DC blocker Supra

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
zabiny007

Re: DC blocker Supra

Příspěvek od zabiny007 »

Pytel
Ty jej máš před filtrem?

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Ano před RiAudio.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

NA píše:
18 pro 2017 11:00
Pass koncáky jsou hodně otevřené do A třídy, jedou i naprázdno na velké klidové proudy, proto hodně topí a přirozeně přes trafo jede stále velký proud a proto se více než u běžných AB konstrukcí může projevovat mechanický hluk. U AB zesilovače teče velký proud až při zesilování hudby, a ta spolehlivě přemaskuje zvýšenou hlučnost která se dostaví až díky zvýšenému přenášenému proudu trafem při buzení zesilovače audio signálem. Bez signálu jsou u těchto „studených“ zesilovačů klidové proudy malé, proto je trafo tiché, hlučnost se v jeho jádře malým protékajícím proudem nevybudí. Zesilovače s většími odběry i naprázdno je proto potřeba dělat s kvalitně navrženými a vyrobenými transformátory jinak je problém na světě.
Děkuji, to zní rozumně.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Pytel
Neměl jsi někdy možnost jej slyšet s Titanem? Mělo by takové spojení opodstatnění?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Ještě bych rád navázal na svůj předchozí příspěvek s otestováním DC filtru.

Původně jsme jej zapojil mezi zásuvku a napájecí lištu. Zvuk nedopadl dobře.

Dneska jsem DC filtr zapojil jen mezi napájecí lištu a koncový zesilovač - a je to mnohem akceptovatelnější. Pořád dávám celkem jasně přednost přímému připojení přes Nordost Tyr 2, jenže tady už se může projevovat přidaná hodnota Nordostu. Zvuk se s filtrem zjemní a "zahladí" - věřím, že tohle mnoho posluchačů může preferovat a vnímat jako zlepšení.

Edit:ještě tady byl dotaz na zahřívání DC filtru Syncro. Ten nemám :( , ale DC filtr od CustomWorks se včera při několika hodinovém provozu nijak nezahřál.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Já jednou také zkoušel DC filtr (trafo mi zabzučelo jenom 1x, takže spíš pro jistotu), a zvuk se také zhoršil. Je třeba si uvědomit, že proud prochází přes elyty, formované jen malým DC napětím. Před konečným verdiktem bych zkusil zahoření, aspoň přes noc. Pak je možné třeba dát k elytům bypass z fóliových kondenzátorů - zřejmě se tím zlepší přenos nabíjecích impulzů, záleží na zesilovači a jeho zatížení. Nemuselo by to tak tlumit dynamiku. US trafa, zdá se, trpí různými pazvuky celkem často. Možná jsou poddimenzovaná jádra pro 50 Hz.

Zahřívání je špatné znamení - buď nekvalitní elyty nebo příliš velký odběr.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Servis PasssLabs komunikuje obratem *thumbs up* (se zohledněním časového posunu), tohle mi odepsali poté, co jsem jim oznámil že DC filtr moc nepomohl (poslal jsem jim jeho obrázek):

I recognize that filter protocol, good for maybe a volt of DC..... it depends upon the forward voltage drop of the rectifier. But as indicated, once the symmetry of the AC wave is impacted, it's indelible. You can try changing the tension on the transformer bolt. Do not rotate the transformer it's clocked in for lowest electrical noise.

Už před tím, než jsem DC filtr pořídil naznačovali, že výsledek je nejistý (rozuměj: spíše negativní).

Teď bych podle svého plánu měl vyzkoušet DC Blocker Supra - ale bohužel, po dnešní tristní komunikaci s oficiálním zastoupením Supra v ČR nemám nejmenší chuť v této firmě (myslím to zastoupení, ne samotnou Supru) utratit ani korunu.

Takže to asi nechám u ledu... a budu si vybírat alba bez tichých pasáží - to je nakonec většina nově vydaných CD :D

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Mají pravdu, že max. stejnosměrný posun je dopředné napětí na 1 nebo 2 diodách, podle zapojení. Pochopitelně by nebyl problém dát víc diod za sebou a dostat se třeba na 3V. Podle tvého měření jseš možná zrovna na hranici pro 1 diodu (0.6V), což může dělat paseku. Zkus zjistit u Customworks, jak velké napětí to odfiltruje. Nemá smysl zkoušet jiný filtr se stejným napětím. Ale deformovanou sinusovku to stejně nespraví.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Nahrál jsme video s měřením s filtrem a bez. Ten můj měřák často ukazuje nesmysly - hodně záleží, jak ty "sondy" chytnou kontakt.

