Dobrá lišta do 10 tisíc (bez filtru)

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dobrá lišta do 10 tisíc (bez filtru)

Příspěvek od BVa »

Jak mi ale vysvetli, ze slysim lepsi detail, soundstage, cistejsi zvuk. Zmeri toto snad merakem? Přesto to tam je.
Všetko to sa dá zmerať ak je skutočná zmena (musí to byť zmena proti stavu predtým). Ak to (merateľnú zmenu) urobí sieťový kábel ( a predtým tam nebol trikrát zlomený a 10rokov starý sieťový kábel od PC s vyvaklanými kontaktami..)tak je s použitými prístrojmi niečo dosť špatne, bez ohľadu na ich cenu..Ak sa žiadna zmena meraním nezistí, doporučím seriózny slepý test. A zmiznú aj detaily, soundstage, čistejší zvuk ... a naraz nebude možné počuť nič ( viem, je to tým stresom ;) ), jednoducho preto, že sa reálne nič na zvuku nezmenilo. Stačí počúvať skutočne iba ušami, bez očí, rečí kamarátov ( "nepočuješ to???") a čítania reklamných plátkov. Neverte na zázraky , je to len pomerne jednoduchá technika, žiadna "rocket science". Ale je mi jasné, že toto tu nechce nikto počuť, pretože sa tým "rúcajú bábovičky"..Čo sa deje v hlave poslucháča pri takýchto experimentoch s káblami, podložkami a pod. je iná vec, ale so zvukom to nesúvisí. Na záver si dovolím citovať slová PMA z iného fóra a z iného testu, pretože 100% vystihujú, čo sa deje
Já to beru jako výkřik někoho, kdo slyší trávu růst, ale ve skutečnosti, pokud neví, co se testuje, pozná stejně málo, jako kdokoliv jiný. Ono polemizovat s někým, kdo je přesvědčený, že něco slyšel, se v podstatě nedá.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Dobře napsáno, BVa. Nerozpoznává se rozdíl ve zvuku, ale vědomí, že se něco fyzicky měnilo.
Nemám praktické zkušenosti s voodoo blbinami, protože na to nemám aparaturu ani s tím spojenou neracionální mánii. Přesto jsem si tento jev zkusil.
Měl jsem rip CD ve wav vytvořeném v nějakém obyčejném programu, potom jsem přešel na EAC a udělal ten stejný rip. Protože jsem věděl, že je to pro ripování nejlepší, slyšel jsem rozdíly ve prospěch EAC.
Po nějaké době jsem obě verze objevil a zkusil porovnat, abych jednu odstranil. Bez vědomí která verze pochází z EAC a která z onoho neznámého programu jsem nedokázal najít rozdíl.
Takže chápu, že slyšíte rozdíl mezi lištami a jejich podložením, ale toho jste si vědomi a pro vás není akceptovatelné neslyšet rozdíl. Takže slepý test. Jak známo, tak ty většinou dopadnou zjištěním, že se jich už pocitáři nebudou účastnit, protože se nechtějí opět ztrapnit.

Jirka33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka33 »

Proc maji vzdy plnou hubu kecu o tom jak nic nefunguje, a jsou to zbytečně vyhozené peníze ti co hraji na sestavu za pár tisíc. Vážně jsou to vždycky ti stejní lidé, to už trochu zavání ne?! :twisted:

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Díky Jirko. Ještě bych dodal, že jde hlavně o cenu. Takže lišta za 1000 Kč bude hůře "hrát" než za 20000 Kč. Je jedno, že mají stejné zásuvky, kabel a připojení. Za hodně peněz to musí hrát dokonale, i kdyby to nehrálo.
Ale tím vám neberu vaši víru.

kamilek111
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kamilek111 »

Táta mého kamaráda tvrdíval že když mají blbí peníze tak mají kramáři kšeft *headbang*

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Vidis, svatenart, ja ten rozdil poznam. Tak bud rad. Mas to snadnejsi.
BVa, tak si to ujasnim.. Kdyz zmeri deltu=0 nemuzu slyset rozdil v kabelazi od tiskarny proti drahym kablikum a hifi psovi. A kdyz delta#0, tak mam smulu na zmetky kompomenty jako vetsina chudaku hifistu, kteri si kupuji drahe kabely ke svym drahym komponentum, aby vubec mohli poslouchat..? :) To nejsou tedy svetle zitrky.
K promereni a pobaveni uz jsem zesik nabizel inzenyrum s meracky na vedlejsim foru. Zel bohu bez odezvy. :mrgreen:

Odar

Příspěvek od Odar »

