Dobrá lišta do 10 tisíc (bez filtru)

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
irotam
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobrá lišta do 10 tisíc (bez filtru)

Příspěvek od irotam »

*bravo* opět *bravo*
Tento rozbor od 123456789 hodnotím velmi vysoko.
A doporučuji přečíst všem.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Děkuji, prima reakce 123456789. Nezaznělo to tu možná ode mně... ale mělo by. MUSÍ.

Rozhodně nikomu nedoporučuji si doma dělat pokoutně lištu!!! NEDĚLAT TO!!

Co se mně týká, abych uvedl na pravou míru..
  • Jsem víc než opatrný a obezřetný.
  • A přiměřeně poučený a precizní. Není to sranda.
  • Rozbité přístroje jsou to nejmenší.
  • Přehnaná sebedůvěra a dojem, že na tom nic není = průser.
  • Proto jsem všechno průběžně konzultoval a konzultuji s elektrokonstruktéry a nechávám si na to "dát palec".
  • Nestandardní přizemňování, stínění atd. u silových kablů od něčeho někam jinam než do zásuvky, různých drátku na zem. kolík atd. Topení. Od toho dát ruce pryč. NEDĚLAT TO!! Pokud si nejste sakra jistí, co všechno to může způsobit..
Dobrý příspěvky od 123456789 I Jaromíra Merhauta. (i v jiných vláknech) ;) *thumbs up*

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

jenom malá připomínka k příspěvku 1234567989
píše: "a připojené na jednotlivé fáze tak, abych neměl např. na stejné fázi výkonový zesilovač a dva subwoofery DD15+. Prostě celý rozvod je třífázový s odbočením do jednotlivých fází zásuvek. Jak je to se stíněním by bylo mimo rámec tohoto příspěvku, ale prakticky je to provedené na extrahlubokých přístrojových krabicích a tam je to spojované, odbočované....."

Mám hluboce vryto do paměti a striktně dodržuji jedno pravidlo. Pokud je nějaká skupina jednofázových přístrojů tř I., II. na jednom pracovišti a navíc jsou navzájem propojeny signálovými i jinými vedeními, k síti připojeny přes různé "psy" rozbočky atd. tak důsledně K JEDNÉ FÁZI !!! Když se totiž v takovém řešení nějak náhodou přeruší nulák (a stává - stalo se to!), pak ten čtyřistavoltový ohňostroj je velice efektní. A i když zareagují různé ochrany, téměř s jistotou některé přístroje odejdou. To raději víc dimenzovat hlavní přívod . To dodržuji jak doma, /v jednom pokoji - jedna fáze/ tak v pracovní praxi /rozvody v laboratořích, výrobní, zkušební linky, instalace strojů a přístrojů v halách.../

Jinak příspěvky od 123456789 jsou velice kvalitní, pozvedly to tady *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Ano to jeden možný správný postup.
Druhá verze je, že vím co dělám, chci rozložit zátěž do jednotlivých fází rovnoměrně, protože mám k dispozici jen vedení nějakého průřezu a omezenou hodnotu jističe a potom musím důsledně kontrolovat všechna připojení. Např. z té zásuvky s jinou fází už nikam přes žádné jezevčíky nic nerozbočuji. Musím si být vědomý toho, že jakákoliv zemní smyčka mě vyřeší, takže nemohu bez omezení použít stínění signálových kabelů připojených na obou koncích. Případné anténní vstupy musím galvanicky oddělit ...... je toho víc, asi na jinou diskusi.
Myslím si, že ten kdo bude tenhle způsob připojení používat, nebude potřebovat tuhle diskusi :)
( Konkrétně v mém případě měla ta kombinace 2xVelodyne DD15+ a zesilovač ve stejné fázi za následek výpadky 16A jističe na jištěném okruhu. To byl jeden z důvodů, proč jsem to provedl tak jak to popisuji)
Ještě malá poznámka k těm spotřebičům tř.2, které zmiňujete. Ty můžete používat v kombinaci s tř. 1 bez omezení případného rozdělení ve fázích, protože tř. 2 nemá ochranný vodič a nemáte jak tam dostat tu druhou fázi. Ale znovu říkám, co už jsem odpovídal p. Merhautovi: to už řešíme 3. stupeň poruchy a s tím nekalkuluje ani norma, ani konstrukce zařízení a el.rozvodů.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

