Dechovka- lidová hudba

Různé hudební žánry
zingali
Kontaktovat uživatele:

Re: Dechovka- lidová hudba

Příspěvek od zingali »

sekal, Z.Liška - souhlasím,výbornej skladatel, výborná filmová hudba. Například valčík z Partie krásného dragouna. K aranžmá, například u Josefa Stuchlého se mi moc líbí relativně jednoduchá muzika provedená s akademickou precizností žesťů České filharmonie.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Zdeny píše:
02 kvě 2019 19:39
Muzika musí mít melodii a musí ji prezentovat zejména normální jednici.
A ty jsi ten, kdo celému světu určuje, že jedině hudba, která má to, co ty subjektivně považuješ za melodii, je muzikou?
A ty jsi ten, kdo celému světu určuje, kdo je "normální"?

Tohle fórum (a obecně společnost) jde do kytek především kvůli neschopnosti akceptovat tak základní a přirozenou věc, že každý člověk je jiný. Pro tebe to znamená, že člověku, který nesdílí tvůj koníček, začneš nadávat. A jedním hlasem si zároveň stěžuješ, že tohle fórum jde do kytek díky hňupům. Tím jsi sám sebe trefil na komoru.

Tolik to neprožívej, jde jen o hudbu. Dechovka je silně okrajový žánr (srovnej globálně počet posluchačů dechovky vs počet posluchačů všech kapel typu Prodigy, když už jsi je vytáhl. Bude to 1 ku hrozně moc) a proto je tak nějak přirozené, že má své nefanoušky či odpůrce. Pokud se tě tenhle silně přirozený fakt osobně dotýká natolik, že musíš ostatním nadávat, pak po lidské stránce na celé čáře selháváš.

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

LUK - v úvodu tohoto vlákna jsem uvedl tři velmi dobré kapely a předpokládal jsem, že budeme diskutovat o dechovce na této úrovni. A jestli Ramones ve svém příspěvku, řekl bych nepoučeném, tvrdí, že mu dechovka a žestě všeobecně trhají uši rád bych dodal následující. Je velmi pravděpodobné, že v kapele pana Stuchlého v té době hráli například hornisté bratři Tylšarové!! A oni mu trhají uši a zabývají se obyčejnou dechovkou z odpadového koše? Chtělo by to trochu pokory. Rád bych si pokecal o muzice, ale tohle není příspěvek do diskuze.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Abych řekl pravdu, moc tomuto prizpevku nerozumim.
Psal jsem o dechovce obycejne, ceske, ne o ruznych odnozich hudby zestovych nástrojů.
A to, ze jsem na nektere zvuky citlivější, nevyhledavam je, neposlouchám, jeste neznamena, ze bych se mel citit nepoucen ve svych 60 letech z kterych 53 travim obklopen hudbou jak v aktivnim, tak pasivnim provedeni. Treba nekdo chrochta blahem, kdyz slysi skripani polystyrenu po skle... Ja teda opravdu ne

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Zdeny píše:
02 kvě 2019 19:39
blití typu Prodigy mně nesmí do baráku
... o tom jsem mluvil a jak vidím, tak jsem trefil hřebíček na hlavičkul!! Ikdyž to nebylo zase tak složité dechovkáři hodit absolutní kontrast žánru. :D
Tím chci jen říct, že tak jak na Tebe působí Prodigy, tak na mě působí dechovka. S tím rozdílem, že já Tě nebudu hned titulovat hňupem.

Jinak když už jsme u těch protikladů, tak The Prodigy bez pochyby mají 10x složitější rytmiku než dechovka. Určitě měli na koncertech 100x víc posluchačů a všeobecně budou mít 1000x více fanoušku ... ale to jen tak bokem.

Nemusiš ani reagovat na můj nevkus, protože já poslouchám všechny žánry hudby.
KROM - country, vážné hudby a DECHOVKY. ;)

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Ramones - Kapela pana Stuchlého je taky obyčejná, česká dechovka ovšem obsazená špičkovými hráči. Zní ti snad jejich nástroje jako skřípání polystyrenu po skle? Nemyslím si, spíš je neznáš. To je ta nepoučenost. Opakuji, tohle vlákno není o šumařích, byť třeba jihočeští Babouci jsou taky dobří, ale to je na jiné téma. Ani trochu mně nesedí dělat dechovce advokáta, jak už jsem napsal skoro jí neposlouchám.fakt jsem netušil, že pokec o muzice může nabrat tuhle až absurdní podobu. Je to škoda.

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Ještě musím dodat jednu věc- na lidové dechové hudbě u nás vyrostla spousta vynikajících muzikantů. Například tenorista Aleš Briscein - kdo sleduje operu, ví o koho jde. Počátkem 90. let k nám do orchestru nastoupil jako klarinetista a zároveň studoval zpěv. Mimořádný talent a chlapík věru veselý. A tou pokleslou, promaštěnou a alkoholem prolitou muzikou se taky hodně zabýval, nejspíš netušil co zpívá... Tímto končím s obhajobou dechovky.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Já dechovku moc nemusím, mám ji spojenou s tancováním, a když už je to dobře (ne výborně) zahraná, tak to dorazí zpěv - obvykle podprůměrný, bez emocí, intonací, rozsahu, jen kolovrátek chlapi i ženský, em ca, em ca... :evil: To si klidně odpustím.

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

zingali píše: Tímto končím s obhajobou dechovky.
To není špatný nápad ;)

Spyriva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spyriva »

V živote som sa už naučil nevyjadrovať sa k veciam, ktorým nerozumiem...nedá mi, aby som sa nevyjadril vo všeobecnejšej rovine.
Som si takmer na sto percent istý, že zingali založil toto vlákno, aby si pokecal s ľuďmi, ktorí tento druh hudby majú radi a počúvajú ju.Myslíte, že potreboval vedieť, kto túto hudbu neznáša? Z troch strán príspevkov sa témy týkajú len pár, aj to väčšinou len jeho.
A o svojej obľúbenej hudbe sa nedozvedel nič... *headbang*

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Rád si pokecám, ale obhajoby se vzdávám.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

V pohode, take jsem napsal svuj nazor, takze dal uz k tematu nemam pripominek. Howgh 😇

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Spyriva velmi trefné a je to taky zkušenost. Když si uvědomím, že bych se něco podobného dozvěděl i o barokní hudbě kterou mám skutečně rád a poslouchám ji nejčastěji, nebo o jazzu...raději vypínám klávesnici. Ta dechovka byla spíš moje zvědavost jestli dorazila i sem.

Spyriva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spyriva »

zingali:
Když si uvědomím, že bych se něco podobného dozvěděl i o barokní hudbě kterou mám skutečně rád a poslouchám ji nejčastěji, nebo o jazzu...raději vypínám klávesnici.
Myslím, že s jazzom na tomto fóre to nie je také beznádejné, ako v tomto vlákne... ;) Hoď to za hlavu a teš sa z toho, čo ti robí
radosť... :mrgreen:

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

To je v pohodě, zas tolik to neprožívám.

Odpovědět