Lebo oni nemaju inu robotu, iba chodit k tebe merat vtaka . . . ehm vtakoviny.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 kychtax
BVa, tak si to ujasnim.. Kdyz zmeri deltu=0 nemuzu slyset rozdil v kabelazi od tiskarny proti drahym kablikum a hifi psovi. A kdyz delta#0, tak mam smulu na zmetky kompomenty jako vetsina chudaku hifistu, ...
Skús si jasniť, kde je v prístroji sieťový kábel.. Už podľa názvu je v sieťovom prívode, (230V/50Hz),pred sieťovým zdrojom, kde sa to sieťové napätie transformuje na rôzne napätia podľa potreby , usmerňuje a filtruje.Potom sa takýmto napätím napájajú obvody spracovávajúce signál. Ale tieto obvody majú (obvykle, alebo mali by mať..) vlastnosť, ktorá sa volá potlačenie rušenia (zvlnenia) z napájania, teda mali by byť do značnej miery necitlivé na kvalitu napájania. Ak túto vlastnosť nemajú, tak to je ten problém prístroja....Ale toto všetko (ovplyvnenie , zmena signálu napájaním) sa dá zmerať, na rozdiel od subjektívnych pocitov (detaily,soundstage, pevnosť basov..) ktoré sa často menia podľa nálady, okolitej teploty, ceny prístroja, stupňa "nasrania" vonkajšími vplyvmi a pod..
Vplyv sieťového kábla (normálneho, nie poddimenzovaného zoxidovaného káblika) je za normálnych okolností asi taký, ako chemická čistota plynu v pneumatikách (kvalitných a správne nahustených) na kvalitu jazdy.
Neviem aký máš zosilňovač a čo chceš merať, ale kľudne to pre teba urobím, ak ho dopravíš ku mne..Len neviem, či to naozaj chceš, môže to byť aj dosť frustrujúce...
Napr. z tohto obrázka
Obrázek
je jasne vidieť prienik zložiek siete do signálu. A je to Precision 2 , meranie zo strány výrobcu..A nie je to sieťovým káblom.
http://www.audio-gd.com/Pro/amp/Precisi ... _Specs.htm
2 Jirka33
To s tou cenou zostavy myslíš vážne?? Vieš, možno sú to stále tí istí ľudia len preto, že niečo "tušia" aj o technickom backgrounde..

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Nebo řekněte, který zesilovač (DAC, CDP..) to má spolehlivě vyřešené. Zkusíme ho s různou kabeláží. Koupím a nastříhám kablíky z OBI. Nezahořené, nezoxidované a rovnou do sestavy s nimi. Cysy křížovou čtyřku jako reprokabel. Proti tomu seženu nejlepší dostupnou "hifi" kabeláž a lištu. A můžeme začít.
Na bednách a na sluchátkách.
Můžu to u sebe připravit, pokud ten Váš zesilovač seženu (a bude kolem něj širší shoda, že je to správný kandidát).
Třeba vyvrátíme nebo poodhalíme mýtus kolem kabelů. *palec* Osobně by mne toto velmi zajímalo.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Aby se nekterym pak nezboril cely hifi vysnily svet :D. Blizi se rozhreseni, kteri mnozi slyset nechteji :twisted:.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Nadšení (bez sebemenší znalosti problematiky předmětu nadšení) je hezká věc, ale audiofilní folklór je po delší době nudný a únavný. Nenaměří se samozřejmě vůbec nic, stejně tak jako nikdo z audiofilů není a nebude schopen v kontrolovaném slepém testu dokázat, že slyšel přínos tak či onak provedené "dobré lišty". Jsou to jen představy a sugesce, kterých si není nadšený audiofil vědom.
Pavel Macura Audio