No, jestliže se například přeruší PEN na svorkovnici, ocitnou se aktivní spotřebiče na L1 a L2 v sérii na celkovém součtovém napětí 400 V, čili odejde to s menším odběrem. A je jedno v které jsou třídě. Stalo se mému synovi, za hodinami x let schovaná cinklá nula se jednoho dne odpojila. Odešel mj. kotel, indukce a další vesměs nové spotřebiče.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Ano, ale potom už je jedno z hlediska bezpečnosti, že je tam i spotřebič ve tř.2, protože ten je bez PEN.
Ale to už řešíme hypotetické poruchy. Možné poruchy, ale s takovými bezpečnostní řešení ochrany před nebezpečným dotykem nepočítají.
Může se přerušit PEN na centrální svorkovnici. Setkal jsem se s tím. Ale to se týkalo tisíců, možná desetitisíců předmětných situací.
Na druhou stranu je celkem běžná porucha, kdy vznikne přepětí v řádu desítek, zcela vyjímečně stovek V v síti 400/230V po zemním spojení na straně 22 kV. Někdy to uživatel vůbec nezjistí, někdy na to ty přístroje odejdou ...., řešením jsou podpěťové a přepěťové spouště, které nikdo z hifistů samozřejmě nepoužívá, protože vyhodnocené riziko je přijatelné. Stejné jako hromosvody. To nejsou zařízení, která chrání stoprocentně, jen dle třídy LPS je nějaká pravděpodobnost, že netřískne do toho chráněného objektu.
Když se vrátím k k Vašemu příkladu, tak můžete zvýšit bezpečnost té instalace takřka neomezeně. Nepoužívat to rozfázování na 400V, dát oddělovací transformátor, použít bezpečnostní oddělovací transformátor. Provést instalaci stíněnými kabely se spojením na PEN (vyloučíte možnost převrtání nuly a spojenína fázi hřebíkem, nebo vrtákem při domácích pracech). Můžete použít nehořlavé kabely, třístupňové přepěťové ochrany, přepěťové a podpěťové spouště, samozřejmě proudové chrániče.......
Ale uděláte z toho raketoplán a já si myslím, že to není nutné.
Můžu se vrátit i k situaci kterou jsem v tomto případě konkrétně řešil já (na společném okruhu byly ty Velodyne a zesilovač, padal jistič 16A). Zkuste navrhnout alternativní řešení k tomu rozfázování zásuvek.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Já reagoval na tohle: "můžete používat v kombinaci s tř. 1 bez omezení případného rozdělení ve fázích, protože tř. 2 nemá ochranný vodič a nemáte jak tam dostat tu druhou fázi." Já ji tam v tom příkladu dostal...

Domácí audio na vyhraženém okruhu s 16A jističem by muselo mít odběr 3,5kW aby jej shazovalo. Takové bych chtěl slyšet:-)

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

1) Nedostal jste fázi jako dotykové napětí na spotřebič tř.2. Z hlediska ochrany před nebezpečným dotykem se nestalo vůbec nic. Že to odešlo na to spojení dvou fází? Přístě to odejde na něco úplně jiného. Teď řešíme jen ochranu před nebezpečným dotykovým napětím.

