Sylvie COURVOISIER, Joélle LÉANDRE, Susie IBARRA - Passaggio
Další nahrávka švýcarské skladatelky a klavíristky Sylvie Courvoisier na labelu Intakt Records.
Sylvie Courvoisier je velmi avantgardní klavíristka, velmi ráda hraje i na struny přímo uvnitř nástroje, má tam k tomu připravené různé paličky a třecí lišty, balónky.......
Album P
assaggio je hodně experimentální a rozhodně zajímavé...
Zvuk je stejně jako u
Birdies for Lulu, zmiňované výš, naprosto špičkový.
(A třeba takový Taktos 1 nekompromisně ukázal v několika vyhrocených místech limity mých beden.)
INTAKT RECORDS
http://www.intaktrec.ch/about.htm
je malý švýcarský label z Curychu, zaměřený na špičkovou zvukovou kvalitu nahrávek a avantgardní jazzovou scénu.
Špičková kvalita nahrávek sedí. Co jsem projel pár desítek jejich věcí -- vydali jich zatím přes 300 -- a zvuk vždy naprostá špica.
Ale je to těžká hudba k poslouchání.
Dokonce i pro mě. A - nechci se chlubit - to už je co říct.
Na každý pád s takovou kvalitou zvuku stojí zato projít vše, co je od Intaktu k dispozici. A najít si něco pro sebe...
(mají na svých stránkách skvělý katalog i s hudebními ukázkami)
--------------------------------------------------------
P.S. Když už jsme u Sylvie Courvoisier,,,,,,,,,,,,,,,,,, když jsem hledal nějaké její obrázky, v té záplavě mě zaujaly dva.
Ten jeden je výš,
tady ten druhý
:
Za povšimnutí stojí umístění nahrávacích mikrofonů.
V prvním i druhém případě jsou použity dva omnipoláry, zhruba tak metr od sebe.
V tom prvním stojí trochu bokem mimo klavír --- nástroj bude v nahrávce lokalizovaný, velký, v jeho zvuku bude víc přimíšena i ambience prostoru, ve kterém se nahrávalo.........................
Ve druhém případě jsou mikrofony umístěné uvnitř těla klavíru --- zvuk bude jasný, výrazný, bude lítat mezi bednama, protože je hlavně přímo od strun, akusika nahrávacího prostoru bude velice potlačená, spíš neexistující...
Těžko říct, který způsob nahrávaní je lepší, oba mají své kouzlo, asi je třeba vybírat vzhledem ke zbytku nahrávky.
---------------------------------------------------