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Samostatnou kapitolou můžou být podložky, závaží atd. A tady už se musí pracovat s mechanikou, vlněním, vibracemi.. Mám několik bývalých kolegů, kteří se podobnými výpočty zabývali na univerzitní úrovni jako samostatné disciplíně! (v praxi jsou sofistikované mechanické výpočty a materiálové analýzy všude kolem nás, aniž si to uvědomujeme. Osobně v tomto vidím taky zádrhel - přesah do další významné disciplíny, která může ovlivňovat audio. Co se děje v tom kterém bodě z hlediska mechaniky, jaký je jeho stav, chování, vlivy. A co on sám předává okolnímu prostředí?
Další podobný přesah může být do materiálového inženýrství. Tj. to jak materiál/kov vypadá uvnitř, jeho krystalická struktura, četnost a charakter vad, jak zásadně to ovlivnuje jeho mechanické, materiálové ale i chemické chování (velmi hodně). Jak se např. chovají povrchové vrstvy různých kovů, struktur krystalů, vad.. při styku s různými dielektriky, či kovy? Vždy stejně?.. Neřešit? Takže i materiálový inženýr by měl mít zde slovo. Možná menší a na první pohled ne tak zřejmé.
EMI a řadu dalších vlivů z magnetismu a elektrotechniky nevyjímaje, i když těm nerozumím, těm rozumíte Vy. A víte že přítomné jsou.
Proč by celý takový komplex nemohl mít vliv na zvuk? Jsem přesvědčený, že ho bude mít, pokud budu vidět z dostatečné výšky a nesoustředím se jen na část s elektroměřákem.
Měřil a počítal podobné mechanické výpočty, například analýzy vibrací na různých podložkách, podlahách, relace k materiálu a tvaru podložky/podložek, nejen k tomu, jak se chová ozvučnice a měniče atd ..Spíš bych řekl, že to nedělá nikdo, protože je to pro jednoho člověka příliš složité a proměnlivých faktorů už je hodně. Přitom když se postavíte k reprosoustavě, tak země duní a něco se tam prokazatelně děje! Cítíte to fyzicky. I to že tam stojíte může mít určitý vliv :)
Tahle obsáhlost a neznalost celkového kontextu pak vede k hromadnému neporozumění a to vede k řadě jednotlivých nedorozumění a hádkám. Protože si každý chráníme svůj pohled a názor.

Nebo se zeptám jinak.. Můžete bez zaváhání říct, že nic z výše uvedeného nemá vliv na zvuk sestavy?
Zatím zde vidím jen to, že pan Bunda se systematicky, pochopitelně a nejen tady drží svého a pan Macura už na začátku všechno mete pryč ze stolu. Trochu zde chybí jiskra a touha zjišťovat, objevovat, nadhled.. Kolik významných objevu a vynálezů vypadalo na začátku jako totální nesmysly. Mám v tomto celkem velkou pokoru a toleranci, žádný názor není nikdy špatný.

Jirka33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka33 »

svartenatt: Měl jsem stereo sestavy od 30tis (pred 16ti lety) do 300tis, a bohužel je to o ceně, jako všechno Zkus si vyrobit kvalitní elektroniku nebo reprobednu za pár stovek a uvidíme jak ti to bude hrát. Já vážně nechápu proč tady přispíváš když nemáš žádné zkušenosti vůbec s ničím.

Jirka33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka33 »

BVa: To jsem zase kecy, tak mi postav sestavu do 100000, repro, zesilovač a zdroj zvuku co přehraje sestavu za 300000 a budu ti líbat prdel a možná nejen já ale všichni ostatní kterými jí jí prodáš. Protože cena přece nehraje žádnou roli lze to zbastlit za pár korun. To bude ku*va paráda takže se těším na případné nabídky. :lol:

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 Jirka 33
Máš pravdu
To jsem zase kecy..
si skutočne "kecy"..Skús použit normálny zdravý rozum a overiť si napr. vplyv antivibračných podložiek na "zvuk" psa jednoduchým experimentom.. Stačí zobrať napr. skrutkovač a rúčkou poklepať na toho toho psa a počúvať čo ide z reproboxov. Otrasy sú to asi 1000x väčšie, než tie ktoré chceš tlmiť podložkami. A budeš počuť...., však vieš čo. Podobne to môžeš vyskúšať s prehrávačom, zosilňovačom. Možno budeš niečo počuť pri MM/MC preampe, a skoro určite pri lampovom preampe. A teraz to isté vyskúšaj pri súčasnom prehrávaní hudby, keď je to maskované asi 1000x silnejším signálom. Veríš na chiméry. Lenže veriť nestačí, aj keď je to jednoduchšie ako sa niečo naučiť o overiť si veci objektívne, nezávisle na svojich pocitoch. Také rôzne populárne a rádoby odborné články len využívajú neznalosť a naivitu ochotných ovečiek..Všetky tie "významné" vplyvy sa musia prejaviť na zvuku, ak majú byť počuť (teda aj na signále, z ktorého vzniká). A doteraz skoro 100% platí "nevidíš-nepočuješ", aj u zlatoušcov a tých, čo počujú aj trávu rásť.
Aké sú komponenty tej zostavy za 300000 ktorú chceš "prehrať"? Možno to pôjde aj za 80000 ;) , možno skutočne zistíš, že
cena přece nehraje žádnou roli
, takých prípadov sú v "highende" mraky..
2 kychtax
Ano, máš pravdu, držím sa "svojho", teda zdravého rozumu a faktov. A ono to funguje, na rozdiel od "audiošamanizmu".

Odpovědět