Super tweeter
Re: Super tweeter
Interpretáca je jednoduchá.. Ak ST pridá nejakých 6-10dB v pásme od 8-10kHz vyššie a "pacient" to hodnotí ako prínos, tak je skutočný pacient pre otológa, alebo jednoducho počuje "primerane veku" a mal by si priznať, že na to, aby počul ako zamlada, potrebuje "naslouchátko" na výškach. To je celá interpretácia, žiadne zázraky.problém vidím ve správný interpretaci naměřenejch výsledků.
Ale toto
dosť vysvetľujetak na rovinu říkám, že na to nemám dostatečný technický, ani mentální vybavení.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! ST může být dobrá věc, ale měl by být použit reproduktor, který má přenosovou charakteristiku vysoko nad 20kHz a můžeme ho vhodnou výhybkou navázat na frekvenční charakteristiku monitoru nebo repr. soustavy tam, kde to potřebujeme natáhnout. Neměl by být stejný jako ten, který tam je a neměl by dublovat pracovní pásmo stávajícího reproduktoru. Navázání bych odhadoval někde kolem 14-16 kHz podle repro, které máme. Asi to nebude tak efektní, jak popisujete, ale reprodukci hi-res záznamů by to pomohlo. Jrd
Tak jsem zapojil provizorně tlakáče s hornou. Přiřadil jsem kondenzátor 6,8 mikro F. Vzhledem k tomu,že Monacor MND-25 PA mají citlivost 102db a moje reprobedny 92db,tak výšky oproti páskáčům, které mají také 92db byly hodně výrazné až někdy agresivní . Horna u reproduktoru je ,ale paráda ta opravdu rozšíří prostor. Už jsem ale zapracoval a kondenzátor tam přidám 2,5 mikroF ten pustí až od 10 000Hz a připojím k tomu regulátor pro výškové reproduktory. Ještě jsem objednal kalotové s citlivostí 92db a frekvenčním rozsahem 3 000-30 000Hz. Ty potom také vyzkouším. Jinak jsem zapojil zase páskáče a nemohu se nabažit. A i basy jdou hluboko. A poštou jde i postříbřený kabel banánky s aretací.
BVa -> můžeš nám prosím sdělit, kde jsi vzal hodnoty, který popisuješ ?
A kde psal někdo o nějakých zázracích ?
Já osobně jsem jen psal o tom, že se nebudu technicky vyjadřovat k něčemu, k čemu nemám dostatečný vzdělání (můj původní obor je umělecký řemeslo).Ale vidím, že tvůj způsob vyjadřování se nezměnil.Slovíčkaření, osobní útoky, překrucování.Tvoje běžná rétorika, že ?
...
jarda-hifista -> máš nějaký osobní zkušenosti s použitím supertweeteru, nebo to co píšeš, jsou jenom tvoje domněnky ?...a proč by použitej vejškovej reproduktor neměl bejt stejnej, jako ten v reprosoustavě ?...máš nějaký logický vysvětlení, nebo tě to jen tak napadlo při psaní příspěvku ?
Mimochodem...ten oblíbenej mýtus o frekvencích vysoko nad 20 kHz se tady už objevil mockrát.Je to nějak zdokumentovaný, ty frekvence nad 20 kHz ???
A kde psal někdo o nějakých zázracích ?
Já osobně jsem jen psal o tom, že se nebudu technicky vyjadřovat k něčemu, k čemu nemám dostatečný vzdělání (můj původní obor je umělecký řemeslo).Ale vidím, že tvůj způsob vyjadřování se nezměnil.Slovíčkaření, osobní útoky, překrucování.Tvoje běžná rétorika, že ?
...
jarda-hifista -> máš nějaký osobní zkušenosti s použitím supertweeteru, nebo to co píšeš, jsou jenom tvoje domněnky ?...a proč by použitej vejškovej reproduktor neměl bejt stejnej, jako ten v reprosoustavě ?...máš nějaký logický vysvětlení, nebo tě to jen tak napadlo při psaní příspěvku ?
