Výroba zvukově pohlcujících akustických panelů
Re: Výroba zvukově pohlcujících akustických panelů
Nechci toho davat moc, zadni stenu necham, takze pretlumeni bych se nebal. Spis to chci zkusit co to udela, mam pocit ze na vyssich frekvencich (odhadem nekde v oblasti sopran a vys) je "boule" na ukor stredu a obcas citim i jakoby interference. Dat jinam nebo vyhodit a udelat z toho polstarky na sezeni muzu vzdycky 

Není to sice o panelech, ale spíše o akustice místnosti obecně.
Poslední týden jsem přemýšlel, co s dvěma volnými rohy místnosti, co tam nacpat za materiál či basovou past apod. Nakonec jsem to zkombinoval se stávající přetékající knihovnou a skříňkou na CD a zajel do Ikea, koupil ze sestavy Billy dvě knihovničky 40cm široké 190cm vysoké a 1xtotéž úzké pro CD, postavil do obou rohů pod úhlem 45st., naplnil knížkami a bylo vymalováno.
Zvuk se výrazně pročistil od basů či přesněji jejich rozmazání se výrazně zmenšilo, zvuk je teď celkově jasnější a to kupodivu v celém spektru, přebytek basů jsem zatím nepocítil za ty 3 dny na žádné nahrávce, dokonce ani včera u posledního CD Mari Boine (která má v nahrávkách basů vždy docela dost), jež jsem si zrovna přinesl domů.
Navíc to na rozdíl od různých pastí apod. vypadá přirozeně dobře. Získal jsem další úložné prostory. A hlavně jsem opět dostal do ruky knihy, na které jsem už zapomněl, a které mne teď nějakou dobu budou těšit patrně víc než výměny kabelů.
Takže pro mne jednoznačný přínos po všech strankách.
Cena necelé 4000Kč, bez CD jen asi 3000Kč.
Není to psychoakustika ani počáteční nadšení. Je to znát i po několika dnech. Pořád a hodně.
Už přemýšlím o dalších kusech nového nábytku a jeho rozmístění v souvislosti s lámáním a pohlcováním odrazů. A to jsem doposud měl místnost zatlumenou podstatně více než většina lidí o hifi studiích ani nemluvě. Ale pořád je co zlepšovat. A nestojí to majlant jako některé jiné hračky. A má to vysoký WAF;)
Podle mne je nejdůležitější faktor to, že jsou ty knihovničky vysoké skoro ke stropu - větší účinnost, dále to natočení v rohu, čímž se získá větší členitost a to i za skříňkou. Opravdu mnohem větší efekt než nějaký kousek molitanu na zdi za bednami. To co dělá každý nemusí být vždy to nejlepší
Ovšem pokud je vaše poslechovka tzv. "moderní", tj. prázdná s plovoucí podlahou, jednou kytkou v rohu, malým koberečkem uprostřed a skleněným konferenčním stolkem před vámi, tak ty knihovničky budou patrně dost málo.
Poslední týden jsem přemýšlel, co s dvěma volnými rohy místnosti, co tam nacpat za materiál či basovou past apod. Nakonec jsem to zkombinoval se stávající přetékající knihovnou a skříňkou na CD a zajel do Ikea, koupil ze sestavy Billy dvě knihovničky 40cm široké 190cm vysoké a 1xtotéž úzké pro CD, postavil do obou rohů pod úhlem 45st., naplnil knížkami a bylo vymalováno.
Zvuk se výrazně pročistil od basů či přesněji jejich rozmazání se výrazně zmenšilo, zvuk je teď celkově jasnější a to kupodivu v celém spektru, přebytek basů jsem zatím nepocítil za ty 3 dny na žádné nahrávce, dokonce ani včera u posledního CD Mari Boine (která má v nahrávkách basů vždy docela dost), jež jsem si zrovna přinesl domů.
Navíc to na rozdíl od různých pastí apod. vypadá přirozeně dobře. Získal jsem další úložné prostory. A hlavně jsem opět dostal do ruky knihy, na které jsem už zapomněl, a které mne teď nějakou dobu budou těšit patrně víc než výměny kabelů.

