Novy el. rozvod

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
vision
Kontaktovat uživatele:

Novy el. rozvod

Příspěvek od vision »

Zdravim,
delam byt v pudni vestavbe a bude se delat kompletni elektricky rozvod.
Prosim tedy o rady, co mam elektrikari zadat za ukol ohledne site pro hifi.
Nechci to nejak prehanet (zasuvky furutech a pod.), ale chci udelat alespon zakladni a dulezite kroky.

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Re: Novy el. rozvod

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Tak začni přívodním kabelem a samostatným jističem.Tady se to už řešilo,takže hledej,já se taky mrknu. :idea:

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

Já jsem hledal, ale nenašel :-)
Pokud někdo víte o podobném vláknu, prosím dejte sem odkaz. Dík
Jinak přívodní kabel má být jaký? Když řeknu člověku, který to bude dělat, že chci samostatný jistič pro hifi...on bude vědět?

kubas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubas »

určitě bude vědět. udělá ti co si budeš přát ,několik větví každá s jističem podle odběru, co kde budeš mít napojený.

Odar

Příspěvek od Odar »

vision píše:Když řeknu člověku, který to bude dělat, že chci samostatný jistič pro hifi
Tak si zacne pravdepodobne tukat na celo. Typicka reakcia elektrikarov :lol:

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

Takže jestli tomu rozumím, jako základ je samostatný přívod z rozvaděče, nejlépe stíněným kabelem a samostatný jistič na větvi pro hifi. Kabel z rozvaděče bude zakončen nekolika zásuvkami. Do jedné z nich zapojím síťový filtr s přepěťovou ochranou pro komponenty jako predzes, koncáky, do ostatních zásuvek na stejné větvi, můžou být zapojeny ostatni, jako PC, HDD, TV a pod. Nebo ta větev musí vést jen do jedné zásuvky, do které zapojím jen síťový filtr?

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Já osobně bych zainvestoval a natáhl tam kabel supru LoRad 3G2.5, která je stíněná a je to lankový vodič, který je lepší než plné jadro CYKY. Ta Supra tuším má i certifikát pro uložení do zdi, klasický lankový vodič CYSY se do zdi nesmí dávat, kvůli agresivitě omýtky. Ta Supra je také stíněná, cena sice 440,- za metr, ale pokud to není velká vzdálenost, tak se rozhodně vyplatí i kdyby to bylo 10 metrů. Pak bych se s elektrikářem "domluvil", aby ten kabel napojil před případný proudový chránič a samotný kabel jistil pojistkou-pojistkovým odpojovačem, bohužel i sebemenší indukčnost-cívka v proudovém chrániči či jističi je znát-je to slyšitelné. Na síťové filtry pozor, jsou v nich právě cívky-inkukčnosti a ty povětšinou dokáží znatelně snížít "drajf" výkonového zesilovače.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Před dvěma lety jsem řešil to samé,když jsem řekl elektrikarovi,ze potřebuji dva samostatne rozvody s pojistkami a stinenym kabelem k poslechovemu místu,tak se na mě díval jako na blázna,pak ale sám sehnal vše potřebne a sám uznal,že když ty kabely vedou kuchyní plnou spotřebičů,že na tom něco bude :-)

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

Místnost je dost velká, 16x9m. Na tomto prostoru bude jen kuchyň a obývák (=poslechová místnost :-) Rozvaděč bude v rohu místnosti a hifi v podstatě na druhém konci. Takže kabeláže dost. Kabeláž nebude ve zdi. Vše bude ve starém industriálním stylu. Povrchová instalace a pod. Kabely pro zásuvky povedou nejspíš pod prkenou podlahou. Možná by stačilo něco i od Helukabel. Vzhledem k rozpočtu na přestavbu, bych ale tu Supru v klidu spolknul.
Ale prosím k mému předchozímu dotazu.
"Takže jestli tomu rozumím, jako základ je samostatný přívod z rozvaděče, nejlépe stíněným kabelem a samostatný jistič na větvi pro hifi. Kabel z rozvaděče bude zakončen nekolika zásuvkami. Do jedné z nich zapojím síťový filtr s přepěťovou ochranou pro komponenty jako predzes, koncáky, do ostatních zásuvek na stejné větvi, můžou být zapojeny ostatni, jako PC, HDD, TV a pod. Nebo ta větev musí vést jen do jedné zásuvky, do které zapojím jen síťový filtr?"

Odpovědět