Jazz

Různé hudební žánry
Odpovědět
Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Re: Jazz

Příspěvek od Aleskla »

A pak jsem lehce přešel
Macy Gray: Stripped
Chesky Records 2016
780221CF-283F-4866-B45C-754D12167CDB.jpeg

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

audafreak píše:
25 bře 2023 09:33
Antony píše:
19 bře 2023 19:51

Já dneska dal:

Malia & Boris Blank - Convergence (2014) CD DR9
Poslechl jsem si digi verzi. Dle mne je velký problém jak je nahraný zpěv. Pokud by byl nahrán přirozeně, bylo by to zajímavé album. Bohužel je zpěv brutálně ekvalizovaný tak, že spodek je stáhnutý a výšky velmi zvednuté. Ekvalizační křivka zpěvu jako přímka s velkým sklonem s minimem vlevo a maximem na 20kHz, takhle / . Pustil jsem si během poslechu real time analyzer. Na těch 20kHz je energie chvílemi stejná jako na středech a basech. Výsledek je, že z toho mohou bolet uši, mne to teda řezalo a píchalo dost. Nedalo se to poslouchat delší dobu. Nebál bych se to označit jako zdraví škodlivé.
Je to brutální použití funkce Air, kterou mají i některé mikrofonní preampy, EQ to zvládá taky. Může to pomoci, ale nesmí se to přehánět. Bohužel se to stává trendem, zvyšuje to komerční atraktivnost podobně jako malá dynamika. Málokteré album si zaslouží označení "bumcink" jako toto.
Magnetic lies bol istu dobu popularny track na predvedenie basov. Prevetra zostavu a odhali rezonancie, tiez som ho pouzival. Ale cely zvysok to je skutocne len “co vsetko dokaze ProTools a Auto-Tune” Skusenejsi posluchaci presne pocuju.

Akurat mi je zahada, preco to skoncilo v rubrike jazz.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Už bych se na tu soft syntezátorovou srandu Borise vykašlal. Je to příliš elektrický styl. Na tomhle si dřevo, vibrace strun, doznívání, kondenzát dechu ve zkrouceném plechu ani prokopnutí blány nevychutnáte a nepomůže tomu ani ,,MSB". ;)

Vrátil bych se k jazzovému pianu, a to velmi blízkému, více akustickému a našemu. Máme tu z Ostravska fajne holky muzikantky co robí pořádne alba:
Beáta Hlavenková, Scintilla (2015) s Andersem Aarumem, trumpetistkou Ingrid Jensen a dalšími
Beata Hlav.jpg

Nikol Bóková, Prometheus (2021). To bylo album dnešního odpoledne. Za kvalitu a nápaditost projektu hovoří spoluhráči
CS836078-01A-BIG.jpg
Přes řeku do stínu stromů.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Zkušený posluchač pozná hlavně zmršenou dynamiku a nedělá z ní umělecký záměr.
"Akurat mi je zahada, preco to skoncilo v rubrike jazz."
No, když považuješ DM za Lo-Fi kapelu, bude pro tebe záhada zjevně vícero věcí. Ztracenej případ, to ani wave editor nezachrání.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Pro zkušené opravdové posluchače :) je nedělní předjarní čas jako stvořený pro
The_Door_(Mathias_Eick_album).jpg
(2008 ECM)
Studiový debut multiinstrumentalisty Mathiase Eicka.
Klidně a velmi příjemně znějící trubka (jeho oblíbený nástroj, ale není jediný) podtrhuje 8 autorských skladeb, lyrických obrazů, jak jinak, než ze severu.

