžně uložených kabelů, musí být tyhle kabely vedené v souběhu v nejkratší možné délce, musí mít stínění, konstrukční uspořádání omezující indukci atd.
Když se vrátíme zpátky na začátek, tak tohle nejsou žádné raketové technologie vypiplané do bezvědomí a bude většinou stačit to co jsem napsal v prvním příspěvku.
Ve všech bodech souhlasím, jen je mi z toho pohledu záhadou, že některé přístroje mají přímo zemnící svorku, jako tento elektronkový předzesilovač:
Přílohy
8212EAE1-9F63-42C0-A404-DEE9FE5C2524.jpeg

merhaut

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od merhaut »

Že by kvůli potlačení brumu?:-)

123456789
Příspěvky: 167
Registrován: 18 lis 2018 23:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od 123456789 »

To je naprosto normální :)
To co máte na obrázku je zemnící svorka pro vstup Phono (pro nic jiného).
Takže když budete postupovat se stíněním tak, že připojíte stínění od zásuvky pohyblivého přívodu na jednotlivé komponenty tak, že u zásuvky ve zdi připojíte stínění na PEN, potom necháte stínění na konci pohyblivých přívodů odpojené od PEN .....
Nebo verze 2), protože např. pan Merhaut nedoporučuje zasahovat do PEN pohyblivých přívodů. Stínění síťových přívodů 230V vůbec nebudete řešit. Všechny komponenty připojené třívodičově mají už na kostrách PEN a musíte si uvědomit co dál s tím ochranným vodičem (zemnícím vodičem) děláte.
Na všech kostrách komponentů připojených třívodičově je zem. To znamená, že nemůžete neomezeně propojovat tyhle kostry, protože si tam naděláte zemní smyčky se všemi důsledky.
Zvolíte si jako centrální uzel zemničů např. ten elektonkový předzesilovač. Z něj připojíte přes zemnící svorku gramofon. Můžete připojit i stínění kabelů na PRE OUT1, PRE OUT2 a REC OUT, ale konce stínění na kabelech do PRE OUT1, PRE OUT2 a REC OUT, musíte nechat otevřené, nepřipojené.
Ještě jedna asi dost důležitá věc, která se diskutovala v jiném vlákně (tam je to už rozjeté jiným směrem, nechce se mi to zasekávat balastem).
Kabely RCA -RCA pro propojení jednotlivých zdrojů na zesilovač, nebo předzesilovač mají na sobě (nebo na konektorech) někdy značení šipkou. Ta šipka neudává směr signálu, proudu, orientace "dlouhých nanokrystalů " apod. Ta šipka říká na které straně je připojené stínění a na které straně je otevřené. Nešikovné na tom je, že výrobci kabelů se úplně nedomluvili a někdy šipka značí směr od zdroje na zesilovač a někdy směr, kde je připojené stínění. Takže musíte si vyhledat technický list k tomu kabelu, chytrosti na youtube ...... a určit na kterém konci je to stínění připojené. Potom už je to jednoduché. Budete postupovat tak, že z referenčního bodu kde si zvolíte centrální zem, připojíte kabely stranou s připojeným stíněním a na straně zdrojů signálu to necháte otevřené.
Další problém: Někdy to může být opačně a budete nucený si zvolit referenční zem např. na gramofonu, protože výrobce toho TOP verku to tak pojal. Nic se neděje, stále můžet použít (někdy) po propojení referenční zem předzesilovače, ale nesmíte to pojmout tak, že přivedete další zem např. z CD transportu.
Když tohle nebudete respektovat, tak dokážete z kabelů za deset litrů udělat tkaničky v ceně 30 korun :)
Možná by bylo dobré dát sem konkrétní příklad sestavy a možnosti kabelových propojení a určitě se tady najde dost borců, kteří to dokážou vyhodnotit a navrhnout řešení.

123456789
Příspěvky: 167
Registrován: 18 lis 2018 23:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od 123456789 »

merhaut píše:
21 lis 2018 23:10
Že by kvůli potlačení brumu?:-)
Také. Dalším důvodem je uvést na stejný potenciál šasi gramofonu a krabici toho předzesilovače.
Když to nepropojíte tou zemí, poteče vyrovnávací proud po signálovém kabelu.

merhaut

Re: Sieťový (napájací) kábel

Příspěvek od merhaut »

No, a to je ten brum:-)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host