2) To je právě omyl. Vy teď disktujete o tom, jestli je to vůbec možné, já jsem předložil fakt - padá jistič 16A.
Proč?
Na ty Velodyne je předepsaná pojistka 6,3A (jestli si to dobře pamatuji, nechce se mi s tím teď vekslovat, dozadu nevidím). To je 2x 6,3A pro pojistku, ne pro jistič charakteristiky "B". K tomu pak přijde zesilovač ve tř. A. Na výkonech by to asi ještě vyhovovalo, ale Velodyne to shazuje proudovýma špičkama bez ohledu na nastavenou hlasitost. Stačilo dát "pomalejší" 16A jistič (charakteristika "C").
Takhle jsem to provozoval cca rok, než jsem to změnil.
Když jsem to řešil, podezíral jsem zpočátku některý z těch subvooferů, že má závadu, protože zesilovač samostaně nevytvářel problém. Vyměnil jsem jistič za 10A (B) a připojil zesilovač + 2x Velodyne . Padalo to do deseti minut. (na 16A cca 20min).
Odpojil jsem postupně jeden a potom druhý Velodyne . Jen se mírně prodloužila doba než to vypadlo. Vyměnil jsem 16A jistič za jiný (zase "B"). Padalo to do cca dvaceti minut naprosto pravidelně.
Když sečtete jištění požadované výrobcem zesilovače a těch beden, tak jistič 16A v béčku ani podle té dokumentace nevyhovuje. Soudobost tady počítat nemůžete, protože ta je v tomto případě 1.
Kde jsem mohl udělat chybu? Normálním "klešťákem" tohle nezměříte, mohl jsem si vzít osciloskop.
A domácí Audio 3,5kW ?
jenom v monoblokách můžete mít dnes bez problému 2,5kW, takže pro zbytek sestavy už nesmíte moc hýřit.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

A co konkrétně bránilo posílení odběru u dodavatele na 3 x 63A a vřazení jističe na audio větev 25A, 40A?

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Cena.
Za ten jistič 3f/63A budete platit pevnou měsíční platbu a překvapí Vás kolik.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Ano, bláznivá spotřeba něco stojí. Tak jako hifi s odběrem řádu kilowattů. Ryze technicky tomu tedy nic nebránilo.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Technicky je určitě lepší rozložit rovnoměrně zatížení do jednotlivých fází, než zatížit jen jednu z nich.
K té ceně. Někteří podnikatelé mají názor, že vydělat milion korun jsou dvě, tři rány po půl mega (nebo 333 k).
Já si myslím, že je to 1000 x 1000 Kč Takže nehážu ty peníze oknem ven :)
Ještě k té technické stránce věci. Když dáte 40A jistič na tu větev pro audio, tak tam budete muset dát kabel takového průřezu, aby to vyhovělo na smyčku na jištění. Tenhle průřez už ale v zásuvce nepřipojíte, nedostanete to do svorek. Když to nasvorkujete jinak, přibudou tam přechodové odpory a zbytečná spojovací místa.
Takže ryze technicky tomu některé záležitosti bránit budou.
Ještě k těm výkonům.
Počítat ty odběry v kilowattech je někdy zavádějící. Elektroměr bude počítat s kW, ale jistič ne. Tam je dobré uvažovat o kVA, protože někoho potom překvapí, že cos fí na těchhle zařízeních může být např. 0,8 (ale i výrazně méně). A pro jistič je rozhodující komplexní složka proudu, ne ta činná.
Příklad:
Počítal jste pro 16A jistič cca 3 500W (při cca 220V, přesněji 218,75 V).
Tuhle spotřebu bude skutečně počítat elektroměr, protože ten respektuje jen činno složku proudu, ne jalovou.
Ale cos fí nebude 1. Když zvolíte 0,8. Tak jednoduchým výpočtem dostanete, že tam za stejných podmínek nepoteče 16A, ale přesně 20A.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Malou násobilku netřeba opakovat, ani hentu jalovinu:-) A k tomu rovnoměrnému zatížení, nevěřím, že by audio v jedné fázi rozhodilo rovnoměrné zatížení tří, na rozdíl od kuchyně, že.