Příjemný poslech.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Marcus Miller - Renaissance (2012) 2x black vinyl, France 2020, 3 Deuces Records, Inc.
Marcus Miller - Laid Back (2018) 2x black vinyl, 45RPM, Europe 2018, Blue Note

Bývalý souputník Milese Davise, letošní čtyřiašedesátník (14.06.) s duchem věčného mládí, Maestro funk/jazz/bass kytary a velikán osobitého autorského rukopisu - Marcus Miller. Borec, kterého můžu kdykoli.
Od roku 1984 nevydal svoji sólovou desku na vinylu. Vše má na CD a zvukově, kulantně řečeno, jsou to občas kompromisní záležitosti. Až v rozmezí 2015-2020 se některé jeho věci zpětně na LP objevují. Tož, konečně dvě z nich mám doma. Jeden kompromis je nahrazen druhým kompromisem, ale co by opravdový posluchač neudělal..

Obrázek

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Jóóó!!! Marcus Miller, tak to je trefa do černého. *palec*
Špičková záležitost jeho basovka. Renaissance, Detroit, to budu zítra po probuzení sakra potřebovat takový nášlap. Ty jeho prsty na struniskach a pořádný beat. *hura*

New shukey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od New shukey »

Antony
Jestli ti Laid black na vinylu připadá jako kompromis :shock: Tak pak je něco špatně,ale vinylem to nebude *sunglases*

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

ad Laid Black, mi osobně tolik nesedí stran aranží, pro MM typický drajv je upozaděn ve prospěch větší experimentace se spoluhráči a styly, ale to mi zapůsobilo kontraproduktivně v nesourodosti jednotlivých skladeb, rozbilo to ucelenost alba, není to typický MM.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/browse/album/222574617
Peter EVANS, Barry GUY - Syllogistic Moments (2018)

Vlevo trumpeta, vpravo basa. A co jako?

Jako to, že Barry Guy je univerzální basista, který je rozkročený od spolupráce s londýnskými symfonickými orchestry, přes různé jazzové a avantgardní spolky, až po zcela volnou improvizaci.
Trumpetista Peter Evans se naopak zcela specializuje na experiment a improvizaci.

Evans dokáže hrát úžasně čisté tóny, stejně jako napodobit spícího mamuta (skladba White Red)
Guyova hra na basu se vymyká možnostem slov ...

Vlevo trumpeta, vpravo basa. A vysoká klasa. *2thumbsup*

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

Co k tomu dodat? Asi nic.
Miles Davis: Someday My Prince Will Come
B9F88A30-0B22-4256-A457-83ABE496945F.jpeg

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Aleskia - az mas aparat - skus si zohnat Mono od Columbie. nie je to zberatelsky tak popularna vec ako KoB, v dobrom stave sa da zohnat za normalne peniaze.

Budes prekvapeny na akej urovni tam je dynamika.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

dadaft píše:
31 bře 2023 13:28
Peter EVANS, Barry GUY - Syllogistic Moments (2018)
Synku, klobouk dolů, ale tohle jsem nedal. :| Dával jsem tomu 3 šance, ráno, odpol, večer a nikdy to ve mně nezarezonovalo.
Asi bych k tomu potřeboval celou nůši lysohlávek. Ale Mamut byl dobrý. *2thumbsup*

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

811QYXQPPAL._UF1000,1000_QL80_.jpg
(2022 Warner)

Dejme si zas něco mladší krve.
Jemná melancholická, místy krátce sekaná jindy gradující, trubka výborného Němce Nilse Wülkera ve spojení Mnichovského radiového orchestru pod vedením ještě mladšího rakouského dirigenta a skladatele Patricka Hahna kouzlí monumentální velkoorchestrální plochy pro nedělní snění u grogu. Poměrně delší skladby symfonického rázu až obrazové malby horských scenérii skvěle trefených.
Nils jako mladší generace Němců rád experimentuje s elektronikou a samply, jak to Helmuti rádi, ale tady se toho s Patrickem Hahnem vystříhali a jedou čistě velké akustické dílo ,,jazzovou operu Alpských velikánů".

Příjemný den, fóristi.

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

Ho ho. Neznal jsem. Teď nemám ten správný klid na tuhle věc, ale pustil jsem si:
Nils Wulker a Arne Jansen: Closer.

Paráda!!
Mám co objevovat

Díky.

Odpovědět