Jazz
Re: Jazz
David Darling: Dark Wood
ECM 1995
Trošku temnota, ale já to mám rád. Vínečko, kniha, pohoda
ECM 1995
Trošku temnota, ale já to mám rád. Vínečko, kniha, pohoda
A pokračuji
Ketil Bjornstad, David Darling: The River
ECM 1997
Ketil Bjornstad, David Darling: The River
ECM 1997
korys
Ano, New York má svou mocnou magii, která láká mnoho umělců. Nedávno jsem třeba viděl skvělý Iňárritův film Birdman, jeden z mnoha příkladů. A Makoto Ozone se tam našel.
A já se našel v Ozonovi.
Teď jedu jeho alba vášnivě a furt, ale i do budoucna se budu k jeho hudbě vracet.
Výborné je třeba album Spring Is Here z roku 1987 (s George Mrazem a Roy Haynesem), zvuk je skvělý, ale hlavně ta muzika!!!
Opravdová pocta NYC.

https://tidal.com/browse/album/87681139
Ano, New York má svou mocnou magii, která láká mnoho umělců. Nedávno jsem třeba viděl skvělý Iňárritův film Birdman, jeden z mnoha příkladů. A Makoto Ozone se tam našel.
A já se našel v Ozonovi.
Teď jedu jeho alba vášnivě a furt, ale i do budoucna se budu k jeho hudbě vracet.
Výborné je třeba album Spring Is Here z roku 1987 (s George Mrazem a Roy Haynesem), zvuk je skvělý, ale hlavně ta muzika!!!
Opravdová pocta NYC.

https://tidal.com/browse/album/87681139
Naštěstí tohle má i na digitálu solidní zvuk (lepší, než by mohl údaj DR9 napovídat). Dobrý základ pro LP, věřím, že zní skvěle. V jazzu se daří ještě občas zachovávat dobrou produkci, ale spolehnutí na to není.
Poslechl jsem si digi verzi. Dle mne je velký problém jak je nahraný zpěv. Pokud by byl nahrán přirozeně, bylo by to zajímavé album. Bohužel je zpěv brutálně ekvalizovaný tak, že spodek je stáhnutý a výšky velmi zvednuté. Ekvalizační křivka zpěvu jako přímka s velkým sklonem s minimem vlevo a maximem na 20kHz, takhle / . Pustil jsem si během poslechu real time analyzer. Na těch 20kHz je energie chvílemi stejná jako na středech a basech. Výsledek je, že z toho mohou bolet uši, mne to teda řezalo a píchalo dost. Nedalo se to poslouchat delší dobu. Nebál bych se to označit jako zdraví škodlivé.
Je to brutální použití funkce Air, kterou mají i některé mikrofonní preampy, EQ to zvládá taky. Může to pomoci, ale nesmí se to přehánět. Bohužel se to stává trendem, zvyšuje to komerční atraktivnost podobně jako malá dynamika. Málokteré album si zaslouží označení "bumcink" jako toto.
Ano, zvýrazněná hlasová pásma tam slyším od prvního poslechu. Nevnímám to ale tak dramaticky. Posledních několik desetiletí zpěv bez efektů v nahrávkách prakticky neexistuje. Více, než tato úprava eq křivky mi vadí jiné. Např. filtry, kdy hlas zní sterilně jako z tlf sluchátka, nebo voice autotune, pitch edit, přehnaný hall a další podobné úpravy vokálu voice procesorem..
Malia mě moc bavila. Dekuji za tip. Jdu poslouchat další věci od ni.
Takže vynikající jazzové album je tady setřeno jako "spotřebka", aby se partička vytentovala nad vyekvalizovanou popárnou přesně pro hifistické ouško, která už před půlkou ztrácí dech?
To nevymyslíš.
To nevymyslíš.
A co je špatného když vynikající jazzové album nazvu spotřebkou? 
A to říká ten, kterej se tu každou chvíli vytentovává nad spotřebkama vyekvalizovanejma a zmrvenejma přesně pro ouško dnešních moderních "hifistů," který jsou ovšem ve skutečnosti zvukově tak zprasený, že vydržet to poslouchat dýl jak dvě minuty je pro každýho normálního hifistu fyzicky nemožný. To je fakt, to nevymyslíš.
Tohle je taky pěkná věc 
Malia: Ripples (Echoes of Dreams)
2018
Malia: Ripples (Echoes of Dreams)
2018