Super tweeter

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Super tweeter

Příspěvek od Kocour »

Uz je to par roku zpet co jsem LSM spravu predal Reproobchodu, nicmene mam pocit ze jsem do dokumentace pridaval moznost pridat ci ubrat na vyskach. Kazdopadne pridani vysek na vyhybce a hratky se supertweeterem nejsou rovnocenne veci, a povedou k ruznym vysledkum.

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

To co tady kluci dělají je připojení paralelního výškáče ke stávající reprosoustavě a dochází tady
k tomu, že v oblastí nad dělícím kmitočtem přidavného reproduktoru hrají dva výškáče stejné pásmo. Jak jsem koukal tak jeden to dělil na 7kHz a druhý na 10 kHz. Problém je, že nikdo z nich ani netuší s jakou amplitudou a fází ten reproduktor hraje, takže někde se to bude sčítat a jinde odčítat a výsledek bude divočina. Navíc ty reproduktory jsou docela daleko od sebe a to bude mít na zvuk také vliv stejně jako umístění v předozadní ose. Co to udělá už sem dával BVa na druhé stránce

A tady ještě něco k reprodukci nad slyšitelným pásmem:
https://www.hifiporadna.cz/audio-co-moz ... zvuku-a180

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... keď už tu skúšate také bizarnosti, tak navrhujem radšej "zmodifikovať akustiku" ... jednoducho skúsiť nasmerovať tie "super výškáče" hore na plafón alebo do najbližšieho kúta za bedňami tak, aby sa do posluchového priestoru "difúzne" vyžiaril čo najväčší akustický výkon na výškach ;)

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Zajímavé by bylo vyzkoušet variantu, kdy bude supertweeter oddělený dost vysoko - odhadem tak 18-20kHz a bude dělat tu práci, kterou dělat má.

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

A co Lp které hrají max 16 Khz *2thumbsup*

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

ma1ko píše:
22 led 2021 13:34
... a bude dělat tu práci, kterou dělat má.
Otázka ale je, že "co to má dělat" aby to "vylepšilo zvuk" :lol:

... celkom zaujímavý príspevok sa vyskytol na rovnakú tému na inom cz fóre:
Mám dotaz: když se pověsí paralelně na svorky reprosoustav (a tím pádem i zesilovače) další filtr/supertweeter, nemodifikuje se tím v podstatě výhybka nebo zátěž, do které zesilovač hraje? Bez ohledu na to, jestli super tweeter něco oprvadu vyzařuje nebo jestli z něho ustřihnu membránu? Pakliže tedy nastaven tak, že se významně překrývá s výškáčem.
Pokud ne, vrtá mi hlavou, proč když z něj není údajně skoro nic slyšet, popisují všichni ty změny už od basů. Když dám mezi + a - zesilovače nebo beden kapacitor, taky to slyším jinak a mnohdy lépe, s více vzduchem na středech, lépe prokresleným basem atp.
... takže by na zázračné "supertweeterové" vylepšenie zvuku stačilo k reprosústavám paralelne pripojiť iba RLC člen, ktorý bude mať elektricky podobné vlastnosti ... inak osobne si myslím, že podobné "zázračné krabičky" firma MIT už dlhé roky dáva na svoje drahé káble :lol: :lol: :lol:

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

Bacil,raději než koupit drahé kabely repro tak raději koupit Tweeter.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... a nebolo by jednoduchšie cez tie vaše supertweeterové zázraky prehodiť nejakú hrubú deku alebo iný dekel ... a z toho potom zistiť či sa zvuk zmenil alebo nezmenil ?
*jupi*

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

Bacil, jak se psal, gramo max 16Kh a tvůj výtvor v hlavě je jenom kecy.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

@daliborr: ale ja za to nemôžem, že význam "mojich kecov" evidentne nechápeš :roll:

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

A co LP které hrají max 16 Khz
Je to primárně určené ke zdrojům jako SACD a DVD-A na rozšíření frekvenčního rozsahu. U gramofonu je mechanické snímaní a není to na rozdíl od CD nijak frekvenčně oříznuté, takže pokud to následující články řetězce přenesou, tak se nějaký, většinou neužitečný signál do reproduktoru dostane i nad udaných 16 kHz.

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Jako supertweetery beru jako hrani si, proc ne.
Ciste technicky, davat dva oddelene zdroje zvuku nekde na vyskach neni nic dobreho pro mereni, a toto se tyka kazdeho supertweeteru. Ale koho to tady vlastne zajima ze? :-)
A tezko rozlisit, zda subjektivni zlepseni jde od zvyseni SPL v urcite oblasti, nebo ten menic skutecne jede az nad 20kHz. A ikdyby jel na 20kHz, tak se tam stale muze odecitat s hlavnim vyskacem. Tady proste clovek nic nevymysli, takze at to kazdy zkusi jak je libo, a kdyz se mu to zda lepsi, tak proc ne.

Za me jeden ale dobry vyskac, ale takovych zase moc neni.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Já mám připojené supertw Fostex, a i když přímo nejsou slyšet (já určitě sinus 20kHz neslyším), efekt je pozitivní a asi se nevrátím zpátky. Ale dalo práci je připojit tak, aby nerušily. Je to asi podobný problémům subwooferu. Systém by měl mít širší frekv. pásmo než je "potřeba", jinak na okrajích vzniká zkreslení atd. A i basové nástroje mají zřejmě harmonické hodně vysoko.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

No právě to rozšíření frekvenčního rozsahu u zdrojů, jako je SACD a pod. je tak trochu mýtus.Ale to je potřeba si nejdřív přečíst článek od B.Sýkory o tom, co ve skutečnosti u těhle nosičů naměřil.Přidanej šum v nadzvukový oblasti mě osobně jako hudební informace moc nepřipadá.

Že to moje pokusničení je hraní si, jsem psal už na začátku.Je to zatím jen pokus, o kterým nevím jak dopadne.Bude se mi to líbit, nebude...
Jistě, měl by se použít co nejlepší měnič a sofistikovanej návrh vyhybky, ale hned na začátku utratit spoustu času a peněz, když nevím jakej bude výsledek, se mi úplně nechce.

Měření sem raději netahejte.Pokud to vezmu čistě technicky (s ohledem právě na dobrej výsledek měření), tak celej supertweeter je tak trochu pitomost.Je to jak píše Ma1ko, měniče jsou moc daleko od sebe, ozvučnice nenavazuje plynule, a kupa dalších problémů.

Já střídám zdroje signálu s rozdílnou kvalitou zvuku a hledám určitej kompromis v kvalitě poslechu.Jedna věc je, že ze zdroje s vysokým rozlišením to funguje výborně, ale při poslechu DAB nebo internetovýho rádia ta kvalita logicky kolísá.
Nechci bejt při poslechu nervózní, poslouchat zvuk aparátu, kabelů, podložek, síťovejch kabelů.Chci poslouchat hudbu, chci, aby mě to vtahovalo, aby to u mě vyvolávalo potěšení, nebo aby mě to dostávalo tak, že jsem dojatej, že bych v tý chvíli sotva dokázal promluvit.
kabelguru.cz

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

Tak jsem odpojil Super tweeter a nemám slov je to nic moc. Po zapojení velká hifi paráda. Opravdu i basy hrají hodně hluboko. A já který, výšky mám rád tak ,to je velká paráda.

Odpovědět