Máte dobré uši, aparaturu a sluchátka?
- pepazdepa3
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Máte dobré uši, aparaturu a sluchátka?
Už léta si občas prověřím zda ještě slyším hodně vysoké tóny. Slouží mi k tomu píseň od Led Zeppelin: "Since I Been Loving You" z 2CD výběru Remasters, který v roce 1991 vydal Popron. Pokud je vše OK, musím slyšet v určitých místech nahrávky pískání pedálu ke "šlapáku" /Ludwig Speed King/. Tento pedál zvukaři posměšně přejmenovali na "Squeak King", ale při nahrávání to /naštěstí pro nás/ neřešili, ale slyšeli při masteringu. Takže: pokud toto pískání neuslyšíte, máte špatnou aparaturu /na rozdíl od zvukařů/, nebo už jste trochu nahluchlí. Třeba můj otec /85 let/ to už neslyší...
Re: Máte dobré uši, aparaturu a sluchátka?
Heh, ten pískot je v každý verzi, i v posledních remasterech, to je sranda, dobrej tip 
Každopádně to není žádnej vysokofrekvenční zvuk, je to nějakých 8kHz

Každopádně to není žádnej vysokofrekvenční zvuk, je to nějakých 8kHz

"" Máte dobré uši, aparaturu a sluchátka? ""
No hlavně ty uši - to bude nejslabší článek. Tak pokud to skutečně chceš vědět ( raději nechtěj - budeš zklamán ), tak si opatři testovací CD s kmitočty od 20Hz - 20Khz, popř. soubor Hi-res, např. z HDTracks v obdobném rozsahu a pouštěj si jednotlivé kmitočty po sobě. Na konci se Ti ten zjištěný fakt nebude líbit.
Trocha teorie: Nejširší kmitočtový rozsah, resp. ten horní konec, je člověk schopen slyšet jako cca 11 leté dítě a to někam k 16 - 20 kHz a ještě každý jedinec jinak. S přibývajícím věkem tato schopnost na vysokých kmitočtech rapidně padá. Dokonce více u jedinců co si rvou ty decibely do uší ve vysoké hlasitosti, nebo kdo rád chodí na střelnici a nemá kvalitní, nebo dokonce žádné střelecké sluchátka.
Před několika lety jsme s hifi kámošem prováděli takovéto pokusy, co udělá častý poslech hudby s těma ouškama. Měli jsme testovací CD s mnoha variantami kmitočtů. Tak např. já: samotný kmitočet 16 khz jsem bohužel neslyšel. Naštěstí hudba není o takovýchto samotných kmitočtech, ale vždy svazek několika kmitočtů najednou. Když jsem pustil najednou trojici kmitočtů 15+16+17 kHz, tak ty jsem slyšel.
Tak asi tak ty kmitočty a naše uši, ale neřešte to, hlavně poslouchejte hudbu, která se Vám líbí.
No hlavně ty uši - to bude nejslabší článek. Tak pokud to skutečně chceš vědět ( raději nechtěj - budeš zklamán ), tak si opatři testovací CD s kmitočty od 20Hz - 20Khz, popř. soubor Hi-res, např. z HDTracks v obdobném rozsahu a pouštěj si jednotlivé kmitočty po sobě. Na konci se Ti ten zjištěný fakt nebude líbit.
Trocha teorie: Nejširší kmitočtový rozsah, resp. ten horní konec, je člověk schopen slyšet jako cca 11 leté dítě a to někam k 16 - 20 kHz a ještě každý jedinec jinak. S přibývajícím věkem tato schopnost na vysokých kmitočtech rapidně padá. Dokonce více u jedinců co si rvou ty decibely do uší ve vysoké hlasitosti, nebo kdo rád chodí na střelnici a nemá kvalitní, nebo dokonce žádné střelecké sluchátka.
Před několika lety jsme s hifi kámošem prováděli takovéto pokusy, co udělá častý poslech hudby s těma ouškama. Měli jsme testovací CD s mnoha variantami kmitočtů. Tak např. já: samotný kmitočet 16 khz jsem bohužel neslyšel. Naštěstí hudba není o takovýchto samotných kmitočtech, ale vždy svazek několika kmitočtů najednou. Když jsem pustil najednou trojici kmitočtů 15+16+17 kHz, tak ty jsem slyšel.
Tak asi tak ty kmitočty a naše uši, ale neřešte to, hlavně poslouchejte hudbu, která se Vám líbí.
Čo je tým, že prístroje (aj boxy a sluchátka) a uši skresľujú a z tých troch kmitočtov vyrobia aj intermodulácie (súčtové a rozdielové kmitočty , počujeme hlavne tie rozdielové..).Když jsem pustil najednou trojici kmitočtů 15+16+17 kHz, tak ty jsem slyšel.
Schválně jsem si pustil tuhle písničku z youtube a k poslechu jsem použil sluchátkovej výstupu z integrovaný zvukovky v PC, k tomu nějaký obyčejný špunty co jsem našel v šuplíku a který jsem před lety dostal k nějakýmu mobilu. To pískání slyším i tak. Takže bych neřek, že zrovna tohle nějak vypovídá něco o kvalitě aparatury nebo sluchátek
.

Ale možná mozek sinusové signály také nějak tlumí. Sinus vyšších frekvencí (vlastně už nad basy) je dost nepříjemný a kromě toho se přirozeně nevyskytuje. není důvod, aby na něj byl sluch připravený.
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tedy jeste 10 let poslechu a pak to muzu zabalit a prodat 

- pepazdepa3
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
LUK - můžeš sem prosím dát link na tu nahrávku z Youtube, kde jsi slyšel pískání šlapky Johna Bonhama? I u Youtube záleží, čím a z čeho to kdo "nakrmí". Třeba některé ripy z vinylů jsou zvukově strašlivé... Já jsem pár singlů také "naripoval" Čest!
https://www.youtube.com/channel/UCgCU63 ... =0&sort=dd
https://www.youtube.com/channel/UCgCU63 ... =0&sort=dd
Poslouchal jsem jeden z prvních odkazů co mi vyhodil Google:
Jestli mám dobrý sluch, nejlépe odhalí "audio" (audiometrie, kam chodím pravidelně každý sudý rok), ne tato skladba. A ani neodhalí, jak kvalitní mám aparát či sluchátka. To pískání je slyšet okamžitě a zatím na každé aparatuře, na které jsem kdy trojku Led Zeppelin poslouchal. A že to v juniorském věku byly sakra aparáty 
PS: Na to, kolik mi je, jsem na tom více než dobře

PS: Na to, kolik mi je, jsem na tom více než dobře

Není důvod k panice. Jestli uslyšíš triangl, tak je to v pohodě.
Horší je rozdíl mezi pravým a levým uchem ... to pak vadí

- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Bez urážky, ale dnes jsem to pustil z jůtůbka na HP ProOne600 all in one PC. Zvukovka předpokládám integrovaná a repro integrované.
Slyším vše. Je to tedy dobré hifi?
To musí být slyšet vždy, piští/skřípe to fakt hoooodně.
Slyším vše. Je to tedy dobré hifi?

To musí být slyšet vždy, piští/skřípe to fakt hoooodně.
Je to slyšet i z lp desky a bez sluchátek
No vždyť jsem to říkal, pustil jsem si to video z Youtube na těch nejhorších zařízeních co tu mám a slyšet je to bez problémů. O kvalitě sestavy nebo sluchátek to nevypovídá zhola nic.