Softstart systému / síťový kabel

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
ivanb_cko
Příspěvky: 392
Registrován: 16 kvě 2010 14:53
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od ivanb_cko »

Řeším myšlenku, se kterou potřebuji pomoci - víc hlav...

Nový zesilovač, který mi přišel (JRDG Concentra I) nemá vypínač a je tak stále v módu "zapnuto" a to se mi moc nelíbí. Rád bych proto vyřešil jeho zapnutí/vypnutí pomocí DIY síťového kabelu, který by byl osazen vypínačem a pro bezpečnost i softstartem. Poraďte - je to smysluplná myšlenka?

Použil bych asi toto:
- softstart http://www.customworks.cz/zesilovace/so ... rettyPhoto
- vypínač http://www.gme.cz/antivandal-spinace?page=1#products (koukám, že vypínače jsou s parametrem 5A - stačí to při použití na zesilovač???)
- kabel a konektory třeba SUPRA Cables
- krabička na uzavření softstart zatím nevím

zabiny007
Příspěvky: 1275
Registrován: 26 kvě 2014 14:16

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od zabiny007 »

Já zapnutí/vypnutí celého řetězce řeším přes filtr.

petrL
Příspěvky: 1303
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od petrL »

Softstart je zbytečný, ten určitě už obsahuje zesilovač. Zapíná se jenom nějaká řídicí elektronika. Stačí (kvalitní) prodlužovačka s vypínačem.

Uživatelský avatar
weiron
Příspěvky: 210
Registrován: 27 dub 2014 16:46
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od weiron »

Asi bych tam dal něco takového. Podle obrázku se to tam snad vleze. Případně jej sehnat bez filtrace jen s vypínačem. Proudově je to určitě málo a brzdilo by to zesilovač.
Obrázek
https://www.fonetip.cz/sitovy-filtr-sch ... -a-p123382
nebo tady bez filtrace:
http://www.vpcentrum.eu/konektor-iec-60 ... em-zasuvka

TRANSIWATT
Příspěvky: 468
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od TRANSIWATT »

weiron: Ze zkušenosti připomínám , že ty integrované jednopólové vypínače do zadních přípojných konektorů bývají dost nespolehlivé, poruchové./to už i staré šňůrové k lampičkám čs výroby byly kvalitnější/ Navíc mám osobní averzi k umisťování vypinačů na zadní stěnu přístrojů. řešil bych to nějakou "mezikrabičkou" s konektorem a kvalitním dvoupólovým vypínačem , tak aby byl k tomu dobrý přístup.
Co ale mohu vřele doporučit všem, je výměna původních zadních přívodních konektorů v přístrojích za takové s filtrem (bez vypinače). To udělá víc než kabel za 50000.- , tomu věřte.

svartenatt
Příspěvky: 774
Registrován: 13 čer 2016 04:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od svartenatt »

Není nejjednodušší vypojovat zesilovač rovnou ze zásuvky?


Uživatelský avatar
ivanb_cko
Příspěvky: 392
Registrován: 16 kvě 2010 14:53
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od ivanb_cko »

to zabiny007 a petrL: mám lištu Isotek Gemini, tkerá nemá vypínač a nemám moc potřebu ji měnit, takže pokud najdu jiné řešení...

to weiron: zasahovat do přístroje nijak určitě nechci!

to TRANSIWATT: řešení mezi-krabičkou s vypínačem a navíc DC filtrem (k odstranění mírného brumu trafa) se mi líbí nejvíc - něco takového: http://img24.cz/images/13287745683752580628.jpg

to svartenatt: to mě moc nebaví

to seas: doasné řešení - díky za upozornění - dnes odpoledne pořídím

zabiny007
Příspěvky: 1275
Registrován: 26 kvě 2014 14:16

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od zabiny007 »

ivanb_cko píše:to seas: doasné řešení - díky za upozornění - dnes odpoledne pořídím
Mám to doma na ovládání lampiček a světel v obýváku, koupeno za pár korun v Bauhausu u pokladny, set 3ks. Pro ovládání náladového osvětlení z jednoho místa super, ale používat to k aparatuře? :?:

Uživatelský avatar
ivanb_cko
Příspěvky: 392
Registrován: 16 kvě 2010 14:53
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od ivanb_cko »

pořídím toto: www.gme.cz/zasuvka-s-vypinacem-p96-bila-10a

jsem realista a vím, že to určitě neublíží a jako dočasné řešení určitě lepší než vytahovat kabel..

TRANSIWATT
Příspěvky: 468
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od TRANSIWATT »

1/Zásuvka s vypínačem od GM , ten vypínač relativně brzo odejde, je dost nespolehlivý.
2/Dálkové ovládání. MĚL TO UŽ NĚKDO ROZEBRANÝ ? Předpokládám, že nějaký elektronický obvod spíná výkonové relé. Záleží na kvalitě toho relé. Pokud je použito SSR (solid state rellais) = elektronický výkonový spínač, tak to bych nedoporučoval.
Pro diy bastlíře.... koupit to levné, využít elektroniku d.o. a ovládat s tím kvalitní dvoupólové relé (Omron, Schrack...) které zajistí výkonové připojení.

tonynick
Příspěvky: 1
Registrován: 16 srp 2017 22:09
Kontaktovat uživatele:

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od tonynick »

Jen malý dotaz, proč ne SSR?

TRANSIWATT
Příspěvky: 468
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od TRANSIWATT »

Proč ne SSR ?

protože některé svou vnitřní elektronickou konstrukcí vytváří vf rušení.

jiri_rrr
Příspěvky: 1
Registrován: 12 říj 2017 09:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od jiri_rrr »

Znate tuto stavebnici? https://www.okdxf.eu/index.php/technika ... eci-zdroje
Ten chlapik mi psal, ze stavebnici uz neprodava. Chci si nechat vyrobit plosnak a vyrobit si ho sam. Budu mit dva posnaky navic, tak kdyby nekdo chtel ozvete se na kanos1@seznam.cz
Plosnak mi vyrobi oshpark.com profi, oboustrane, s prokovenim. Cena vychazi 200kc za jeden. Budu objednavat i soucastky z ebaye, tak bych jich mohl vzit vic, hlavne ten termistor...

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Softstart systému / síťový kabel

Příspěvek od Jarda69 »

Kupoval jsem tohle a po drobné úpravě to používám dodnes. Jen jsem si prodlužoval čas.

http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/xsx2102.htm

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host