DaF píše:Tož když jsme u toho Beethovena a jeho symfonií, tak bych si dovolil doporučit dle mého názoru nejlepší provedení od Nikolaus Harnoncourt & The Chamber Orchestre of Europe - [Teldec 2292 46452-2]. Dále pak lze doporučit určitě provedení od Karajana, co vyšlo u Deutsche Gramophon, ale to je takové klasické pojetí. Na Harnoncourta jsem zatížen, protože je to podle mě skvěle nahrané a takové živé a jsou tam použity některé dobové nástroje, které dodávají nahrávce drive a syrovější nádech.
Vzhledem k tomu, že jsem trochu ujetý na Beethovenovy symfonie, tak bych si dovolil zmínit klavírní verzi, která taky není špatná: Beethoven - Liszt Symphonies. Cyprien Katsaris  piano.
Pokud se budeme bavit o Beethovenových klavírních sonátách, tak pak je jedna z nej interpretací od Fischer Annie - Complete Beethoven Sonatas. 
Tož tolik asi, ale musím upozornit, že jsem jenom informovaný laik, co se týče vážné hudby.
Nechci prudit. Nejsem žádný znalec, ani kompletů Beethovenových symfonií, ani klasické hudby, ale asi by bylo dobré říct, že Karajan nahrál komplet Beethovenových symfonií za svůj život aspoň čtyřikrát, z toho třikrát pro DGG.
V půlce padesátých let nahrál komplet pro EMI. Podruhé to bylo na začátku šedesátých let pro DGG. Potřetí koncem sedmdesátých let opět pro DGG. A počtvrté v první půlce osmdesátých let, zase pro DGG.
Když se tedy doporučuje Karajnův komplet pro DGG, je třeba říct který. Mohlo by dojít k nedorozumění. Sám z nich mám rád ten z šedesátých let, ale ten ze sedmdesátých mělo dost lidí taky rádo. A někomu by se třeba líbil i ten poslední . kdoví? Doporučení si moc dávat netroufám.
Ohledně Harnoncourta raději už prudit nebudu.