Rušení v síti 230V, "pračky", kabely

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: Rušení v síti 230V, "pračky", kabely

Příspěvek od lachim »

PMA
1. nedorozumění nevzniklo. nepsal jsem přeci ani čárku o tom, že bys nějak posuzoval zvuk sestav.
vím, že se vždy snažíš být objektivní ke všem.
:-)
2. k té objektivitě...a subjektivitě.
brát to tvou "metodou", mám zřejmě sestavu
- sluchátka sennheiser 800S
- PMA sluchátkáč nastavený k sennh.
- sacd Sony SCD1
jenže bych takovou sestavu nemohl poslouchat.
tedy nechtěl bych jí poslouchat kvůli nedostatku subjektivních prožitků. měření mě poslouchat nebaví.
stejně bych potřeboval určitě filtraci rušení ze sítě. ta bude slyšet i na těch sluchátkách.
a jak bych si půjčil filtraci a zvuk byl lepší....a určitě by mi někdo půjčil nějaký napájecí kabel k té filtraci a k tomu sacd....
už by to zase "jelo". a jak!
:-)

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

ad koudy 42: Je to přesně tak. Psychoakustika, což není žádné pejorativní označení, ale seriózní vědecká disciplína, je důvodem většiny změn, kdy se nám jednou zdá, že to hraje skvěle a jindy zase že je to na nic. Nemohou za to proměnné podmínky typu rušení v síti, ale jen a jen náš stav mysli a promítají se do něj i jiné senzory, než sluchové. Kdyby mechanizmus slyšení byl stejný, jako u technických senzorů zvuku, tak by k tomu nedocházelo, ale jelikož na sluchové receptory navazuje nervový a mozkový vyhodnocovací systém, jehož stav je určený pochody v těle a v mozku, nejsou jeho vyhodnocovací možnosti v žádném případě konstantní a konzistentní. Je dobré si to uvědomit a smířit se s tím. Stejný proces probíhá při vyhodnocování přínosu různých pomůcek, které ve skutečnosti nedělají vůbec nic.
Pavel Macura Audio

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

lachim píše: 2. k té objektivitě...a subjektivitě.
brát to tvou "metodou", mám zřejmě sestavu
- sluchátka sennheiser 800S
- PMA sluchátkáč nastavený k sennh.
- sacd Sony SCD1
jenže bych takovou sestavu nemohl poslouchat.
Jé, a jak jsi na to přišel, že mou "metodou" bys měl takovou sestavu? Já vůbec netuším, jaká sestava by "z mé metody" vypadla. Samotného by mě to zajímalo ;)
Pavel Macura Audio

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Pánové je to tak, psychoakustika je prevít, ale to by již každý hifista měl znát, protože se s tím zřejmě setkal. Přece platí to letité pravidlo: nehraje Ti to ? Tak to na týden vypni a uvidíš že pak to bude hrát super. To snad všichni víme a všichny to již zažili, pokud si valili do hlavy decibely 4 dni po sobě.
Znovu musím však připomenout, že s tímto se počítá a proto k eliminaci psychoakustiky slouží právě ten skupinový poslech - slepé testy, kdy nelze předpokládat, že všichni přítomní budou mít ten špatný den najednou. Testovat něco sám a vyvozovat závěry po jedné zkoušce je čistokrevná blamáž. Vždy to chce tu skupinu a vybrat několik CD, SACD, popř. LP, které má ta přítomná většina velmi opakovaně naposlouchané.

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Připojím se k woodoo nevěřícím Tomášům ;-) . To v jakém jsem rozpoložení nejvíc ovlivňuje jak mi to hraje. Když přijdu nasr...... z práce nezachrání to večer u ani Amused to Death a naopak když si brzo ráno o víkendu v klidu zapnu aparát, hraje to prostě skvěle. Nedávno jsem byl v jedné poslechovce, přiletěl jsem tam 200km autem a měl před sebou ještě práci a za celý den úplně vyšťavenej. Pánové a další návštěva poslouchali stroje za .... těžko odhadnutelnou cenu, propojené kabeláží silnou jak "má ruka" a já se nestačil divit, proč si to tak pochvalují a uznale pokyvují, když to mé doma přeci hraje mnohem lépe. A to nebyla poslechovka prodejní, nikomu tam nic za kačáky "necpali" . Žádnou filtraci nepoužívám, ale pravda, když se zapne vedle v pokoji vysavač, tak to slyším, to ruší, ... to nejde přeslechnout. Uznávám ale, že každý to může mít jinak. Ale ..... jak už tady někdo napsal, "hudba bez vnitřního klidu je pouze hluk".

