Pár desek, které poslední dobou poslouchám. Sice žádné žhavé novinky, ale mám je rád.
Terence Blanchard - "A Tale of God's Will (A Requiem for Katrina)" (2007)
Terence Blanchard přispěl čtyřmi skladbami na soundtrack k dokumentu Spika Lee ""When The Levee Broke" o hurikánu Katrina. Vzhledem k tomu, že se v New Orleans v roce 1962 narodil a dodnes tam žije, byla pro něj ona přírodní pohroma zvlášť traumatizující.
Ony čtyři skladby později rozpracoval do rekviem pro jazzové combo a orchestr.
V bookletu cdčka popisuje, jaké pocity chctěl tou kterou skladbou vyjádřit.
Nádherné album.
Btw.: není to žádný důkaz kvality, jen pro zajímavost, toto album získalo Grammy 2007 v kategorii "Best Large Jazz Ensemble Album".
Erik Truffaz - "Archangelsk" (2007)
Když jsem toto album slyšel poprvé, řekl jsem si "to je nějaký joke" a odložil jsem ho s tím, že jsem jen vyhodil peníze oknem.
Nikdy neříkej nikdy.
Když jsem to před cca čtvrtrokem vytáhl a jen ze zvědavosti "jeli to opravdu tak špatné a v žádném případě jazzové" zasunul do přehrávače, netušil jsem, že si ho budu dalšího čtvrtroku hrát týden co týden.
Pomalé tempo celého alba, všudypřítomná melancholie, Truffazova jen občas nervní trubka a hypnotický zpěv Eda Harcourta.
Konečně
Freddie Hubbard - "Straight Life" (1970)
Roy Hargrove má na albu "Earfood" coververzi skladby "Mr. Clean".
Párkrát jsem si ji poslechl v podání Freddie Hubbarda a ... poslouchám doteď a s velkou radostí.
Jména spoluhráčů hovoří za vše: Joe Henderson, George Benson, Ron Carter, Herbie Hancock, Jack DeJohnette.