Mimochodem...ten oblíbenej mýtus o frekvencích vysoko nad 20 kHz se tady už objevil mockrát.Je to nějak zdokumentovaný, ty frekvence nad 20 kHz ???
kabelguru.cz
Ale však si o tom sám písal, post224760.html#p224760 , potom bola ďaľšia debata..Jednoducho zdvojenie v pásme nad 10kHz.. Výška v boxe je určite pár dB utlmená, ak je "supertweeter" bez útlmu, tak to pridá cca 6dB a viac. Ako sa to fázovo sčíta s výškou v boxe je iná vec... Však pri obvykle používanej hlasitosti odpoj boxy a nechaj hrať iba pridaný "ST" , bude zaujímavé či v mieste posluchu budeš vôbec niečo počuť..
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Nemám zkušenost, mám bedny, které, alespoň podle výrobcem zadaných parametrů, ho nepotřebují. Reproduktor by měl být jiný, protože stejný zdechne stejně jako ten, který tam je, to nemá podle mě žádný smysl, mýtus o frekvencích nad 20 kHz se týká záznamů hi-res, které by tam měly dosahovat. Pokud záznamy se vzorkováním např. 96kHz nedosáhnou ke 30kHz, tak nepotřebujete ST. Jrd
jarda-hifista
Můžeš popsat Tvoji Hifi cestu: jak dlouho posloucháš, na čem posloucháš ( aparaturu ), jakou hudbu posloucháš - že lovíš 30 kHz a můžeš sdělit který hudební nástroj dosahuje ke 30 kHz? Proč si myslíš, že nahrávka Hi-Res obsahuje vysoké kmitočty cca 30 kHz?
šeďour
Pár postřehů. Obecně a možná vyjímečně souhlasím s BVa, ale nic proti Tvému laborování, faktem je, že to souvisí s věkem. Už někdy koncem 80. let můj Hifi kamárád prováděl pokusy v tomto směru. Měl velké bedny Focaly a na nic ještě malé regálovky - název už nevím a tvrdil, že to jako celek má lepší výšky. Po té se to změřilo a bylo zjištěno, že Focaly jdou celkem rovně ( to jen on vlivem věku, měl jakýsi útlum na vyšších frekvencích ) a ty malé regály naopak hrb na 12 kHz a to je vlastně celé. Tenkrát byly nahrávky vesměs "rovné" a "rovně" jsme to také poslouchali, když ekvalizace ( analogová ) byla tehdy sprosté slovo pro Hifistu a on to takto obešel těmi špačkobudkami. Celé řešení s přidávání ST, je v podstatě ekvalizace a náhrada ztráty sluchového orgánu věkem na vyšších kmitočtech. Je to v podstatě stejné, jako když v dnešní době se použije k tomuto nějaký sofistikovaný přístroj, který pracuje v digitální doméně a nemá negativní vliv na zvuk samotný. Navíc, dnes tu ekvalizaci potřebuje i značná část nahrávek ( teď nepíši o Loudness war ).
BTW: v březnu budu prodávat DG-58, pokud by někdo měl zájem.
Můžeš popsat Tvoji Hifi cestu: jak dlouho posloucháš, na čem posloucháš ( aparaturu ), jakou hudbu posloucháš - že lovíš 30 kHz a můžeš sdělit který hudební nástroj dosahuje ke 30 kHz? Proč si myslíš, že nahrávka Hi-Res obsahuje vysoké kmitočty cca 30 kHz?