Takže pro mne jednoznačný přínos po všech strankách.
Cena necelé 4000Kč, bez CD jen asi 3000Kč.
Není to psychoakustika ani počáteční nadšení. Je to znát i po několika dnech. Pořád a hodně.
Už přemýšlím o dalších kusech nového nábytku a jeho rozmístění v souvislosti s lámáním a pohlcováním odrazů. A to jsem doposud měl místnost zatlumenou podstatně více než většina lidí o hifi studiích ani nemluvě. Ale pořád je co zlepšovat. A nestojí to majlant jako některé jiné hračky. A má to vysoký WAF;)
Podle mne je nejdůležitější faktor to, že jsou ty knihovničky vysoké skoro ke stropu - větší účinnost, dále to natočení v rohu, čímž se získá větší členitost a to i za skříňkou. Opravdu mnohem větší efekt než nějaký kousek molitanu na zdi za bednami. To co dělá každý nemusí být vždy to nejlepší

Ovšem pokud je vaše poslechovka tzv. "moderní", tj. prázdná s plovoucí podlahou, jednou kytkou v rohu, malým koberečkem uprostřed a skleněným konferenčním stolkem před vámi, tak ty knihovničky budou patrně dost málo.
noaid - ta knihovna je bezva napad. Jen v moji uzky mistnosti by byl k tem rohovym skrinkam horsi pristup a nebezpeci shozeni bedny ze stojanu
Takováto knihovna funguje jednak jako difuzor díky svému ustavení a relativní tvrdosti a neovlivňuje tolik středy a výšky, jednak díky své hmotnosti a hmotnosti knih a jejich členitému tvaru, jejich "měkkosti" atd. jako dobrý absorber nízkých tónů. Jeden takový nápad - knihy mít zasunuté na střídačku jedna víc a jedna míň (členitý povrch), dále na řadu knih a za ně nedávat další, čímž se vytvoří další prostor, jakási past pro zvuk. Polička zcela narvaná knihama je špatně. Něco dát nahoru na skříňku, atd. Prostě vytvořit tu knihovnu co nejčlenitější. Přehnat se to nedá.
Myslím, že zaměřit se na basy je u malých panelákových místností mnohem důležitější než středy a výšky. A taky obtížnější. Mým hlavním úkolem teď je pomocí dostupného nábytku apod. co nejvíce basům znepříjemnit cestu po místnosti od zdi ke zdi za současného předpokladu minimalizace odrazů a co nejvíce symetrického ustavení beden. Nějaké nápady už mám, ale problém jsou pevné rozměry místnosti i nábytku v kombinaci s praktičností
Myslím, že dobrým dalším lamačem basů by mohly být i některé verze polic EXPEDIT vhodně umístěné mimo zdi a polozaplněné. Nebo něco takového.
Myslím, že zaměřit se na basy je u malých panelákových místností mnohem důležitější než středy a výšky. A taky obtížnější. Mým hlavním úkolem teď je pomocí dostupného nábytku apod. co nejvíce basům znepříjemnit cestu po místnosti od zdi ke zdi za současného předpokladu minimalizace odrazů a co nejvíce symetrického ustavení beden. Nějaké nápady už mám, ale problém jsou pevné rozměry místnosti i nábytku v kombinaci s praktičností

Myslím, že dobrým dalším lamačem basů by mohly být i některé verze polic EXPEDIT vhodně umístěné mimo zdi a polozaplněné. Nebo něco takového.
Já peněz moc nemaje jsem u syna řešil akustiku tak ,že jsem zkonstruoval dřevěné rámy a na ně nalepil panely, které se dávají do trafaček aby pohltily zvuk traf . Panely jsem dostal zadarmo od elektrikáře. Byl to zbytek. Jediná ivestice byla do mořidla a do laku cirka 200kč. Zvukově se to hodně zlepšilo. Více detajlů a jasnější celé frekvenční spekktrum. Samozřejmě jen to co jsem schopen slyšet.
http://s2.imgupload.cz/img/86966/WbSAB/DSC00841.JPG
http://s2.imgupload.cz/img/86971/9im6R/DSC00843.JPG
http://s2.imgupload.cz/img/86972/Jm2ad/DSC00844.JPG

