Single ended paralel 2x2xEL34

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
shony
Kontaktovat uživatele:

Single ended paralel 2x2xEL34

Příspěvek od shony »

Zdravím DIYerov,

Tak som sa konečne dokopal k zbastleniu vytúženého elektronkáča/koncového zosilňovača.

Je to jednočinný koniec s dvomi paralelnými výkonovými elektrónkami EL34 tu som zvolil Electro Harmonix párované na zhodu parametrov, a pekne na tvrdo do triódy, bez odbočky do tzv pseudo ultra lineáru a v triede A, samozrejme bez spätnej väzby.
Budič je z ECC83 v zapojení SRPP, používam Tesla, RWN a skúsil som aj JJ. Tu by som chcel poznamenať že sa dajú použiť aj ECC82 skúsil som nejaké Tungsramy čo sa mi povaľovali v regále, zvuk bol prekvapivo čistejší, kryštalickejší ale nemajú dostatočné zosilnenie na gramo predzosilňovač, no cédéčko alebo výstup z pc postačujú.

Výstupové trafá zatiaľ INDEL.

Túto konfiguráciu som zvolil po dlhodobejšom štúdiu a porovnávaniu profi i amatérskych konštrukcií, chcel som len triedu A výkon aspoň 2x10W.
V ceste sú len dve kondenzátory na vstupe Wima MKP a ako oddeľovací na vstup mriežok Orange drop.

Foto testovacieho zapojenia, tzv from the scratch.

Obrázek

Foto je ešte bez oddeľovacieho vstupného MKPčka. Napájanie je riešené jednoducho usmernenie mostíkom a potom dvojnásobný RC článok, prvá odbočka na EL34 a druhá na budiče, kondenzátory JJ a čo dom dal. Trafo toroid od PSelectronic-zakázkovo navinuté.
Žhavenie striedavé na budič aj koniec, pri dobre navrhnutej filtrácii nieje počuť žiaden brum.

Momentálne som doleptal dosku, krabica je do racku výška 3U, prišiel potenciometer ALPS, chýbajú už len reprosvorky.

Zvuk je pevný priehľadný a taký jemnejši než cez tranzistory, čo je dané samozrejme inakším skreslením, pre príklad niektoré veci sa inak ani počúvať nedajú, mám overené staré vydanie Led Zeppelin II na LP od Atlanticu je mierne prepálené (robilo sa to normálne) cez tranzistory nepočúva teľné, elektrónky OK a Super DRIVE.

Tak a to je všetko, samozrejme rád odpoviem akékoľvek dotazy.

shony
Kontaktovat uživatele:

Re: Single ended paralel 2x2xEL34

Příspěvek od shony »

Tak doska je vyleptaná a osadená.

Obrázek

Shony

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Pěkné! Taky používám na pokusy tzv. DIY prkno :D Jen bych doporučil lepší výstupní trafo, protože Indel je má pro muzikanty. Jejich přenosová charakteristyka je malá co jsem měřil. A však tuším, že jsi použil trafo OTR-20W s 1,13Kohm a to jsem doma neměl takže je třeba lepší. Každopádně pro lepší zvuk doporučuji na vstup dát 12AX7 z USA nebo aspon teslu E83CC to je dost na zvuku znát a dále lepší než EL34 se mi zdají 6L6WXT. Zpětná vazba by zde možná byla přínosem, protože jak říkám Indel moc trafa dělat neumí...

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Pekne, krasne. Ake k tomu mas reproduktory? Pozeram ze v popise mas "2way Tesla". Ja akurat idem odskusat EL84 PP, pouzivam ARS9205, k lampacu mi velmi sedia....

shony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shony »

Ahoj,

Prkno je najlepšie, proste niekde tie trafá musia byť.

Indel vystupáky - strašná núdzovka, no prekvapili, myslel som, že nebudú hrať vobec, ale nakoniec prekvapili, no čo by si chcel za cca 700kč ? Viacmenej výmena za niečo lepšie napr. Lundhal zatiaľ neprichádza v úvahu to radšej investujem tých 10tis kč do reprákov napr. Xavian Primissima, ale je pravda že vpliv to má veľký.
Ad elektronky : "nejaké tesly sa mi doma váĺajú" no nebudem ich ničiť, to ich radšej strčím do gramopreampu a El34 som tiež skúšal Tesla, no myslím, že v tomto setupe to ani nieje počuť, spatná vazba by zvuk sice upravila a aj tú charakteristiku výstupákov, však to chcem bez nej, z rovnakého dovodu ako som nechcel PushPull, proste čiste s tým skreslením čo z toho ide.
Tak som sa popozeral po webe a vačšina aplikácií 6L6WXT je v gitarových zosilovačoch, no nevravím že by to nešlo a čo tak KT88 od EAT :roll: Je to všetko o peniazoch a do tohto bavkania veľa dávať nechcem už aj tak to zhltlo cca 6-7 tisíc, takže tak.

Repráky mám zatiaĺ nejaké vytunené 1PF 067 62, prekáblované, nové svorky atd, nestojí za reč, už by to chcelo niečo dospelé napr Xavian.