šeďour
Pár postřehů. Obecně a možná vyjímečně souhlasím s BVa, ale nic proti Tvému laborování, faktem je, že to souvisí s věkem. Už někdy koncem 80. let můj Hifi kamárád prováděl pokusy v tomto směru. Měl velké bedny Focaly a na nic ještě malé regálovky - název už nevím a tvrdil, že to jako celek má lepší výšky. Po té se to změřilo a bylo zjištěno, že Focaly jdou celkem rovně ( to jen on vlivem věku, měl jakýsi útlum na vyšších frekvencích ) a ty malé regály naopak hrb na 12 kHz a to je vlastně celé. Tenkrát byly nahrávky vesměs "rovné" a "rovně" jsme to také poslouchali, když ekvalizace ( analogová ) byla tehdy sprosté slovo pro Hifistu a on to takto obešel těmi špačkobudkami. Celé řešení s přidávání ST, je v podstatě ekvalizace a náhrada ztráty sluchového orgánu věkem na vyšších kmitočtech. Je to v podstatě stejné, jako když v dnešní době se použije k tomuto nějaký sofistikovaný přístroj, který pracuje v digitální doméně a nemá negativní vliv na zvuk samotný. Navíc, dnes tu ekvalizaci potřebuje i značná část nahrávek ( teď nepíši o Loudness war ).
BTW: v březnu budu prodávat DG-58, pokud by někdo měl zájem.
Můj názor je, že supertweetry hlavně zlepšují rychlou odezvu při nástupu tónu. Zejména malé páskové membrány díky malé hmotnosti reagují rychleji, než těžší kopulka výškáče.
Kopulka na extra vysokejch kmitočtech už moc nereaguje, ty vyzařuje kroužek nad cívkou.
...
Ty Bunta, proč zase takhle kecáš ? Vymyslel sis přidanejch 6 až 10 dB a teď to budeš obhajovat ? O zapojení výhybky, kterou jsem použil nevíš nic, hlavně, že zase slovíčkaříš a snažíš se mě urazit, kecama o pacientech.
Proč si myslíš, že ze supertweeteru nic neuslyším ?
Měřením širokopásmovýho šumu v místě poslechu, ST mírně vyrovnává kmitočtovou charakteristiku nad dvanáct kHz, která má normálně pokles přirozeným útlumem, v relativně slušně zatlumený poslechový místnosti.A když se před ST nakloním, tak zřetelně slyším, jak slabě hraje.
Vážně nechápu tvojí nutkavou potřebu takhle blbě komentovat něco, o čem máš jen mlhavou představu z toho, co sis tady přečet a zřejmě špatně pochopil.
...
A taky nechápu, proč vy všichni ostatní máte takovou starost o moje zdraví ?
Nikdy před tím, jsem neměl tak dobře a přirozeně hrající aparaturu, jako mám teď.Rozhodně nemám žádnou potřebu dorovnávat vejšky proto, že bych hůř slyšel.
Prostě mě jen baví to hraní si s tím.
Ale přiznám se, že mě nebavěj ty pitomý komentáře a rady, co tady probíhaj.
Třeba ten nesmysl o tom, že supervejškáč by měl bejt jinej, než ten, co je v bednách.Vážně tady nechci zabředat do vysvětlování toho, jak tyhle věci fungujou.Ale průběh frekvenční charky použitýho měniče je lehce dohledatelnej.
A citlivost je tam taky Bunta, takže nastavit to pomocí odporu, zvládne každej trouba, co si s tím chce pohrát.
...
Ty Bunta, proč zase takhle kecáš ? Vymyslel sis přidanejch 6 až 10 dB a teď to budeš obhajovat ? O zapojení výhybky, kterou jsem použil nevíš nic, hlavně, že zase slovíčkaříš a snažíš se mě urazit, kecama o pacientech.
Proč si myslíš, že ze supertweeteru nic neuslyším ?
Měřením širokopásmovýho šumu v místě poslechu, ST mírně vyrovnává kmitočtovou charakteristiku nad dvanáct kHz, která má normálně pokles přirozeným útlumem, v relativně slušně zatlumený poslechový místnosti.A když se před ST nakloním, tak zřetelně slyším, jak slabě hraje.