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Holt někdo čte Parlamentní listy, Czechfreepress, věří v chemtrails a někdo zase věří v zázračný účinek ceraballů pod psem. Prdjeci voodoo mají určitě větší radost z těch druhých.

seas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od seas »

Technickej dotaz. Jak se to vše bude chovat když se použije nejakej sofistikovanej filtr(NA, Isotek...) s komponentama co už fitr maj. Dost lidí ani neví že už tam nějakej maj ať už jde o komerci nebo třeba p.Stránka je má snad všude kromě koncáků, softstart od p.Dudka ho má zas pro koncák apod. Kolikrát jsou ty fitry dvoustupňový a prdne se za to další integrovanej.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Bohužel, použití přístrojových filtrů přímo na přívodní IEC zásuvce na zadním panelu přístroje není pro audio šťastný nápad. Tyto filtry spíš zabraňují vyzařování "ven" a tudíž splnění požadavků na EMC. Ano, filtrují i síťový přívod dovnitř, ale za cenu přivedení rušení na kostru přístroje a tím i na propojovací kabely. Tyto filtry mají vesměs kondenzátory z "L" a "N" proti kostře (PE) o hodnotě kolem 1,5nF - 3,3nF. To už je dost na to, aby tekl na vysokých frekvencích do kostry nezanedbatelný rušivý kapacitní proud. Toto rušení se pak vyskytuje i na pláštích signálových kabelů a je problémem zejména pro nesymetrické propojení. Ale ani u symetriky není vyhráno, vzhledem k nejrůznějším způsobům připojení pinu 1, které není jednotné.
Pavel Macura Audio

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

To jsem rád, že PMA potvrzuje moje amatérské dojmy a zkušenosti, tzn. že filtry v IEC zásuvce jsou určené proti vyzařování ven, ale naopak nejsou to pravé. A žádné kondíky na zemnění. Snad bastlím správným směrem. Problém je, že běžní elektrikáři když se řekne filtr, vyrukují se zapojením v plné palbě. Zvuk je pochopitelně nezajímá.

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

jaké je teda doporučení pro použití filtru / konstrukce DIY DACu například? Chápu, že něco takového: http://www.ges.cz/cz/zastrcka-pristrojo ... 02089.html spíš ne...

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Můj částečně amatérský a částečně podložený názor je, že neexistuje žádný jeden správný návod na to nej... odrušení. Stejně jako neexistuje jeden správný návod na bedny, zesilovače, CD přehrávače atd. Vždy záleží na kombinaci vlastností každé konkrétní sestavy . Záleží na jejich vnitřní konstrukci, na citlivosti vůči průniku NF a VF rušení, na stavu (zarušení) sítě, na stavu VF bince ve vzduchu, na celkové úrovni sestavy....

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

ivanb_cko píše:jaké je teda doporučení pro použití filtru / konstrukce DIY DACu například? Chápu, že něco takového: http://www.ges.cz/cz/zastrcka-pristrojo ... 02089.html spíš ne...
Tohle pro DAC rozhodně ne. Možná jenom pro CD transport, aby nerušil přes zásuvku DAC, ale i tam je výsledek nejistý. Obecně bych řekl, že pro dobrý zvuk musí být filtr horší, co se týče filtrování, resp. pro vyšší frekvence. Menší kondíky než ve schematech, méně závitů na tlumivce. Stačí LC nebo CL místo CLC filtru. Žádný kondíky do zemnění.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

PítrsPraha píše:Můj částečně amatérský a částečně podložený názor je, že neexistuje žádný jeden správný návod na to nej... odrušení. Stejně jako neexistuje jeden správný návod na bedny, zesilovače, CD přehrávače atd. Vždy záleží na kombinaci vlastností každé konkrétní sestavy . Záleží na jejich vnitřní konstrukci, na citlivosti vůči průniku NF a VF rušení, na stavu (zarušení) sítě, na stavu VF bince ve vzduchu, na celkové úrovni sestavy....
On by existoval, pokud by měl člověk pod kontrolou konstrukční návrh všech přístrojů v řetězci. Jako to má Luděk Šroll. Potíž je v tom, že drtivá většina a dá se říci že prakticky všechny audio komponenty, bez ohledu na cenovou kategorii, jsou navržené zcela bez ohledu na potlačení VF rušivých signálů a to jak s ohledem na vlastní citlivost, tak na emitovaný VF binec na výstupech. Dokonce často zažitá klišé v konstrukci audio komponentů jsou v přímém rozporu s pravidly konstrukcí pro VF. Takže je pak spousta prostoru pro "laborování", které by se dalo podstatně omezit správným návrhem od začátku.

Úplně jednoduchý test, pokud z repro při zapnuté sestavě a bez hraní hudby slyšíte nějaké zvuky z repro při spínání ledničky, pračky, zapnutí vysavače, žárovek, zářivek atd., tak je sestava z hlediska odrušení dobrá tak na vyhození a zcela jistě se to podepisuje na zvuku. Ale to určitě nedohoníte podkládáním psa cerabally.
Pavel Macura Audio

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Tohohle si cením u SPaudio, dokud nic nepustím, tak při předzesu otočeným na doraz je i uchem u měničů naprostý ticho, k zaslechnutí není ani komponentech položený mobil sosající data přes GPRS nebo spínání čehokoliv... Největší šumy jsou většinou v tichých pasážích nahrávek.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

PMA:
Ano.
A to se pak prave podili na te obrovske nejednoznacnosti vysledku pokusu s filtry, prackami, (ne)stinenymi kabely atd. Do toho navic vstupuje mnohdy obtizna interpretovatelnost namerenych vysledku (rozdilu) ohledne jejich konkretniho dopadu na zvuk plus subjektivni hledisko dane ocekavanim posluchace plus v mnoha pripadech prakticka nemoznost usporadat relevantni ABX test.
Zkombinovano s mnohdy ortodoxnim postojem jednoho nebo obou taboru merici vs verici to nemuze skoncit jinak nez hadkou :-) .

Odpovědět