Super tweeter

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Super tweeter

Příspěvek od Oldear »

šeďour

""Hluboká pravda od starýho ucha...neslyšel jsem to a ani mně to nezajímá...tak proč to pořád řešíš ?""

Pokud bys to četl pozorně, tak bys věděl, že výše uvedený výraz patřil k bednám Tannoy a jejich koaxiálům a tomu krkolomnému řešení s jejich udělátkem pro doplnění výšek. A, bedny Tannoy mně vůbec nesedí, proto se nimi nezabývám.

Jinak máš však pravdu. Sice to nějak neřeším, protože zbytečnosti dělám nerad, pouze jsem se k tomu vyjádřil s nějakou zkušeností. Ujišťuji Tě, že už se k tomu vyjadřovat nebudu a nechám Tě s Tvojí hluchotou na výškách samotného s Tvými laboracemi.

Já svoji "hluchotu" na výškách vlivem věku, řeším digitálním ekvalizérem a vůbec se za to nestydím. To holt je život a můžeš se ježit jak chceš, prostě to tak je a u každého. Sluchový orgán vyměnit, ani upgradovat nejde.

Tak ať Tě to tedy nehraje, ale skvěle sičí a piští ( ale toho Ty stejně většinu už neuslyšíš )

HOWGH.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Oldeare a vlastně i Bunto, opravdu je nutný, aby jste si do mě opakovaně promítali svoje problémy se sluchem, který vzhledem k vašemu věku přirozeně máte (a vůbec se za to nestydíte) ?

S reprobednama, který navrhnul Kocour žádnej problém není.Vejšek hrajou dostatek.Ale jak jsem uvedl, můj pokoj je spíš nadstandardně zatlumenej (pohovka, postel, knihovny na velký části stěn, koberec, dekorační polštáře, velký škrabadla pro kočky, látkový domečky pro kočky, atd.).
Takže moje dočasný experimentování s přidanejma vejškáčema je taková příjemná hra, kterou jsem jen chtěl sdílet tady na fóru.Myslel jsem, že by to třeba nějakýho dalšího experimentátora mohlo zajímat.Ale netušil jsem, že se tady najde několik pitomců, který z toho udělaj vážnej problém.

Takže, opravdu jsem vás svým experimentem tolik naštval ? To je dobře.
kabelguru.cz

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Kdyby mi chyběly vejšky, nechal bych si od Kocoura přeladit výhybku nebo na ní udělat spínač / můstek na přidání. Asi bych nechtěl do detailu vyladěný bedny zazdít tuningem alá Pat a Mat.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Já už bych ty naše kluky nechal na pokoji. Jsou se zvukem ST spokojeni, respektive přímo nadšeni, když nám to pořád oznamují (každý jsme nějaký,že) a jedná se o samostatné krabičky, takže se dají vždy jednoduše sundat. Teda alespoň ty v originálním provedení.
Osobně bych dal přednost digi EQ 2 x "něco", aby sa dal korigovat i rozdíl mezi vnímáním vyšších tónů mezi levým a pravým uchem.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

šeďour píše:
08 bře 2021 20:16
Jenže narovinu říkám, že mi vadí jedna věc.To věčný teoretizování od klávesnice.Proč nejde tohle, proč nejde tamto.Jeden jakože odborník udělá technickej rozbor, další teoretik vysvětlí, že se stejným měničem to nemůže fungovat.Zkoušet nic nemusím...už dopředu vím, že to nebude fungovat.

A teď dvě otázky...kolik z vás něco takovýho opravdu prakticky vyzkoušelo (i kdyby třeba jen provizorně) ?
Souhlasím s tím, že á priori šmahem odmítat něco jenom proto, že to dotyčnému subjektivně neštymuje, není správný přístup. Tzn. je třeba filtrovat výkřikáře a výsměcháře. Je ale škoda, že se v tomhle vlákně filtruje i seriozní zájem na osvětlení tohodle zajímavýho tématu - například neochotou dát sem měření fr. průběhu v místě poslechu s vysvětlením, že je to moc složité a časově náročné... To není seriozní přístup a je to škoda. Paradoxně jediný, kde sem dal takové měření, jsem já.

Důvody k pořízení druhého tweeteru, supertweeteru nebo jakkoliv to nazveme, který se svým frekvenčním rozsahem ve slyšitelném pásmu překrývá s výškáčem v bednách, za sebe vidím právě tři:

- špatné bedny, které na výškách padají
- špatná akustika, která je na výškách přetlumená
- špatné uši (věk, onemocnění, zranění), které ztratily citlivost na výšky

Pokud tedy dodatečný výškáč supluje některý z vyjmenovaných hendikepů, je to ok a i když v každém z případů existuje x působků, díky kterým to řešení není košer, je výsledek asi lepší než bez ST. V prvním a druhém případě by ale bylo čistější řešení řešit příčinu (bedny, akustiku), ne maskovat a záplatovat jejich chyby.

