Naprosto správně. Ta "duše" pak způsobuje onen "slyšitelný", ovšem neprokazatelný rozdíl a argumentaci typu "nevyzkoušel jsi -mlč".svartenatt píše:Tak všechny lišty jsou z principu stejné, jen někdo přidá hlinik, silnější kabel a kontakty. Pokud je i OBI lišta dobře vyrobena, tak nebude rozdíl. Ale ty drahé jsou hezčí a mají duši pro některé.
Dobrá lišta do 10 tisíc (bez filtru)
Re: Dobrá lišta do 10 tisíc (bez filtru)
Pavel Macura Audio
lachim
OK, v poho - každý máme svoje zkušennosti. Já mám taky upgradované kabely, ale vždy v testech se vracím k tomu originálnímu, jestli je přínos,či nikoliv. Se SUPROU moje zkušennosti jsou, že maže basy, proto ji nepoužívám, ale lištu SUPRA II. gen. používán u TV věže a je to naprosto dostačující. Je to každého volba co preferuje. Já upřednostňuji pro vylepšení vyšší kategorii přístrojů a např. kabely až po té.
Mimochodem ty hroty pod bedny je už mnoho let vyhodnoceno nejen mnou jako nejlepší řešení, ale určitě nikomu nic nevnucuji. Již na konci totality v nejmenovaném HIFIKLUBU, když někdo dovezl z "Reichu" nějaké ty udělátka pod bedny, či jiné, tak jsme to záhy testovali. Tehdy na bednách jestli si to ještě dobře pamatuji snad MB Quart asi 3200, nebo podobně. Byly to velké bedny se silnými basy a cokliv jiného než hroty, ty basy rozmazalo a na tom se shodli všichni přítomní. Tak hodně zábavy při testování všem, kdo je toho schopen v rámci slepého testu a nikoliv jen googlit, či papouškovat marketing.
Pro info: podívejte se do sortimentu výrobců těch hodně dobrých reprobeden a najdete tam stejně jako na těch mých ( 95 kg váhy ) kolečka - to pro transport a posouvání při hledání vhodného umístění a dále vytáčecí hroty ke konečněmu ustavení a odhmotnění od podlahy. Nedá se předpokládat, že by renomovaný výrobce montoval na bedny něco, co zhorší jejich zvuk.
OK, v poho - každý máme svoje zkušennosti. Já mám taky upgradované kabely, ale vždy v testech se vracím k tomu originálnímu, jestli je přínos,či nikoliv. Se SUPROU moje zkušennosti jsou, že maže basy, proto ji nepoužívám, ale lištu SUPRA II. gen. používán u TV věže a je to naprosto dostačující. Je to každého volba co preferuje. Já upřednostňuji pro vylepšení vyšší kategorii přístrojů a např. kabely až po té.
Mimochodem ty hroty pod bedny je už mnoho let vyhodnoceno nejen mnou jako nejlepší řešení, ale určitě nikomu nic nevnucuji. Již na konci totality v nejmenovaném HIFIKLUBU, když někdo dovezl z "Reichu" nějaké ty udělátka pod bedny, či jiné, tak jsme to záhy testovali. Tehdy na bednách jestli si to ještě dobře pamatuji snad MB Quart asi 3200, nebo podobně. Byly to velké bedny se silnými basy a cokliv jiného než hroty, ty basy rozmazalo a na tom se shodli všichni přítomní. Tak hodně zábavy při testování všem, kdo je toho schopen v rámci slepého testu a nikoliv jen googlit, či papouškovat marketing.
Pro info: podívejte se do sortimentu výrobců těch hodně dobrých reprobeden a najdete tam stejně jako na těch mých ( 95 kg váhy ) kolečka - to pro transport a posouvání při hledání vhodného umístění a dále vytáčecí hroty ke konečněmu ustavení a odhmotnění od podlahy. Nedá se předpokládat, že by renomovaný výrobce montoval na bedny něco, co zhorší jejich zvuk.
OT Sorry, ze vam skacem do reci, ale 5 stran s obsahom, z ktoreho, nejaky novopeceny hifista vyhladnuty ziskat nejake info nezisti relevantny poznatok, a ak aj, tak prinos je minimalny. Na druhej strane zabudate na najmarkantnejsi prinos a tou je akustika miestnosti. Tomu sa nevyrovna ani vymena komponentu. Tou sa zaobera kazdy asi na poslednom mieste.
Ale já jsem se ani slovem nezmínil o tom, že nemám vyřešenou akustiku místnosti. Poslechovou místnost a její akustiku, včetně nejvhodnějšího umístnění reprobeden jsem řešil před cca 20 lety a vyřešil k plné spokojenosti a již není třeba se k tomu vracet. Samozřejmě, že akustika a umístění beden je podstatně důležitější než nějaké kabely, puky, či koncovky nebo filtry. Toto však každý normální hifista zná a řeší to prioritně a až pak tu ostatní hifi bižuterii.
Co som pisal, som myslel vo vseobecnosti. Vacsina nema miestnot riesenu po stranke akustiky, nakolko je to miestnost vacsinou obyvacia a pouziva sa aj na ine ucely ako posluch. Nie kazdy moze mat osobitnu miestnost, ale aj v obyvacke sa da esteticky riesit akustikaOldear píše:Ale já jsem se ani slovem nezmínil o tom, že nemám vyřešenou akustiku místnosti. Poslechovou místnost a její akustiku, včetně nejvhodnějšího umístnění reprobeden jsem řešil před cca 20 lety a vyřešil k plné spokojenosti a již není třeba se k tomu vracet. Samozřejmě, že akustika a umístění beden je podstatně důležitější než nějaké kabely, puky, či koncovky nebo filtry. Toto však každý normální hifista zná a řeší to prioritně a až pak tu ostatní hifi bižuterii.