Doporučuji vrátit debatu do reality. V paneláku nemá smysl tři fáze řešit, je tam sice zapojeno v bytech ledasco, ale s tím nic nikdo nenadělá a nejde o mezní stavy. Jedině zkusit po známosti nechat si prověřit zarušení jednotlivých fází na stupačce a vybrat si pro svůj byt tu "nejlepší". A pak vyhradit pro své audio samostatnou větev, aby bylo možno při problémech odpojovat/připojovat další bytové okruhy a tak zjišťovat případného viníka problémů = někdy nemile překvapí i obyčejná LED trubice.

V samostatném domku se dá více čarovat. Samozřejmě opět se znalostí věci a profíkem po boku.

A nakonec si třebas koupit nějakou pěknou 230 V "lištu", na kterou se dá i zálibně koukat, byť to nemá na funkci rostlináře vliv...

dagonov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dagonov »

Přečetl jsem si 123456789 Vaše příspěvky a jsou pro mě informačně přínosné a inspirující. Děkuji.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Vrátíme se radši k těm lištám - bez filtru.
Jestliže je to bez filtru, tak vlastně požaduji jen rozbočení zásuvky na několik přípojných míst. Ještě se dá diskutovat nad tím, jestli ta lišta má mít vypínač, nebo přepěťovou ochranu.
Vypínači bych se vyhnul, jestliže je to jen trochu možné, protože běžně používané vypínače dlouhodobě nepřenesou deklarovaný proud té rozbočovací lišty. Přepěťovou ochranu v liště bych také opustil, protože jestliže má být funkční systém ochrany před přepětím, tak v bytovém rozvaděči musím mít např. ochranu B+C a potom koncovou selektivní v zásuvce kam připojuji lištu.
Takže vlastně potřebuji "psa" s požadovaným počtem zásuvek.
Problém je, že to co se běžně prodává je většinou neuvěřitelně subtilní šmejd se zásuvkami které hřejou už když se tam připojí 200W. Takže ta lišta bude v první řadě o kvalitních zásuvkách. Když budou kvalitní zásuvky, bude to i slušně propojené uvnitř (pravděpodobně). Přívodní stíněný kabel lišty není nutný, jestliže nevyřeším jak budu se stíněním pokračovat dál po připojovacích kabelech jednotlivých komponentů.
Ideální stav by byl mít přímo na zdi potřebný počet zásuvek a tam připojovat jednotlivé komponenty. Tím odpadne celý tenhle "rozbočovací problém". To je ale řešitelné jen pokud provádím ty elektroinstalační práce, nebo to nějak rekonstruuji. V tomto případě je možné to zvolit i tak, že některé zásuvky jsou napřímo, některé přes vypínače (vypínače na zdi třeba v úrovni zásuvek, pak se dají použít až 40A vypínače). Výhodou tohoto řešení je, že do zásuvek napřímo nastrkám komponenty, které mají své vlastní silové vypínače, do zásuvek s vypínači dám komponenty se standby režimem, různé adaptery apod.
Ve skutečném provedení to vyžaduje mít umístěné ty komponenty u zdi se zásuvkama, aby vyšly rozumně kabely.
Přestože mě to tak vychází, mám na stojanu ( nábytku kde je umístěná hifi sestava toho bigbítu) znovu vytvořené zásuvky (cca 16ks ve třech skupinách. Na zdi mám ale jen 3 zásuvky, ze kterých je těch 16 připojených). Důvodem je hlavně manipulace s celým kusem stojanu, aby se tam dalo někdy také uklidit.
Takže tahle bych to pojal i kdybych neměl tuhle možnost a musel použít lištu. Nenechal bych válet lištu volně po zemi s chuchvalcem připojených pohyblivých přívodů, ale lištu bych upevnil a podle možnosti použil jen nejkratší nutné délky pohyblivých kabelů pro připojení jednotlivých komponentů.

Odpovědět