EL84 v pushpull zapojení asi hej, však ja som purista, nieže by som to nedokázal navrhnúť,vyrobyť a oživiť ale neide mi to pod nos.

takže bastleniu zdar Shony.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

6L6 mají pevnější basy a dají trochu větší výkon. To ani neřeš, že 6L6 se používají hodně v kytarových aprátech, protože to samé by se dalo říci o 12AX7. Ta by měla být v phono preampech a muzikantských boxech. Pravdou je, že má průměrný zvuk, vysoký zesílení a je nejdostupnější tak ji každý bambula používá :) Já vím, že to stojí hodně peněz a protože mě to už stálo spoustu a spoustu peněz tak proto ti rádím ;) Já mám OTL zesilovač a taky nepoužívám zpětnou vazbu. Ale jak říkám někdy přínosem je a někdy ne. Ba dokonce i jednočinné zapojení push-pull v ultralineáru je hodně zajímavé a řeší dost jiných necností a přechodových zkreslení. KT88 všeobecně je krásná lampa vzhledově ale zvuk je totálně mrtvý opravdu. Zkoušel jsem jich mnoho. Jediná lampa kterou se dá KT88 nahradit a opravdu hraje úžasně je KT90 od EH. Ta firma vyrábí průměrné lampy ale tahle je fakt dobrá a každý a to dám hlavu na špalek kdo vyndá KT88 a dá za ní KT90 tak to uslyší. Zvuk se odvyjí od druhu zapojení, správném typovém výběru lampy a jeho výrobci a z velké části z výstupních traf takže opravdu doporučuji šetřit. Lundhal je dobrý a jsou i jiný ne tak drahý výrobci. Já jsme třeba si navrhoval trafa a nechal vyrábět zde v čr. Jedno mě vyšlo na necelé 3000,- a vymáčkl jsem z toho parametry 20Hz-70KHz/-3db při výkonu 30W což je krásné.

1PF 067 62 na tom asi opravdu nic nepoznáš. Pokud rád bastlíš tak víc než ty xaviany bych doporučil FOSTEX 208,168...Tam se vejdeš do 5500,- za pár reproduktorů. Uděláš ozvučnici a můžeš k tomu připojit jednočinné lampáče a budeš koukat ;)

shony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shony »

Ahoj Tab,

Samozrejme si cením tvoje rady, s EH máš pravdepodobne recht, toto je moja prva konštrukcia koncáku tak niekde som začať musel. Xaviany su pekne a vymakane ale na Fostexy myslím tiez, ešte som tomu nevenoval veľa času, no mám jeden problém asi to budu musieť byť regály, pretože miesto a deti, a fostexy chcu asi vačšiu ozvučnicu ? Samozrejme budem postupne upgradeovať a asi skůsim aj tu nfb.

Ešte raz ďakujem za ochotu a rady, popripade keby si mohol nejake linky na bedne s fostexami bol by som vdačný.

Tie 6L6 si naštudujem a uvidím.

tak bastleniu zdar Shony

shony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shony »

Ahoj,

Tak som sa hral trochu s layoutom zosiku a spáchal som aj dosku zdroja. Elky budú pri trafách.
Výsledok tu:
Obrázek

Tak sa zatiaľ majte.

Shony

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Ahoj, já mám ve svém ZenAmpu s 6P15P tyhle silně stříbřené výstupáky, můžu jen doporučit:

http://www.electra-print.com/psss.php

Vyrábí je na míru, rychlé dodání, maximální spokojenost.

Rozdíl mezi (jinak vynikajícími) výstupáky od Hlavy či vintage kousky je zřetelně slyšitelný.

shony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shony »

Ahoj

Ano Vit aj dopad na penaženku je dosť citeľný *2thumbsup*, no určite tie postriebrené trafa nebudú mať chybu, tiež tam píšu, že robili aj čisto strieborné, ale ako stúpla cena striebra prešli na postriebrené.

Jedna vec je pravda, pokiaľ nebudem mať lepšie repráky tak asi investícia do tráf nemá zmysel.

Má niekto skúsenosti s Monacor fullrange SP-155X, alebo je to úplná blbosť ?

Majte sa Shony.

LUPUS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LUPUS »

No...možná bych volil alespoň Fostex např 206 ale třeba kecám bludy :-)

shony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shony »

No jasne Fostexy, to aby som pol roka nepapal, ale priznám sa často sa mi o nich sníva.

Takže som pokročil v tom zakrabicovávaní zosiku :

Obrázek

Dorobené osky na Alps a prepínač vstupov, budem musieť posunúť predný subpanel, nezmestia sa mi tam spínače žhavenia a napájania elektróniek.

Hifi zdra Shony.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Nebyla by přenosová charakteristika s těmi Indely ?
Díky.... *2thumbsup*

shony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shony »

Ahoj.

jasne Lad2000 až ho dám dohromady urobím meranie a výsledok dám aj do duskusie o trafách Indel.

S pozdravom Shony.

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

ja mam fullrange od audio nirvana z commonsenseaudio (http://commonsenseaudio.com/). k temhle elektronkovym jednocinnym zesilovacum bych je tez doporucil. ale kupoval jsem to jeste v dobe, kdy nebyly tak prisne obstrukce s celnim rizenim. dneska uz bych je asi z ameriky nebral, rekl bych, ze se v ramci evropy da sehnat ekvivalent za podobnou cenu.

Odpovědět