Rušení v síti 230V, "pračky", kabely

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Rušení v síti 230V, "pračky", kabely

Příspěvek od Jarda69 »

Ok. To je fakt. Díky. A ohledně tlumivky? Má to cenu zkoušet?
(takže kvalitní PE, širokej pásek těsně k hifi a tím i rozvadeč hned u aparátu :) )

seas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od seas »

Chtělo by to měřit zatížený. Viděl jsem nějaký DIY kde ty borci měly 1A filtr ale odběr jen 50mA, tak na výstup dávali paraleně kondik aby to pořádně zatížily.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Pokud by měl někdo zájem, připravil jsem stránku o měření rušivých napětí na výstupu zesilovače jednak ve slyšitelném pásmu do 20kHz, jednak v nadakustickém pásmu do 10MHz, metodami spektrální analýzy a persistence. Měření VF rušení v nadakustické oblasti je pak možno použít jako výchozí ke zjištění vlivu propojovacích kabelů, konstrukce jednotlivých komponent, síťových filtrů a praček. Stránka též ukazuje typické průběhy rušivých VF impulsů.

http://pmacura.cz/menruiv.htm
Pavel Macura Audio

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Pro zajímavost - v pátek jsem byl u PítrsePraha měřit rušivá napětí na výstupu zesilovače jeho sestavy, zapojené jako celku. Udělali jsme spoustu měření, které bude ještě potřeba utřídit, šlo jak o měření ve slyšitelném pásmu, tak v nadakustickém pásmu do 6MHz, s pračkou i bez pračky.

Podobné měření jsem dělal u Lachima na jeho sestavě se Šrollem koncem listopadu 2016, ale tehdy bohužel bez analýzy ve slyšitelném pásmu. Když ty 2 sady VF měření porovnám (u Lachima a u Pítrse), tak se dá říci, že obsah šumu v pásmu 20kHz - 100kHz byl na obou sestavách podobný, ale nad 1MHz byl obsah VF šumu a rušivých složek o dost nižší u Pítrse, a to o 16dB byla nižší šumová hladina u Pítrse nad 4MHz (a to i bez pračky), ve srovnání s optimálními podmínkami u Lachima (vypnutý preamp, stíněná Valhalla). Ze zatím provedených měření na několika místech si troufnu říci, že víc záleží na řešení jednotlivých komponentů než na kabeláži a pračkách, co se týče obsahu VF rušení. A významnou měrou, co se týče výsledného obsahu VF rušení, přispívají přehravače digitálních formátů a předzesilovače. Co se týče rušivých napětí ve slyšitelném pásmu, nepříznivě se projevuje vliv konstrukcí typu "all-in-one", tj. integrovaných zesilovačů a ev. převodníků v jednom. Kabeláž a propojení desek není u přístroje v kategorii 100.000,- Kč vyřešená dobře a projevuje se to na zhoršení parametrů. Vůbec cena není téměř žádným kritériem kvality, je potřeba každý přístroj důkladně analyzovat, než si člověk udělá obrázek.
Pavel Macura Audio

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Spousta zajimavych informaci. Diky! Jen posledni veta pro vetsinu prakticky neproveditelna. Chybi znalosti (mluvim za sebe) a zrejme i ochota prodejce k necemu podobnemu.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

Pma
Ano Pavle. Samozrejme mas pravdu. Vyber pristroj dle konstrukce a pak nemusis hledat filtry, zkouset blbosti...
Jenze takova "stavba sestavy" je mozna jen teoreticky. Prakticky je to totalni utopie.
Vybirat si komponenty dle tveho doporuceni je preci nerealizovatelne.
Nebo ty by jsi byl ochoten kazdemu z nas vybrat ty idealni pristroje?
*2thumbsup*
Kazdy z nas se preci dopracoval k nejake sestave. Ma ji v nejakem pokoji.
A ted tedy musi resit ty "konecne" podminky.
Pokud vezmeme modelove me a pitrse.
Pitrs posloucha ve stereu. Ja v 7.3.
Jak bys vybiral preamp na 7.3 dle technickeho reseni?
Tak, aby se mi zvukove libil a zvukove prekonal muj soucasny? A byl jeste zaplatitelny!
Pitrsovi vybrat preamp na stereo bude asi jednodussi.
Ja hraji pres denon link. Je to zdroj vyznamneho ruseni?
Prevysil by lepe postaveny prehravac snizenim zdroje ruseni vyhodu externich hodin denon linku?
Z ceho hraje Pitrs? Z mensiho zdroje ruseni nez muj demon?
Co projektor? Jak vyznamny to je zdroj ruseni?
Atd. atd.
Ale dekuji za zajimavy pohled "pod poklicku". Kez by to slo resit dle tveho pohledu.
Nakonec jde vzdy jen o vysledny zvuk, ne?
*klanimse*

sekal

Příspěvek od sekal »

kychtax:

Také mě něco podobného napadlo, když jsem četl ty závěry PMA. Pro běžného člověka, (který není z oboru), je to prakticky nerealizovatelné. Potřebná měření se v žádných dostupných testech neuvádí, tudíž se není chytit. Jediná možnost je nechat si komponent proměřit, ale až ex post, po koupi. Předpokládá to ovšem, že znáte někoho kompetentního, kdo vám ta měření provede a nachází se v rel. dosahu vašeho bydliště. Nevím, jako ostatní, ale já nikoho takového neznám.