Měření bez DC filtru:
https://1drv.ms/v/s!Apqu8QQLAVthpkkFeo6ANp6EA-el

Měření DC za filtrem:
https://1drv.ms/v/s!Apqu8QQLAVthpkgutfZSHeVpAs91

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Přesnosti tohohle měření se asi moc věřit nedá, ale kvalitativně to s filtrem vypadá trochu líp. Nejspíš to odfiltruje do 1.4V (2 diody), jelikož je tam vidět můstek. Možná je offset ještě větší a chtělo by to do série 3 nebo 4 diody. Nebo 2 filtry za sebou, ale to znamená zase další kondenzátory. Lepší zkusit to zbastlit s více diodama.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@PetrL: Děkuji za komentář.

Asi jsem měl tohle vlákno pojmenovat jen "DC filtr" :) Můj původní záměr byl vyzkoušet filtr od Supry, která avízuje dorovnání 3,6V bez dopadu na zvuk. O tom (ne)dopadu na zvuk bych se musel rozhodně doma přesvědčit na vlastní uši, jsem v tomto ohledu skeptik.

Bohužel, komunikace se zástoupením Supra dopadla tak, že jim nehodlám nechat vydělat. Vím, že je mých pár tisíc jejich ušlého profitu ani nepoloží ani nespasí, ale mám svou zákaznickou zodpovědnost a nepodporuji takové subjekty na trhu.

Pro tento okamžit bych tedy vlákno s odkazem na filtr Supra uložil k ledu do doby, než bude příležitost se k filtru od Supry opravdu vyjádřit (osobně mám dobrou zkušenost se zasíláním z UK, ale je zastoupení i v relativně nedalekém krásném městě Krakow).

Děkuji všem za příspěvky.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Cituji: "...původní záměr byl vyzkoušet filtr od Supry, která avízuje dorovnání 3,6V bez dopadu na zvuk."
To je zajímavá informace, kde jsi jí našel ?
Vypadá to, že ten filtr za 40 litrů je totéž, co Customworks, akorát mají těch diod 6 za sebou (6x0,6=3,6).
Na to zahřívání jsem se ptal, abych se ujistil, že nejde o aktivní obvod. Jestliže to umí trvale 3,5 kW,
muselo by aktivní řešení být v pořádné bedně s obrovskými chladiči a za 40 tisíc by to nikdo nevyrobil.
Takže s největší pravděpodobností jde o pasivní řešení. Umí si někdo představit pasivní oddělení DC složky
jinak, než kondenzátorem (ano, trafo, ale to by se už vůbec nevešlo) ? Kondenzátorem, který musí mít dostatečnou kapacitu, takže jiný, než elektrolyt se do daného objemu nevejde. Možná mají kvalitnější kondenzátory, nějak pořešenou polarizaci elektrolytů, kvalitnější kabely a koncovky. Ale to bude nejspíš všechno... ;)

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Ad) "To je zajímavá informace, kde jsi jí našel ?"

Možná jsem to špatně pochopil, ale vycházel jsme z formulace:

- popis na českých stránkách Supra: "Filtry do 3,6 VDC"
http://www.supracables.cz/supracables/e ... DC-Blocker

- popis v angličtině: "Again Supra Cables is leading the way by offering a very efficient DC-blocker stopping DC up to 3.6 Volt making it future proof also for next generations of electrical consumers causing mains power DC-offset. "
http://www.jenving.com/products/view/dc ... 3024000378

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Řekl bych, že jsi to pochopil správně. Do +/- 3,6V kondenzátory oddělují, pak to přemostí diody, aby nedošlo k poškození kondenzátorů.
Ale já jsem zmotal tu cenu, ta platí pro Isotek Syncro. Pokud jde o princip fungování, myslím, že to bude podobné.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to napětí závisí na tom kolik diod v sérii je pro každou polaritu použito, nemusí to být zrovna +/- 3,6V

Odpovědět