Tesla NC500 - výroba

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
dado1812
Kontaktovat uživatele:

Tesla NC500 - výroba

Příspěvek od dado1812 »

Ahojte :)
Ako som už písal v mojom predošlom článku, chystám si spraviť z dostupných "surovín" gramofón strednej triedy. Chcel by som ísť po vzoru NC500-vky, t.j. jednoduchá konštrukcia, zavesený motorček, tanier poháňaný cez subtanier a rameno Supraphon P1101.

Komponenty už mám:
- motorček SMR 300 (mám možnosť použiť 220V, alebo 24V s trafom, poraďte ktorý skôr :) )
- subtanier, tanier (dočasný z NC160)
- ložisko
- rameno P1101 (mám ho vo verzii z NC440, no chcel by som typ z NC500vky, no poraďte aké máte skúsenosti a ktoré je lepšie, vzhľadovo sa mi totiž viac páči z 500vky)
- pozlátené cinch konektory, kondenzátor, kabeláž, vypínač...

Všetky komponenty okrem ramena a vypínaču sú z rozobratej a nepotrebnej NC160. Rozhodnúť sa ale neviem medzi materiálom dreva. Buď drevotrieska + dýha, alebo klasická doska, ktorá by sa vyhobľovala a natrela tmavším lakom. Drevotrieske dávam bod, že s ňou nie je toľko roboty a aj keď sa zlepia 2 kusy, pôjde na to dýha a nebude to vidieť. No s drevenou doskou je trocha viac piplačky a hlavne nemôžem ich zlepiť, lebo to bude vidno. No zase tie už mám k dispozícii, tak by som čo to ušetril za dosku a dýhovanie.

Druhý problém - rozmery. Teda nie je to až taký problém, no nemám zatiaľ rozmery vzdialenosti ramena od ložiska, prípadne ako sa to dá vypočítať?

Tretí problém - počul som, že pri motore 220V je ťažké odstrániť 50 Hz brum. Neviem, čo je na tom pravdy ale čítal som to na inom fóre a bola k tomu "búrlivá" diskusia.

A posledná vec: predzosilňovač. Viem, téma ktorá sa stále točí dookola. No chcel by som už nejaký hotový s mottom "Za málo peňazí veľa muziky" :D . Už som rozmýšľal nad Actidampom Mk2v2, no ako čerstvý absolvent základnej školy by som si ho poskladať nevedel, nie to ešte finančne dovoliť. Možno niekedy v budúcnosti, no pre začiatok mi stačí aj niečo lacnejšie, a na takýto zvuk musia byť dobré reprosústavy a vinyly, čo sa o mojich nedá až tak celkom povedať (česť výnimkám :) ).

Na koniec som zabudol spomenúť prenosku, používať plánujem Ortofon 2M Red s eliptickým hrotom, nie je nová, má nabehaných cca 100 - 150 hodín a vďačím za ňu používateľovi kite19 :) Doteraz som na NC150 používal Audiotechnicu AT91 s nejakým najlacnejším predzosilňovačom za 5 euro typu "skladačka" a bol som rád, že to aspoň hraje, tak pri tejto prenoske a gramci očakávam skok aspoň o triedu vyššie čo sa zvuku týka :)

Btw: zároveň budem robiť ešte jeden gramofón, v podstate presne to isté, ibaže s ramenom z NC420 a už spomínanou AT91 (nie tou mojou, gramofón na zákazku kamaráta :) ), tak ak chcete , môžem aj z tohto sem hodiť nejaké foto, keď už bude aspoň niečo.

Vopred ďakujem a teším sa na vaše názory :)

kite19
Kontaktovat uživatele:

Re: Tesla NC500 - výroba

Příspěvek od kite19 »