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
A téma je o liště
. Nejsem ze svého fóra zvyklý na takovou volnost, ale je to zábavnější.
Ještě mě napadla věc pro pocitáře a sluchaře. Co tak mít místo zásuvky rozvodnou krabici a do ní přímo instalovat kabely? Tím by bylo vyřešeno napájení bez dalších rušivých členů, třeba zrovna ta lišta.

Ještě mě napadla věc pro pocitáře a sluchaře. Co tak mít místo zásuvky rozvodnou krabici a do ní přímo instalovat kabely? Tím by bylo vyřešeno napájení bez dalších rušivých členů, třeba zrovna ta lišta.
Ramones -- sláva, někdo normální zde.
Třeba na 10 cm středobasech se i při celodenním hraní drží prach.
A jestli si někdo myslí, že 30 cm basák pohne s 50 kg bednou,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, inu, jeho věc.

Třeba na 10 cm středobasech se i při celodenním hraní drží prach.
A jestli si někdo myslí, že 30 cm basák pohne s 50 kg bednou,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, inu, jeho věc.
Víte já třeba nechápu, proč firmy, které vyrábějí špičkové kabely za milion, které samozřejmě zvukově vůbec nejde srovnávat s běžným kvalitním kabelem za 300,-Kč/m, natož s tkaničkou z GESu, které totálně převálcují, nemají firemní vymazlené poslechovky, kde by každý ten rozdíl mohl okamžitě slyšet a poznat.
Proč ne???
Proč ne???
Protoze by clovek nic neslysel, proto je nutne mit nedotazenou akustiku
.

- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nic takového, že by basák hýbal s celou bednou, zde nikdo nenapsal. Že ale reproduktory způsobují rezonance ozvučnice, je jasné každému, kdo si při hlasitějším poslechu položil ruku na ozvučnici.dadaft píše:A jestli si někdo myslí, že 30 cm basák pohne s 50 kg bednou
Jen pro zajímavost, dej sem prosím odkaz na zdroj, ze kterého čerpáš tuhle informaci, že žádný z výrobců highend kabeláže nemá dobrou poslechovku. Díky.dadaft píše:Víte já třeba nechápu, proč firmy, které vyrábějí špičkové kabely za milion .... nemají firemní vymazlené poslechovky, kde by každý ten rozdíl mohl okamžitě slyšet a poznat.
Proč ne???
A jéje, zase Pitrsovo chytání za slova.... Dadaft třeba nemá zdroj, třeba je to jeho vlastní průzkum a zjištění. Je to pak méně důvěryhodné?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Čti prosím pozorněji. Nezpochybňuju jedno slovo, ale ptám se, jaký reálný základ má dadaftovo tvrzení o tom, že žádný výrobce high-end kabeláže nedisponuje patřičnou poslechovkou. To nemá s chytáním za slovo nic společného.
Dadaftovo tvrzení je totiž holý nesmysl, jak si může každý, kdo sedí u internetu, snadno během 30 vteřin ověřit...
Dadaftovo tvrzení je totiž holý nesmysl, jak si může každý, kdo sedí u internetu, snadno během 30 vteřin ověřit...

Nechce se mi verit, ze by takovy nordost, kimber, inakustik, furutech a dalsi udelali nejaky kabel a nesli si ho poslechnout na svých testovacích aparátech..

Ale pokud to hraje vzdy stejne a jenom hlava meni zvuk dle aktualni samolepky, nac by je vlastne meli zkouset..

Poucne je vlakno na hififoru (kabeloskeptickem), kde se v urcitych momentech akademickeho polemizovani nad usb kabliky obcas probleskne, ze na vlivu usb kabelu na zvuk muze preci jen zalezet..

