Ako som už písal v mojom predošlom článku, chystám si spraviť z dostupných "surovín" gramofón strednej triedy. Chcel by som ísť po vzoru NC500-vky, t.j. jednoduchá konštrukcia, zavesený motorček, tanier poháňaný cez subtanier a rameno Supraphon P1101.
Komponenty už mám:
- motorček SMR 300 (mám možnosť použiť 220V, alebo 24V s trafom, poraďte ktorý skôr

- subtanier, tanier (dočasný z NC160)
- ložisko
- rameno P1101 (mám ho vo verzii z NC440, no chcel by som typ z NC500vky, no poraďte aké máte skúsenosti a ktoré je lepšie, vzhľadovo sa mi totiž viac páči z 500vky)
- pozlátené cinch konektory, kondenzátor, kabeláž, vypínač...
Všetky komponenty okrem ramena a vypínaču sú z rozobratej a nepotrebnej NC160. Rozhodnúť sa ale neviem medzi materiálom dreva. Buď drevotrieska + dýha, alebo klasická doska, ktorá by sa vyhobľovala a natrela tmavším lakom. Drevotrieske dávam bod, že s ňou nie je toľko roboty a aj keď sa zlepia 2 kusy, pôjde na to dýha a nebude to vidieť. No s drevenou doskou je trocha viac piplačky a hlavne nemôžem ich zlepiť, lebo to bude vidno. No zase tie už mám k dispozícii, tak by som čo to ušetril za dosku a dýhovanie.
Druhý problém - rozmery. Teda nie je to až taký problém, no nemám zatiaľ rozmery vzdialenosti ramena od ložiska, prípadne ako sa to dá vypočítať?
Tretí problém - počul som, že pri motore 220V je ťažké odstrániť 50 Hz brum. Neviem, čo je na tom pravdy ale čítal som to na inom fóre a bola k tomu "búrlivá" diskusia.
A posledná vec: predzosilňovač. Viem, téma ktorá sa stále točí dookola. No chcel by som už nejaký hotový s mottom "Za málo peňazí veľa muziky"

Na koniec som zabudol spomenúť prenosku, používať plánujem Ortofon 2M Red s eliptickým hrotom, nie je nová, má nabehaných cca 100 - 150 hodín a vďačím za ňu používateľovi kite19

Btw: zároveň budem robiť ešte jeden gramofón, v podstate presne to isté, ibaže s ramenom z NC420 a už spomínanou AT91 (nie tou mojou, gramofón na zákazku kamaráta

Vopred ďakujem a teším sa na vaše názory