Všetky komponenty okrem ramena a vypínaču sú z rozobratej a nepotrebnej NC160. Rozhodnúť sa ale neviem medzi materiálom dreva. Buď drevotrieska + dýha, alebo klasická doska, ktorá by sa vyhobľovala a natrela tmavším lakom. Drevotrieske dávam bod, že s ňou nie je toľko roboty a aj keď sa zlepia 2 kusy, pôjde na to dýha a nebude to vidieť. No s drevenou doskou je trocha viac piplačky a hlavne nemôžem ich zlepiť, lebo to bude vidno. No zase tie už mám k dispozícii, tak by som čo to ušetril za dosku a dýhovanie.
Ja osobne by som použil čisté drevo, len v prípade že ide o zlepenú dosku - ide o kvalitný materiál, ktorý nepodlieha žiadnym deformáciám. Inak by som použil drevotriesku.
Pokiľ nedokážeš masív zlepiť tak aby to nebolo vidieť, ako dokážeš odýhovať drevotriesku, tak aby to vyzeralo naozaj kvalitne? Keď budeš lepiť masív, musíš použiť pomocné hranoly v rohoch - prilepíš to o ne a v rohoch použiješ minimum lepidla, ale o tom sa poraď s niekým čo s drevom robí, kvalitné lepidlo na drevo prebrúsiš a nie je nič vidno - prípadne ak máš vo svojom okolí modelára, poraď sa s ním. Ak ti to niekto zreže na uhlovej píle(masív), a dáš si záležať na zlepení spojov, po nalakovaní to musí byť perfektné - ide len o osobnú zručnosť :lol: Alebo tej dosky kúp viac a skúšaj lepiť kým nebudeš spokojný :D

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

No dosky klasické (masív) sú v úplne surovom stave, takže všetko by trebalo narezať, hobľovať, obrúsiť atď... Drevotriesku zlepiť nie je problém, už som dávnejšie robil s týmto materiálom. Odýhovanie by šlo profesionálnej firme aj s nalepením hrán. Totižto, lepiť ich som chcel preto, lebo použil by som 2 kusy 18mm drevotriesky, prvá by ostala v celku a do druhej by som vyfrézoval požadované otvory. Nechcem totiž mať dieru od vrchu až po samotný spod gramofónu, je to potom aj ľahšie pri montáži motoru a ostatných komponentov.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Surový masív, pokiaľ nie je mnoho rokov sušený (a ten je skôr vo vlastníctve gitarárov a husliarov), je pre stavbu gramofónu absolútne nevhodný, lebo pracuje. Drevotrieska sa drví. Doporučoval by som použiť MDF.
Montážnu vzdialenosť pre P 1101 ziskaš z návodu, u ramena z HC 42 alebo 43 jedine asi zmeraním na originále.

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Na výrobu šasi by ta MDF byla asi nejvhodnější, ale samozřejmě by to šlo i z té dřevotřísky.Originál NC500 jsou z dřevotřísky vyráběné všechny.Použil bych asi lepší talíř a ložisko-v NC160 to asi nebude žádná sláva.Montážní vzdálenost u ramene P1101 je podle manuálu 220mm, ale nejsem si jistý jestli to platí i pro rovnou variantu.

Foxy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Foxy »

Přidám svoje.. Vzal bych si příklad z Regy, která se tím zabývá a vyvíjí léta a z dostupného, zvolil zrovna tu dřevotřísku. Při rozměrech 400mm x 350mm, vychází optimální tlouštka na 25mm. Ne vždy silnější materiál znamená lépe. Ložisko s raménkem, spojit podobnou výztuhou.. http://www.youtube.com/watch?v=6zXJozEjuQI

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

ma1ko píše:Použil bych asi lepší talíř a ložisko-v NC160 to asi nebude žádná sláva.
Talíř by som v budúcnosti plánoval kúpiť buď originál z NC500, alebo objednať z Pro-Jectu, alebo by som si ho dal vysústružiť. To je asi aj najpravdepodobnejšie, pretože mám známeho čo vie vysústružiť všeličo :)
Ložisko v Tesláckych gramofónoch bolo v podstate všade rovnaké (myslím že iba na NC440 a 450 bolo iné), takže to je v pohode, hlavne niečim dobre namazať

fallu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fallu »

Když už to budeš dělat, kup z PRO-JECTu i ložisko se subtalířem. Stojí to pár šupů. A taky se přimlouvám za jiný materiál než masivní dřevo - tedy MDF/DTD - dřevo je hudební nástroj a moc pěkně rezonuje. Gramofon naopak má být mrtvý.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Pro "dado"
Dnes jsem dával příspěvěk do sekce "Potřebuji poradit" Kúpa novej prenosky, predzosilovač a NC 500
Jsou tam odpovědi, názory a doporučení na některé otázky z této sekce, třeba pomohou.

