Poslední dobou je mé oblíbené album pro klidný večerní poslech:
Charlie Haden - "Nocturne" (Verve, 2001)
Svého času jsem si při pročítání recenzí na webech odsunul toto album do kategorie "ani nestahovat, natož kupovat".
Názory to byly typu "sladké jako cecek", "včasné Hadenovo nasednutí na Latin Jazz vlak", "navoněná nuda", "barová hudba o kousínek lepší než průměrná" apod.
Navíc album bohužel dostalo v roce 2002 Grammy v kategorii "Best Latin Jazz Album".
Člověk míní, štěstěna mění. Náhodně jsem dostal darem pálenku - zalíbila se mi a přetavení do originálu je důkazem, že album jsem zařadil ke svému oblíbenému repertoáru.
Charlie Haden se totiž rozhodl natočit album plné kubánských a mexických boler (
http://en.wikipedia.org/wiki/Bolero)
Pro rodáka z Missouri možná velké sousto, ale pozval si zdatné pomocníky s bolerem v krvi: rodilé Kubánce Gonzala Rubalcabu (klavír) a Ignacia Berroa (bicí).
Jejich vliv je natolik podstatný, že i Verve zřejmě časem pozměnila obal - na webu jsem našel i s přiznaným Gonzalo Rubalcabou na titulu:
K tomuto semknutému klasickému jazzovému triu se pak v jednotlivých skladbách přidávají (byť právě v tomto žánru ne tak zkušení) spoluhráči Joe Lovano, David Sánchez nebo Pat Metheny. A vnášejí do hudby své nápady.
Btw: Pat Metheny ve druhé skladbě "Noche de Ronda" a okamžitě se mi asociuje "Beyond the Missouri Sky".
A jaké to je? Je to SLADKÉ a ROMANTICKÉ. A není to chyba, je to vlastnost. Taková bolera jednoduše jsou. Vášeň a bolest, láska a nenávist.
Nocturne = noční poslech. Nomen omen. Ideální pro večerní poslech ve dvou (s nezbytnou podmínkou láhve dobrého červeného).