Vážně nechápu tvojí nutkavou potřebu takhle blbě komentovat něco, o čem máš jen mlhavou představu z toho, co sis tady přečet a zřejmě špatně pochopil.
...
A taky nechápu, proč vy všichni ostatní máte takovou starost o moje zdraví ?
Nikdy před tím, jsem neměl tak dobře a přirozeně hrající aparaturu, jako mám teď.Rozhodně nemám žádnou potřebu dorovnávat vejšky proto, že bych hůř slyšel.
Prostě mě jen baví to hraní si s tím.
Ale přiznám se, že mě nebavěj ty pitomý komentáře a rady, co tady probíhaj.
Třeba ten nesmysl o tom, že supervejškáč by měl bejt jinej, než ten, co je v bednách.Vážně tady nechci zabředat do vysvětlování toho, jak tyhle věci fungujou.Ale průběh frekvenční charky použitýho měniče je lehce dohledatelnej.
A citlivost je tam taky Bunta, takže nastavit to pomocí odporu, zvládne každej trouba, co si s tím chce pohrát.
kabelguru.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Smyslem použití ST je rozšířit šířku přenášeného pásma reprosoustavy směrem nahoru, co HW dovolí. Je to upgrade reproduktorové soustavy. Hudbu poslouchám celý život, v současné době mám Dynavoice DF-5, Yamaha RX-v2600, gramo AT-LP120, pásek Studer A67, Tascam DA-88, DAC Topping D30. Poslouchám jazz, barokní hudbu nebo také tzv. "starou" hudbu. Myslím si, že když je záznam natočen ve vysokém rozlišení tak přenášené pásmo se rovná zhruba polovině vzorkovací frekvence. 30kHz jsem dal jako příklad. Asi vše. Jrd
jarda-hifista
Aha, tak to hodně vysvětluje.
"" Myslím si, že když je záznam natočen ve vysokém rozlišení tak přenášené pásmo se rovná zhruba polovině vzorkovací frekvence. 30kHz jsem dal jako příklad. ""
Pleteš si teoretické možnosti s realitou, kde se pohybují jednotlivé tóny. Nenapsal si, který nástroj dokáže těch 30kHz, opomíjím vyšší harmonické u Saxíku. Máš asi skvělou rodinnou anamnézu a mezi předky i netopýry.
Pro info:
Aha, tak to hodně vysvětluje.
"" Myslím si, že když je záznam natočen ve vysokém rozlišení tak přenášené pásmo se rovná zhruba polovině vzorkovací frekvence. 30kHz jsem dal jako příklad. ""
Pleteš si teoretické možnosti s realitou, kde se pohybují jednotlivé tóny. Nenapsal si, který nástroj dokáže těch 30kHz, opomíjím vyšší harmonické u Saxíku. Máš asi skvělou rodinnou anamnézu a mezi předky i netopýry.
Pro info:
- Přílohy
-
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Proč se chováte tak nepřátelsky?
.... Protoze to je lidská vlastnost, bohuzel.
Ahoj jardo-hifisto.Píšeš, že... Smyslem použití ST je rozšířit šířku přenášeného pásma reprosoustavy směrem nahoru, co HW dovolí. Je to upgrade reproduktorové soustavy...a já s tebou souhlasím.
A přesně takhle to mnou použitej měnič dělá.Chová se tak, že jemně vyzařuje malý množství vysokejch kmitočtů.Sám o sobě toho moc nezahraje, jen slabý cinkání.Ale pouze v případě, že je obsažený v nahrávce.Což není tak samozřejmý, jak by se na první pohled zdálo.
Je to celý jen taková příjemná hra.
A přesně takhle to mnou použitej měnič dělá.Chová se tak, že jemně vyzařuje malý množství vysokejch kmitočtů.Sám o sobě toho moc nezahraje, jen slabý cinkání.Ale pouze v případě, že je obsažený v nahrávce.Což není tak samozřejmý, jak by se na první pohled zdálo.
Je to celý jen taková příjemná hra.
kabelguru.cz