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

fallu píše:Když už to budeš dělat, kup z PRO-JECTu i ložisko se subtalířem. Stojí to pár šupů. A taky se přimlouvám za jiný materiál než masivní dřevo - tedy MDF/DTD - dřevo je hudební nástroj a moc pěkně rezonuje. Gramofon naopak má být mrtvý.
k ložisku a subtanieru - nemám dôvod objednávať nový, keďže obidva sú zachovalé a presne takýto subtanier+ložisko je aj na NC500, vlastne na všetkých Tesláckych gramcoch. O drevotrieske som rozmýšľal od začiatku, tak asi zvolím tento materiál. Tanier budem mať nakoniec sústružený od kamaráta, ale neviem čo za materiál zvoliť. Videl som už veľakrát sklenený, no mne sa nepáči a vôbec sa mi nehodí do gramofónu.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

dado1812 píše: ...Tanier budem mať nakoniec sústružený od kamaráta, ale neviem čo za materiál zvoliť. Videl som už veľakrát sklenený, no mne sa nepáči a vôbec sa mi nehodí do gramofónu.
Doporučuji hliník, tedy hliníkovou slitinu, která se dobře obrábí, kamarád už bude vědět. Dá se udělat talíř i z MDF, ale pak je náročné dokončování povrchu, lakování atd.
Sklo je hezké, ale špatně se soustruží... :)
Jedna konkrétní informace: Vzdálenost osy otáčení ramínka od osy talíře pro P1101 je 220 mm.
Ovšem zde:
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=13031
se tvrdí, že na NC 500 bylo ramínko P1102 s montážní vzdáleností jenom 200 mm.
Takže doporučuji důkladně ověřit, o kterou verzi se jedná.
Tady:
http://www.volta.estranky.cz/clanky/cs- ... p1101.html
je originál P1101, je zahnuté, jsou tam fotky. Pokud máš ramínko rovné (podle fotek nc500 na netu se zdá, že ano) asi bude montážní vzdálenost opravdu jiná.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Rovné ramínko je skoro o palec kratší, je tudíž vysoce pravděpodobné, že bude mít i jinou montážní vzdálenost a přesah. Neznám ovšem nikoho, kdo by si ho byl koupil samostatně a tudíž měl montážní návod. Já bych to řešil odměřením na NC 500.

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

No, totižto ja mám rameno P1101 so zahnutým koncom, ale chcel by som objednať nové P1102 rovné z Litovlu a starého sa zbaviť (myslím predať :D ), tak ak by ste mali niekto záujem, môžte mi napísať do správy a dohodneme sa - Je už aj predrátované a headshell upravený, aby šli káble priamo doňho a nie cez konektor na konci raménka. Nad hlinníkom som tiež rozmýšľal, ešte som niekde videl, že sústružili zo silikónu a vraj to malo vynikajúci účinok v tlmení vibrácií.. ale ako si vravel, on bude vedieť lepšie, ja sa v tom až tak nevyznám :)
Mimochodom, ja som sa teda rozhodol pre drevotriesku, no to až keď budem doma pretože tu ju nemám možnosť odkiaľ kúpiť. Ale ten druhý gramofón čo robím kamarátovi tak trvá na masívnom dreve, že už videl jeden taký a veľmi sa mu to páčilo. Takže jemu spravím asi tak a nalakuje sa to lakom ako on chcel.
Nakoniec sa riešil aj motor, tak z ďalšieho vraku HC15 som vybral aj s kondenzátorom funkčný M305 na 220V. Je lepší ako SMR ? A už sa tu spomínali aj otáčky, tak je nejaký obvod alebo niečo ako na NC450 na elektronické prepínanie otáčok?

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

U funkčního vzorku a vlastně i u finálního řešení bych volil možnost zkoušení různých ramének, teda udělal bych v korpusu oválný otvor a držák typu "SME" Tohle řešení se náramně hodí pro zkoušení variant P1101

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

Tak ja ani by som tak skúšať velmi nechcel, mne prakticky stačí P1102. Chcem použiť a skúšať len z dostupných komponentov.

Odpovědět