Zadání výroby trafa
Re: Zadání výroby trafa
jednoduchý filtry neudělají to co pračka...ta navíc renovuje sinusovku sítě a trafa ve zdrojích pracují s lepší účinností...takže pračkou za 50 a víc tisíc ošetříš perfektně pouze trafo za kterým hned usměrňuješ filtruješ a stabilizuješ na ideální ss napětí ...je teda otázka jakou váhu dáš pračce na zlepšení zvuku..já o ní neuvažuju ale určitě se někdo rád podělí s konkretní zkušeností...a taky máme každý síť různě zas*anou.....mimochodem ,kolik byste dávali procent pračce z celkové ceny sestavy ?
Pračku zde má pouze Mark Levinson.Další je určitě Fous.Oba mají ExactPower EP cosi.Kdo to myslí vážně,musí to mít.Osobně mám pouze ten filtr s oddělovacím trafem za pár kaček.A opravdu to je slyšet a to dost.Je to jako vyházet deky přes které jste do teď poslouchali.Samozřejmě může mít někdo bezrpoblémovou síť,ale dost o tom pochybuji...
Mám také oddělovací trafo s VF filtry. Je to pěkný posun v kvalitě zvuku.
Fakt je ten, že SS složka může trafo pěkně rozbručet. Tak by nějaká úprava SS složky na vstupu
nemusela být od věci...
Dokud jsme mou "pračku" nepředělali, tak brum byl jasně slyšitelný a v podvečerních hodinách pěkně osciloval...
Dudek tvrdil, že se stím nedá nic dělat. Což byl omyl.
Pokud ti to Pipe ale nebude bručet, tak bych se na další SS filtr na vstupu vykašlal.
Vzhledem k tomu, že chystáš DIY tak není problém to vyzkoušet prakticky... ne?
Fakt je ten, že SS složka může trafo pěkně rozbručet. Tak by nějaká úprava SS složky na vstupu
nemusela být od věci...
Dokud jsme mou "pračku" nepředělali, tak brum byl jasně slyšitelný a v podvečerních hodinách pěkně osciloval...
Dudek tvrdil, že se stím nedá nic dělat. Což byl omyl.
Pokud ti to Pipe ale nebude bručet, tak bych se na další SS filtr na vstupu vykašlal.
Vzhledem k tomu, že chystáš DIY tak není problém to vyzkoušet prakticky... ne?
To nikdo neporovnával. Je to dílo Brystonu. Těžko to tady má někdo udělané na koleně...
A tudíž to nikdo neporovnával. Si myslím...
A tudíž to nikdo neporovnával. Si myslím...
Držel bych se asi osvědčených principů. I ExactPower dodává zvlášť oddělovací trafo...
Jen technická - přístroje Densen jsou jaké el. bezpečnostní třídy? Pokud jsou třídy I, t.j. s ochranným vodičem na kostru, je zakázána kombinace jeden přes trafo a druhý přímo ze sítě 230V.
Mih
Docela zajímavá otázka zdali jeden přístroj může být přes oddělovací trafo a druhý nikoli při první bezpečnostní třídě.
Osobně si myslím, že to lze i tak zapojit, jen oddělovací trafo musí mít výstupní zemnící kolík uzemněn. Pokud se mýlím vyveďte mě praktickým zapojením a zdůvodněním z omylu. Prozatím nebud víc rozvádět a komplikovat.
Docela zajímavá otázka zdali jeden přístroj může být přes oddělovací trafo a druhý nikoli při první bezpečnostní třídě.
Osobně si myslím, že to lze i tak zapojit, jen oddělovací trafo musí mít výstupní zemnící kolík uzemněn. Pokud se mýlím vyveďte mě praktickým zapojením a zdůvodněním z omylu. Prozatím nebud víc rozvádět a komplikovat.
Nevím jak je to zajímavá otázka ale neživé části odd. obvodu se nesmí spojovat ani s ochranným vodičem a ani s neživou částí ostatních obvodů (z ČSN 33 2000).
To je z hlediska bezpečnosti ale i z "hifistického" hlediska je špatně přivést ochranný vodič za odd. trafo. Ten bordel v síti se tam dostane s ním...
To je z hlediska bezpečnosti ale i z "hifistického" hlediska je špatně přivést ochranný vodič za odd. trafo. Ten bordel v síti se tam dostane s ním...