Mám-li být zcela upřímný, už mě to HiFi přestává bavit. A nejen to. Začíná mě už docela s*át. Mám chuť celé toto "hobby" zabalit do úhledného balíčku a hodit do kanálu.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

*offtopic*
nj.. taky obcas zavzpominam na laskyplne objeti usi v mekouckem nausniku sluchatek. Clovek resil mnohem mene veci a vystarano by mel po nekolika mesicich a nekolikerych sluchatkach. ;)

Odar

Příspěvek od Odar »

sekal píše:Začíná mě už docela s*át. Mám chuť celé toto "hobby" zabalit do úhledného balíčku a hodit do kanálu.
Kazdy si voli cestu sam. Treba si dat otazku, ci by si viac pocuval hudbu, keby mas lepsiu ("vyladenejsiu") aparaturu, alebo je to uz len nahananie sa za niecim, co s pocuvanim hudby nema nic spolocne.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Lachim: Michale, aby nevzniklo nedorozumnění, já netvrdím, která sestava je/byla lepší. Ono se to z těch měření samozřejmě nedá stanovit. Jediným účelem bylo podívat se na rušivé jevy nad akustickým pásmem, jaký mají průběh, kmitočty, úrovně. Vůbec nikde není řečeno, že ty jevy se musejí promítnout do slyšitelného pásma. To bude záležet na řešení konkrétního přístroje. Některý může být "háklivý" (tj. vzniknou demodulace a intermodulace se složkami ve slyšitelném pásmu), jiný může být zcela imunní. Jediné, co se dá říci je to, že menší úroveň rušení na výstupu audio komponentu znamená menší potenciální ovlivnění zvuku ve slyšitelném pásmu. A to určitě platí, takže když máme přehravač s ošetřeným výstupem prostý VF smetí, tak je podstatně větší pravděpodobnost i jistota, že méně ovlivní následující komponent, než přehravač, který vyšle do zesilovače 10x a vícekrát větší VF shluky impulsů v nadakustickém pásmu. Totéž platí pro průnik rušení ze sítě, komponent s lepším potlačením má větší naději na to být méně ovlivněný ve slyšitelném pásmu.
To, jak se VF rušivé jevy promítnou do slyšitelného pásma, se dá zjistit dostatečně citlivým a kvalitním měřením v audio pásmu. Jiná věc je, jestli se na to bude brát zřetel. Podle mě ne, takže rozhodující bude, pro většinu lidí, poslech a zkoušení různých udělátek. Nic proti tomu, ale současně je vhodné brát v potaz, že může existovat i jiný přístup, který se snaží kombinovat subjektivní a objektivní metodu. Objektivní metoda není všelék, ale subjektivní metoda je na druhé straně natolik nespolehlivá, že se na ní jako jediné IMO stavět také nedá.
Pavel Macura Audio

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Odar.To je zkresleny pohled.
Neberes v ohled, ze je nekdo jednoduse nespokojeny se svym zvukem.
Nejcasteji se setkavam.. "chci poslouchat hudbu, ale nehraje to jak bych chtel.."
Proto snad vetsina beznych hifistu meni komponenty.
A je bezne, ze si nekdo splaca sestavu, ktera mu nehraje a pak chte, nechte musi delat pokusy.
Ne z rozmaru, ne psych.nemoci nebo ze ho hudba nezajima a jen si hraje.....
*offtopic*

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

*offtopic* Jenze hodne dela i nahravka a to v jakem rozpolozeni clovek sedne k sestave nez ji pusti. Dalsi parketa sama pro sebe je "posedlost" neustale neco vylepsovat a menit, ktera pak prevlada nad casem spokojeneho poslechu. Jinak souhlas se sluchatkama, clovek je nasadi a ma klid, ale je to jina disciplina, nez poslech reprosoustav. Jsem rad, ze mam doma oboji s jeste se svitem elektronek *klanimse*.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

kvuli nahravky nebo ze je mi soufl nebudu jeste menit sestavu, přece. ;)
Posedlost.. když k tomu sednu a nehraje to, vypnu to (a uvažuju co tím). To snad probůh není posedlost, ne? :?
(tak byl myšlen můj předchozí post..).

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od overgrounder »

Já když k tomu sednu a "nehraje to", tak to vypnu a nepřemýšlím, co s tím. Prostě to "nehraje". Všichni víme (a občas si to jen nepřiznáme), že vedle technických záležitostí máme taky tu mezi ušima, a tahle "věc" prostě čas od času nechce poslouchat. Vím to, protože k tomu sednu druhý nebo třetí.... den, a ejhle, ono to hraje, a jak krásně.
To mezi našima ušima není komponent, co "hraje" vždycky stejně. A o to tu jde, dle mého.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Presne tak tak to bylo mysleno a mozna by se hodne zdejsich clenu divilo co je "to" schopno vyvodit za zavery a je jedno zda doslo k vymene kabelu nebo nema clovek zrovna svuj poslechovy den *palec*. Az se bojim rict kolik % vysledneho zvuku/prozitku je ovlivneno.

To kychtax: nikdo nerikal hned menit sestava, ze to jednou nehraje, Jen jsem narazel na to, ze problem nemusi byt zrovna tam, kde by clovek predpokladal.

Odpovědět