Supertweeteráři, dejte sem základní měření s/bez z poslechového místa. To s REWem zvládne každý a zabere to chvilku.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Tvoje měření v místě posluchače je fakt parádní. Máš to vychytané. Na grafu ale chybí svislá osa a tak nezlze odečíst rozptyl +/- dB. Můžeš to doplnit? Nebo mě to špatně zobrazuje?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Dilky (cary) na ose y jsou po 5 dB.

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Prikladam jak bych si predstavoval implementaci supertweeteru. Ziskate z toho predstavu, co to dela vertikalne. Je to zalozene na realnych merenich.
Vertikalne se s tim nic lepe udelat neda. Jasne to ukazuje, ze je potreba sedet vertikalne pekne v ose, a pri male zmene pozice hlavy dochazi ke znatelnemu ubytku vysek, protoze se ty dva vyskace uz odecitaji.
Horizontalne to jde celkem slusne, tzn nedela to zadne propady, nicmene takto to nevyjde samo od sebe, vetsina realnych implementaci bude asi zmrsena. Dulezita je predozadni pozice ST vudci hlavnimu vyskaci, a napriklad u tech paskacu, utopenych hluboko za faceplatem, to neni uplne jednoduche trefit nejak od oka.Nalevo situace s ST, napravo bez.
Přílohy
Supertweeter.jpg

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

*thumbs up* Díky za první konkrétní příklad.

Jako vždy je to tedy i v ideálním případě něco za něco: za větší porci výšek je zde zaplaceno radikálním zhoršením vertikální charakteristiky a menším zhoršením horizontální, hlavně mezi 5-10 kHz.

Výškáče jsou v tomhle případě identické, což je myslím nutná podmínka k tomu, aby se spolu "bily" co možná nejmíň.

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Jane, tohle je jen modelovy priklad, co se stane v pripade pridani druheho vyskace, a navic jsem si s tim pohral, aby to "prasilo" celou situaci co nejmene. Kdyz je to udelane blbe, tak jsou hodne spatne i horizontalni smerovky. S vertikalnima nema smysl bojovat, pridani ST to domrvi vzdy, a neexistuje zde lepsi-horsi.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Já teda na tý simulaci žádný přínos ST nevidím. Ale zase je to případ, který je v podstatě nesmyslný - 2 stejné výškáče. Kdyby reproduktor uměl hrát výš, tak to využil už výrobce reprosoustavy a není důvod tam něco přidávat. Směrové charakteristiky se v hi-fi dost přeceňují. Většinou jde o kritický poslech s 1 posluchačem, takže směrovost nevadí. Není to ozvučení stadionu nebo kina...

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Aha, tak to nebylo pochopeno.
Ja to sem dal abych ukazal negativa ST. Zaroven to co je ukazano je asi nejmene zpraseny ST. Chce to merit aby to dopadlo takhle, a aby alespon horizontalne to bylo slusne, a aspon v ose. Kdyz se to udela od oka, tak to bude i v ose dost nepekny.

ST nijak neobhajuju, spise naopak. Ale chapu ze to ma nekde prinos, dost beden ma vysky no ze to moc nevyskuje a je to zdechly. A tim nemyslim uroven vysek, ale pocit ze to vyskuje do nekonecna, a ne typicky usekly tupy cinkani obycejnych kalot (no a casto i neobycejnych a jinych reseni). Ono s tim teda muze souviset rada veci jako osetreni site filtraci, kabely , elektronika, ...ale to uz odbiham.

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

Kocour, ach jo. Víc jak kabely a zásuvky.

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Nerozumim. Jakoze ST ma vetsi vliv nez kabely a zasuvky? No to ano, da se to totiz pomoci ST mrvit do nekonecna, a pridat a nebo ubrat tolik vysek kolik zadny kabel nezvladne.
Ale ja psal o necem jinem.

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

Kocour, tak jsem vyzkoušel vše jak usb ,rca ,repro , napájecí. Ani jeden nemá pro mě žádnou slyšitelnou hodnotu . ST podle tebe je o mrvení do nekonečna, není ani trochu pravda. Tvůj názor je opravdu scestný. Pokud myslíš ,že si mrvím hudbu,pak jiní si mrví hudbu zásuvky a kabely. Poslouchej hudbu a nech emoce za rouškou. Podívej se na You Tube je tam hodně spokojených hifistů, a nepotřebují slyšet o mrvení nic. Protože jsou naprosto spokojení. Jinak je to tvůj názor, ale já mám jinačí.

Odpovědět