Mih
S tím oddělovací trafem mě napadla souvislost s ZIS, zdravotnickou izolovanou soustavou kde jsou neživé části uzemněny. Ale je tam zas hlídač izolačního stavu, ale to už tady nebudu pro komplikovanost rozvádět.
S tím oddělovací trafem mě napadla souvislost s ZIS, zdravotnickou izolovanou soustavou kde jsou neživé části uzemněny. Ale je tam zas hlídač izolačního stavu, ale to už tady nebudu pro komplikovanost rozvádět.
z "hifistického" hlediska je špatně přivést ochranný vodič za odd. trafo. Ten bordel v síti se tam dostane s ním...
A máš to, Pipe, vyřešené.
A máš to, Pipe, vyřešené.
Jeste by stalo za zvazeni, zda pouzit toroidy. Nevim, jestli k pouziti EI traf tady byl tenhle duvod, ale kazdopadne myslim, ze jsou vhodnejsi nez toroidy, protoze hure prenaseji vyssi frekvence.
Toroid je mensi, lehci, lacinejsi na montaz. Nic z toho v DIY nehraje roli, jen EI urcite vyjde v tomhle vykonu drazsi. A hlucnost? Melo by byt hodne predimenzovane, takze to snad nebude problem.
Výklad Pavla Dudka je zcela přesný, ale osobně bych PE vodič vyvedl i na oddělenou stranu.
Je v tom větší sichr v případě zavlečení cizého napětí na kostry přístrojů (v případě složitějších instalací). Výrobci také ne nadarmo dávají na tříkolikovou vidličku štítek s upozorněním, že zásuvka musí mít uzemněný kontakt. Komu se to nelíbí z důvodu rušení, tak ať PE vodič navine několika závity na feritový kroužek a pak zapojí na PE kontakt výstupní zásuvky. V případě izolovaného výstupu od PE a propojení více přístrojů vodičem nezapomeňte na impedanci poruchové smyčky, zkrátka žádnou tkaničku. Toť vše po včerejším nakosnutí.
Je v tom větší sichr v případě zavlečení cizého napětí na kostry přístrojů (v případě složitějších instalací). Výrobci také ne nadarmo dávají na tříkolikovou vidličku štítek s upozorněním, že zásuvka musí mít uzemněný kontakt. Komu se to nelíbí z důvodu rušení, tak ať PE vodič navine několika závity na feritový kroužek a pak zapojí na PE kontakt výstupní zásuvky. V případě izolovaného výstupu od PE a propojení více přístrojů vodičem nezapomeňte na impedanci poruchové smyčky, zkrátka žádnou tkaničku. Toť vše po včerejším nakosnutí.
Není přece žádný důvod zapojovat ochranný vodič za odd. transformátorem (při dodržení určitých podmínek). Jedině snad, že chceš z principu za každou cenu porušovat přísl. normy.
Oddělení obvodů je samo o sobě naprosto dostatečnou ochranou. Samozřejmě, že odd. transformátor splňuje dané podmínky např. odolnost průrazu 4kV po dobu 2min. mezi primár. a sekundár. vinutím. To ale není problém pro výrobce trafa zajistit. Tady (použití pro zamezení rušení) sice není oddělení obvodů vynuceno bezpečnostním opatřením ale přesto se určité zásady dodržet musí. Viz čl. P.D.
Oddělení obvodů je samo o sobě naprosto dostatečnou ochranou. Samozřejmě, že odd. transformátor splňuje dané podmínky např. odolnost průrazu 4kV po dobu 2min. mezi primár. a sekundár. vinutím. To ale není problém pro výrobce trafa zajistit. Tady (použití pro zamezení rušení) sice není oddělení obvodů vynuceno bezpečnostním opatřením ale přesto se určité zásady dodržet musí. Viz čl. P.D.
Mih
Ano s tím souhlasím. Berte však můj názor jako můj pohled na problematiku (v laických podmínkách, kde se do zásuvkové rozbočky za trafem napojí cokoli). V silnoproudu se pohybuji a mám i příslušné zkoušky.
All
Kdopak z vás má oddělovací trafo? Máte výstup uzemněn? Ať tu máme také trochu praxe a víme jak co a jak je provedeno.
Ano s tím souhlasím. Berte však můj názor jako můj pohled na problematiku (v laických podmínkách, kde se do zásuvkové rozbočky za trafem napojí cokoli). V silnoproudu se pohybuji a mám i příslušné zkoušky.
All
Kdopak z vás má oddělovací trafo? Máte výstup uzemněn? Ať tu máme také trochu praxe a víme jak co a jak je provedeno.