"Polarita" napájení - vliv na zvuk

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
noaid
Kontaktovat uživatele:

"Polarita" napájení - vliv na zvuk

Příspěvek od noaid »

Jelikož ve filtru Belkin není u výstupních zásuvek zemnící kolík, jen to zemnění na kraji zásuvky, přemýšlel jsem, jestli má nějaký efekt to, jakým způsobem šňůru do té zásuvky zapojím. Teoreticky by to vliv mít nemělo, střídavý proud je střídavý, že, ale to zemnění mi vrtalo hlavou. Dále spousta přístrojů má taky jen ten plochý dvoukolík, ne plnohodnotnou třížilovou šňůru.
Zkusil jsem poexperimentovat s otáčením v zásuvce u zesilovače (normálně připojený mimo filtr) a dac. A zvuk se jemně měnil. Nebyl to slepý test, mohla to být psychika, ale bylo to trochu slyšet.
Při otáčení zástrčky zesilovače byl v jedné pozici zvuk velmi podobný tomu, jak to hraje mimo filtr, při otočení to hrálo více jakoby sladce, jinak barevně, a s menší dynamikou, měkčeji. Neumím to přesně popsat. Ale bylo to znát. Co myslíte, která pozice byla ta podobná zásuvce mimo filtr? Samozřejmě ta správná, kde byl živý vodič vlevo.
Pak jsem otáčel napájecím trafem od DAC, který má jen obyčejný dvoukolík. Změna tam taky byla, i když menší. Ještě zkusím u CD, tam mám taky pořád ještě dvoukolík.

Máte někdo podobnou zkušenost? Většina má asi na přístrojích klasické tříkolikové šňůry, tak je zapojuje stejně, možná ani nemáte možnost to otočit. Ale kdo má, zkuste to, jestli si něčeho všimnete.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: "Polarita" napájení - vliv na zvuk

Příspěvek od Renown »

tak tohle psychoakustika není :D

ale má to souvislost vždy mezi dvěma nebo více přístroji. Jednomu přístroji, řekněme nějakému receiveru je jedno jak je ta zásuvka otočená, ale pokud jsou ty přístroje dva a mají ty zástrčky proti sobě "otočené", pak mezi nimi teče nějaký vyrovnávací proud a ten asi snižuje S/N. Starší přístroje Luxman měly na zadním panelu dotykovou plošku s doutnavkou, jakýsi "polarity checker", který tohle zjišťoval a pak se přístroje daly nastavit tak, aby jejich zástrčky byly zapojeny shodně.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Tak nějak jsem si to představoval, jenže u dvoukolíku by ta část primáru měla být galvanicky odpojená od vnitřku, ne?
Ještě mne napadá nedokonalá filtrace ve zdrojích těch přístrojů a když se sejdou opačné polarity, tak se to navzájem sečte a ovlivnění je na světě.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jednoduchý způsob, jak soustavu přístrojů "sladit", je ten, že mezi zapnutými - ale signálově nepropojenými - přístroji Změřím potenciál mezi signálovými zeměmi pro obě polohy vidlice v zásuvce. Ta s menší hodnotou je ta správná. Jako základní "vztahovací" přístroj se zvolí (před)zesilovač. Některé hodnoty jsou až překvapivé, i desítky voltů.

P.S. I taková kabelovka, sta, včleněná do av systému (per tv, tuner, rekordér) dodá po své "zemi" zajímavé hodnoty.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Merhaut :

jako vždycky *thumbs up*

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

merhaut píše:Jednoduchý způsob, jak soustavu přístrojů "sladit", je ten, že mezi zapnutými - ale signálově nepropojenými - přístroji Změřím potenciál mezi signálovými zeměmi pro obě polohy vidlice v zásuvce. Ta s menší hodnotou je ta správná. Jako základní "vztahovací" přístroj se zvolí (před)zesilovač. Některé hodnoty jsou až překvapivé, i desítky voltů.
Díky za potvrzení, přesně tohle mne napadlo.
merhaut píše:I taková kabelovka, sta, včleněná do av systému (per tv, tuner, rekordér) dodá po své "zemi" zajímavé hodnoty.
Jo jo, u mne to krásně jiskřilo při připojování TV, tak jsem tam dal galvanický oddělovač za 50 Kč.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Začal by som zdrojom signálu s dvojvodičovým pripojením , obvykle CD prehrávač. Odpojiť od všetkého a merať (pri zapnutom prehrávači) AC medzi signálovou zemou prehrávača a ochranným vodičom ("kolíkom") v zásuvke. Zvoliť polohu s menšou hodnotou, ostatné dvojvodičové komponenty potom podľa CD, na najmenšie napätie medzi zemami.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Není co dodat, jen to, že ZDE s názory pánů Renownem a Merhautem nelze než souhlasit. ;)
Noble Audio - výroba a prodej

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Zdá se, že se tady scházejí místní kapacity v krásné svornosti, to je dobře.
BVa píše:Začal by som zdrojom signálu s dvojvodičovým pripojením , obvykle CD prehrávač.
Já se obávám, že budu muset začít se zesilovačem, kde mám klasickou 3-žilovou šňůru, která se v zásuvce mimo filtr nedá zapojit jinak. A k tomu přizpůsobit zbytek. Ale možná, že po úpravě to už mimo filtr nebudu muset dávat, uvidím, on totiž ten filtr fakt u mne funguje dobře. Dosud jsem zes. měl ve filtru vždy naopak a změnu zvuku jsem přisuzoval tomu, že to filtr prznil. Tak jsem to strkal natvrdo do zásuvky. A ono to bylo hodně tou polaritou.

Ale ten tvůj způsob taky zkusím, co to ukáže.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Já se obávám, že budu muset začít se zesilovačem, kde mám klasickou 3-žilovou šňůru
Ak je tam 3 vodičové pripojenie, tak signálová zem je spojená s ochranným vodičom, takže medzi nimi nemôže byť napätie.

Odpovědět