http://s2.imgupload.cz/img/86966/WbSAB/DSC00841.JPG
http://s2.imgupload.cz/img/86971/9im6R/DSC00843.JPG
http://s2.imgupload.cz/img/86972/Jm2ad/DSC00844.JPG
Tak tohle je absolutní hardcore !!!
Mike, hardcore sem, hardcore tam !Mike píše:Tak tohle je absolutní hardcore !!!
Bude to mít stejné vlastnosti jako v poslední době používané a oblíbené umělohmotné jehlánky pro audio. Nic víc, nic míň. Při materiálu ze kterého jsou ty audio jehlánky zhotoveny nemají prakticky šanci fungovat jako diffuser, pouze jako absorber. Takže toto pracuje stejně a účel to pravděpodobně splňuje - již jen pocitem, že se pro akustiku místnosti něco udělalo.
Já s tím souhlasím jen mi to přišlo jako masakr ze stránky vzhledu. Samosřejmě že to nemá šanci fungovat jako difusér protože ten by bylo nejlepší zhotovit třeba z kamene nebo to udělat tak aby horní vrstva dokonale odrážela. Notoricky známý polyson nemá moc smysl dávat za bedny.
Zkušebna výrobce reproduktorů ( Tesla Val Meziříčí) byla oplácaná papírovými obaly od vajec, zatím nepřekonáno (akustika), papír pohltí a tvar rozbije odrazy.
Hůře na pohled, ale funkce je na sto procent. Ty různé vaty jsou spíše, aby neslyšel soused někde v činžáku.
Hůře na pohled, ale funkce je na sto procent. Ty různé vaty jsou spíše, aby neslyšel soused někde v činžáku.
Máš pravdu.obaly od vajíček jsou bomba. Mám nachystaný na moji zvukovku. 

Pokud se smím vložit svou úvahou na otázku : jaké pásmo korigovat ? Pak bych odpověděl takto jednoduše: každé které půjde a pohltit tolik kolik lze. A to z jednoduchého důvodu pokud by poslechový prostor za vámy byl volný tzn.nulový odraz tak je uplně nejlíp. Takže cokoli utlumíš bez ohledu na frekvenci a množství decibel bude dobře. Pokud to někomu přijde jako amatérština tak se zeptám já jinak: jaký útlum a kolik přesně decibel a jaký vliv rozptilu kterých frekvencí získám, pokud budu mít na stěně za hlavou velkou polici porůznu naskládaných knih? A hned si i odpovím - ví bůh. A přece je to skvělá věc a v šude vám to doporučí. Stěna těsně za hlavou při poslechu samozřejmě vytvářením odrazů působí na různých kmitočtech různě asi téměř chaoticky nebo jen těžce měřitelně avšak vždy rušivě.A to znepřesněním reprodukce velmi zhruba už od vyžších středů dolů. Proto bych osobně v menších prostorech preferoval menší regálovky nebo near-field monitory a tlumil jak se dá. Nejhorší je panel, tam je hotovo.Peer píše:OK. A co chceš doma korigovat, jaké pásma budeš utlumovat?
Máš to nějak změřené?
monte píše:Zkušebna výrobce reproduktorů ( Tesla Val Meziříčí) byla oplácaná papírovými obaly od vajec, zatím nepřekonáno (akustika), papír pohltí a tvar rozbije odrazy.
Jo co se týče vlnovek ob vajec tak to bude pro nížší kmytočty platné asi jako když si kaktus natáhne prezervativ. A že ve Valmezu tohle používaly silně pochybuji (i když zvuk jejich repro by tomu odpovídal) ale i za hluboháho totáče kdy nebylo nic se tlumilo.Šlo o obkladové desky podobné struktury a tloušťky (cca15 mm) jako hobra,jen s jemným středně hustým dírováním a povrchovou úpravou vzhledu něcu mezi špinavým variopaintem a vápnem vylíčeným sklepem,obchodní název byl tuším AKULIT.
Akuplat - 30x30cm, skosene hrany
Ještě poslední věc. Jsa neodborník stejně to řeknu měření akustiky jak si tu mnozí možná myslí není nic exaktního.Prý se dá ale obtížně a jen velmi nahrubo.Kdysi jsem se dostal k jedné kapele když zkoušela v jednom sklepě. Asi budete chápat jakou má větší prázdný sklep akustiku.Chvilku jsem sledoval jejich zvukaře (byl to známý),čumím na ekvalizér všechno zrhruba rovně a jedna dvě frekvence na 0 = maximální útlum.Tehdy zblblý posloucháním všeho na linear bez korekcí jsem se ho zeptal: a co kmitočtová charekteristika? A on na mě: a co je s ní? Neměla by být vyrovnaná? A on zas: Co to meleš? Proč by měla? A jak chceš poznat kdy je rovná? Ty knoflíky co na ně čumíš ti to neřeknou.Tak zas já na něj proč máš tedy ty dva dole? On: Abychom slyšely jak hrajem.Civím na něj a říkám : A čím to měříš ? On: Ušima ty vole. Já zas : Jen tak? jasně to je můj DŽOB. Já mu říkám a to stačí? Jeho poslední slovo než spustily znělo: Bohatě. No a stačilo byl to rambajs ale nic nedunělo.
Tony píše:Akuplat - 30x30cm, skosene hrany
Dík