Dale se mi tam dost libi tento nazor a snad se nebude nikdo zlobit, kdyz ho sem zkopiruju.
"Odar zmiňuje problém v tom smyslu, že (náhodný) posluchač u (náhodné) nahrávky nemůže vědět, co je vlastně na nahrávce a nakolik je nahrávka či řetězec "správně". A v předchozím Odarově příspěvku souhlasím s tím, že změna ve zvuku může být často interpretována jako zlepšení a "vylepšování" řetězce se může stát bludným kruhem.
Jinak má podle mého názoru pravdu kryton. I já jsem přesvědčen, že zkušený posluchač na kvalitní aparatuře dokáže rozpoznat posun ve zvuku tím správným směrem (tedy zlepšení reprodukce vlivem zlepšení podmínek pro řetězec - např. snížením EMI). Ty dvě podmínky (zkušený posluchač a kvalitní aparatura) jsou ale opravdu důležité.
Já to vidím tak, že začínající hifista je odsouzen k několikaletému tápání, kdy jednak nemá kvalitní řetězec (nemá dostatečně kvalitní všechny jeho části) a jednak mu chybí zkušenosti s poslechem reprodukované hudby (a často i s poslechem živé neamplifikované hudby). V této počáteční fázi se opravdu většina hifistů pohybuje v kruhu či různých spirálách. Záleží pak na tom, jak je kdo trpělivý, jaké má uši a sluchovou paměť, jak dobře/špatně mu jeho hifikamarádi poradí, jaké má štěstí na výběr nahrávek atd. Pokud se zadaří, dostane se za pár let svými poslechovými zkušenostmi a vylepšováním aparátu na určitý zlomový bod, za kterým už to jde relativně snadno. Posluchač již zná mnoho nahrávek, které slyšel na vlastním i na cizích aparátech, ví, jak to může/má hrát, slyšel více aparatur, ví, co všechno může zvuk změnit a jakým směrem. Tak to vidím já i z vlastních zkušeností. Ale tu počáteční fázi si většina musí projít sama. Je to opravdu velmi obtížné, protože v celém systému je mnoho proměnných. Chce to systematický přístup. A pravdou taky je, že někteří z té úvodní tápavé fáze nikdy nevystoupí

MaK"
Hezky den!
Problem tych tvrdeni je to, ze nikdy neboli dokazane v spojitosti s akymkolvek meranim, ale len opakovanym tvrdenim "ja to pocujem". Ak niekto tvrdi, ze spravi opatrenie O, zvuk sa zmeni (k lepsiemu / horsiemu), lebo to ovplyvnuje parameter T0, mal by byt schopny tento parameter vhodnou metodikou zmerat a tym dokazat, ze zmena zvuku bola naozaj ovplyvnena parametrom T0 a nie dalsimi n parametromi T1 - Tn, ktore si nepripusti / nevie o nich.kychtax píše:I já jsem přesvědčen, že zkušený posluchač na kvalitní aparatuře dokáže rozpoznat posun ve zvuku tím správným směrem (tedy zlepšení reprodukce vlivem zlepšení podmínek pro řetězec - např. snížením EMI).
Ale je to boj s veternymi mlynmi. Tieto "filozificke", alebo mozno lepsie napisane "pristupove" nezhody tu budu vzdy.
Ale zpátky k liště..
Napadlo mne stojánek pod lištu udělat z jemného betonu v kombinací s ocelovým boxem (vnějším a vnitřním) a to celé mít na mohutné bukové desce (nebo i bez ní).
Vstup do lišty by byl shora (pokud bude napevno zalitá v betonu) nebo může i zdola, pokud bude vyjímatelná ven.
Beton má zajímavé tlumící vlastnosti, celé by to bylo celkem těžké a robustní.
Vnitřek lišty - mám v jiných aplikacích vyzkoušenou tuto metráž a myslím, že je fantastická. (Ale bohužel žádná láce..
)
https://www.hificollective.co.uk/wire/m ... 10sgw.html
Napadlo mne stojánek pod lištu udělat z jemného betonu v kombinací s ocelovým boxem (vnějším a vnitřním) a to celé mít na mohutné bukové desce (nebo i bez ní).
Vstup do lišty by byl shora (pokud bude napevno zalitá v betonu) nebo může i zdola, pokud bude vyjímatelná ven.
Beton má zajímavé tlumící vlastnosti, celé by to bylo celkem těžké a robustní.
Vnitřek lišty - mám v jiných aplikacích vyzkoušenou tuto metráž a myslím, že je fantastická. (Ale bohužel žádná láce..

https://www.hificollective.co.uk/wire/m ... 10sgw.html