Super tweeter
Re: Super tweeter
Já teda podle Oldearova linku nad 10kHz přestávám slyšet (sluchátka na notebooku), ale stejně vliv supertweeteru "slyším" a třeba zvuk fléten je s ním návykový... Ale lepší se zdá celý spektrum.
S tou skutečnou slyšitelností resp. neslyšitelností výšek se formát CD 44.1kHz vůbec nejeví tak tragicky, což se ostatně potvrzuje poslechem. Pro mě je CD naprosto dostatečné, pokud je udělané dobře. Jiná věc je samotné vnímání vyšších frekvencí. Testy jsou sinusové signály, které mně jsou velmi nepříjemné a mozek se jim proto jakoby brání. Ale něco jiného jsou vyšší harmonické přirozených (hudebních) signálů, které člověk umí vnímat jako celek, a možná tam ty vyšší frekvence hrají roli i u starších.
S tou skutečnou slyšitelností resp. neslyšitelností výšek se formát CD 44.1kHz vůbec nejeví tak tragicky, což se ostatně potvrzuje poslechem. Pro mě je CD naprosto dostatečné, pokud je udělané dobře. Jiná věc je samotné vnímání vyšších frekvencí. Testy jsou sinusové signály, které mně jsou velmi nepříjemné a mozek se jim proto jakoby brání. Ale něco jiného jsou vyšší harmonické přirozených (hudebních) signálů, které člověk umí vnímat jako celek, a možná tam ty vyšší frekvence hrají roli i u starších.
petrL
Ano, je to tak. Ty testovací signály jsou jednotlivé frekvence. Pokud jsem psal, že někdo slyší např. maximálně 12 kHz, tak to je v tom případě samotných frekvencí. Pokud však posloucháme hudbu, tak tam ty samostatné frekvence nejsou. Při poslechu hudby to bude kousek výš. Při testech, na samotných např. 14 kHz nechytačka, ale najednou 13,14 a 15 kHz, to slyšitelné bylo.
Příliš to neřešte a hlavně poslouchejte hudbu.
Ano, je to tak. Ty testovací signály jsou jednotlivé frekvence. Pokud jsem psal, že někdo slyší např. maximálně 12 kHz, tak to je v tom případě samotných frekvencí. Pokud však posloucháme hudbu, tak tam ty samostatné frekvence nejsou. Při poslechu hudby to bude kousek výš. Při testech, na samotných např. 14 kHz nechytačka, ale najednou 13,14 a 15 kHz, to slyšitelné bylo.
Příliš to neřešte a hlavně poslouchejte hudbu.
Ja si naopak myslim, ze kdyz neni posluchac schopen rozlisit sinus signal vysoke frekvence, pak v hudbe v danem pasmu take nic neuslysi. Slo by to vyzkouset pri poslechu pres vicepasmovy eg na 14 a 16 khz zda pri +/- nastavenich dochazi ke slysitelne zmene.
Ramones
Dochází ke slyšitelné změně a právě toto bylo vyzkoušeno a s přístrojem, který tady a teď prodávám. Když vypneš režim FLAT a necháš jen zohlednění módu poslechovky, tak pak si s tím můžeš vyhrát jak je libo a na to kouzlení máš 80 pásem, 30 pamětí a další můžeš mít na flešce. Podotýkám, že korekce cca 0,5 dB, ale na více sousedních frekvencích - tedy v mém případě Starého ucha. Dá se s tím ale žít.
Dochází ke slyšitelné změně a právě toto bylo vyzkoušeno a s přístrojem, který tady a teď prodávám. Když vypneš režim FLAT a necháš jen zohlednění módu poslechovky, tak pak si s tím můžeš vyhrát jak je libo a na to kouzlení máš 80 pásem, 30 pamětí a další můžeš mít na flešce. Podotýkám, že korekce cca 0,5 dB, ale na více sousedních frekvencích - tedy v mém případě Starého ucha. Dá se s tím ale žít.
Nezapomínejme na harmonické, které vznikají, i když tu vysokou frekvenci napřímo neslyšíme. Ale vnímáme pak barvu nástrojů ...
A tie harmonické sú čo?? To nie je zvuk? Ak by sme nepočuli harmonické (vyššie kmitočty, násobky základného kmitočtu) , zvuk by bol "bezfarebný"..Nezapomínejme na harmonické, které vznikají, i když tu vysokou frekvenci napřímo neslyšíme. Ale vnímáme pak barvu nástrojů ...

Pánové, je mi líto vašich teoretických keců. Sám jsem koukal na internet a You Tube. Potom jsem do toho šel. Momentálně mám páskáč na 6,8 mF a i basy pro mě hrají tak nějak rychle a přesně. Proč tedy firma Tannoy vyrábí tento produkt. https://premiumsound.co.uk/product/spea ... -tweeters/ Asi jejich širokopásma možná nestíhají pořádný výšky. Mám radost, že aspoň pár členů mají stejný názor. A nebál bych se tímto výškáčem oživit hromadu jiných reprobeden a to hodně drahých.
To je asi tak kvalitní pokusnictví se zvukem jako když si ke sloupovkám připojím na kabel ještě regálovky. Nebo když zahraje kapela a já jim pak řeknu, že bych chtěl aby tam bubeník přidal činel navíc a hrál od příště na dva 

RedBaron , pokud jsi neměl doma SV tak potom bych držel hubu ale i uši na frekvenci, kterou slyšíš.
Proc hned osobne utocite na pisatele s jinym nazorem?
No protože je třeba ten technickej nesmysl obhájit byť za cenu hulvátství
To jsou ti zdejší mírumilovní a vyrovnaní audiofilové
Technicky blbě (s nějakou výhybkou si můžeme vytřít ..del), a lidsky ještě hůr. 

Ramones-> tobě vážně připadá redbaronův příspěvek jako "jinej" názor ? Mě osobně to spíš přišlo jako pokus o posměšnej příspěvek, kterej, ale podle mě vyzněl trochu trapně.
Všimni si, teď dokonce napíše jen "technicky blbě", ale co vlastně, to si můžeme jen domejšet.O výhybce taky neví nic konkrétního, ale můžeme si s ní vytřít p r d e l .
Opravdu kvalitní "jinej" názor.
Příspěvky beze špetky hulvátství, lidsky na výši.
Všimni si, teď dokonce napíše jen "technicky blbě", ale co vlastně, to si můžeme jen domejšet.O výhybce taky neví nic konkrétního, ale můžeme si s ní vytřít p r d e l .
kabelguru.cz
šeďour, ti dva to nikdy neměli na vyzkoušení doma. V tom případě kecají . Je to jenom jejich teorie.
Tak sem postni slušně udělaný měření, frajere, jak je ten tvůj bastl "super" - můžeš dál důležitě asfaltovat... To co předvádíš není nic jinýho než sebestředný zoufalství...šeďour píše: ↑14 bře 2021 13:48Ramones-> tobě vážně připadá redbaronův příspěvek jako "jinej" názor ? Mě osobně to spíš přišlo jako pokus o posměšnej příspěvek, kterej, ale podle mě vyzněl trochu trapně.